Reconstrucția mamară dupa mastectomie reprezintă intervenția chirurgicală cu ajutorul căruia medicii specialiști reconstruiesc total sau parțial sânii învingătoarelor de cancer mamar.
În fiecare an, în România, sunt diagnosticate aproximativ 8000 de cazuri noi de cancer de sân și, din păcate, 80% din aceste cazuri sunt descoperite în faza avansată, atunci când vindecarea este cel mai greu de obținut.
După cancerul pulmonar, cancerul de sân este a doua cea mai frecventă cauză de deces. În fază incipientă, cancerul de sân este complet vindecabil.
Medicii specialiști recomandă femeilor de peste 40 de ani să realizeze anual screening-uri de depistare a cancerului de sân astfel încât potențialele îmbolnăviri să fie identificate în fază precoce, iar șansele de vindecare să fie cât mai mari.
Citeste si: Ce sunt ulcerele și când să mergem urgent la medicul specialist
În prezent cauza cancerului de sân nu este cunoscută, însă există câțiva factori de risc care pot favoriza apariția cancerului mamar, iar aceștia sunt:
- sexul feminin: femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte cancer mamar;
- vârsta: femeile de peste 40 de ani sunt mai predispuse să se îmbolnăvească de cancer mamar;
- cancer de sân în familie: femeile care au / au avut mame sau surori cu cancer de sân sunt mai predispuse la această maladie;
- istoric personal de cancer mamar: femeile care au avut cancer la unul din sâni pot dezvolta cancer și la celălalt sân, însă nu este obligatoriu;
- mutații genetice: anumite femei pot suferi de anumite mutații genetice care conduc la apariția cancerului de sân sau a altei forme de cancer; aceste mutații genetice pot fi ereditare;
- obezitatea favorizează apariția cancerului mamar;
- consumul de alcool și fumatul pot favoriza apariția cancerului de sân;
- anumite tratamente hormonale pot favoriza apariția cancerului mamar;
- menstruația precoce sau menopauza la o vârstă prea înaintată pot favoriza apariția cancerului de sân;
- expunerea la radiații poate fi o cauză a îmbolnăvirii de cancer mamar;
- nașterea unui copil la o vârstă înaintată poate cauza cancer de sân;
Citeste si: Dermatita – Când mergem la medic?
Acestea sunt cei mai cunoscuți factori de risc, însă deși nu a fost încă dovedit acest lucru, există posibilitatea ca și sutienele nepotrivite și antiperspirantele să faciliteze apariția cancerului de sân, mai ales în cazul femeilor care sunt oricum predispuse la acest tip de cancer.
Cu toate acestea, deși ideea de a ne îmbolnăvi de cancer de sân este terifiant, cancerul mamar este vindecabil dacă este descoperit în fază incipientă. Tratamentul constă, de regulă, în extirparea parțială sau totală a sânului, chimioterapie și radioterapie.
Ținând cont de particularitatea fiecărei paciente în parte și de forma de cancer de care suferă persoana în cauza, o echipă de medici specialiști stabilesc tratametul ideal.
Pentru tratarea cancerului de sân echipa medicală este formată, în general, dintr-un medic oncolog, un medic chirurg, un chirurg plastician, un radioterapeut, un medic anatomopatolog și un practician specializat în imagistică.
În funcție de cât de avansat este cancerul mamar, sânul poate fi extirpat total sau doar parțial. Cu toate acestea, ce se întâmplă cu femeile care în urma vindecării de cancer pierd un sân sau rămân cu sânul mutilat, diform și inestetic?!
Sănătatea este cea mai importantă, iar vindecarea de cancer este principalul obiectiv atunci când ne lovim de un astfel de diagnostic înfricoșător.
Chiar și așa, viața femeii, feminitatea, senzualitatea și sexualitatea acesteia nu se încheie odată cu extirparea sânului. Întreaga situație trebuie abordată cu optimism și încredere. Mastectomia, adică intervenția de extirpare a sânului, poate fi corectată prin reconstrucție mamară.
Ce este reconstrucția mamară?
Reconstrucția mamară este o intervenție chirurgicală prin intermediul căreia sânul extirpat este restaurat. Totodată, reconstrucția mamară presupune și corectarea sânului ca urmare a extirpării parțiale a țesutului mamar.
Ce presupune reconstrucția mamară?
Reconstrucția mamară presupune:
- refacerea sânului;
- refacerea poziției sânului;
- refacerea volumului sânului;
- refacerea formei sânului;
- refacerea consistenței sânului;
- refacerea sensibilității sânului – dacă este posibil acest lucru.
Cum se realizează reconstrucția mamară?
Reconstrucția mamară se poate realiza fie prin implant de silicon, fie prin refacerea sânului din piele, grăsime și mușchi care provin din alte zone ale corpului pacientei, dacă acest lucru este posibil, fie prin combinarea ambelor tehnici de reconstrucție mamară: atât cu silicon, cât și cu piele, grăsime și mușchi prelevate de la pacientă.
Exită mai multe tipuri de intervenție chirurgicală pentru refacere a sânilor, puteți citi aici care sunt tipurile de reconstrucție mamară și ce presupune fiecare operație în parte.
Cum hotărăsc care este cea mai bună tehnică de reconstrucție mamară?
Tehnica de reconstrucție mamară potrivită este stabilită în funcție de:
- vârsta pacientei;
- starea de sănătate a pacientei;
- cantitatea de țesut mamar rămas în urma mastectomiei (extirpare totală de sân) sau a sectorectomiei (extirparea parțială de țesut mamar);
- starea țesuturilor rămase în urma mastectomiei (extirpare totală de sân) sau a sectorectomiei (extirparea parțială de țesut mamar);
- dacă pacienta a urmat sau nu radioterapie;
- dorințele pacientei și a obiectivelor sale pe termen lung;
Care sunt avantajele reconstrucției mamare?
Decizia de a vă reconstrui sânul sau sânii extirpați depinde în totalitate de starea de sănătate a pacientei și de dorința acesteia de a-și redobândi imaginea și stima de sine.
O femeie fără unul sau ambii sâni se poate îmbolnăvi de depresie, iar calitatea vieții sale poate avea de suferit. În acest caz, atunci când sănătatea permite, cea mai bună decizie este reconstrucția mamară.
Iată care sunt avantajele reconstrucției mamare:
- sânul reconstruit poate avea un aspect natural atât cu haine sau costum de baie, cât și fără haine;
- sânul reconstruit poate fi mai ferm;
- sânul reconstruit redă încrederea în sine și în propria sexualitate;
- sânul reconstruit elimină neplăcerea de a purta o proteză externă de sân, adică un sân artificial;
- sânul reconstruit nu intră în conflict cu tratamentele pe care trebuie să le urmați, nici măcar cu chimioterapia sau tratamentele hormonale;
- sânul reconstruit NU influențează reapariția cancerului mamar;
- sânul reconstruit poate fi supus scanărilor sau razelor X.
Demn de menționat este faptul că, în cazul reconstrucției unui singur sân, există posibilitatea ca acesta să nu fie similar cu cel natural, însă diferențele pot fi diminuate pe cât posibil de medicii specialiști care realizează operația de reconstrucție mamară.
Cum știu dacă am nevoie de o reconstrucție mamară?
Pacienta ideală pentru reconstrucția mamară este:
- cea care a suferit o mastectomie;
- cea care a suferit o sectorectomie;
- cea care care nu se simte confortabil cu o proteză mamară;
- cea care nu se mai simte atrăgătoare și feminină fără un sân / cu proteză mamară;
- cea care are o stare de sănătate bună și nu suferă de afecțiuni ale inimii, plămânilor sau obezitate.
Când se poate realiza operația de reconstrucție mamară?
În funcție de starea de sănătate a pacientei și de obiectivele sale pe termen lung, reconstrucția mamară poate fi efectuată:
- imediat după ce sânul a fost extirpat (în același timp);
- la un an sau chiar mai mult timp după extirparea sânului;
- la 6 luni sau un an după încheierea tratamentului de radioterapie pentru ca țesuturile din zona pieptului să se refacă.
Cea mai bună decizie este luată de pacientă împreună cu medicul oncolog și cel estetician, astfel încât starea de sănătate a femeii să nu fie pusă în pericol, iar efectele devastatoare de ordin psihic și emoțional să fie diminuate.
Ce se întâmplă când sânul reconstruit nu este simetric / similar cu cel natural?
În cazul în care sânul refăcut este mult diferit față de cel natural, atunci există posibilitatea stabilirii unei intervenții chirurgicale care să simetrizeze sânul natural cu cel reconstruit inițial.
Simetrizarea sânului natural cu cel refăcut poate să presupună:
- redimensionarea sânului natural;
- repoziționarea sânului natural;
- repoziționarea / ajustarea areolei și a mamelonului sânului natural.
Reconstrucția sânului presupune și refacerea areolei și a mamelonului?
Atunci când sânul natural este extirpat complet și se realizează refacerea integrală a sânului, este necesară și refacerea areolei și a mamelonului. Operația de refacere a areolei și a mamelonului este posibilă după aproximativ 3-4 luni de la operația de reconstrucție a sânului, imediat după ce acesta este vindecat, așezat și definit corect.
Rămân cicatrici în urma reconstrucției mamare?
În urma reconstrucției mamare cicatricile sunt inevitabile, însă se vor diminua în timp. Din păcate acestea nu vor dispărea de la sine niciodată. Totuși, făcând o comparație cu gradul de satisfacție pe care o femeie îl simte având ambii sâni, cicatricile reprezintă un preț infim pe care pacientele îl plătesc cu asumare pentru a se simți din nou complete, feminine, sănătoase și atractive.
Ce se întâmplă după operația de reconstrucție mamară? Care sunt instrucțiunile postoperatorii și timpul de refacere?
După operația de reconstrucție mamară, trebuie:
- igienizată și pansată zona în mod regulat;
- urmat tratamentul medicamentos recomandat de medic;
- purtată bustieră pentru câteva săptămâni, dacă medicul recomandă acest lucru;
- sustrase firele operației la aproximativ 10 zile după operație dacă acestea nu sunt resorbabile (adică nu pot fi absorbite de organism);
Externarea se va putea realiza după 2 zile sau la cel mult 12 zile de la intervenția chirurgicală, în funcție de tehnica folosită pentru refacerea sânului și de starea pacientei.
Recuperarea completă după reconstrucția mamară se realizează într-un termen de 6 săptămâni până la 6-12 luni, în funcție de tehnica folosită de refacere a sânului și de starea generală a pacientei.
Ce nu avem voie să facem după operația de reconstrucție a sânului?
Imediat după operație sunt interzise:
- fumatul: este bine să renunțăm la fumat cu cel puțin o lună înainte de operație și încă o lună după operație deoarece fumatul îngreunează procesul de vindecare;
- băile în cadă pentru câteva săptămâni;
- dușurile fierbinți (sunt recomandate dușurile rapide cu apă călduță);
- săpunurile parfumate;
- efortul fizic în primele săptămâni.
Care sunt complicațiile reconstrucției mamare?
Orice intervenție chirurgicală presupun anumite riscuri, în cazul refacerii sânului acestea pot fi:
- complicații în urma anesteziei utilizate în timpul operației;
- sângerarea;
- hematomul;
- infecțiile;
- secreții ale rănii;
- necrozarea țesutului sânului refăcut;
- durere;
- disconfort;
- starea de slăbiciune și oboseală pentru 1-2 săptămâni după operație;
- cicatrizări inestetice;
- contracția capsulară presupune ca cicatricea din jurul implantului să se îngroașe și să sufoce sânul, până când acesta devine tare și dureros;
- edemul;
- mâncărimi;
- febră;
- amorțeală a brațului din vecinătatea sânului reconstruit;
- asimetria sânilor;
Toate aceste riscuri, complicații și efecte secundare pot fi înlăturate dacă pacienta alege o clinică specializată în reconstrucția mamară și se adresează unui medic estetician profesionist și cu o vastă experiență în astfel de probleme medicale.
La clinica Medispa din Cluj-Napoca sunt realizate în mod frecvent astfel de intervenții chirurgicale de refacere a sânilor învingătoarelor cancerului. Dispunând de o aparatură de ultimă generație și de medici chirurgi esteticieni care au la activ sute de astfel de operații, doamnele din întreaga țară pot beneficia de cele mai bune servicii medicale și de reconstrucții mamare sigure și executate impecabil.
Deoarece echipa medicală Medispa înțelege foarte bine drama psihică și durerea sufletească prin care trece o femeie care se simte mutilată din cauza extirpării sânului, dar și bucuria acesteia de a se fi vindecat de cancer și dorința acerbă de a-și relua rapid viața și activitățile obișnuite, fiecare caz este tratat cu atenție, promptitudine, profesionalism și dedicare. Astfel, învingătoarele cancerului pot definitiva procesul de vindecare fizică, psihică și emoțională prin refacerea sânilor afectați de cancer.
Pentru detalii și programări:
Clinica Medicală Medispa din Cluj-Napoca se află pe strada Republicii, la numărul 68, iar telefoanele pentru programări sunt: 0752 264 333 / 0731 347 137, adresa de e-mail: info@medispa.ro.
Echipa medicală cadrul Clinicii Medispa asigură numeroase servicii medicale și estetice de succes