Sfatul medicului

Ce este anemia feriprivă?

Ce este anemia feriprivă?

Anemia este o afecțiune hematologică produsă de scăderea numărului de eritrocite, acestea fiind celule responsabile de transportul oxigenului de la plămâni către țesuturile organismului.

Dintre toate tipurile de anemie, cea mai frecventă este denumita anemie feriprivă, caracterizată de un deficit de fier.

Citeste si: Importanța fierului în organism. Ce suplimente sunt recomandate?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 30% din populația lumii suferă de anemie, aceasta fiind totodată și cea mai frecventă formă de tulburare de nutriție.

În ciuda prevalenței crescute, anemia feriprivă poate rămâne nediagnosticată o perioadă îndelungată, din cauza simptomelor acesteia, care fie sunt ignorate, fie sunt asociate altor afecțiuni.

Rolul fierului în transportul oxigenului în organism

importanta fierului in organism
Fierul joacă un rol esențial în producerea de sânge

Astfel încât aproximativ 70% din acest element prezent în organismul nostru se găsește în hemogloblină (proteina din celulele roșii cu funcția de a transporta oxigenul de la plămâni către celulele corpului) și în mioglobină (proteina prezentă în fibrele musculare, responsabilă de transportarea oxigenului în mușchi).

În contextul unui deficit de fier, nu pot fi produse suficiente molecule de hemoglobină și mioglobină, ceea ce va afecta atât oxigenarea țesuturilor organismului și funcționarea sistemului imunitar, cât și funcțiile cardiovasculare și dezvoltarea cognitivă.

Cauzele in anemie feripriva

Cauzele anemiei feriprive sunt cele responsabile de prezența unui deficit de fier în organism, după cum urmează:

 • Aportul scăzut de fier din alimentație

Persoanele care adoptă o alimentație lipsită de ouă, carne sau pește pot avea un aport scăzut de fier, care poate favoriza apariția anemiei feriprive.

Absorbția fierului din alimentele vegetale este mai scăzută, extrem de utilă fiind utilizarea sucului de citrice alături de suplimentele de fier, acidul ascorbic fiind un excelent stimulent al absorbției acestui mineral.

 • Absorbția deficitară de fier

Există anumite afecțiuni, precum intoleranța la gluten, boala Crohn sau fibroza chistică, care împiedică o absorbție eficientă a fierului în organism.

 • Pierderile crescute de fier din organism

Pierderile crescute de fier din organism se pot produce fie prin urină, fie la nivel pulmonar sau prin sângerări cronice, cele mai frecvente cauze de pierderi de sânge fiind:

 • Sângerări menstruale abundente;
 • Ulcer gastric sau duodenal, neoplazie gastrică;
 • Afecțiuni intestinale inflamatorii, hemoroizi, varice esofagiene;
 • Neoplazie a colonului;
 • Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene.

Simptome anemie feripriva

femeie care sufera de anemie feripriva
Anemia și simptomele banale ale acesteia pot crea dificultăți pentru o diagnosticare timpurie. De cele mai multe ori semnele deficitului de fier pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni sau chiar ignorate, fiind considerate deloc îngrijorătoare.

Iată cum se manifestă acest tip de anemie feripriva:

 • Stare de oboseală și de slăbiciune, cu o rezistență scăzută la efort;
 • Lipsa de energie;
 • Unghii fragile sau concave și piele uscată;
 • Căderea excesivă a părului;
 • Lipsa poftei de mâncare;
 • Dureri în zona toracică și ritm cardiac crescut;
 • Dureri de cap;
 • Sindromul pica, caracterizat de un apetit pentru produse non-alimentare, precum pentru gheață, var, cretă sau pământ
 • Înțepături resimțite la nivelul picioarelor sau sindromul picioarelor neliniștite;
 • Senzația de mâini și picioare reci;
 • Dificultăți de concentrare.

În formele mai grave ale afecțiunii, atunci când criza de anemie se instalează, pacientul poate prezenta pierderea temporară a vederii, scaune în sânge, mărirea splinei însoțită de dureri ale acesteia sau chiar probleme ale aparatului respirator.

Complicații anemie feripriva

Cu siguranță te întrebi dacă poți muri de la anemie, odată ce te-ai confruntat cu o formă mai severă a acestei boli. Dacă este netratată la timp, ea poate determina apariția unor complicații, precum sunt cele de natură cardiovasculară.

Lipsa de fier in organism suprasolicită inima să pompeze mai mult sânge, pentru a completa deficitul de oxigen transportat pe cale sanguină, ceea ce poate duce la tulburări de ritm cardiac sau la insuficiență cardiacă.

Boala poate naște complicații și în rândul femeilor însărcinate atunci când este netratată, deoarece poate cauza naștere prematură, nașterea unor bebeluși cu o greutate corporală prea mică sau avort spontan.

În ceea ce privește copiii, un deficit de fier le poate încetini procesul de creștere, dar și predispoziția pentru infecții.

Ce analize se fac in caz de anemie feriprivă?

După examenul clinic, medicul îți va spune ce analize de anemie se fac pentru o diagnosticare corectă a bolii. Prima dintre acestea este homoleucograma, care indică, printre altele, numărul de leucocite și eritrocite din sânge, cât și cantitatea de hemoglobină.

De asemenea, medicul îți poate recomanda analizele: feritină, care măsoară stocurile de fier ale organismului și sideremie, aceasta arătând cantitatea de fier din sânge și metabolizarea acestuia de către organism.

În unele cazuri poate fi necesară efectuarea unei ecografii abdominale complete, pentru depistarea splenomegaliei, splina mărită putând sa apară ca o complicație a bolii.

Tratament anemie feriprivă

După ce ai primit diagnosticul de anemie, tratamentul bolii poate include administrarea unor suplimente cu fier, alături de tratarea cauzei care a dus la apariția acestui deficit.

Astfel, dacă anemia este cauzată de sângerările menstruale abundente, alături de recomandarea unui supliment cu fier pentru corectarea deficitului, medicul va prescrie un tratament pentru normalizarea menstruației.

Într-o formă severă a bolii poate fi nevoie de administrarea intravenoasă de fier sau chiar de transfuzii de sânge.

Dieta in caz de anemie feripriva

dieta daca ai deficit de fier in organism
Alimentația este foarte importantă la persoanele care se confruntă cu un deficit de fier

Astfel încât dacă îți dorești urmarea unui tratament pentru anemie naturist, poți include în alimentația zilnică o salată de crudități, preparată din leurdă, valeriană, rucolă, urzică sau spanac.

De asemenea, consumul alimentelor verzi poate ajuta la îmbunătățirea cantității de hemoglobină din sânge, grație conținutului lor ridicat de clorofilă.

Alte alimente recomandate pentru o dietă bogată în fier sunt: carnea de vită, peștele gras, fructele de mare, gălbenușul de ou, broccoliul, germenii de grâu, orezul brun, lintea, ficatul, pieptul de pui, semințele de dovleac, fasolea, semințele de susan, sfecla roșie, năutul și fisticul.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like.

👇

Back to top button