Tratamente Naturiste

15 afecţiuni grave care pot fi vindecate cu tinctură de propolis

Propolisul are efecte miraculoase asupra sănătății. 15 afecţiuni grave care pot fi vindecate cu tinctură de propolis.

Ce este propolisul?

Propolisul este lipicios, are o culoare maronie și un miros aromat de răsini.
Pentru a putea produce propolis albinele culeg o substanță aromată cu aspect de rășina cu aspect de rășina din cel puțîn 20 de specii de plante printre care plop, salcie, prun, arin.

Propolis brut
Propolis brut

Alege din 237 de produse pe baza de propolis in farmacie

Aceste materii rășinoase sunt apoi prelucrate de albine în același timp cu mierea. Propolisul este pentru stup o adevărată bariera de protecție, cuvântul propolis vine din limba greacă care înseamnă partea dinainte cetății.

El a fost denumit așa de către învățații greci care observând cum își construiesc albinele stupul, au ajuns la concluzia că această substanță joacă rolul de scut de protecție împotriva agresorilor externi, propolisul făcând din stup o adevărată cetate.

Propolisul conține flavonoide, aminoacizi, substanțe anitbiotice, acizi grași, fier, calcui, magneziu, siliciu, staniu, vitamine A, B, E, PP și multe alte substanțe benefice pentru organism. Studiile recente privitoare la proprietățile uimitoare al acestui preparat natural i-au uimit pe oamenii de știință.

Propolisul distruge nu mai puțin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tiprui de virusuri inclusiv varietățile lor ceea ce face din el cel mai puternic medicament atininfectios cuonoscut.

Proprietățile propolisului nu se opresc aici, eficiența sa fiind demonstrată în nu mai puțin de 200 de afecțiuni astfel propolisul este una dintre cele mai puternice arme din arsenalul terapiei naturale.

Propolisul este un cocktail de substanțe vindecătoare adunat din mugurii de pe scoarță plopilor, castanilor, salciilor, frasinilor, aninilor și altor specii de pomi fructiferi.

Rămâne un mister cum știu albinele să dozeze acest elixir, să-l combine și să îi dea în final o compoziție unitară astfel încât diferitele tipuri de poropolis culese din diverse regiuni ale lumii să aibă proprietăți practic similare.

Remediu de tradiție în medicina naturistă, propolisul se găsește ușor la apicultori fie brut sub forma unor bulgărași maronii fie lichid că tinctura alcoolizată.

Propolisul brut de bună calitate se recunoaște printr-un miros specific dulceag-amărui foarte puternic precum și prin lipsa de luciu. Propolisul lucios are foarte multă ceară în el și că atare proprietățile sale benefice sunt mult diminuate.

Există două metode prin care apicultorii recoltează acest medicament naturist, razuindu-l direct de pe perețîi stupului de albine sau pentru o mai mare eficientă construind un colector special ce preia progresiv producția albinelor care asfel sunt stimulate să culeagă cantități tot mai mari de propolis.

albina polen
Prim-plan al unei albine, colectând polen dintr-o floare

Tinctura de propolis beneficii

Foarte multe afecțiuni pot fi tratate sau prevenite cu ajutorul propolisului, un studiu realizat de către cercetătorii germani a arătat că la pacienții care iau 50 de picături de tinctură de 4 ori pe zi probabilitatea de a face o infecție cu virusul gripal scade cu până la 40%.

Deasemenea la majoritatea pacienților tratați astfel cu propolis timpul de vindecare se reduce de la 6-7 zile la 3 – 4 zile.

Citeste si: Leacuri băbești pentru raceală

Ce afectiuni vindeca propolisul?

Hipertensiune, inflamarea rinichilor şi a ficatului, TBC pulmonar, dureri de stomac, dureri de masele si lista poate continua.

15 afecţiuni care pot fi vindecate cu tinctură de propolis

Toate bolile interne infecţioase care duc la stări febrile – 30 de picături pe zi

Hipertensiune – 30 de picături pe zi, până la vindecare.

Inflamarea rinichilor şi a ficatului – Câte 40 de picături de două ori pe zi, puse într-un pahar cu 100 ml de apă caldă. Se repetă până la vindecare.

Angină, faringite, gripă – Câte 40 de picături pe zi, puse într-un pahar cu 200 ml de apă caldă, combinat cu gargară, de mai multe ori pe zi.

Ulcer de stomac sau enterite – Câte 40 de picături pe zi, puse într-un pahar cu 100 ml de lapte cald, băut pe stomacul gol.

TBC pulmonar – Câte 30 de picături de trei ori pe zi şi inhalaţii de două ori pe săptămână. Pentru inhalaţie, la 250 ml apă fierbinte, adăugaţi 100 de picături de tinctură.

Dureri de stomac – 50 de picături în 100 ml de apă. Se recomandă şi în cazul parazitozelor intestinale, de două ori pe zi, în aceeaşi cantitate, înainte de mese.

polen de la albine intr-un bol
Polen

Dureri de măsele – Puneţi vată îmbibată în tinctură pe locul dureros. Propolisul curat pus pe gingia dureroasă sau pe măseaua cariată alină durerea şi împiedică infecţia.

La menopauză, femeile vor lua, timp de un an, câte 1-20 de picături zilnic pentru a trece mai uşor peste această perioadă

Inflamarea prostatei – se recomandă 30 de picături pe zi. Tinctura este un adevărat miracol nu doar intern, cât şi extern, în boli dermatologice

Afecţiuni ale pielii – Se freacă zonele afectate (dacă este suportat alcoolul) cu tinctura de propolis. Dacă nu suportaţi alcoolul, amestecaţi tinctura într-o cremă.

Bătături şi cheratite – Înainte de culcare, îmbibaţi o bucată de vată în tinctură şi o aşezaţi pe locul dureros. Ziua, puteţi folosi propolisul solid sau alifia de propolis. Atenţie! Cheratitele pot rămâne încă dureroase zile întregi.

Boli micotice între degete – Locurile afectate sunt unse tinctură până la vindecare.

Răni vechi – Rana trebuie spălată cu extract de lipan (o specie de peşte), apoi se unge de mai multe ori cu tinctură.

Arsuri de gradul I – Rana trebuie unsă iniţial cu un strat de miere polifloră, apoi de mai multe ori cu tinctură, împiedicând astfel formarea veziculelor.

Leacuri și rețete naturiste pe bază de tinctură de propolis

INTERN: analgezic ușor, antihemoragic, antifungic puternic (acțiune puternica asupra Candida albicans), antiseptic puternic al cailor respiratorii medii și superioare, antiseptic intestinal și urinar bun, antiviral mediu, bacteriostatic și bactericid bun (anihilează streptococii, stafilococii, salmonella, proteus), febrifug bun, regenerant epitelial puternic, stimulează procesele de regenerare în ansamblu, stimulent imunitar bun.

EXTERN: antiinfecțios puternic și cu spectru larg, cicatrizant puternic, analgezic mediu, regenerativ epitelial puternic.

Tinctură de propolis – Indicații

UZ INTERN:

 •  guturai, gripa în faza incipienta, dureri de gât (traheita, faringita), bronșită cronică, tuse uscata, tuse chintoasa, tuse convulsiva: se iau 5-6 lingurițe pe zi dintr-un amestec format din jumătate de linguriță de tinctura și o linguriță de miere
 • enterita, colită acută și cronică, infecții virale la nivelul intestinului și al tubului digestiv în ansamblu: se iau 50 de picături de tinctura într-o ligurita de miere sau pe o bucățică de pâine, de 3-4 ori pe zi
 • hipertensiunea, ateroscleroza: se combină în proporții egale propolis cu tinctură de usturoi (allium sativum). Se administrează 30-50 de picături de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Amestecul de tincturi se poate lua că atare, nediluat, sau în miere
 • adjuvant în hepatita de toate tipurile: se iau 30 de picături de tinctură în miere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul durează 3 luni
 • adjuvant în febra tifoidă, meningită (adjuvant), boli infecțioase însoțite de febra: se ia 1 linguriță de propolis de 3 ori pe zi
 • tulburări ale menopauzei: vreme de un an se face un tratament cu tinctură . Se iau 20 de picături amestecate cu o linguriță de miere de 3 ori pe zi, dimineața, la prânz și seara
 • nefrita, pielo-nefrita, cistita, infecții reno-urinare în general: se ia 1 linguriță de tinctură de 3-4 ori pe zi. Tratamentul durează 5-7 zile
 • prostatita, adjuvant în adenomul de prostata: se iau 50 de picături de tinctură de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. O cura durează 3 luni și se reia la nevoie
 • infecții cu protozoarul Giardia lambria: se ia o linguriță de tinctură pe o bucată de pâine de 3 ori/zi, înainte de mesele principale.Tratamentul durează o săptămână și se poate relua la nevoie.

fagure cu miere de albine
Fagure cu miere

UZ EXTERN:

 •  amigdalita, faringo-amigdalita, laringita: o bucățică de vată pusa în vârful unei mici baghete se înmoaie bine în tinctură . Se aplică cu ajutorul acestui dispozitiv tinctura direct pe locul afectat. Efectele sunt rapide
 • cancer mamar (adjuvant), cancer al pielii (adjuvant): se înmoaie un tampon de vata în tinctură de propolis, după care se stoarce foarte încet deasupra locului afectat, lașând preparatul să scalde locul și să se întărească de la sine. Se reia operația de 3-4 ori la intervale de 2-3 minute, după care se lasă zona tratată să se zvânte la aer. (a se vedea și combinația de tincturi de la tratamentul alunițelor și negilor, care etse extrem de activ și în cancerul de piele și în tumorile exteriorizate)
 • rani deschise, arsuri de toate tipurile: se aplică întocmai tratamentul de mai sus, de la cancerul pielii. În cazul rănilor se face o dezinfecție prealabilă cu alcool.
 • eczeme infecțioase: se aplică tinctură cu un tampon de vata în așa fel încât zona afectată să fie cât mai mult timp scăldată de preparat, care vă pătrunde astfel cât mai mult în profunzime. Se vor face 2 asemenea aplicații cu tinctură pe zi, după care locul se vă lasă să se zvânte vreme de o jumătate de ora. În cazul eczemelor uscate se vă aplica ulterior o peliculă de unguent de tătănaneasa (symphytum officinali) sau gallbenele (calendula officinalis)
 • alunițe, negi: se combină în proporții egale tinctură cu tinctură de tătăneasă și tinctură de rostopască. Se aplică acest remediu întocmai că și la cancerul de piele.

Administrare internă: se ia de regulă ½ linguriță de tinctură diluată într-o linguriță de miere, de 3-4 ori/zi

Care sunt contraindicatiile la tinctura de propolis?

Alergie la propolis. Pentru a evita fenomenele neplăcute, în cazul în care nu știți dacă aveți sau nu intolerantă la această tinctura, veți face un test aplicând-o mai întăi din abundentă pe o porțiune mică de piele, urmărind efectele care apar.

În cazul în care ea nu determină nici un fel de reacții nedorite (mâncărimi, înroșire, iritație) se poate folosi cu succes.

Tratamente naturiste cu tinctura de propolis

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like.

👇

Back to top button