Aplicațiile ultrasunetelor în medicină (Terapia cu ultrasunete), în scopuri terapeutice, a fost o metoda benefica de acceptare a efectelor biologice a ultrasunetelor.
Ecografia cu putere redusă( de aproximativ 1 MHz frecvență) a fost aplicată pe scară largă încă din anii 1950 in kinetoterapie, fiind folosita la vindecarea unor afectiuni precum tendinita sau bursita.
Utilizarea energiei ultrasonice pentru terapie continuă să se extindă, iar in zilele noastre acestea sunt folosite in tratamente precum: ablația fibromului uterin, îndepărtarea cataractei (facoemulsificare), tăierea și hemostaza țesutului chirurgical, administrarea de medicamente transdermice și vindecarea fracturilor osoase.
Citeste si: Ce sunt bolile autoimune, cum apar și cum le tratăm?
Ce este terapia cu ultrasunete?
Terapia cu ultrasunete este o modalitate de tratament frecvent utilizată în kinetoterapie. Aceasta este folosita pentru a asigura încălzirea profundă a țesuturilor moi din corp. Aceste țesuturi includ mușchii, tendoanele, articulațiile și ligamentele.
Citeste si: Ce sunt ulcerele și când să mergem urgent la medicul specialist
Care este scopul terapiei cu ultrasunete?
Terapia cu ultrasunete este utilizată în primul rând pentru a obtine două tipuri diferite de tratament: tratamentul de încălzire profundă și utilizări non-termice.
Efectele tratamentului de încălzire profundă
Terapia cu ultrasunete este adesea utilizată pentru a provoca încălzirea profundă a structurii țesuturilor moi din corp. Incalzirea profunda a tendoanelor, mușchilor sau ligamentelor creste circulația către aceste țesuturi, procedeu ce se crede că ajută la procesul de vindecare. Creșterea temperaturii țesuturilor cu ajutorul ultrasunetelor este, de asemenea, o metoda eficienta de a atenua durerile.
Încălzirea profundă poate fi utilizată pentru a crește „întinderea” mușchilor și tendoanelor care sunt rigide.
Dacă aveți dureri de umăr și ați fost diagnosticat cu umăr înghețat (capsulita adeziva), fizioterapeutul poate utiliza ultrasunetele pentru a îmbunătăți extensibilitatea țesuturilor din jurul umărului. Folosirea tratamentului cu ultrasunete poate contribui la îmbunătățirea capacității umărului de a se întinde.
Efecte non-termice (cavitație)
Ultrasunetele au proprietatea de a introduce energie în corp. Această energie face ca bulele microscopice de gaz, din jurul țesuturilor, să se extindă și să se contracte rapid, procesul fiind numit si cavitație. Expansiunea și contracția acestor bule ajută la accelerarea proceselor celulare și îmbunătățește vindecarea țesutului rănit.
Exista două tipuri de cavitație: cavitație stabilă și instabilă.
Cavitația stabilă este procedeul dorit de catre fizioterapeut atunci când aplică ultrasunetele pe corp. Cavitația instabilă poate fi periculoasă pentru țesuturile corpului si este o reactie negativa a ultrasunetelor. Astfel, fizioterapeutul se va asigura că acest proces nu se va produce în timpul aplicării ultrasunetelor.
Cum funcționează terapia cu ultrasunete?
În interiorul aparatului cu ultrasunete se află un mic cristal. Când o descaracare electrica este aplicată acestui cristal, acesta vibrează rapid, creând unde piezoelectrice. Aceste unde sunt emise de capul sonor si se numesc ultrasunete.
Unda cu ultrasunete intră apoi în țesuturile vătămate în timpul aplicării. Acest lucru crește fluxul sanguin și cavitația, ducând la beneficiile teoretizate ale tratamentului cu ultrasunete.
Cum se aplică ultrasunetele?
Terapia cu ultrasunete se efectuează cu o mașină care are un traductor cu ultrasunete (cap de sunet). O cantitate mică de gel se aplică pe o anumită parte a corpului, iar fizioterapeutul va mișca încet traductorul într-o direcție circulară restransa.
Fizioterapeutul poate modifica diferite setări ale unității cu ultrasunete pentru a controla adâncimea de penetrare a undelor sau pentru a modifica intensitatea ultrasunetelor. Setări diferite sunt utilizate în diferite etape ale vindecării
Sunt disponibile metode alternative de aplicare cu ultrasunete dacă partea corpului este osoasă și accidentată sau dacă există o plagă deschisă. (Gelul cu ultrasunete și capul sonor pot adăposti bacterii care pot pătrunde în rană.)
Fizioterapeutul poate utiliza gelul cu ultrasunete combinat cu un medicament topic pentru a ajuta la tratarea inflamației din jurul țesuturilor moi din corp. Acest proces se numește fonoforeză.
Cum se simte terapia prin ultrasunete?
Tratamentul cu ultrasunete este de cele mai multe ori nedureros, insa puteti simti o ușoara senzație de încălzire sau furnicături în zona tratată. Dacă capul sunetului cu ultrasunete este lăsat pe loc, pe piele și nu este deplasat într-o direcție circulară, este posibil să simtiti durere. In acest caz trebuie anuntat imediat fizioterapeutul pentru a indeparta aparatul.
Cand este contraindicata terapia cu ultrasunete?
Există cateva cazuri în care terapia cu ultrasunete este contraindicata. Terapia cu ultrasunete nu este recomandata in situatii precum:
Terapia cu ultrasunete contraindicatii
- Peste răni deschise
- Peste leziuni metastatice sau orice zonă activă de cancer
- Peste zone cu senzație scăzută
- Peste părți ale corpului ce contin implanturi metalice
- Aproape sau peste un stimulator cardiac
- In timpul sarcinii
- În jurul ochilor, sânilor sau organelor sexuale
- Peste oase fracturate
- Aproape sau peste un dispozitiv de stimulare electrică
- Peste epifize active la copii
- Peste o zonă cu infecție acută
Ce trateaza terapia cu ultrasunete?
De obicei, leziunile ortopedice pot fi tratate cu ultrasunete. Acestea pot include:
– Bursita
– Tendinita
– Rupturi musculare
– Umar inghetat
– Entorse și leziuni ale ligamentelor
– Contractură articulară sau etanșeitate
În general, orice leziune a țesuturilor moi din corp poate fi un candidat pentru terapia cu ultrasunete.
De asemenea, fizioterapeutul poate utiliza ultrasunetele pentru a trata dureri de spate, dureri de gât, rupturi ale manșetei rotatorilor, rupturi de menisc la genunchi sau entorse ale gleznei.
Ultrasunetele: metoda de tratament pentru durerea cronică
Există unele dovezi că, dacă aveți dureri cronice, puteți apela la tratamentul cu ultrasunete. Se crede că undele cu ultrasunete ajută la îmbunătățirea extensibilității și a circulației țesuturilor, ducând la o mobilitate crescută și, în cele din urmă, la scăderea durerii.
Aflaţi mai multe despre pediatru cluj, kinetoterapie cluj, cardiologie cluj pe siteul clinicii Physiomedica.