Colonul sau intestinul gros, se află localizat în cavitatea abdominală, între stomac și rect și este legat de stomac prin intestinal subțire. Astazi vom discuta despre colon iritabil.
Rolul esențial al colonului este acela de a elimina din organism materiile nefolositoare adică rezidurile de care acesta nu mai are nevoie, după ce sunt extrase din alimente ultimii nutrienți.
Trebuie să menționam aici, că în colon se sintetizează vitamine precum vitamina K, sau cele din categoria vitaminei B.
Articol recomandat: Mierea manuka si beneficiile sale miraculoase
Pentru ca tot acest proces să fie unul natural și eliminarea materiilor fecale să se facă în mod optim prin defecație, trebuie să avem un colon funcțional și o flora bacteriană sănătoasă.
In literatura de specialitate se spune că peste 700 de specii de bacterii găzduiește colonul nostru, acestea fiind esențiale în procesul de digestie.
Bacteriile sunt esențiale și pentru a menține imunitatea organismului. Orice modificare la nivelul colonului se resimte în starea generală de sănătate.
Oboseala, constipația-sunt doar câteva elemente care apar atunci cand se produc aceste dezechilibre si de aici un colon iritabil.
Ce este sindromul colonului iritabil
Sindromul colonului iritabil este cea mai întâlnită afecțiune intestinală. Majoritatea celor care suferă de această afecțiune sunt în general oameni tineri, iar femeile sunt mai predispuse decât bărbații. Chiar și la copii se pot întâlni astfel de cazuri.
Ce se întamplă în interiorul organismului?
La nivelul colonului există contracții neregulate ale mușchilor intestinali iar reziduurile se mișcă foarte greu în intestin.
Acesta este motivul pentru care se acumulează treptat materii fecale la nivelul colonului, ceea ce perturbă procesul normal de digestie și defecație.
Sindromul colonului iritabil este o afecțiune cronică, care afectează în principal intestinul gros și care trebuie gestionată pe termen lung.
Colon iritabil cauze
Cauzele pot fi multiple, dar exact despre o cauză specifică nu se poate vorbi.
Enumerăm aici posibili factori declanșatori ai colonului iritabil:
Contracții musculare în intestine
Pereții intestinului sunt căptușiti cu mucoase și muschi. Cu ajutorul acestora alimentele avansează în tractul digestiv, iar contracțiile puternice pot provoca gaze, diaree, balonare și senzația de saturație excesivă.
Contracțiile mai slabe, adică de intensitate mai mică încetinesc mișcarea alimentelor prin tractul digestiv, ceea ce implicit conduce la constipație și disconfort abdominal.
O posibilă inflamație la nivelul intestinului
Faptul că există o inflamație în organism, sistemul imunitar poate fi în alertă ceea ce conduce la un număr crescut de anticorpi și face ca răspunsul imunitar să fie mai accentuat și asociat cu durere și alte simptome neplăcute.
Infecție puternică la nivelul intestinului sau gastroenterita
Sindromul colonului iritabil poate fi precedat de o infecție puternica provocată de bacterii sau viruși care pot da senzație de rău, greață, vărsături, dureri abdominale și o stare generală foarte proastă.
Modificări bacteriene la nivelul intestinului
Aici vorbim despre microflora intestinală ceea ce înseamnă de fapt că bacteriile bune care se află în intestine și care au un rol important în menținerea sănătății sunt în pericol.
Ultimele cercetări în domeniul medical ne arată că microflora persoanelor cu sindromul colonului iritabil diferă de microflora persoanelor sănătoase.
Articol recomandat: Tratamente naturiste pentru ficat. 9 plante pentru un ficat sanatos
Colon iritabil simptome
- balonare ;
- flatulență;
- durere abdominală care dispare odată cu defecația;
- senzația de defecație parțială / nevoia impetuoasă de a mai sta pe toaletă
- greața;
- oboseala;
- apariția durerii odată cu modificarea suplimentară a numărului scaunelor;
- prezența mucusului în scaun.
Colon iritabil tratament
Tratarea sindromului de colon iritabil implică mai multe planuri de acțiune și remedii. In primul rând bifăm vizita la medicul specialist și efectuarea unor schimbări fundamentale ale stilului de viață. Acestea sunt primele lucruri recomandate pentru un remediu rapid.
Regim colon iritabil
Dieta bogată în fibre și fructe proaspete este de mare ajutor. De asemenea, intervalul dintre mese și mestecatul în tihnă fac parte dintr-un program esențial pe care va trebui să îl adopți.
Alimentele ce trebuiesc evitate sunt cele care conțin aditivi, produsele de patisserie și cofetărie sau fast food, prăjeli, dulciuri, cafea, sucuri, lactate, zahăr.
Consumă suficiente lichide.
Lichidele sunt secretul pentru ameliorarea constipației și le înlocuiesc pe cele absorbite de fibre. Apa este sursa ideală de hidratare și este de preferat să o consumi cât mai des.
Băuturile carbogazoase deseori balonează, iar cele care conțin cofeină și alcool duc la deshidratare și pot provoca diaree și iritarea mucoasei colonului.
Așadar, nu orice lichide sunt utile pentru sănătatea organismului. Alege apa plată sau sucurile naturale proaspăt preparate.
Nu uita de plimbare sau de exerciții fizice
Exerciiile fizice regulate, chiar și plimbările mai lungi, urcatul scărilor, stimulează contracțiile peretelui intestinal. In plus, sunt o modalitate eficientă de a reduce stresul zilnic și anxietatea.
In plus te ajută mult o stare generală de bine-așadar poate e un moment bun să te vezi cu prietenii sau să te uiți la o comedie spumoasă.
Trebuie să stii că ai la îndemână oricând remedii naturiste care te pot ajuta în lupta cu sindromul colonului iritabil.
Iată ce propuneri avem pentru tine:
Probiotice pentru colon iritabil
Bacteriile probiotice și fibrele au rol principal de echilibrare a florei organismului. Conține 3 miliarde de bacterii probiotice, pentru o repopulare optima a florei microbiene.
Bacteriile benefice sunt microorganisme vii, nepatogene, cu efecte pozitive asupra sănătății. Aceste bacterii actionează la nivelul cavității bucale, a tubului digestiv,a căilor respiratorii și asupra sistemului uro-genital.
Cele mai bune probiotice pentru colon iritabil
Polenul crud
Iată acest antibiotic-aliment natural complet ce contine toți micronutrientii esențiali pentru sănătatea noastră.
Acesta este declarat protectorul colonului și al florei intestinale, fiind bogat în aminoacizi, vitamine, minerale și lactobacilli.
Reglează tranzitul intestinal și previne inflamarea colonului, tonifiază, și energizează organismul, combate oboseala.
După o cură veți observa că nu mai suferiți de constipație iar multe probleme ale colonului vor dispărea. In plus și absorbția de calciu va fi una optimă, mai ales la cei care suferă de acest deficit.
Ceaiuri pentru colon iritabil
Remediul optim pentru un colon sănătos – La capitolul ceaiuri cel de mentă este recomandat pentru spasme și balonări.
Ceai de chimen – Un remediu vechi dar optim mai ales atunci când avem dureri abdominale.
Rozmarinul – este și el prezent aici, cu multiple beneficii.Calmează spasmele și ajută la eliminarea gazelor intestinale.
Argila – un remediu vechi antic dar cu multiple beneficii în cazul colonului iritabil, deoarece absoarbe gazele din intestin și reglează tranzitul în mod natural.
Colon iritabil tratament naturist. Autor: Marilena Bratan