Acasă Medicina de altadata Ce legume să mâncăm primăvara

Ce legume să mâncăm primăvara

Recomanda acest articol unui prieten

Ce legume să mâncăm primăvara? Materialul publicat în ziarul de specialitate „Gazeta Medicală”, în primăvara anului 1930, și cules pentru noi de istoricul clujean Felix Ostrovschi, ne oferă sfaturi deosebit de prețioase în privința unei alimentații corecte în prag de primăvară.

Se știe că sângele conține globule roșii cari datoresc culoarea unei substanțe numite hemoglobină în a cărei compoziție intră fierul. Grație acestui metal globulele pot fixa oxigenul din aerul pe care-l introducem în plămâni prin actul respiratoriu; căci, precum se știe, fierul este unul din metalele lesne oxidabile.

Odată fixat fiind de fierul hemoglobinei, oxigenul este dus de sânge în torentul circulator și purtat prin tot organismul până în cele mai îndepărtate țesături (prin capilare), unde se efectuează arderea fiziologică, care dă căldura animală (37 de grade la om) și este generatoarea energiei vitale.

Dacă astupăm orificiile inspiratorii (gura, nările) omul moare imediat, asfixiat, prin lipsa de oxigen, dar chiar o parte a corpului, un membru, o mână, un deget de exemplu, lipsite de oxigen printr-o legătură strânsă care ar împiedica accesul sângelui în acea parte a corpului, ar muri de asfixie locală.

Dacă necesitatea introducerii oxigenului în sânge este imperioasă pentru viață și dacă atragerea și fixarea lui acolo se datorește hemoglobinei, care și ea o datorește fierului, atunci trebuie să înțelegem și necesitatea și importanța fiziologică a prezenței fierului în sânge; precum trebuie să înțelegem că, ori de câte ori, proporția normală a lui va scădea în sânge, organismul va suferi grave alternațiuni, exprimate în cele mai multe cazuri, prin afecțiuni zise anemii.

Cauzele impuținării fierului în sânge sunt multiple. Ele depind de o viață istovită, fie printr-o muncă excesivă, fie prin petreceri nemăsurate, ca și printr-o alimentare insuficientă sau neordonată, dar sunt și cauze pe cari adesea nici nu le luăm în seamă, sau pe care nu le bănuim.

Printre acestea am putea cita una, care este foarte comună: întrebuințarea în sobele de fier a combustibilului, cărbune sau lignit, cari din nefericire, conțin sulf în cantități însemnate și cari, negăsind în aceste sobe imperfect construite destul tiragiu (curent de aer), nu realizează o ardere complectă și dau produse sulfuroase, ce inspirate, rețin o parte din fierul sângelui, pe seama sulfului ca sulfura de fier.

Nu mai vorbim de alte emanațiuni sulfuroase provenite chiar din viața individuală și eliminate prin diferite căi naturale și cari, într-o locuință strâmtă și cu un personal numeros, cum se întâmplă în școli, ateliere, birouri, cancelarii etc. ca și în locuințe particulare modeste, se cotează la proporții notabile și cu putere nocivă, anemiantă dacă nu asfixiantă, în tot cazul în comptul fierului din sânge.

Dar, chiar în mod normal, omul pierde din fierul sângelui.

Este nevoie dar, chiar în starea normală, spre a întreține această stare, să introducem zilnic prin alimentarea obișnuită cantitatea de fier eliminată, ceea ce se face în mod inconștient, căci natura a îngrijit să ni-l puie în diferite alimente; iar când alimentația ar fi defectuoasă au când alte cauze ni-l consumă așa încât organismul suferă, atunci recurgem la medicațiunea feruginoasă.

Dacă am întrebuința o alimentație bogată în fier, am ajunge pe cale naturală să ne procurăm fierul necesar sângelui. Aceasta se poate realiza foarte bine mai ales acum primăvara când apar tocmai acele alimente pe cari natura pare că a voit să ni le puie la dispoziție proaspete, indicându-ni-le spre regenerarea sângelui secătuit de viața hibernală plină de neajunsuri.

Dacă am menționa numai verdețurile cari apar în acest anotimp ne vom putea convinge de acest adevăr. Astfel, după analizele date de diferiți chimiști putem cita conținând fier:

  • Ridichi de lună conțin 2,34% milgr. Fier
  • Sparanghelul…………2,90%
  • Spanacul…………….3,35%
  • Urzici…………………4,25%
  • Ceapă verde…………4,55%
  • Salată………………..5,30%
  • Hrean………………..4,97%.

Nu mai menționăm varza, care este un zarzavat de toamnă, deși ea se mănâncă tocmai în post. Trebuie știut însă că varza conține fier în cantitate mai mare decât toate zarzavaturile. Cartofii au 1,18%.

Ca fructe de primăvară (mai) menționăm fragii, cari conțin 5,89% milgr. Fier.

E bine să atragem atenția și asupra altor alimente ca comparație: carnea de vacă 0,70; laptele de vacă: 0,53; făina de grâu: 0,61; făina de linte: 0,86; făina de porumb: 1,26; ouăle: 1,65%.”

[„Gazeta Medicală”, seria IV, anul XIX, nr.22, București, 27 mai 1930].

 

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, comunităţii de cititori de pe grupul nostru de Facebook Sfatul Medicului - Tratamente Naturiste

AlternaMed
Sustine acest site cumparand remedii naturiste de pe Vegis, Plantum, Viata verde viu. Un mic comision din fiecare vanzare va fi directionat catre siteul AlternaMed.

Cele mai citite

Alunga energia negativă din casa! 8 plante care vor alunga energia negativă din casa ta

Recunoașteți: nu o dată s-a întâmplat să observați că într-o odaie a propriului apartament vă simțiți liber și confortabil, iar în alta – parcă vă apasă ceva și nu...

Candida tratament naturist – Cele mai eficiente 4 tratamente naturiste

Tratament naturist candida, complicatii, factori de risc, imagini. Ce este candida? Candida este o afectiune a pielii provocata de catre o ciuperca numita Candida albicans localizata in intestine, cavitatea...

Masca medicală, mod de utilizare, prețuri, avantaje împotriva virușilor și infecțiilor

Masca medicală - La ce este sunt buna? Cele mai multe sunt de uz chirurgical și împiedică particulele lichide să ajungă dintr-o parte în alta (dinspre echipa operatorie spre...

10 lucruri despre tensiunea arteriala – Dr. Vasi Radulescu

Fragment din cartea Medicina povestita pe intelesul tuturor - o carte care te invata sa ai grija de tine de Dr. Vasi Radulescu. Cartea Medicina povestita nu ar trebui...

Ceaiul de galbenele – 8 beneficii miraculoase ale “florilor de aur”

Ceaiul de galbenele beneficii - Galbenelele au fost un medicament important in Grecia Antica, Roma si Arabia. Acestea au fost utilizate cel mai frecvent ca tratament al pielii, muscaturilor...

Tratamente naturiste pentru ficat. 9 plante pentru un ficat sanatos

Tratamente naturiste pentru ficat cu ajutorul unor plante medicinale minune. Ficatul este cel mai mare şi important organ al corpului nostru care realizează sute de operaţiuni simultane în scopul...

Sarea reduce stresul si anxietatea. 5 beneficii mai putin cunoscute

Sarea beneficii - Stim ca din nefericire, energiile negative ne afecteaza familia, animalele de companie, pe noi si chiar si orice obiect care se afla in casa. Vestea cea buna...

Ingredientul din casa ta despre care nu știai că te poate scăpa de herpes peste noapte

Herpes bucal - definitie: este provocat de virusul herpes simplex 1 (HSV-1), legat in diferite forme de virusul care determina si herpesul genital, doar ca acesta este numit herpes...

Pietre la rinichi tratament naturist. Ce ceaiuri sau suplimente sunt recomandate?

Petrele la rinichi tratament naturist sau litiaza renală apare prin precipitarea sărurilor şi mineralelor din urină, la nivelul căii urinare , şi dezvoltarea unor structuri solide, dure. Calculii pot...

Negi inghinali tratament naturist – Cauze, factori de risc, complicatii, tratament

Negi inghinali tratament naturist - Definitie: Negii sau verucile, în termeni medicali, sunt excrescenţe noncanceroase ale pielii produse de papilloma virusul uman, în cele peste 100 de tipuri ale...