Ulcer Peptic – Când să mergi de urgență la medic?

Ulcer peptic reprezintă o leziune apărută în peretele stomacului/ prima parte a duodenului, de regulă de cauză bacteriană.

Ce este un ulcer peptic?

Ulcer peptic sau ulcer gastric reprezintă o leziune apărută în peretele stomacului/ prima parte a duodenului, de regulă de cauză bacteriană.

marketing medical

Ulcer peptic simptome

Ulcer gastric presupune adesea apriția unor simptome precum:

  • durere epigastrică, având un caracter de arsură, ce poate să apară între mese sau în timpul nopții
  • durerea scade în intentiate sau dispare la administrarea de antiacide
  • se poate însoți de senzația de arsură esofagiană (pirozis/ reflux gastro-esofagian)
  • balonare intensă, flatulență, senzație de plenitudine
  • greață, vărsături

Ulcer Peptic - Când să mergi de urgență la medic? 2
Cum arata un ulcer gastric

Citeste si: Ulcer – Tipuri, cauze, urgente, tratament

Durerile ulcerului duodenal apar în zona epigastrică sau mezogastrică (partea superioară sau medie a abdomenului) și, până de curând, se considera a avea un caracter sezonier, apărând mai frecvent toamna sau primăvara.

  • durerea poate iradia în spate
  • este corelată, de obicei, cu alimentația (dispare după ingestia de alimente, durerea fiind asemănată cu o senzație de foame dureroasă)
  • poate trezi pacientul din somn, apărând frecvent în cursul nopții
  • se însoțește de senzația de balonare
  • pot apărea grețuri, vărsături

Citeste si: Ulcer Varicos – Cand sa mergi de urgenta la medic

Cauze de ulcer peptic

Ces mai frecventă cauză de ulcer este infecția cu Helicobacter Pylori, o bacterie care se transmite ușor de la o persoană la alta, mai frecvent în timpul copilăriei (prin igienă deficitară), pacientul putând fi purtător mult timp până la apariția simptomelor.

Ulcer Peptic - Când să mergi de urgență la medic? 3
Ulcer duodenal peptic acut

Doar o parte din persoanele infectate vor dezvolta gastrită și ulcer.

O altă cauză de ulcer peptic o reprezintă utilizarea nejudicioasă a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS de tipul aspirinei, ibuprofenului, naproxenului) – NU paracetamol, care nu aparține acestei clase.

Ulcerul, în acest caz, poate apărea prin corelarea dozelor mari și pe termen lung de AINS cu alți factori de risc, cum ar fi:

  • vârsta mai mare de 70 ani,
  • sexul feminin,
  • utilizarea tratamentului pe bază de corticosteroizi,
  • un istoric personal de boală ulceroasă.

Alte cauze rare de ulcer peptic pot fi:

  • intervențiile chirurgicale
  • tratamente pe bază de corticosteroizi
  • alte infecții/ boli severe, în stadium avansat, sau sindrom Zollinger-Ellison (Gastronom)

Poți face ulcer dacă mănânci picant sau bei cafea?

Acesta este un mit, până de curând perpetuat, însă cafeaua pe stomacul gol sau mâncarea picantă nu s-au dovedit în studii ca fiind cauze ale ulcerului gastric.

În fapt, dieta nu are nicio implicație în apariția ulcerului și orice tip de alimente poate fi consumat cât timp pacientului nu îi face rău.

Simptome ulcer gastric perforat

Ulcer gastric perforat înseamnă faptul că leziunea depășește în totalitate peretele stomacului, iar conținutul acestuia se varsă liber în cavitatea peritoneală.

Durerea este extrem de intensă, apărută brusc, invalidantă, deseori fiind asemuită unei lovituri de cuțit. Apare întâi localizată în epigastru, ulterior cuprinde tot abdomenul.

De asemenea, apare contractura abdominală (peretele abdominal este rigid, imobil cu mișcările respiratorii, dureros la atingere).
Inconstant, pacientul poate avea vărsături.

Ulcer duodenal poate penetra în pancreas, dând niște dureri extrem de severe, care iradiază în spate.

Tratament Ulcer peptic

Tratamentul medicamentos se bazează pe inhibitori de pompă de protoni (de tip omeprazol, pantoprazol), după recomandarea medicului (doza poate fi standard sau mai mare, în funcție de gravitate, administrându-se zilnic, cu 30 de minute înainte de masă, de obicei o dată pe zi).

Inhibitorii receptorilor histaminic (de tip famotidină/ranitidină) sunt recomandați în anumite cazuri, pentru ameliorarea simptomatologiei și ca adjuvant al terapiei cu IPP.

Antibiotice, în cazul infecției dovedite cu Helicobacter Pylori, în regim specific, cu terapie combinată, de obicei de 2-3 antibiotice pentru 7-14 zile.

Se mai pot recomanda medicamente adjuvante pentru ameliorarea simptomatologiei, care crează strat protector între sucul gastric și mucoasa stomacului.

Ulcer peptic complicații

Ulcer gastric necesită tratament adecvat, deoarece pot apărea complicații precum:

  • Ulcerul perforat, în care sucul gastric ajunge în cavitatea peritoneală și poate duce la sepsis
  • Obstrucție intestinală, prin blocarea conținutului gastric/ intestinal de-a lungul tractului digestiv. Se recunoaște prin sațietate precoce, vărsături și scădere în greutate, balonare extremă.
  • Hemoragie internă, cu pierderi semnificative de sânge în timp ce pot duce la anemie severă. Semne ale hemoragiei din ulcer pot fi vărsăturile cu sânge sau scaunele melenice.
  • Cancerul gastric, întrucât, netratat, ulcerul gastric provocat de infecția cu Helicobacter Pylori duce la malignizare.

Cand sa mergi urgent la medic in cazul unui ulcer peptic

Mergi la doctor dacă apar anumite semne de gravitate, precum:

  • vărsături cu sânge, fie cu sânge roșu, fie negricios, cu aspect tipic în zaț de cafea
  • scaune cu sânge, fie melenă (scaun negru, lucios ca păcura)
  • scăderea apetitului alimentar sau scădere în greutate
  • senzație extremă de rău, cu stare de leșin sau dificultăți în respirație, stare de amețeală, slăbiciune marcată
  • o durere bruscă, severă, care iradiază în spate
  • scădere nedorită în greutate.

Ce analize se fac pentru ulcer peptic?

Primul lucru de luat în considerare este efectuarea unui test pentru Helicobacter Pylori, întrucât este cea mai frecventă cauză de ulcer gastric.

Există teste din sânge, prin detectarea anticorpilor de HP, teste respiratorii sau teste din scaun.

Testul respirator este cel mai sensibil și specific și presupune ingestia unei substanțe ce conține carbon radioactiv, ce va fi descompus de către bacterie în stomac, iar carbonul radioactiv se va regăsi în expir sub forma dioxidului de carbon.

Este de preferat ca testele să se efectueze în afara tratamentului cu antiacide (să fie întrerupt cu câteva zile înainte). Anunțați medicul dacă ați luat antiacide în zilele dinaintea testului.

Endoscopia este o metodă necesară de diagnostic, prin care se prelevează și o cantitate mică de țesut pentru biopsie, pe baza căruia se poate pune foarte ușor diagnosticul.

De asemenea, este o metodă de evaluare a evoluției ulcerului, în special la pacienții în vârstă, sau care au prezentat simptome de alarmă (scădere în greutate, dificultăți la înghițite), pentru a evalua transformările maligne.

Ulcer peptic regim alimentar

În general, se consideră faptul că dieta nu are nicio implicație în apariția ulcerului, prin urmare, nu este absolut necesară o dietă strictă.

Totuși, aceasta poate influența simptomatologia, majoritatea pacienților nu pot mânca normal, multe alimente înrăutățind simptomatologia.

Se consideră că trebuie evitate alcoolul, băuturile carbogazoase, cafeaua, ceaiul negru, mâncărurile foarte grase, sărate sau afumate, mâncărurile preparate prin prăjire, alimentele fermentate precum laptele bătut.

De asemenea sosurile de tip maioneză sau pe bază de usturoi, dulciurile foarte concentrate și zaharurile rafinate, anumite legume precum varza, roșiile, sfecla, fasolea uscată, lintea și vinetele, dar și ceapa, usturoiul și ardeiul iute.

Este recomandat să se evite mâncărurile condimentate sub orice formă (inclusiv sarea și piperul), și mai ales mâncărurile picante.

Pacientul poate mânca legume fierte, piureuri, carne slabă de pasăre, vițel sau pește, brânzeturi dulci, brânză proaspătă de vacă, mâncăruri pe bază de orez, griș, fructe (de preferat nu citrice), ouă fierte, lapte dulce, făinoase.

Tratament naturist

Ca adjuvant al terapiei medicale, pacientul poste consuma suc bio de varză albă sau suc de carton crud, consumate pe o perioadă de 2-3 săptămâni, între mese, ajutând refacerea celulelor mucoasei gastrice.

Este absolut necesară hidratarea corectă, cu cel puțin 1,5-2 l de apă pe zi, însă consumată la minim o oră după masă și nu în timpul mesei.

Mesele trebuie luate regulat, la anumite ore, fără ronțăit între mese.

Ceaiuri pentru ulcer peptic (gastric sau duodenal)

Pot fi consumate ceaiuri digestive, bazate pe gălbenele, mușețel, sunătoare, pătlagină, lemn dulce, roiniță și valeriană.

Semințele de in par avea efect cicatrizant, antiinflamator, fiind bogate în acizi grași omega 3, putând fi comibinate cu iaurt sau înmuiate în apă/ lapte.

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share