MDF (Magnetodiaflux) este un tip de magnetoterapie (terapie cu câmp magnetic) bazată pe beneficiile curenților de joasă frecvență (50 sau 100 Hz) ce creează un câmp magnetic pulsatil sau static asupra diverselor părți ale corpului.
Câmpurile magnetice obținute cu ajutorul unor bobine circulare sau cubice pot fi aplicate în formă continuă, întreruptă ritmic sau întreruptă aritmic, existând, de asemenea, 3 variante de frecvență în care acestea pot fi modulate, fiind adaptate individual fiecărui pacient, în funcție de afecțiune, de anumite caracteristici constituționale sau de reactivitatea neurovegetativă a acestuia.
Principiul magnetoterapiei este acela că țesuturile și celulele afectate în diferite boli emit impulsuri electromagnetice afectate, iar echilibrul lor este refăcut prin intermediul MDF.
Magneții sunt plasați pe suprafața corpului, în contact cu zonele dureroase, prin intermediul unor dispozitive speciale (precum curele, brățări sau agrafe), sau sunt încorporați în tampoane pentru saltele pe care se așază pacientul.
Puterea magneților utilizați în acest tip de terapie este între 400-800 gauss, dar poate ajunge până la 10.000 gauss.
Câmpul magnetic negativ este cel care are toate beneficiile precizate.
Articol recomandat: Terapia prin ultrasunete – ce este, cum functioneaza si cand poate fi folosita ca tratament?
Ce beneficii are această terapie pentru sănătate?
Este o metodă alternativă de tratament a unor afecțiuni de natură inflamatorie, precum durerile articulare, reumatismale etc., câmpul magnetic negativ având un rol important în reducerea durerii de sorginte diversă, beneficiu demonstrat în urma studiilor clinice.
Are rol în prevenirea etapelor de îmbătrânire, în accelerarea proceselor de vindecare și a funcției sistemului imunitar, precum și multiple beneficii în funcționarea sistemului nervos central și periferic sau a sistemului musculoscheletal.
De-a lungul timpului, câmpurile magnetice au fost studiate pentru probabilitatea de a avea efect terapeutic asupra celulelor canceroase, in vitro și pe animale dovedindu-și capacitatea antitumorală. În acest caz, se adaugă beneficii importante ce rezidă în acțiunea selectivă asupra celulelor anormale, ceea ce potențează siguranța utilizării lor.
Acest lucru încă se studiază in vivo, deoarece efectul trofic asupra celulei dă rezultate controversate cu beneficiul posibil în cancer.
Concret, în ce afecțiuni este indicată o sedinta de magnetoterapie?
Așa cum deja am precizat, țintele principale sunt reprezentate de bolile caracterizate de un proces inflamator, în special bolile reumatologice (artrită reumatoidă, artrită psoriazică, spondilită anchilozantă, artrită Reiter) sau durerilor articulare de altă natură, osteoartritelor, dar și durerii ce survine în boli degenerative, care apar odată cu înaintarea în vârstă (coxartroză, gonartroză).
Sunt vizate și afecțiuni musculare precum oboseala musculară, miozita sau fibromialgia, dar și diverse alte tipuri de dureri, precum durerea postoperatorie, sechele postfracturi, plăgi, contuzii, hematoame, entorse.
De asemenea, are eficiență în afecțiuni neurologice precum neuropatia periferică sau migrenei, insomniilor, bolii Parkinson, paraplegiilor sau sindromului spastic.
Așa cum am menționat, terapia MDF (magnetoterapie) poate avea efect în anumite tipuri de cancer, dar și in infecții, stimularea sistemului imunitar, procesele de îmbătrânire.
Efectul adjuvant se manifestă și în:
- boli oftalmologice (glaucom)
- tulburări ginecologice: infertilitate, tulburări menstruale sau de menopauză
- bolil pulmonare (astm)
- boli cardiovascolare (boli vascolare periferice)
- afecțiuni digestive (gastrită, ulcer peptic, sindromul de intestin iritabil)
- boli endocrine – diabet zaharat insulino-independent, dovedindu-și, astfel, efectele benefice multiple în domenii variate.
Un alt scop important de menționat este în psihiatrie, prin efectul sedativ util în nevrozele anxioase sau beneficiile în depresie, distonii neurovegetative.
“Ce este extrem de interesant la această terapie, raportând-o la alte tipuri de tratament alopat sau alternativ, este că are o capacitate terapeutică extraordinară asupra oricărui tip de țesut din organism și niciun fel de reacție adversă de natură chimică.”
Ce beneficii se resimt după prima ședință de magnetoterapie?
Reducerea durerii se poate ameliora semnificativ încă de la prima utilizare, asociată cu starea de relaxare, în timp ce alte afecțiuni necesită mai multe ședințe pentru apariția rezulatelor (de exemplu, tulburările neurologice sau psihiatrice, ginecologice sau endocrine, precum și beneficiile în infecții, cancer si imunitate).
Cum acționează terapia asupra organismului?
În ceea ce privește efectul asupra durerii, MDF (magnetoterapie) ameliorează funcții metabolice care provoacă edem celular, acidoză și deficit de oxigen celular. Practic, are efect analgezic și antiinflamator, dar și miorelaxant (relaxare musculară) sau de eliberare a endorfinelor (cu efect natural în reducerea senzației dureroase).
În cazul infecției, acționează ca un bactericid sau agent de neutralizare a microorganismelor, prin efectul de oxigenare crescută și reducere a acidității.
Caracteristica esențială a curenților magnetici este abilitatea acestora de a penetra țesuturile în profunzime, acolo unde creează un câmp magnetic cu rol de alcalinizare, oxigenare și energizare a structurilor. Acest lucru accelerează capacitatea de vindecare și îmbunătățește funcționarea sistemului imun.
ADN-ul încărcat negativ prin câmp electromagnetic atrage oxigenul din sânge către celulă, fără să afecteze pH-ul sau echilibrul acido-bazic, dar provoacă retenția unei cantități mai mari de oxigen în organism, cu rol în accelerarea proceselor metabolice în celulă.
De câte ședințe de magnetoterapie este nevoie?
În mod evident, tratamentul este de durată, necesitând mai multe ședințe de terapie (de obicei, peste 10).
Se mențin rezultatele pe termen lung?
Studiile clinice efectuate pentru acest tip de terapie au arătat menținerea rezultatelor chiar la luni de la încheierea ședințelor de terapie, prin persistența ameliorării simptomelor precum dureri, amorțeli, furnicături, sau a beneficiilor obținute prin întărirea sistemului imun, sau a efectelor asupra metabolismului celular de prevenție a îmbătrânirii sau degenerării.
Această terapie poate să vindece sau doar să amelioreze anumite afecțiuni?
Având efecte numeroase în boli extrem de variate, rezultatul nu poate fi unul singur în cazul tuturor. Vindecarea poate apărea în boli de natură inflamatorie sau în dureri de etiologie diversă, precum și în cazul plăgilor, contuziilor, fracturilor sau afecțiunilor musculare.
Alte boli, cum sunt cele neurologice, boala Parkinson, migrenele, bolile pulmonare, cardiovasculare sau endocrine cunosc doar o ameliorare a manifestărilor clinice.
Cu ce alte terapii poate fi asociată? Ce efecte are în acest caz?
Încă din secolul XX, acest tip de terapie a fost asociată cu acupunctura, ce vine cu un aport important în promovarea relaxării și a stării de bine, a rejuvenării celulare.
Recomandări pentru pacienții care beneficiază de magnetoterapie?
În primul rând, pacienții trebuie să cunoască faptul că la locul de acțiune pot apărea senzație de căldură, disconfort ușor, furnicături sau senzație de amețeală, ce dispar imediat după încheierea ședinței.
Este important de menționat că nu se cunosc efectele asupra sarcinii și alăptării, de aceea nu se recomandă utilizarea MDF (magnetoterapie) în aceste perioade.
În cazul în care se utilizează dispozitive de purtare a magneților precum coliere, brățări, curele, acestea trebuie îndepărtate înaintea efectuării investigațiilor imagistice de tip radiografie sau RMN. De asemenea, acest tip de terapie este contraindicat pacienților purtărori de pacemaker cardiac.