Tratamente NaturisteSfatul medicului

Ce este Osteoporoza sau boala oaselor “de sticlă”

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune care are legatură directă cu sistemul osos și mai precis cu oasele, care devin atât de fragile încât mișcările simple cum ar fi un strănut sau o tuse mai puternică poate declanșa o fractură.

E halucinant cum o boală, poate aduce atât de multă suferință și fără un sindrom care *să ne dea de știre* că suntem predispuși la aceasta.

Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la mâini sau chiar la coloana vertebrală. Se pare că unele studii științifice atestă că o predispoziție o au femeile cu pielea albă care au vârsta de peste 50 de ani sau care au intrat la menopauză.

osteoporoza imagine
Os sanatos (stanga), Osteoporoza (dreapta)

Articol recomandat: 20 de beneficii extraordinare ale rodiei

Cum apare osteoporoza?

Din păcate nu se cunoaște exact cum apare sau ce declanșează această boală. Osul este un țesut care se modifică în permanență. Corpul nostru însă este capabil să îndepărteze osul vechi și să-l înlocuiască cu unul nou.

Procesul de formare a oaselor începe încă din copilărie când se formează masa osoasă. Atunci oasele cresc și se dezvoltă, devin puternice-acest proces continuând până la vârsta de 25-30 de ani.

După această perioadă, oasele se transformă suferind un proces continuu  de formare și distrugere – ceea ce le permite să rămînă sănătoase mult timp.

După o anumită vârstă însă, acest echilibru fragil se modifică, deoarece și procesele interne se modifică. Astfel țesutul osos nu mai e atât de repede înlocuit, mai ales când ne aflăm la menopauză și există de multe ori un deficit de hormoni estrogen.

stagiile osteoporozei

Diagnosticul osteoporozei

De obicei fără o simptomatologie clară, persoanele aflate în stadii incipiente ale bolii nu au niciun semn care să dea de bănuit că ar fi vorba de o astfel de afecțiune. De regulă, primul simptom este de fapt și prima fractură pe care o avem.

Atunci constatăm că de fapt am mai *scăzut* în înălțime, față de perioada când eram tinere. Iată ce alte lucruri mai putem constata:

Postura corpului poate fi ușor modificată în sensul *aducerii ușor de spate* sau  mai precis o postură gârbovă.

Durerile de spate prezente pe care le-am pus pe seama altor cauze , pot fi de fapt  începutul acestei afecțiuni.

Deși este o *boală de oase*, ea afectează în principal vertebrele. Așa că este foarte probabil atunci când ridici sau te apleci să suferi o fractură, chiar dacă ai facut  mișcări banale.

Din păcate, osteoporoza netratată poate duce și la alte fracturi.

Cum diagnosticăm osteoporoza?

Aceasta poate fi măsurată cu ajutorul unui aparat care ne indică proporția de minerale din oase.Tot acest proces se numește osteodensitometrie.

Ce implică osteodensitometria?

Este de fapt un test neinvaziv, care utilizează niveluri scăzute de  raze x.

Pacientul stă întins în timp ce un scanner trece peste corpul tău și *citește* densitatea și proporția de elemente din oase.În general sunt verificate oasele mâinii și ale coloanei vertebrale adică locurile cu cele mai mai probabilități de fracturare.

Investigația nu durează foarte mult și este necesară femeilor care sunt la menopauza sau acuză dureri de spate în mod repetat.

Tratament osteoporoza

Tratamentul osteoporozei este bazat pe rezultatele osteodensitometriei. Un prim pas în tratamentul osteoporozei este adoptarea unui stil de viață echilibrat, care să includă o dietă bogată în calciu, exerciții fizice practicate cu regularitate plus un tratament medicamentos bazat pe suplimente de calciu, estrogen, testosteron.

Mersul pe bicicletă, alergarea ușoară, înotul și antrenamentele specifice  stimulează oasele și sprijină astfel formarea de substanță osoasă.

Osteoporoza tratament naturist

Peuntru că întotdeauna natura vine în ajutorul nostru, vă prezentăm în continuare o serie de plante și suplimente benefice care pot ajuta mult în ameliorarea simptomelor, favorizând procesul de remineralizare a oaselor.

Coada calului

Este o planta medicinală, a carei efecte terapeutice au fost demonstrate prin numeroase studii clinice. Datorită siliciului, sărurilor de calciu și magneziu, extractul de coada calului are efecte foarte bune în ceea ce privește consolidarea oaselor și vindecarea rapidă a fracturilor, favorizând procesul de remineralizare al oaselor.

Coada Calului este folosită încă din cele mai vechi timpuri  pentru vindecarea rănilor, degerăturilor și a bubelor.

Alte plante medicinale recomandate în caz de osteoporoza sunt: urzica, frunzele de mesteacăn, coacăz negru, zmeur, troscot, pin medicinal, lemn dulce, salvie și frunze de păpădie.

Articol recomandat: Păpădia în mâncare, ceaiuri și remedii naturiste

Un mineral necesar pentru formarea oaselor este calciul. Deși rolul lui cel mai important este menținerea sănătății oaselor și a danturii, calciul are multe alte beneficii asupra întregului organism. Surse de calciu se găsesc în legume verzi, cereale integrale, alge, produse lactate, seminte de chia, etc.

seminte chia

Vitamina D ajută organismul să absoarbă, și să folosească aportul de calciu din organism. Cea mai bună sursa de vitamina D este lumina solară,însă  mai ales la vârste înaintate expunerea trebuie să se facă cu prudență în mod special dimineața sau după ora 17,00 când soarele este mai blînd, pentru a preîntâmpina eventuale pete pigmentare sau arsuri solare.

In ceea ce privește alimentația, vitamina D se găseste în lapte, suc de portocale, cereale, etc.

Articol recomandat: Ce beneficii au vitaminele și mineralele pentru organism

Vitamina C are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Contribuie la creșterea masei osoase din organism și la formarea colagenului. Printr-un aport adecvat vitamina C reduce durerea articulară și mărește foarte mult, prin administrare ocazională , mobilitatea articulară.

Vitamina K sau phytonadiona încetinește îmbătrânirea oaselor și grăbește vindecarea leziunilor la nivelul acestora. Este o vitamină lipo-solubilă care joacă un rol vital în producerea proteinelor necesare coagulării. Există trei tipuri de vitamina K:

  • Vitamina K1 care se găsește în legume verzi, ulei de soia sau de măsline.
  • Vitamina K2- este produsă de bacteriile din interiorul organismului uman(în colon).
  • Vitamina K3-solubilă in apă. Momentan nu se mai folosește în terapii,  deoarece s-a dovedit că este toxică.

Totuși cele mai bogate surse de vitamina K rămân : pătrunjelul, spanacul, salata verde, broccoli, germenii de grau, uleiul de măsline, ceaiul verde, etc.

Aportul de minerale…cel mai important pentru oase

Zincul, cuprul și manganul sunt de asemenea minerale foarte importante pentru sănătatea oaselor.

  • Surse de zinc se gasesc în: cereale, fasole uscată, nuci, stridii, ficat, semințe de dovleac, etc.
  • Surse de cupru se găsesc în: fructe de mare, nuci, cereale, semințe, ciuperci, etc.
  • Aport bogat  de mangan găsim în alimente precum: migdalele, ananasul, spanacul, cartofii dulci, pâinea integrală, etc.
cereale

Pentru a duce o viață armonioasă este necesar să găsiți un echilibru, să practicați cu regularitate exercițiile de recuperare, care contribuie la prevenirea atrofiei musculare și la o stare bună de spirit.

Limitarea alcoolului și renuntarea la fumat – ar trebui să fie cele două priorități importante.

Incălțămintea comodă este iar un factor esențial care contribuie din plin la comfortul nostru. Astfel renunțăm la tocuri și purtăm pantofi  comozi cu talpă joasă.

Osteoporoza este din păcate o boală degenerativă, care poate duce la invaliditate și afectează calitatea vieții. O astfel de boală necesită o schimbare a stilului de viață și control periodic, pentru a limita progresul bolii.

Osteoporoza tratament. Autor: Marilena Bratan

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like.

👇

Back to top button