Este purpura trombotică trombocitopenică asociată cu noul vaccin anti-COVID19?

Este purpura trombotică trombocitopenică asociată cu noul vaccin anti-COVID19?

Un nou termen care este tot mai des întâlnit în prezent datorită presupusei asocieri cu noile vaccinuri anti-COVID19 este purpura trombotică trombocitopenică, prescurtat PTT. Adevărul din spatele acestei asocieri o s-o analizăm în rândurile următoare pentru a stabili dacă există sau nu o corelație între cele două.

Articol recomadat: Totul despre testele rapide COVID-19. Utilizare, interpretare, acuratețe, prețuri

Ce este purpura trombotică trombocitopenică?

Pentru a clarifica sensul unor termeni înainte de a-I aborda în detaliu, îi vom defini pe rând. Trombocitele, numite și plachete sangvine, sunt celule ale sângelui care au rol în hemostază, adică oprirea sângelui atunci când vasul de sânge este lezat.

Modul prin care intervin acestea în hemostază este formarea de cheaguri de sânge care să acopere leziunea peretelui vascular până la refacerea acestuia. După refacerea integrității vasului de sânge, de obicei cheagul este desprins de la locul formării și este, în funcție de dimensiunile sale, ori dizolvat ori mobilizat în circulație.

Un cheag de sânge care este mobilizat în circulație poate avea efecte devastatoare în funcție de localizarea acestuia. Acesta poate ajunge într-un vas pe care să-l blocheze, restricționând alimentarea cu sânge a porțiunii deservite de acest vas și determinând evenimente cum sunt accidentele vasculare cerebrale, tromboembolismul pulmonar sau infarctul miocardic.

Mai mult, există anumite tulburări ale coagulării sângelui prin care este stimulate formarea de cheaguri de sânge fără vreo leziune aparentă la nivelul vaselor și care cresc posibilitatea unui astfel de eveniment.

Tromboza apare odată cu apariția unui cheag de sânge într-o venă oarecare care afectează fluxul sangvin și poate duce la ocluzia totală a lumenului vascular sau se poate desprinde și afecta o altă regiune, deservită de un alt vas, venă sau arteră.

Purpura trombotică trombocitopenică este o afecțiune rară, serioasă, care afectează capacitatea de coagulare a sângelui. În cadrul acestei boli, cheaguri de sânge se formează spontan în organism și pot avea consecințe serioase.

Simptomele majore pot include o scădere severă a numărului de trombocite din sânge (trombocitopenie), distrugerea anormală a celulelor roșii din sânge (anemie hemolitică) și tulburări ale sistemului nervos și ale altor organe apar ca urmare a formării de cheaguri mici în vasele de sânge.

Tromboza în purpura trombotică trombocitopenică poate apărea în locuri în care ne-am aștepta să apară, cum ar fi la nivel pulmonar (tromboembolia pulmonară) sau la nivelul vaselor de la nivelul membrelor inferioare (tromboza venoasă profundă).

Cu toate astea, o particularitate a purpurei trombotice este tromboza apărută în locurile neobișnuite, inclusive venele splahnice, venele suprarenale (asociat cu risc de insuficiență suprarenală) și venele cerebrale și oftalmice.

Tromboza arterială incluzând accident vascular cerebral ischemic (adesea, artera cerebrală mijlocie) și ocluzia arterială periferică a apărut, de multe ori la persoanele cu tromboză venoasă. Explicația pentru aceste locuri neobișnuite de tromboză este necunoscută.

Articol recomandat: Ce este un pulsoximetru, cum se folosește și de unde îl cumpărăm?

Cât de gravă este purpura trombotică trombocitopenică?

În cazul în care purpura trombotică trombocitopenică este lăsată netratată, prezintă o rată a mortalității de până la 90%. Prin tratamentul reprezentat de schimbul de plasmă, rata mortalității este redusă la 10-20%.

Morbiditățiile acute includ evenimente ischemice (cauzate de prezența cheagurilor de sânge), cum ar fi accident vascular cerebral, atacuri ischemice tranzitorii, infarct miocardic și aritmie cardiacă, sângerări și azotemie. Purpura trombotică trombocitopenică apărută în timpul sarcinii poate precipita pierderea fătului.

În general, supraviețuitorii nu au sechele pe termen lung, cu excepția deficitelor neurologice reziduale la o minoritate de pacienți. Cu toate acestea, recidivele nu sunt mai puțin frecvente, fiind prezente la 13-36% dintre pacienți.

Cauzele pentru care apare purpura trombotică trombocitopenică

Cauza exacta a PTT nu este în totalitate cunoscute. Cu toate acestea, boala este asociată cu o deficiență a enzimei implicate în coagularea sângelui, o protează care scindează un factor important de coagulare, factor von Willebrand (numită ADAMTS13).

Deficiența acestei enzime permite factorilor complecși de coagulare (cum e factorul von Willebrand) să circule liber în sânge, ducând la coagularea trombocitelor (cu formarea de cheaguri) și la distrugerea celulelor roșii din sânge.

Pe lângă acest defect moștenit, există și o formă dobândită de PTT, care este mediate imun. Aceasta poate apărea mai târziu în viață, la sfârșitul copilăriei sau la vârsta adultă, iar persoanele afectate pot avea un singur episod sau episoade recurente.

Aceasta este considerate a fi o afecțiune imună, apărută atunci când pacienții dezvoltă anticorpi împotriva proteazei ADAMTS13, ducând la un nivel scăzut de protează, care nu mai reușește de dezactiveze factorul de coagulare și se ajunge la formarea de cheaguri.

Cum se manifestă purpura trombotică trombocitopenică?

Principalul simptom asociat purpura trombotică trombocitopenică sunt vânătăile apărute pe piele, de culoare violetă care poartă numele de purpura, de unde provine și denumirea acestei condiții. Se mai pot observa și mici pete roșii sau violete care să aibă aspectul unei erupții cutanate.

Aspectul pielii va fi schimbat, pe lângă purpurile și erupțiile apărute, aceasta va lua o culoare galbenă din cauza icterului asociat și poate fi palidă.

Printre alte simptome se numără și:

  • febră
  • oboseală
  • confuzie
  • slăbiciune
  • anemie
  • durere de cap

În cazuri foarte grave, poate apărea un accident vascular cerebral, sângerări interne majore sau comă.

Cum se tratează purpura trombotică trombocitopenică?

De obicei, medicii tratează PTT prin încercarea de a readuce capacitatea de coagulare a sângelui la normal.

Tratamentul cu schimbul de plasma- este folosit indiferent dacă ați moștenit afecțiunea sau nu. Tratamentul obișnuit pentru PTT moștenit este administrarea de plasmă intravenos.

Plasma este porțiunea lichidă din sânge care conține factori esențiali de coagulare. O puteți primi sub formă de plasmă proaspătă congelată. Un tratament alternativ obișnuit pentru PTT dobândit este schimbul de plasmă. 

Aceasta înseamnă că plasma de la un donator sănătos vă înlocuiește plasma dumneavoastră. În timpul acestei proceduri, vi se va extrage sângele, la fel ca atunci când donați sânge.

Ulterior, se va separa plasma de sângele dumneavoastră. Vă vor înlocui plasma cu plasmă donată. Plasma donată conține apă, proteine ​​și factori esențiali de coagulare. Această procedură durează aproximativ 2 până la 4 ore.

Tratament medicamentos. Dacă tratamentul cu plasmă nu dă rezultate, medicul poate decide să înceapă tratamentul cu medicamente pentru a opri corpul să distrugă enzima ADAMTS13.

Intervenția chirurgicală. În unele cazuri, îndepărtarea chirurgicală a splinei poate ajuta la creșterea numărului de trombocite.

Este purpura trombotică trombocitopenică asociată cu noul vaccin anti-COVID19?

Au existat o serie de raportări de trombocitopenii și alte efecte vasculare asociate noilor vaccinuri apărute care au dus la restricționarea acestora în anumite țări.

În urma studiilor desfășurate pentru a analiza apariția acestui eveniment, vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca a dus într-adevăr la o creștere a riscului apariției evenimentelor trombotice, cum este și purpura trombotică trombocitopenică însă într-o mică măsură, incidența situându-se la 1,13 cazuri la 100,000 de doze.

Acest procent este infim față de riscul apariției evenimentelor trombotice asociate cu infecția cu virusului Sar-Cov-2, care au apărut la 24,7% dintre pacienți. 

Mai mult, în cazul vaccinării cu Pfizer nu au existat evidențe ale asocierii vaccinului cu evenimente trombocitopenice, tromboembolice sau hemoragice.

Produsul zilei

Quercetin ajută în caz de COVID-19 si intareste sistemul imunitar. Alegeti din cele 31 de produse.

Total
0
Shares
Previous Article
Beneficiile consumului de mentă și utilizările în medicina naturistă

Beneficiile consumului de mentă și utilizările în medicina naturistă

Next Article
lipsa de fier in organism

Importanța fierului în organism. Ce suplimente sunt recomandate?

Related Posts
Total
0
Share