Sfatul medicului

Ce este Rubeola si cand sa mergi la medicul specialist

Rubeola este o boală infecto-contagioasă provocată de infecția cu un virus de tip ARN, virusul rubeolic, din familia Togaviridae. Este considerată a fi una dintre bolile copilăriei, prezentând forme ușoare la vârste fragede și, deși asemănătoare, este diferită de rujeolă sau varicelă.

Articol recomandat: Este purpura trombotică trombocitopenică asociată cu noul vaccin anti-COVID19?

Rubeola poate declanșa epidemii și se manifestă cu precădere iarna și primăvara. Aceasta este cunoscută și sub alte denumiri, precum „pojar mic”, „pojărel”, „pojar german”  sau „pojar de 3 zile”.

Cum se transmite rubeola?

Rubeola se transmite prin contactul apropiat cu o persoană infectată, pe cale aeriană, prin strănut, salivă, tuse, dar și prin contact cu suprafețe contaminate. Important de subliniat este faptul că virusul rubeolic rezistă la frig, dar este sensibil la căldură și solvenți organici. Boala se află în perioada de contagiozitate maximă atunci când persoana în cauză prezintă o erupţie, dar se poate răspândi cu până la 7 zile înainte de apariţia acesteia. Virusul se instalează la nivelul tractului respirator și ulterior se răspândește în sânge.

Daca femeia face rubeola în timpul sarcinii, poate transmite virusul către fătul în dezvoltare provocându-i probleme severe.

Care sunt simptomele rubeolei?

Rubeola provoacă erupţie, febră şi inflamarea glandelor. Aceasta este o boală cu o simptomatologie de obicei uşoară în cazul copiilor. Unele persoane care contractează rubeolă nu prezintă niciun simptom, dar pot, totuşi, să răspândească boala.

Perioada de incubație este de 12 – 23 de zile. Debutul bolii este fără manifestări vizibile, uneori pacienții pot dezvolta febră ușoară, secreții nazale și durere de cap. La copii se regăsesc de obicei forme ușoare de boală, cu puține manifestări clinice.

Primul semn este erupția cutanată maculo-papuloasă, care apare inițial la nivelul feței, apoi se extinde pe restul corpului, cu o durată de aproximativ 3 zile. Rubeola se manifestă prin pete de culoare roz, rotunde sau ovalare, care nu se interconectează.

Simptome care pot precede erupția sunt:

 • Disconfort general
 • Cefalee
 • Stare subfebrilă
 • Înroșire usoară la nivelul ochilor
 • Rinoree
 • Tuse
 • Ganglioni limfatici măriți si inflamați (adenopatie)

Cum se pune diagnosticul de rubeolă?

Rubeola poate fi diagnosticată prin evaluarea medicală a simptomelor, în special a erupției cutanate și a adenopatiei. Deoarece simptomele produse de virusul rubeolei sunt asemănătoare cu cele produse de către alte virusuri, medicul dumneavoastră vă va confirma diagnosticul cu un test de sânge. Acest test poate verifica prezența diferitelor tipuri de anticorpi împotriva virusului rubeolic (anticorpi de tip IgG și IgM) în sânge.

Tratamente pentru rubeolă

Nu există un medicament specific pentru a trata rubeolă. Cel mai important aspect este ca persoana infectată să se izoleze la domiciliu timp de 7-10 zile, cu repaus la pat. De asemenea, este foarte importantă hidratarea organismului cu supe, ceaiuri, apă și sucuri naturale de fructe.

În anumite situații se pot administra tratamente antitermice pentru a scădea febra și medicul poate prescrie analgezice pentru a combate disconfortul general. De asemenea, se pot aplica soluții calmante la nivelul tegumentelor. În cazul complicațiilor, medicul va fi cel care va prescrie un tratament corespunzător.

Gravidele care contractează virusul pot beneficia de terapia cu anticorpi sau globulină hiperimună pentru ameliorarea simptomelor, dar astfel de terapii nu garantează faptul că fătul nu va prezenta complicaţii din cauza virusului rubeolei, mai ales dacă infecţia are loc în primele 3 luni de sarcină.

Care sunt complicațiile rubeolei?

Rubeola prezintă complicații serioase în special în cazul femeilor. Până la 70% dintre femeile care fac rubeola dezvoltă artrită, aceasta fiind rară la copii și la bărbați.

Alte complicații ale rubeolei care pot apărea, deși au o frecvență redusă, sunt:

 • infecții cerebrale
 • hemoragie spontană
 • encefalită
 • encefalomielită
 • infecții ale urechii

Cea mai gravă complicație a rubeolei este rubeola congenitală, care apare la nou-născuții femeilor însărcinate nevaccinate și neimunizate.

Rubeola in sarcina – rubeola congenitală

Rubeola congenitală este cea mai gravă complicație a infecției cu virusul rubeolic și apare la femeile însărcinate. Cele mai mari riscuri apar dacă gravida se infectează la debutul sarcinii, în special în primele 12 săptămâni. În acest caz poate suferi avort spontan sau fătul poate deceda imediat după naștere. Virusul se transmite de la mamă la făt prin intermediul placentei, caz în care nou-născutul poate suferi de sindrom rubeolic congenital, manifestat prin apariția unor anomalii la naștere precum:

 • surzenie
 • cataractă
 • glaucom
 • malformații cardiace
 • retard mintal
 • greutate mică la naștere
 • erupție cutanată
 • leziuni cerebrale
 • inflamație pulmonară
 • probleme hepatice
 • probleme tiroidiene

Femeile ar trebui să se asigure că au protecție împotriva virusului înainte de a fi însărcinate.

Care sunt diferențele dintre rubeolă si rujeolă?

Rubeola vs rujeola

Rubeola nu este sinonimă cu rujeola (pojarul). Rubeola este cauzată de un virus ARN din familia Togaviridae (genul Rubivirus), spre deosebire de rujeolă, care este cauzată de virusul rujeolic, din familia Paramyxovirus (genul Morbillivirus).

Deşi cele două afecţiuni se aseamănă prin simptomatologie şi mod de transmitere, ele diferă în ceea ce priveşte perioada de contagiozitate. În ceea ce privește manifestările bolii, rubeola este mai blândă decat rujeola, uneori poate fi asimptomatică, și nu prezintă risc de complicații pe termen lung.

În schimb, rujeola poate implica o afectare majoră în rândul copiilor mici și a adultilor și poate duce frecvent la apariția complicațiilor. Totodată, rujeola se manifestă pe o durată mai lungă de timp și are un grad de contagiozitate mai mare decât rubeola.

Măsuri de prevenție – Vaccinul împotriva rubeolei (ROR)

Singura protecție împotriva rubeolei este vaccinarea. Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și vaccin rubeolă) este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Vaccinul ROR este sigur și eficace și are foarte puține efecte secundare.

În Romania, în prezent, conform Calendarului National de Vaccinare, copiii trebuie să primească 2 doze de vaccin ROR – prima, la 12 luni, iar a doua, la 5 ani. În situații speciale, ROR poate fi administrat la sugari începând de la 9 luni. Vaccinul ROR este administrat mai târziu față de celelalte vaccinuri ale copilăriei deoarece anticorpii primiți de nou-născut de la mamă pot să ofere o oarecare imunitate împotriva bolilor, ceea ce face vaccinul mai puțin eficient dacă este administrat sub vârsta de 1 an.

Pentru imunizarea adolescenților și a adulților care nu au imunitate demonstrată împotriva rujeolei medicul poate să recomande vaccinarea (de obicei administrarea a 2 doze de vaccin ROR, a doua doză fiind administrată la distanță de cel puțin 28 de zile de prima doză).

Înainte de a rămâne însărcinate, femeile de vârsta fertilă ar trebui sa întrebe medicul pentru a se asigura că sunt imunizate. În cazul în care nu au imunitate, ar trebui să li se administreze cel puțin o doză de vaccin ROR.

Femeile gravide nu trebuie vaccinate cu ROR. Sarcina trebuie să fie evitată timp de o lună după vaccinare;  prin urmare, femeile care intenționează să rămână însărcinate sunt sfătuite să amâne momentul concepției.

Articol revizuit de Dr. Raluca Voinea, medic coordonator alternamed.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like.

👇

Back to top button