Sfatul Medicului

Dermatita – Când mergem la medic?

Ce este dermatita?

Dermatita este o afecțiune cutanată inflamatorie, caracterizată de apariția unor erupții, însoțite de prurit, piele umflată și înroșită.

Deși nu este o boală contagioasă, amenințătoare pentru viată, aceasta creează disconfort în rândul pacienților, mai ales din cauza mâncărimii intense, resimțite cu precădere noaptea.

Articolul continua mai jos

Citeste si: Osteoporoza – Tratament Naturist

Simptome

Simptomele afecțiunii variază în funcție de tipul dermatitei și de gravitatea acestuia. Cele mai comune semne ale bolii includ pruritul intens, înroșirea pielii, leziuni cutanate veziculare, scuame, uscarea pielii sau leziuni cu lichenificare întâlnite în stadiile de vindecare.

Adulții au ca simptom specific al dermatitei prezența lichenificării leziunilor în zonele de flexie și extensie, precum coatele, genunchii și încheietura mâinii. Acestea se pot observa și pe față, gât sau în spatele urechilor.

Citeste si: Candida tratament naturist – Cele mai eficiente 4 tratamente naturiste

Care sunt cauzele dermatitei

Dermatita poate apărea ca urmare a influenței unor factor genetici si de mediu. Există numeroși factori care pot crește riscul de apariție al anumitor tipuri de dermatită, precum:

– Vârsta
– Expunerea la substanțe iritante sau alergene
– Astmul bronșic și alergiile
– Anumite boli

  • Vârsta

Desi dermatita poate să apară la orice vârstă, ea este mai frecventă în rândul copiilor, precum cazul dermatitei atopice.

  • Expunerea la substanțe iritante sau alergene

Expunerea la substanțe alergene sau iritante poate duce la apariția dermatitei de contact, unele componente chimice fiind responsabile de exacerbarea dermatitei atopice.

Astfel, persoanele care lucrează în domeniul curățeniei sau în unități sanitare au o predispoziție pentru a dezvolta eczeme la nivelul mâinilor.

  • Astmul bronșic și alergiile

Incidența de dermatită este mai ridicată la persoanele cu alergii, astm bronșic sau rinită alergică (febra fânului).

  • Anumite boli

Persoanele cu afecțiuni ale inimii precum insuficiență cardiacă congestivă, boala Parkinson sau HIV prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta dermatită seboreică.

Citeste si: Totul despre ACNEE. 6 remedii naturale pentru un TEN PERFECT

Tipuri de dermatită

Există mai multe tipuri de dermatită, care se diferențiază în funcție de factorul declanșator. Iată care sunt acestea:

  • Dermatita de contact

Reprezintă o inflamare a pielii, rezultată în urma expunerii la o substanță dăunătoare. Afecțiunea poate să apară atât la adulți, cât și la copii sau la bebeluși și se manifestă prin înroșirea pielii, mâncărimi, apariția unor mici umflături sau bășici care pot avea lichid sau cruste, piele umflată, uscată sau crăpată.

Produsele cosmetice, parfumurile, vopselele de par, unele produse de protecție solară, anumite plante precum iedera și mango, lacurile de unghii, nichelul sau unele medicamente topice cu antibiotice pot declanșa dermatita de contact alergică.

În unele cazuri factorul declanșator al erupției poate fi o substanță chimică din detergenți și săpunuri, produse de curățenie, uleiuri și grăsimi sau produse de mediu chimice, care au un puternic efect iritativ asupra pielii și produc dermatita de contact iritativă.

Identificarea factorului declanșator este importantă în tratarea dermatitei de contact, în unele cazuri putând fi necesară efectuarea unui „patch test” pentru depistarea alergenilor.

Tratamentul recomandat pentru dermatita de contact poate include creme cu corticosteroizi, antihistaminice și corticosteroizi orali.

Este întâlnită la 20% dintre copii, dar poate să apară și în rândul adulților. Aceasta este o afecțiune cronică care apare în urma unei disfuncții a barierei tegumentare, ce are rol de protecție împotriva factorilor agresanți.

În lipsa unei protecții eficiente, pielea devine mult mai sensibilă la agresiunile exterioare, precum alergeni, produse chimice sau microorganisme.

Simptomele dermatitei atopice includ mâncărime, pete roșiatice (prezente la nivelul mâinilor, al picioarelor, al gleznelor și al încheieturilor sau în interiorul pliurilor cotului și ale genunchiului), vezicule cu lichid, piele îngroșată și scuamoasă. La bebeluși erupția apare pe față și pe scalp.

Asemeni dermatitei de contact, și în cazul celei atopice se recomandă evitarea factorilor declanșatori ai leziunilor.

Tratamentul este unul de lungă durată și se adresează ameliorării pruritului și reducerii inflamației pielii. Medicul poate recomanda produse topice cu corticosteroizi, creme puternic hidratante și antihistaminice.

  • Dermatita seboreică

Este o inflamare a pielii caracterizată de apariția unor scuame cu precădere la nivelul feței și al scalpului. Din cauza scalpului uscat și a cojilor specifice acestui tip de dermatită, este deseori confundată cu mătreața.

Spre deosebire de mătreață, dermatita seboreică poate prezenta mai multe coji la nivelul scalpului, dar și zone roșii inflamate și cruste alb-gălbui care sunt mai uleioase decât cojile de mătreață.

Deși nu se cunosc pe deplin cauzele responsabile de apariția bolii, există o serie de factori favorizanți, precum excesul de sebum, obezitatea, imunitatea scăzută, deficitul de zinc, stresul emoțional ridicat și anumite afecțiuni neurologice precum sindromul Down sau boala Parkinson.

Din cauza faptului că această formă de dermatită este o afecțiune cronică, tratamentul este unul prelungit. Acesta poate include corticosteroizi, antifungice, antihistaminice, antibiotice topice și antimicotice sub formă de pastile.

Dermatita poze

Când mergem la medic?

Consultul de specialitate este necesar imediat ce ai observat primele indicii cu privire la existența bolii. Atât cea atopică, cât și cea seboreică, sunt boli cronice, cu tratament care necesită timp, iar intervenirea timpurie grăbește procesul de vindecare.

Complicații

Persoanele cu dermatită pot prezenta un risc crescut de infecții bacteriene, fungice și virale. Din cauza scărpinării frecvente, pielea poate prezenta ulcerații și este mult mai predispusă la apariția unei infecții, precum este cea cu Herpes simplex sau cu Streptococcus aures.

Calmarea pielii și reducerea pruritului previne formarea de răni ale pielii și scade astfel riscul de infecții. Cu cât mai devreme se va începe un tratament, cu atât mai mult scade riscul de complicații ale bolii.

Tratament

Tratamentul recomandat în cazul acestei afecțiuni cutanate diferă în funcție de tipul de dermatită, dar și gradul de gravitate.

Se vor utiliza produse pentru reducerea pruritului și a inflamației pielii, creme hidratante, antihistaminice, corticosteroizi sub formă topică sau administrați pe cale orală și keratolitici.

Ca parte a tratamentului, se recomandă îndepărtarea factorului declanșator, pentru a preveni agravarea simptomelor și a accelera procesul de vindecare.

Articole asemanatoare

Back to top button