Sfatul Medicului

Sindromul picioarelor neliniștite – Ce este si cum il tratam

Persoanele care se confruntă cu o nevoie incontrolabilă de a-și mișca picioarele, în special seara sau pe durata nopții, suferă de sindromul picioarelor neliniștite.

Deși de cele mai multe ori boala poate avea simptome ușoare, în formele mai severe ea poate perturba somnul, având un impact negativ asupra calității vieții pacienților.

Citeste si: Sindromul Covid Lung. Ce am aflat și câte mai rămân științei de elucidat?

Articolul continua mai jos

Sindromul picioarelor neliniștite: 8 întrebări frecvente

Îți răspundem în cadrul acestui articol la 8 întrebări frecvente cu privire la sindromul picioarelor neliniștite.

Ce este sindromul picioarelor neliniștite?

Sindromul picioarelor neliniștite, cunoscut și sub denumirea de „sindromul Wittmaack – Ekbom” este o afecțiune neurologică, care se încadrează în categoria tulburărilor de somn.

Boala este caracterizată de nevoia incontrolabilă de a mișca picioarele în momentele de inactivitate, pricinuită de o senzație neplacută.

Această senzație apare de cele mai multe ori după un episod prelungit de inactivitate și dispare după mișcarea picioarelor sau după ce mergi, însă reapare atunci când încerci să adormi.

Citeste si: Sindromul impostorului la mame – ce este și cum poate fi remediat?

Care sunt simptomele afectiunii?

Cele mai frecvente simptome ale sindromului picioarelor neliniștite includ:

 • Nevoia imperioasă de a mișca picioarele, care este însoțită de amorțeală, senzație de mâncărime sau arsură, crampe și înțepături. Acestea apar după lungi episoade de inactivitate și dispar atunci când mișcarea este reluată;
 • Dureri ale picioarelor, resimțite în special la nivelul gambelor;
 • Neliniște motorie;
 • Insomnie;
 • Oboseală cronică;
 • Durere de cap;
 • Dificultăți de concentrare.

De ce apare?

Deși cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni nu sunt complet cunoscute, cercetătorii consideră că ele pot fi corelate cu nivelurile de dopamină și fier.

S-a ajuns la această ipoteză datorită faptului că fierul și levodopa (precursor al dopaminei) aduc beneficii în tratarea afecțiunii.

De asemenea, 20% dintre pacienții cu sindromul Wittmaack – Ekbom prezintă un deficit de fier. Alte probleme medicale asociate acestui sindrom sunt deficitul de magneziu și de acid folic.

Câte tipuri de sindrom al picioarelor neliniștite există?

In funcție de etiologia bolii, ea este clasificată în două tipuri, după cum urmează:

 • Sindromul picioarelor neliniștite primar

El apare în mod natural, la orice vârstă, cu precădere la persoanele tinere. Deși simptomele sunt ușoare în faza incipientă a bolii, ele se pot agrava, ducând la apariția tulburărilor de somn. La cel puțin 50% dintre cazuri, el apare la mai mulți membri ai familiei.

 • Sindromul picioarelor neliniștite secundar

Acesta apare ca o consecință a altei afecțiuni, precum insuficiența renală cronică, anemia feriprivă sau neuropatia periferică. În unele cazuri administrarea anumitor medicamente, precum antialergice, antidepresive sau anticonvulsive, pot agrava simptomele bolii.

Sindromul picioarelor neliniștite în sarcină este de tip secundar dacă persoana nu s-a confruntat în trecut cu această afecțiune. O mare parte a femeilor care dezvoltă sindromul pe durata sarcinii nu mai prezintă simptome după naștere.

Diagnostic

Diagnosticarea sindromului Wittmaack – Ekbom se realizează pe baza anamnezei și a unor analize de sânge, pentru a depista dacă este secundar unei carențe de fier.

Astfel, se recomandă analizele: fier seric, feritină, coeficient de saturație a transferinei și capacitatea totală de legare a fierului.

Mai pot fi recomandate analizele: hemoleucogramă, TSH, vitamina B12, glicemie, fosfat, sodiu, potasiu, magneziu, calciu, uree și creatinină.

În unele cazuri pot fi necesare investigații suplimentare, pentru un diagnostic diferențial între acest sindrom și alte afecțiuni.

Prin urmare, medicul poate recomanda electromiografia, polisomnografia, actigrafia și ecografia Doppler.

Sindromul picioarelor neliniștite tratament medical

Tratamentul medicamentos este prescris doar de către medic atunci când este necesar și poate cuprinde:

 • Benzodiazepine: recomandate pentru tratarea anxietății și a tulburărilor de somn, acestea nu ameliorează simptomele bolii, însă îmbunătățesc somnul;
 • Medicamente dopaminergice: precum pramipexol, ropinirol și rotigotină. Acestea ameliorează simptomele bolii;
 • Opioide: utilizate de obicei pentru a trata durerea, dar pot ameliora simptomele sindromului picioarelor neliniștite;
 • Gabapentina: medicament antiepileptic, acesta contribuie la ameliorarea simptomelor bolii;
 • Saruri de fier: folosite pentru a corecta deficitul de fier, asociat cu apariția afecțiunii.

Persoanele interesate de un tratament naturist pentru sindromul picioarelor neliniștite pot opta pentru suplimente cu vitamine și minerale atunci când se depistează carențe, precum sunt cele pe bază de lucernă, care au un conținut ridicat de nutrienți. De asemenea, sunt de ajutor compresele reci sau calde pe picioare și masajul zonelor dureroase.

Totodată, se poate utiliza un unguent pentru sindromul picioarelor neliniștite. Nu în ultimul rând, există uleiuri esențiale pentru sindromul picioarelor neliniștite, precum sunt cele din mentă, lavandă sau rozmarin.

Ce măsuri poți lua pentru a îmbunătăți somnul?

Îmbunătățirea somnului este foarte importantă pentru pacienții care se confruntă cu această afecțiunea. Ea este posibilă prin evitarea somnului pe durata zilei, cât și a consumului de substanțe stimulante pe timpul serii, precum cafea, alcool sau fumat.

Te poate ajuta, de asemenea, să ai un ritual de somn, cu o oră fixă de culcare și de trezire. Evită să servești cina înainte de culcare, dar și să desfășori alte activități în pat, precum lucratul la calculator sau vizionarea unui film. Mai poate fi de ajutor crearea unui ambient confortabil și relaxant în dormitor.

Cum te pot ajuta exercițiile fizice în ameliorarea bolii?

Potrivit Institutului National de Sănătate, simptomele sindromului picioarelor neliniștite pot fi ameliorate cu ajutorul exercițiilor fizice moderate.

Poți practica exerciții aerobice și antrenamente de rezistență corporală de 3 ori pe săptămână pentru a observa o ameliorare a simptomelor.

Yoga poate ajuta atât la ameliorarea simptomelor bolii, cât și la îmbunătățirea somnului. Un alt tip de exerciții care ajută sunt cele de stretching.

Sunt de evitat antrenamentele intense care vor duce la crampe musculare, deoarece acestea vor înrăutăți simptomele. Alături de exercițiile fizice, masajul poate aduce îmbunătățiri persoanelor cu această afecțiune.

Cu toate ca sindromul picioarelor neliniștite afectează calitatea vieții pacienților, mai ales în cazul formelor grave, prin urmarea unui tratament adecvat și luarea unor masuri de îmbunătățire a somnului, starea acestora de sănătate poate fi îmbunătățită considerabil.

Articole asemanatoare

Back to top button