Ziarul sanatatea de altadata

Ce legume să mâncăm primăvara

Ce legume să mâncăm primăvara? Materialul publicat în ziarul de specialitate „Gazeta Medicală”, în primăvara anului 1930, și cules pentru noi de istoricul clujean Felix Ostrovschi, ne oferă sfaturi deosebit de prețioase în privința unei alimentații corecte în prag de primăvară.

Se știe că sângele conține globule roșii cari datoresc culoarea unei substanțe numite hemoglobină în a cărei compoziție intră fierul. Grație acestui metal globulele pot fixa oxigenul din aerul pe care-l introducem în plămâni prin actul respiratoriu; căci, precum se știe, fierul este unul din metalele lesne oxidabile.

Odată fixat fiind de fierul hemoglobinei, oxigenul este dus de sânge în torentul circulator și purtat prin tot organismul până în cele mai îndepărtate țesături (prin capilare), unde se efectuează arderea fiziologică, care dă căldura animală (37 de grade la om) și este generatoarea energiei vitale.

Articolul continua mai jos

Dacă astupăm orificiile inspiratorii (gura, nările) omul moare imediat, asfixiat, prin lipsa de oxigen, dar chiar o parte a corpului, un membru, o mână, un deget de exemplu, lipsite de oxigen printr-o legătură strânsă care ar împiedica accesul sângelui în acea parte a corpului, ar muri de asfixie locală.

Dacă necesitatea introducerii oxigenului în sânge este imperioasă pentru viață și dacă atragerea și fixarea lui acolo se datorește hemoglobinei, care și ea o datorește fierului, atunci trebuie să înțelegem și necesitatea și importanța fiziologică a prezenței fierului în sânge; precum trebuie să înțelegem că, ori de câte ori, proporția normală a lui va scădea în sânge, organismul va suferi grave alternațiuni, exprimate în cele mai multe cazuri, prin afecțiuni zise anemii.

Cauzele impuținării fierului în sânge sunt multiple. Ele depind de o viață istovită, fie printr-o muncă excesivă, fie prin petreceri nemăsurate, ca și printr-o alimentare insuficientă sau neordonată, dar sunt și cauze pe cari adesea nici nu le luăm în seamă, sau pe care nu le bănuim.

Printre acestea am putea cita una, care este foarte comună: întrebuințarea în sobele de fier a combustibilului, cărbune sau lignit, cari din nefericire, conțin sulf în cantități însemnate și cari, negăsind în aceste sobe imperfect construite destul tiragiu (curent de aer), nu realizează o ardere complectă și dau produse sulfuroase, ce inspirate, rețin o parte din fierul sângelui, pe seama sulfului ca sulfura de fier.

Nu mai vorbim de alte emanațiuni sulfuroase provenite chiar din viața individuală și eliminate prin diferite căi naturale și cari, într-o locuință strâmtă și cu un personal numeros, cum se întâmplă în școli, ateliere, birouri, cancelarii etc. ca și în locuințe particulare modeste, se cotează la proporții notabile și cu putere nocivă, anemiantă dacă nu asfixiantă, în tot cazul în comptul fierului din sânge.

Dar, chiar în mod normal, omul pierde din fierul sângelui.

Este nevoie dar, chiar în starea normală, spre a întreține această stare, să introducem zilnic prin alimentarea obișnuită cantitatea de fier eliminată, ceea ce se face în mod inconștient, căci natura a îngrijit să ni-l puie în diferite alimente; iar când alimentația ar fi defectuoasă au când alte cauze ni-l consumă așa încât organismul suferă, atunci recurgem la medicațiunea feruginoasă.

Dacă am întrebuința o alimentație bogată în fier, am ajunge pe cale naturală să ne procurăm fierul necesar sângelui. Aceasta se poate realiza foarte bine mai ales acum primăvara când apar tocmai acele alimente pe cari natura pare că a voit să ni le puie la dispoziție proaspete, indicându-ni-le spre regenerarea sângelui secătuit de viața hibernală plină de neajunsuri.

Ce legume să mâncăm primăvara

Dacă am menționa numai verdețurile cari apar în acest anotimp ne vom putea convinge de acest adevăr. Astfel, după analizele date de diferiți chimiști putem cita conținând fier:

  • Ridichi de lună conțin 2,34% milgr. Fier
  • Sparanghelul…………2,90%
  • Spanacul…………….3,35%
  • Urzici…………………4,25%
  • Ceapă verde…………4,55%
  • Salată………………..5,30%
  • Hrean………………..4,97%.

Nu mai menționăm varza, care este un zarzavat de toamnă, deși ea se mănâncă tocmai în post. Trebuie știut însă că varza conține fier în cantitate mai mare decât toate zarzavaturile. Cartofii au 1,18%.

Ca fructe de primăvară (mai) menționăm fragii, cari conțin 5,89% milgr. Fier.

E bine să atragem atenția și asupra altor alimente ca comparație: carnea de vacă 0,70; laptele de vacă: 0,53; făina de grâu: 0,61; făina de linte: 0,86; făina de porumb: 1,26; ouăle: 1,65%.”

Ce legume să mâncăm primăvara. [„Gazeta Medicală”, seria IV, anul XIX, nr.22, București, 27 mai 1930].

 

Back to top button