Sfatul psihologului

Ce este autismul? Tratamentul copiilor diagnosticați cu autism

Ce este autismul? Autismul este o afecțiune considerată una dintre cele mai frecvente tulburări regăsite la copii, mai frecventă decât cancerul, diabetul și sindromul Down. Statisticile internaționale arată că 1 din 68 de copii au autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România arată o creștere continuă a numărului lor.

Este o tulburare de origine neurobiologică care afectează copiii până la vârsta de 3 ani, până la această vârstă deficiențele sunt evidente și se poate stabili un diagnostic. Autismul implică toate nivelurile de dezvoltare, cognitive, comportamentale, abilități motorii brute, abilități motrice fine, practic toate părțile în ceea ce privește dezvoltarea normală a unui copil sunt afectate.

Autismul nu este o boală, ci o tulburare de comportament, de aceea diagnosticul nu poate fi stabilit prin analize de sânge, analize ADN sau alte investigații clinice. Singurul mod în care un psihiatru, pediatru poate diagnostica autismul este prin analizarea comportamentului copilului. Prin urmare, implicarea părinților este crucială, deoarece el este primul care poate să observe dacă apare o anomalie în dezvoltarea copilului.

Articolul continua mai jos

Tulburarea de spectru autist poate apărea în orice familie, indiferent de rasă, etnie, regiune geografică sau nivel de educație. Însă cu o intervenție intensă timpurie, până la 50% dintre copiii cu autism pot duce o viață independentă.

Citește și: Cum gestionăm emoțiile la copii în timpul autoizolării – SFATUL PSIHOLOGULUI Renata Szekely

Care sunt semnele autismului?

Primele semne pot fi vizibile încă din primele luni. El nu face contact ocular, nu zâmbește și poate părea să privească chiar prin tine, nu folosește gesturi, nu clătină din cap, da sau nu, nu își face rămas bun sau nu indică lucrurile pe care le dorește, nu-i place să fie îmbrățișat sau atins, nu arată interes pentru jocurile tipice pentru copii, cum ar fi cucu-bau, nu bâlbâie sau nu arată alte semne timpurii de vorbire, nu reacționează întotdeauna la sunete, toate acestea pot fi semne ale unui tulburări.

Există, de asemenea, situații în care copilul se dezvoltă normal până la vârsta de 2 ani, are toate abilitățile specifice vârstei sale, vorbește, interacționează natural și brusc, la 2 ani, pierde toate astfel de achiziții.

Repere pentru părinți:

 1. Are o întârziere de limbaj. Unii copii cu autism nu vorbesc deloc, în timp ce alții își dezvoltă limbajul, dar au probleme să participe la o conversație.
 2. Are tipare de vorbire neobișnuite. S-ar putea să vorbească oprit, cu o voce înaltă sau cu un ton plat. Poate folosi cuvinte unice în loc de propoziții sau repetă un cuvânt sau o frază de mai multe ori. Ar putea repeta întrebarea în loc să răspundă.
 3. Nu pare să înțeleagă ce spun cei din jurul său.Poate să nu răspundă la numele său sau poate să nu poată urmări indicațiile. Poate râde, plânge sau țipa în momente necorespunzătoare.
 4. Tinde să se concentrează pe un singur obiect, o caracteristică a unui obiect (cum ar fi o roată pe o mașină de jucărie) sau un subiect anume.
 5. Se implică în imitație limitată. Spre exemplu în timpul jocului sunt rare momentele în care copilul imită acțiunea celorlalți.
 6. Ppreferă să se joacă singur. Are puțin interes față de alți copii și, de obicei, nu împarte sau nu face schimb cu cei din jur.
 7. Afișează un comportament rigid. Poate fi foarte atașat de rutine și să aibă dificultăți în tranziții. De exemplu: o schimbare a traseului obișnuit de acasă până la grădiniță poate să-i provoace iritabilitate. Este foarte selectiv în legătură cu alimentele noi, sau vrea să urmeze ritualuri stricte în ceea ce privește gustările și mesele principale.
 8. Se joacă cu obiectele sau jucăriile într-un mod neobișnuit. De exemplu: petrece mult timp punând jucăriile într-o anumită ordine. Îi place să deschidă și să închidă în mod repetat o ușă. Devine preocupat să apese în mod repetat un buton pe o jucărie sau să învârtă roțile unei mașini de jucărie.
 9. Se implică în auto-vătămare, cum ar fi mușcarea sau lovirea propriei persoane.
 10. Prezintă acțiuni repetitive, cum ar fi lovirea brațelor sau a mâinilor.
 11. Este excesiv de sensibil la diverse tipuri de stimulare. Poate să se retragă de la atingere, să devină agitat din cauza unor zgomote, să fie extrem de sensibil la mirosuri sau să refuze să mănânce anumite alimente. Poate să aibă preferințe la nivelul îmbrăcămintelor, spre exemplu cele dintr-un anumit material.
 12. Poate reacționa excesiv la unele tipuri de durere și să reacționeze la un nivel mai scăzut la altele. De exemplu, poate să-și acopere urechile pentru a bloca zgomote puternice, dar să nu acorde o importanță faptului că s-a lovit în timpul jocului.
 13. Poate resimți frică atunci când ăn jur nu există vreun pericol sau să manifeste o lipsă a acestuia atunci când există motive să îi fie frică. De exemplu, s-ar putea să-i fie frică de un obiect inofensiv, ca un balon, dar să nu fie speriat de înălțimi.
 14. Are tulburări de somn. Mulți copii cu autism au probleme de adormire și se trezesc frecvent noaptea sau foarte devreme.
 15. Prezintă probleme de comportament. Poate fi rezistent, necooperator sau prea activ. Poate fi hiperactiv, impulsiv sau agresiv.

Tratamentul copiilor diagnosticați cu autism – Metoda ABA

Applied Behavioral Analysis (Metoda ABA)  este un tip de terapie folosită în tratamentul copiilor diagnosticați cu autism.

Metoda ABA este un program de învățare care își propune să schimbe comportamentul copilului  într-o manieră sistematică și intensivă, obiectivul final fiind integrarea socială a copilului.

Sistemul are obiective clare, împărțite în sarcini mici, astfel încât progresul copilului să poată fi măsurat permanent. Consolidarea comportamentului se face folosind stimulente, întregul sistem funcționând pe baza acestor recompense, fie materiale sau sociale. Programul este foarte strict și este necesar pentru ca copilul să fie stimulat pe tot parcursul zilei.

Deși uneori pare să semene cu o metodă de antrenament, ea pare a fi singura metodă cu rezultate semnificative. Datorită regulilor sale stricte și a asemănării cu un program de formare, metoda ABA, a fost puternic criticată. Programul este strict tocmai pentru că acești copii au nevoie de activități și de rutină mai stricte și previzibile, de un mediu ordonat care să le permită dezvoltarea comportamentelor dorite.

Metoda ABA se bazează pe observarea comportamentului, recompensa pozitivă și prompt (un ajutor minim dar suficient acordat copilului pentru îndeplinirea unei sarcini). Comportamentul copilului este consolidat cu o recompensă atunci când răspunsul este corect. Se observă cu atenție comportamentele nedorite, cele care interferează cu învățarea abilităților sociale.

Scopul este de a determina declanșatorul comportamentului în cauză și de a observa ce se întâmplă după manifestarea acelui comportament, ceea ce consolidează comportamentul respectiv.

În principiu, această intervenție se focusează pe 2 categorii de comportamente :

 1. Comportamente în exces (acele comportamente pe care dorim să le reducem): auto sau hetero agresivitate, comportamente obsesiv compulsive, autostimulări.
 2. Comportamente deficitare (acele comportamente pe care dorim să le dezvoltăm și pe care copilul să și le însușească): socializare, limbaj, autoservire, autoîngrijire, jocul.

Astfel, metoda ABA are urmatoarele beneficii:

 • deprinderea noțiunilor de autoservire, autoîngrijire și independență
 • Imbunătățirea performanțelor academice sau lingvistice
 • Creșterea numărului de elemente și noțiuni d.p.d.v. cognitiv sau comportamental
 • socializarea
 • diminuarea comportamentelor in excess
 • creșterea comportamentelor deficitare
 • îmbunătățirea motricității grosiere sau fine
 • recunoașterea mediului și a obiectelor din jur
 • autocunoaștere

Prin terapia comportamentală, copiii cu autism pot fi recuperați în anumite limite pentru a înțelege lumea în care trăim, pentru a putea relaționa, comunica cu ceilalți, pentru a-și exprima dorințele și nevoile la nivelverbal.

Este esențial ca metoda ABA să fie începută la o vârstă fragedă, iar părinții ar trebui să fie implicați în programul de recuperare și să urmeze corect programul de terapie. Programul se bazează pe abilitățile individuale ale copilului, deoarece, deși poate avea același diagnostic, fiecare dintre ei necesită o intervenție specială individualizată.

Prin terapie, copiii învață, într-un mod structurat, cum să vorbească, cum să se comporte, cum să fie independenți. Fără terapie, simptomele autismului se agravează în timp. Prin urmare, neintegrarea unui copil diagnosticat într-un program de terapie specific individualizat îl privează de toate achizițiile sale anterioare, copilul riscă să crească într-un adult neintegrat și adesea instituționalizat.

Dacă considerați că, copilul dumneavoăstră manifestă unele dintre aceste simptome cel mai indicat este să cereți părerea unui specialist care să vă ofere un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat situației cu care vă confruntați.

Dacă vă confruntați cu astfel de situații și aveți nevoie de mai multe informații, puteți să mă contactați prin email la adresa psenataszekely@gmail.com sau pe pagina de facebook Psiholog Renata Szekely.

 

Surse :

 • https://www.helpautism.ro/en/tipuri-de-terapie/terapie-aba/terapia-aba?gclid=EAIaIQobChMIg66K_5TN6gIVDe3tCh1hHAk7EAAYBCAAEgKrwvD_BwE
 • https://www.autism-aita.ro/aba-in-tulburarile-de-spectru-autist?gclid=EAIaIQobChMIg66K_5TN6gIVDe3tCh1hHAk7EAAYAyAAEgLSTfD_BwE
 • https://accessibleaba.com/parent-community?gclid=EAIaIQobChMIg66K_5TN6gIVDe3tCh1hHAk7EAAYASAAEgL8LvD_BwE

Articole asemanatoare

Back to top button