Ceai negru beneficii pentru sanatate. Ceaiul negru este ideal, mai ales atunci când vrei să înlocuiești cafeaua cu *altceva* .
Ceaiul negru consumat de dimineață aduce o mulțime de beneficii organismului, fiind o preparat natural cu efect energizant.
O serie de dovezi științifice confirmă acest lucru, fiind ceaiul cel mai bogat în teină. De aceea este recomandat a se consuma mai mult dimineața și mai puțin in timpul zilei sau seara.
Teina sau *cofeina* din ceaiul negru
Aceste substanțe sunt aproape similare..dar totuși la un studiu mai atent constatăm că teina ne ajută cu doza de energie în schimb cofeina are rol de a acționa rapid dar efectul se diminueaza în câteva ore.
Citeste si: 20 proprietăți miraculoase ale salviei – floarea Maicii Domnului
Ce conține ceaiul negru?
Este o întrebare larg raspândită, întrebare la care ne-am propus să răspundem cât mai amănunțit.
Compoziția ceaiului este foarte bogată în aminoacizi, uleiuri volatile și minerale. Spre deosebire de cafea, ceaiul negru poate fi consumat cu încredere și în timpul sarcinii.
Pentru o analiză mai amplă, am analizat ce conține o ceașcă de ceai negru.Iată ce am obținut:
– cafeina (o ceasca de 250 de ml contine aproximativ 47-50 de mg de cafeină)
– polifenoli ( o categorie de micronutrienți cu rol oxidativ)
– flavine (compuși care au acțiune antioxidantă, antiinflamatoare)
– teina (care acționează asemeni cafeinei)
– aminoacizi (intră in compoziția proteinelor și joacă diferite roluri cheie in procesele vitale are organismului uman)
– minerale si vitamine (fosfor, iod, magneziu, vitaminele C, B1, B2, B5, B9, K)
compuși organic volatili
Ceai negru sau ceai verde, pentru porția zilnică de sănătate?
Ceai negru beneficii. Întotdeauna a existat o controversă între ceaiul negru și ceaiul verde și beneficiile fiecăruia pentru sănătate. Există o mulțime de informații de luat în calcul atunci când vine vorba de diferitele tipuri de ceai și impactul lor asupra sănătății noastre.
Dar alegerea privind *care este mai sănătos de consumat ceaiul negru sau ceaiul verde*, este să luăm în considerare ce spun experții cu privire la aceste tipuri de ceaiuri și beneficiile pe care le oferă fiecare dintre acestea.
Dacă e să ne raportam la antioxidanți, se pare că ceaiul verde conține mai mulți polifenoli. Insă cercetătorii, ne conving că ceaiurile verzi și negre provin din aceeași plantă, respectiv *Camellia sinensis*, ceea ce înseamnă că de fapt cele două tipuri de ceai conțin cantități egale de polifenoli-substanțe care organismul în lupta continuă cu toxinele.
Citeste si: Beneficiile consumului de mentă și utilizările în medicina naturistă
Beneficiile ceaiului negru
Ceaiul negru are atât de multe beneficii, încât ne-a fost greu să selectăm care sunt cele mai importante. Iată care sunt o parte dintre acestea:
- Beneficiile ceaiului negru pentru sistemul circulator
Si aici ne referim la sănătatea arterelor și a venelor. Ceaiul negru împiedică *îngroșarea* sângelui și implicit formarea cheagurilor care ar putea bloca arterele.
Așadar un mare beneficiu pentru inimă și pentru buna funcționare a intregului organism.
2. Ceaiul negru protejează în mod blând sistemul digestiv
Polifenolii sunt cei care au grijă de flora intestinală și implicit de sănătatea sistemului digestiv. Aceștia impiedică dezvoltarea bacteriilor daunătoare.
Ceaiul negru este recomandat și în cazul persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil.
3. Beneficiile ceaiului negru pentru diabet
Studii medicale confirmă-ceaiul negru ajută în caz de diabet. Acest preparat ajută la reglarea glicemiei, reduce stressul oxidativ și inflmația țesuturilor.
Pentru cei care suferă de aceste afecțiuni e recomandat a consuma pâna la max 500 ml de ceai negru pe zi.
4. Beneficiile ceaiului negru pentru imunitate
Radicalii liberi împiedică funcționarea normală a celulelor. Acest fapt duce la o stare de stress pentru organism. Solutia salvatoare vine din partea ceaiului negru care restabilește funcțiile normale ale celulelor și crește imunitatea organismului.
5. Vrei să slăbești? O cească de ceai negru face minuni!
Da, ați citit bine. Ceaiul negru ajută la reducerea grăsimilor viscerale. In plus îmbunătățește digestia și intensifică arderea grăsimilor din organism. In lupta cu kilogramele în plus, ceaiul negru ne vine în ajutor.
6. Conferă strălucire părului
Prin simpla clătire, părul va deveni mai mătăsos și mai strălucitor. Si scalpul va fi mai curat și mai tonifiat. Atenție insă, ceaiul negru îl pot folosi doar persoanele care au nuanța părului închisă.
7. Ceai negru și o dantură sănătoasă
Deși pare surprinzător, ceaiul negru inhibă acele enzime care formează placa bacteriană și astfel formarea cariilor.
Așadar îl putem folosi ca o veritabilă *apă de gură*, pentru a preveni diverse afecțiuni la nivelul dinților și a gingiilor.
Dacă sunt însărcinată pot consuma ceai negru?
Pe acest subiect părerile sunt împărțite. In timpul sarcinii ai voie să consumi până la 300 mg de cofeină pe zi.
Asta înseamnă undeva la 2-3 cești de ceai negru, ceea ce este acceptabil, mai ales în cazul în care ai renunțat la cafea, băuturi acidulate și alte preparate care conțin cofeină.
Legat de acest aspect este indicat să ai o discuție cu medicul ginecolog, pentru că el este cel mai potrivit să te consilieze în această privință.
Ceaiul negru este un ideal înlocuitor al cafelei datorită faptului că mărește nivelul de energie al organismului, stimulând inima, sistemul respirator și creierul.
Vă recomandăm să vă preparați din când în când o ceașcă de ceai pe care să o savurați pe îndelete, pentru o doză în plus de energie și sănătate
Cum se prepara ceaiul negru?
Ceai negru beneficii. Autor: Marilena Bratan