Alimentatie sanatoasa

Alimentația CORECTĂ pentru copii – de la naștere până la 18 luni – ghid util pe vârste

Alimentația CORECTĂ pentru copii – ghid util pe vârste este articolul care te va învăța cum să îți hrănești copilul CORECT în funcție de vâsta acestuia. Nașterea unui copil este întotdeauna un motiv de bucurie, însă venirea pe lume a unui copil este și o mare responsabilitate pentru părinți, dar mai ales pentru mame. O alimentație corectă ajută copilul să se dezvolte sănătos, normal și frumos din punct de vedere fizic, psihic și emoțional.

Articol recomandat: PROTECȚIE ANTI COVID-19. Masca medicală – PRETURI DE LA 2.24 LEI

Ce consumă copiii în primele 4 luni de viață?

Articolul continua mai jos

În primele 4 luni de viață este ideal ca bebelușul să fie hrănit doar cu laptele matern, acesta având numeroase beneficii. Dacă mama nu are lapte suficient sau nu are deloc lapte la sân, atunci copilul va fi hrănit cu formule de lapte din comerț, special creat pentru nou-născuți, bogat în nutrienți pentru a asigura bebelușului o alimentație adecvată, sănătoasă și sățioasă.

În primele luni de viață copilul o să plângă ori de câte ori îi va fi foame. Un sugar poate fi hrănit la sân și de 12 ori pe zi, însă odată cu creșterea acestuia alăptarea se va reduce la 4-6 ori pe zi, dar cantitatea consumată va fi mai mare.

În cazul copiilor hrăniți cu formule de lapte, acestora li se va administra de 6-8 ori pe zi câte 50-150 de grame de lapte praf la fiecare masă. Odată cu creșterea acestuia, numărul de mese va fi redus, însă cantitatea de la fiecare masă va crește la 180-240 de grame de produs pentru fiecare masă.

Mama trebuie să controleze numărul adecvat de alăptări și cantitatea fiecărei mese, altfel copilul ar putea ajunge supraponderal sau subponderal.

Care sunt beneficiile consumului de lapte matern în cazul bebelușilor de până la 4 luni?

• asigură toți nutrienți necesari: carbohidrați, lipide și proteine;
• se digeră ușor;
• este asimilat în proporție de 100% de bebeluși;
• ajută în dezvoltarea și îmbunătățirea sistemului imunitar;
• mult mai puțin severe vor fi infecțiile și răcelile;
• copiii care sunt hrăniți cu lapte matern sunt mai puțin predispuși la obezitate.

Ce este interzis copiilor sa manance cu vârste sub 4 luni?

Sub 4 luni este indicat să nu diversificăm alimentația și să nu introducem alimente noi în dieta copilului deoarece acesta poate deveni supraponderal sau obez.

Ce consumă copiii cu vârste cuprinse între 4 și 6 luni?

La această vârstă începe hrănirea cu lingurița!

Înainte de 4 luni copiii nu trebuie să consume altceva decât lapte matern sau lapte praf fortifiat deoarece copilul nu poate digera mâncarea solidă și se poate asfixia cu ea.

După vârsta de 4 luni alimentația copilului va putea fi diversificată treptat. Cu toate acestea, copilul încă va consuma între 800 – 1300 de grame de lapte pe zi.

Între 4 și 6 luni copilul va putea consuma la 2 mese pe zi din următoarele produse:

 • cereale speciale combinate cu lapte, în cantități mici: orz, grâu, ovăz sau cereale mixte, toate bogate în fier:
 • sucuri din fructe bogate în vitamina C;
 • orez fiert;
 • brânză de vaci;
 • piure din diverse legume: morcovi, conopidă, broccoli, etc.;
 • piure din  diverse fructe: pepene, caise, piersici, etc.;
 • gălbenuș de ou fier tare – dar nu și albușul deoarece poate fi alergic la albuș.

Alimentația CORECTĂ pentru copii – Porțiile nu vor fi mai mari de 3-4 linguri.

Articol recomandat: 8 Leacuri naturiste pentru tuse uscata sau productiva

Ce este interzis copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 6 luni?
 • Mierea este interzisă copiilor sub 4-6 luni deoarece poate să conțină spori ai unor microorganisme care pot cauza botulismul, o afecțiune severă.
 • Cantitatea de sare din alimentația bebelușului trebuie să fie atent controlată deoarece rinichii acestuia nu sunt destul de puternici încât să echilibreze nivelul de sare din organism.
 • Zahărul nu trebuie introdus în alimentația copilului, zaharurile de origine vegetală sau din fructe îi sunt suficiente.

Alimentația CORECTĂ pentru copii – Ce consumă copiii cu vârste cuprinse între 6 și 8 luni?

Copilul de 6-8 luni mestecă, stă în șezut și apucă lucruri cu mânuța.

Laptele încă este prezent la 3-5 mese pe zi, însă cu timpul alimentația copilului se va baza în special pe alimentele solide.

Iată care este alimentația corectă pentru copiii cu vârste cuprinse între 6-8 luni:

 • piure din diverse legume: mazăre, cartofi, morcovi, dovlecei, sfeclă, etc.
 • piure din  diverse fructe: mere, banane, pere, caise, etc.
 • pâine prăjită;
 • biscuiți nesărați;
 • covrigei;
 • iaurt de casă;
 • carne de pui sau de pește – carnea trebuie să fie fiartă și tăiată mărunt, câte 30 de grame pe zi, de maximum 4 ori pe săptămână, pentru copiii de peste 6 luni;
 • ficat de pasăre pentru copiii de peste 6 luni.

Porțiile vor fi de 3-4 linguri a câte 4 mese pe zi.

Orice aliment nou trebuie integrat în dieta copilului treptat, după care se va urmări timp de 2-3 zile reacția copilului la acel aliment. Se va urmări dacă îi place sau nu acel preparat, dacă îi face bine sau nu, dacă există reacții alergice sau alte simptome digestive.Dacă unui copil nu îi place sau nu tolerează un anumit aliment, este indicat ca părintele să nu insiste și să nu îl mai hrănească cu acel aliment o perioadă de timp, după care se poate încerca reintroducerea alimentului „problemă” în meniul copilului.

Articol recomandat: Igienizanții pentru mâini cu alcool 70% de la Farmec acum disponibili pentru comandă

Ce consumă copiii cu vârste cuprinse între 8 și 12 luni?

De la această vârstă copilul poate mânca singur felii de fructe, biscuiți sau alte alimente ușor de ținut în mânuță, folosește lingurița,ajutat poate bea dintr-un pahar, mestecă absolut corect și înghite corect.

Laptele este încă prezent în dieta copilului la 3-4 mese din zi ca si alimentația CORECTĂ pentru copii

Iată care este alimentația corectă pentru copiii cu vârste cuprinse între 8-12 luni:

 • cantitatea de carne fiartă de la fiecare masă poate să crească, însă este indicat să oferim copilului un singur sortiment de carne pe săptămână.
 • ciorba cu cărniță poate fi adăugată în alimentația copilului;
 • cantitatea de fructe și legume de la fiecare masă poate să crească;
 • cantitatea de fructe și legume este și mai diversificată putând fi incluse următoarele: kiwi, spanac, salată verde și altele.
 • smântână;
 • brânză;
 • mămăliguță;

Pentru Alimentația CORECTĂ pentru copii porțiile vor fi de 4-5 linguri a câte 4 mese pe zi. Cu toate acestea, dacă copilul pare să se sature cu mai puțină mâncare, nu trebuie forțat.

De evitat sunt fructele de pădure și căpșunele deoarece au potențial alergen. Mama trebuie să evite alimentele în exces pe bază de mere, pere și prune deoarece copilul poate să facă diaree.

Ce consumă copiii cu vârste cuprinse între 12 și 18 luni?

La vârsta de un an laptele matern sau cel praf, bogat în nutrienți, poate fi înlocuit cu laptele integral. Astfel alimentația CORECTĂ pentru copii nu este recomandată hrănirea copilului cu lapte degresat sau semidegresat deoarece copilul are încă nevoie de conținutul lipidic ridicat al laptelui.

La această vârstă copilul trebuie să consume carne, fructe, legume, pâine, cereale, paste și lactate. Este recomandat un regim diversificat pentru a-i asigura copilului necesarul de vitamine și minerale.

Alimentația CORECTĂ pentru copii – Odată cu creșterea în vârstă copilul va mânca din ce în ce mai puțin, însă în primul an de viață, este necesar ca copilul să consume aproximativ 40 de calorii pentru fiecare centimetru de înălțime!

Alimentația CORECTĂ pentru copii presupune consumul adecvat de apă între mese. În alimentația corectă a copiilor nu se regăsesc următoarele produse:

 • dulciurile sau băuturile îndulcite cu zahăr deoarece copilul poate crește în greutate sau i se strică dentiția;
 • sarea în exces, aditivii alimentari sau condimentele puternice;
 • aceste produse: ciocolata, cafeaua, ceaiurile tari sau cacao.

Alimentația corectă pentru copii este deosebit de importantă deoarece ea influențează și determină starea de sănătate, creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului, conform vârstei sale. Dieta copilului trebuie adaptată întotdeauna în funcție de nevoile calorice ale copilului. Alimentația corectă pentru copii respectă principiile din piramida alimentelor. Astfel, odată cu înaintarea în vârstă, copilul va putea consuma aceleași alimente ca și adultul, însă într-o cantitate adecvată vârstei, sănătății și greutății lui.

Dr. Mihaela Bilic despre alimentația CORECTĂ pentru copii –  Pana la varsta de 1 an laptele de vaca este bine sa nu fie introdus in alimentatia copilului, pentru ca prezinta si risc alergen si in acelasi timp poate da probleme de digestie. Deci, dupa varsta de 1 an copilul poate bea laptele de capra sau de vaca , laptele de capra are avantajul ca este mai usor de digerat , iar grasimile din structura lui sunt in molecula mai mica, deci se absorb mai usor, este un lapte superior celui de vaca , iar daca este introdus dupa varsta de 1 an, laptele trebuie sa fie integral.

Alimentația CORECTĂ pentru copii – Interviu video Dr. Mihaela Bilic

Articole asemanatoare

Back to top button