TOP 7 obiceiuri nesănătoase pentru dantură

TOP 7 obiceiuri nesănătoase pentru dantură

Cu toții știm faptul că dulciurile nu sunt bune pentru dinți deoarece cauzează apariția cariilor. Totuși, este acesta chiar cel mai dăunător lucru pentru dantură? În articolul de astăzi, echipa de la clinica OneDent din Iași ne explică și alte obiceiuri care ne strică dinții, obiceiuri pe care nu le conștientizăm întotdeauna. Află care sunt cele 7 obiceiuri nesănătoase pentru dantură!

TOP 7 obiceiuri nesănătoase pentru dantură

marketing medical

Părerea generală este că doar zahărul afectează dinții, însă veți fi surprinși să vedeți câte alte situații sau obiecte și produse non-alimentare pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre orale. Haideți să vedem, așadar, care sunt acestea și cum le putem combate ori evita!

  1. Consumul de lichide înainte de culcare

Dacă vă spălați pe dinți și mâncați ceva apoi, este clar că dinții nu mai sunt protejați de periajul deja realizat. O nouă placă bacteriană se va forma de la gustarea pe care ați luat-o după ce ați periat dinții. Același lucru este valabil și în cazul băuturilor. O sticlă de suc ori un pahar de lapte vor lăsa și ele reziduuri pe dinți, reziduuri care vor contribui la creșterea plăcii bacteriene peste noapte și la eroziunea dinților, adică la apariția cariilor.

Soluția: nu consumați alimente sau alte băuturi în afară de apă după ce v-ați spălat seara pe dinți!

  1. Practicarea sporturilor fără gutieră

Orice practicant de sport de performanță trebuie să își protejeze dinții. Sportul este o activitate imprevizibilă, oricât de multe strategii de joc ai calcula, mai ales că este o activitate de echipă. Nu se știe niciodată ce tip de accident puteți avea, accident care ar putea duce la spargerea ori crăparea dinților.

Soluția: este important să vă protejați dinții cu gutiere atunci când faceți sporturi de performanță.

  1. Fumatul

Gingiile noastre sunt foarte sensibile la fumul de țigară și reacția lor cea mai normală și cel mai des întâlnită în contactul cu acesta este retragerea. Atunci când gingiile se retrag, rădăcinile dinților rămân dezgolite. Rezultatul? Dintele nu mai este protejat așa cum trebuie, începe să se clatine și, într-un final, va cădea. Aceasta este, de fapt, cauza principală pentru care medicii dentiști nu recomandă fumatul. Pătarea dinților este doar cauza secundară. Petele de la tutun pot fi îndepărtate cu un periaj profesional, un detartraj și o procedură de albire a dinților. Retragerea gingiilor, însă, este o problemă greu de rezolvat.

Soluția: nu fumați sau, în cel mai rău caz, reduceți drastic numărul de țigari zilnice.

  1. Mestecatul gheței sau al bomboanelor dure

Pare interesant să mesteci gheață ori bomboane dure. Ajungi mai repede la miezul lor și, în cazul gheții, te răcorești mai ușor, iar în cazul bomboanelor, ajungi mai repede la cremă Totuși, echipa de la clinica stomatologică OneDent din Iași îți recomandă să nu crănțănești nimic dur. Acest obicei duce la crăparea smalțului dentar. O fisură la nivelul acestuia poate cauza probleme serioase de sensibilitate dentară, carii etc.

Soluția: nu mestecați niciodată alimente dure precum bomboanele sau gheața, nu spargeți nuci, alune sau fistic în dinți. 

  1. Piercinguri în zona gurii

Oricât de interesant ar fi să ai un piercing în limbă ori în buză, acesta este, totuși, un corp străin, de metal, care stă în vecinătatea dinților voștri. În cazul unui accident, dacă piercingul se lovește în dinte, poate leziuni grave, de la fisurarea smalțului ori a dintelui în sine până la ciobirea sa. De asemenea, nici gingia nu va fi protejată de pericol dacă aveți un piercing în gură.

Soluția: nu purtați piercinguri în buze, obraji, limbă – nicăieri în zona gurii.

  1. Consumul de cafea

Știm, este delicioasă și ne face fiecare dimineață mai bună. Totuși, consumul de cafea ne îngălbenește dinții. De aceea, îți recomandăm ca, după fiecare cafea savurată, să periezi bine dinții sau măcar să îi clătești cu apă de gură din abundență.

Soluția: limitați consumul de cafea și spălați dinții după consum pentru a preveni îngălbenirea lor.  

  1. Consumul de vin roșu

Ca și în cazul cafelei, vinul roșu pătează dinții. De fapt, același lucru este valabil pentru orice aliment solid sau lichid puternic colorat. Deși îngălbenirea dinților nu este o problemă de sănătate în sine, pentru foarte mulți oameni este o problemă estetică. De aceea, sfatul nostru este să limitați pe cât posibil consumul de vin roșu și alte alimente colorate și să vă spălați pe dinți imediat după consum.

Soluția: limitați consumul de vin roșu și spălați dinții imediat după consumul ocazional.

Ai nevoie de o intervenție stomatologică în Iași, de o procedură maxilo-facială sau pur și simplu de un control? Echipa OneDent te așteaptă oricând, cu drag! 

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share