Ziarul sanatatea de altadata

Ce este isteria

Ce este isteria, materialul publicat în Gazeta Medicală, în cursul anului 1930, încearcă să surprindă încercările de definire a unei boli, plecând de la viziunea anticilor și până la data apariției materialului. Este o viziune atât medicală cât și una filosofică, atât trupească cât și sufletească asupra unei boli care încă afectează spațiul și spiritul uman.

Articole recomandate:

 

Articolul continua mai jos

Ce este isteria „Isteria este o stare de boală, pe care o întâlnim în tratatele cele mai vechi de medicină. Despre ea se vorbește o mulțime de lucruri fantastice și miraculoase. În descrierile cărților vechi găsim atâtea despre această boală încât rămânem uimiți de manifestările variate în care poate să se prezinte.

De la o orbire, care nu e orbire, de la un mutism care nu e mutism, de la o surzenie care nu e surzenie, de la o paralizie a unui membru, care nu e paralizie, de la o ne simțire a pielei, până la simțirea exagerată, încât și cea mai mică atingere poate să-l facă să țipe, să plângă, să fugă; în fine, de la manifestările cele mai simple, ca aceste; că el ne spune că nu poate să bea, să mănânce, fiindcă are în gât un nod ce-l astupă; că inima nu-i mai bate deși ea bate; că plămânii nu-i mai merg și se asfixiază de lipsă de aer, deși el respiră, că el nu mai judecă, fiindcă i-a dispărut creerul, că el nu mai merge fiindcă nu poate, deoarece n-are picioare, deși picioarele le vede, dar, nu numai acestea sunt manifestările acestei boale, ci ea are încă variațiune atât de mare, încât putem să vedem un bolnav oriunde, pe stradă, în piață, căzând pe jos și începând să privească cerul cu admirație și cu mirare, ca și cum nu l-ar fi văzut niciodată, sau să rămână locului și să privească fix un punct fără să-l poată cineva să-l scoată din acea stare; sau să aibă o groază foarte mare, deși împrejurul lui totul e foarte liniștit, sau să cadă pe trotuar și să ia o poziție cu corpul ca și cum ar face jumătate de cerc. Și nu sunt numai atât formele sub care putem să vedem un bolnav care suferă de isterie. El poate să se ducă la un medic și să istorisească atât de multe și să facă atâtea gesturi, ca și cum ar face un artist de teatru un rol.

De altfel, istericii cum simt că sunt priviți de cei dimprejur caută să facă atâtea variațiuni în joc, încât ne lasă uimiți de cele ce execută. Toate formele variate de manifestare a acestei boli, sunt descrise cu o bogăție extraordinară de amănunte în cărțile medicale vechi. Era firesc ca această boală datând din timpuri foarte vechi, părintele medicinei care e Hippocrat să se fi ocupat de ea. Despre ce este isteria el spune că: Isteria nu e altceva decât o afecțiune a mitrei.

Platon, cunoscutul filosof al antichității, dă definiția isteriei și lămurește mai mult ca Hippocrat, zicând: Mitra e un animal viu. Animalul acesta viu, când nu mai poate da naștere la noi generații (copii), se indignează și parcurge tot corpul, provocând turburări în respirație, circulație, digestie etc. Dar ceea ce este mai ciudat este faptul că Hippocrat vine și dă o rețetă pentru întoarcerea mitrei, adică a animalului viu la locul lui. Rețeta prescrie fricțiuni aromatice.

Urmărind mai departe șirul cercetărilor oamenilor de știință găsim în mintea medicilor din secolul al XVII-lea și al XVIII-lea părerea că isteria ar fi o boală nervoasă. Dar vine înțeleptul Descartes care a știut să vadă în lumină adevărul și care bănuiește că isteria nu poate fi decât cauza unei mișcări violente a sufletului, cum ar fi de pildă, o supărare adâncă, care e capabilă să răscolească întreaga ființă omenească. Ca să dea boalei o înfățișare mai largă și mai plastică o compară cu o mare schimbătoare, o mare cu o infinitate de priveliști și de zări nețărmurite și neînțelese sau, mai plastic, un cameleon ce-și schimbă necontenit culorile ochilor.

Lumină deplină aduce Charcot, care cu finețea spiritului său de observare, înlătură toate umbrele ce învăluia adevărata realitate sau adevărul real al boalei. Acest om de geniu stabile științific că isteria este o boală a sufletului. După el, vine Babinsky care explica ce este isteria cu preciziune. Ea ar fi o stare psihică specială, care se manifestă prin turburări fizice. Aceste turburăru sunt de două feluri: unele primitive, iar altele secundare.

Turburările primitive sunt caracteristice prin aceia că ele pot fi reproduse la individ prin sugestie. Avem putința să le facem să dispară atunci când omul își bagă în cap ideea aceasta de a izgoni din sufletul său, toate turburările răscolite de sugestie.

Turburările secundare sunt strâns legate de cele primitive. Ele ar fi o continuare, deci o complectare a lor. Dar, Babinsky nu se mulțumește cu această explicare și ca să întărească a ceea ce este isteria și mai mult cele spuse adaogă: nu se pot deosebi turburările isterice de turburările asemănătoare, pe care medicul le-ar putea provoca la persoanele cu anumit temperament.

Isteria ia naștere dintr-o autosugestie, din moment ce toate turburările ei se pot reproduce prin sugestie. Rezultă deci, că isteria este o stare psihică bolnavă, de care se găsesc atinși anumiți oameni și care poate fi provocată prin autosugestii”.

[„Gazeta Medicală”, seria IV, anul XIX, nr.3, București, 15 ianuarie 1930].

Autor: Felix Ostrovschi

Back to top button