Medicina povestita pe intelesul tuturor

DEZINFECTANȚI CORONAVIRUS – Ce sunt biocidele

Dezinfectanți coronavirus. Ce sunt biocidele? Produsele biocide au rolul de a împiedica înmulțirea microorganismelor. Acestea pot fi amestecuri conţinând sau generând una sau mai multe substanţe active condiţionate într-o formă în care sunt furnizate utilizatorului, având scopul să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă şi să prevină acţiunea sau să exercite un efect de control asupra organismelor dăunătoare, în orice alt mod decât prin simpla acțiune fizică sau mecanică, conform informațiilor publicate pe site-ul A.N.P.M.

Cele 22 de tipuri de produse biocide sunt clasificate în patru grupe principale, în cadrul Uniunii Europene, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului.

Articol recomandat: Masca medicală, mod de utilizare, prețuri, avantaje împotriva virușilor și infecțiilor

Articolul continua mai jos

grupa I – dezinfectante şi produse biocide generale utilizate pentru: igiena umană, spaţii private şi zone de sănătate publică, igienă veterinară, industria alimentară şi de preparare a hranei pentru animale, apa potabilă;
Aceste tipuri de produse exclud produsele de curăţenie ce nu sunt destinate a avea efect biocid, inclusiv lichidele pentru spălat, pudre şi produse similare.

grupa a II-a – conservanţi utilizaţi pentru: produsele în timpul depozitării, pelicule, lemn, materiale de construcție, sisteme de răcire și de procesare a lichidelor, produsele utilizate pentru prevenirea și controlul dezvoltării mucegaiurilor pe materiale, echipamente și structuri utilizate în industrie, fluide utilizate în prelucrare sau tăierea metalului, a sticlei sau a altor materiale;

grupa a III-a – produse de combatere a dăunătorilor (rodenticide, avicide, moluscocide, vermicide și produse utilizate pentru combaterea altor nevertebrate piscicide, insecticide, acaricide și produse pentru combaterea altor artropode, repelenți și atractanți, produse pentru combaterea altor vertebrate);

grupa a IV-a – alte produse biocide utilizate ca produse antivegetative (în combaterea dezvoltării și depunerii de organisme vegetative pe nave, echipament de acvacultură sau alte structuri utilizate în apă), fluide pentru îmbălsămare şi taxidermie.
De reținut faptul că produsele biocide pot expune oamenii, animalele și mediul la riscuri datorită proprietăților lor intrinseci și modalităților de utilizare, avertizează specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică.

Dezinfectanți coronavirus. Diferența între spirtul medicinal și substanțele pe bază de biocide. De ce alcoolul sanitar nu este bun

Spirtul medicinal este folosit ca dezinfectant extern, fiind impropriu pentru consumul alimentar prin adăugarea unei substanțe toxice, conform definiției din DEX. Spirtul sau alcoolul sanitar este o soluție pe bază de alcool etilic 70% care se utilizează ca antiseptic față de bacterii, cu un timp de contact minim recomandat de 2 minute. Cu toate că este tot un dezinfectant, el nu este folosit nici pentru sterilizarea materialelor medicale și chirurgicale pentru că nu asigură sterilizarea și dezinfecția de nivel înalt.

Prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, a afirmat că alcoolul sanitar – spirtul medicinal – nu este eficient în lupta cu corornavirusul.

“Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu este bun. Substanţele pe bază de alcool, dar speciale, pe bază de biocide sunt bune. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, a declarat Adrian Streinu Cercel, în emisiunea “Sinteza Zilei”, de la Antena 3.

Dezinfectanți coronavirus – Există produse biocide pentru igiena umană, dezinfectante pentru spaţii private şi zone de sănătate publică şi alte produse biocide, produse biocide pentru igiena veterinară, dezinfectante pentru industria alimentară şi industria de preparare a furajelor și dezinfectante pentru industria alimentară şi industria de preparare a furajelor.

Dezinfectanți coronavirus – Apa și săpunul, mai eficiente decât spirtul

Săpunul este considerat mai eficient decât spirtul, pentru că dizolvă învelișul gras din structura virusului, care ține laolaltă componentele agentului patogen, și se dezintegrează.

Utilizarea frecventă a spirtului pe mâini nu este indicată, pentru că le usucă. Dacă apa și săpunul nu sunt la îndemână, se recomandă utilizarea dezinfectanților de mâini, care sunt mai bine tolerați de piele, având în compoziție și substanțe cu rol protector. Însă, soluția optimă și cea mai accesibilă la momentul de față rămâne spălatul pe mâini, timp de 30 de secunde.

Un studiu recent arată că virusul supraviețuiește până la patru ore pe cupru, 24 de ore pe carton și până la trei zile pe plastic și oțel. El moare cu clor (1000 mg/L) și dioxid de clor (500 mg/L). Hainele se dezinfectează tot cu clor (500 mg/L), combinat cu etilen oxid. Sunt safe de folosit în medii unde sunt și copii, dacă sunt aplicate corespunzător și au o concentrație adecvată.

Dezinfectanți coronavirus – Cum iti faci un dezinfectant pentru maini acasa Doctor Mihail – VIDEO

Dezinfectanți coronavirus preturi

Dezinfectanți emag

Solutii dezinfectante 122 produselink

Dezinfectant Domestos XXL Pack, 5L – link

Dezinfectanti maini – Gel dezinfectant antibacterian, Hygienium, 50 ml – link

Dezinfectanti maini – Gel igienizant pentru maini Vivanatura, cu 70% alcool si tea tree, 100 ml – link

Dezinfectant universal BACTISEPT 5 litri – link

Gel dezinfectant de maini,Detox, 250 ml, distruge 99% din bacterii – link

Pachet 6x Sapun solid antibacterian Protex Cream, 90gr – link

Gel de curatare pentru maini Perfect Care, cu aloe vera, 70% alcool, 5000 ml – link

Sapun antibacterian, Lichid de maini cu Rozmarin si Cimbru, Bio-D, Hipoalergenic, Vegan, 500ML – link

Gel antibacterian 70 de produselink

Gel de curatare pentru maini Perfect Care, cu aloe vera, 70% alcool, 1000 ml – link

Cum sa ne spalam pe maini corect VIDEO

Articole asemanatoare

Back to top button