Socul este o plantă ce face parte din categoria grupului de arbuști. Acesta înflorește la sfârșitul primăverii și își păstrează florile până la mijlocul verii. În ultimul timp, socul a devenit planta favorită a oamenilor pentru gustul aromat și plăcut pe care îl are, fiind folosit cu ușurință în băuturile răcoritoare sau ca ceai de soc.
Însă cu siguranță foarte puțini oameni știu că socul are numeroase beneficii, care pot ajuta la tratarea anumitor afecțiuni.
Articol recomandat: 15 proprietăți miraculoase ale florilor de soc
Substanțele pe care le conține socul sunt: pectină, acizi grași omega-3 și omega-6, bioflavonoizii. Ele tratează alergii, tulburări respiratorii, sinuzită și tusea productivă. Pentru uz intern se folosesc doar florile și fructele, deoarece frunzele și ramurile socului sunt otrăvitoare pentru consum.
7 beneficii ale ceaiului de soc
Remediu pentru răceală și gripă
Acesta poate fi folosit încă de la debutul stării de răceala, dar sub indicațiile producătorului (de pe pachet). Datorită conținutului ridicat de vitamina C, este un bun stimulator pentru sistemul imunitar.
Tratează sinuzitele
Sinuzita reprezintă o afecțiune neplăcută a sinusurilor nazale, care uneori nu poate fi tratată cu medicamente, deoarece există pacienți alergici la substanțele pe care le conțin. Dar iată că și pentru ei există o soluție și anume, ceaiul de soc.
Acesta are efect de antiinflamator, este un bun stimulator al circulației și ajută la creșterea imunității mucoaselor nazale. Este recomandat a fi folosit in infuzii.
Antioxidant puternic
Pe lângă celelalte substanțe importante pe care le conține, în ceaiul de soc regăsim și ”quercetină” , care este un flavonoid ( fitonutrient ce se găsește în aproape toate fructele și legumele), și are propietăți antioxidante.
Efectul de detoxifiant al antioxidanților prezenți în ceaiul de soc ajută la regenerarea și repararea celulelor. Îți protejează corpul de stresul oxidativ, care poate avea efecte negative asupra sănătății ducând la apariția bolilor cronice comune.
Ajută la reducerea colesterolului
De-a lungul timpului în studiile de laborator s-a constatat că quercetina flavonoidă poate reduce nivelul colesterolului, dar evident cosumat alături de un regim alimentar.
Articol recomandat: Ceai Negru – 7 Beneficii miraculoase
Tratează afecțiunile reumatice și artrita
Consumul ceaiului de soc este indicat în cazul persoanelor care suferă de reumatism, dar și de guta. Acesta ajută la eliminarea substanțelor toxice din organism, dar și la calmarea durerii.
Aliat în pierderea kilogramelor nedorite
Cu ajutorul principiilor sale active, ceaiul de soc acționează ca și diuretic, dar fără a prezenta efectele negative pe care le au în mod normal diureticele medicamentoase.
Acest ceai de soc este un bun laxativ, care asigură un tranzit intestinal optim, astfel încât toxinele intestinale nu se pot acumula în organism.
Florile de soc inhibă apetitul alimentar, iar senzația de foame sau de poftă, se reduce treptat.
Tratează afecțiuni ale tractului urinar
Așa cum am menționat că ceaiul de soc este un bun diuretic, el este și un remediu în tratamentele pentru boli ale rinichilor și a vezicii urinare.
El stimulează funcționarea optimă a rinichilor, dar ajută și la eliminarea produșilor toxici pe cale renală.
Ceaiul de soc nu are beneficii doar de uz intern . Ei bine el este recunoscut și pentru beneficiile pe care le are in uzul extern. Acesta este o soluție foarte bună pentru eliminarea celulitei, deoarece ajută la sporirea arderilor grăsimilor și reduce țesutul adipos din corp.
Ceaiul de soc este recomandat în toate dietele, iar compresele cu soc ajută la eliminarea celulitei. Frunzele de soc ajută la tratarea arsurilor minore și a degerăturilor.
Pe lângă beneficiile miraculoase pe care le are acest ceai de soc, de meționat este că ceaiul de soc poate avea și efecte mai puțin plăcute asupra organismului dacă este consumat în cantități mari.
Printre acestea regăsim: stări de vomă, deshitratare, arsuri stomacale asadar aveti grija cum consumati ceai de soc.
Articol recomandat: Beneficiile ceaiului de urzică pentru sănătate
Cum se prepara socata, reteta video
Ceai de soc. Beneficii si contraindicatii video
Ceai de soc beneficii pentru sanatate. Autor: Iulia Andreea Popescu