Bolile copilariei explicate pas cu pas

bolile copilariei pe intelesul tuturor

Cum recunosti bolile copilariei?

Înainte să dăm fuga la doctor la primul simptom sau la o simplă febră, ar trebui să cunoaștem toate semnele și simptomele celor mai frecvente in bolile copilăriei.

marketing medical

Având în vedere faptul că bolile copilariei sunt boli virale, care NU necesită administrare de antibiotice.

Bolile copilariei sunt foarte contagioase, din sfera bolilor infecțioase, de aceea este necesar să le recunoaștem pentru a evita răspândirea lor în colectivități.

Citeste si: Dermatita – Când mergem la medic?

Debutul in bolile copilariei este destul de comun: febră ( temperatura peste 38 grade celsius), cu stare generală alterată, stare de greață.

Eventual vărsături, până aici fiind vorba despre simptome comune cu ale răcelilor sezoniere desi sunt simptome ale bolilor copilariei.

Anumite boli se manifestă prin apariția erupțiilor specifice la nivelul pielii, însoțite de mâncărime.

Un lucru important de luat în considerare este acela de a afla dacă a existat un contact direct cu o persoană care a dezvoltat deja simptomele specifice unei boli, orientând imediat diagnosticul.

Citeste si: Anemie Feriprivă – Cauze, complicatii, analize, dieta

Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog despre simptomele si tratamentul in bolile copilariei

Care sunt bolile copilariei?

Bolile copilariei care apar în general la vârstele mici sunt varicela, rubeola, rujeola, scarlatina, oreionul, eritemul infecțios (boala obrajilor pălmuiți), roseola infantum, boala mână-picior-gură.

Vom discuta în continuare cele mai importante aspecte ale bolilor cel mai des întâlnite în clinică.

Cand bolile copilariei devin o urgenta medicala?

Trebuie să reținem faptul că majoritatea bolilor copilăriei sunt autolimitate, adică vor trece de la sine după câteva zile și necesită doar tratament simptomatic.

Există, însă, anumite semne care reprezintă un semnal de alarmă, devenind necesară o vizită la medic, și anume:

  1. Febra înaltă, peste 40 de grade
  2. Dificultăți ale respirației
  3. Semne de deshidratare ( piele uscată, stare de amețeală ochii par “înfundați în orbite”, absența transpirației, sete extremă, gură uscată, la bebeluși-lipsa lacrimilor și fontanela anterioară înfundată, scăderea cantității de urină eliminate)
  4. Stări de imunosupresie (scăderea imunității) – de exemplu boli autoimune, diabet zaharat

Citeste si: Cauze care duc la un fibrinogen crescut

Bolile copilariei – Varicela la copii

Ce este varicela?

Varicela sau vărsatul de vânt este una dintre bolile copilariei contagioasă provocată de virusul varicelo-zoosterian.

Este contagioasă încă dinaintea apariției erupției cu aproximativ 24-48 h, până la câteva zile de când aceasta dispare sau leziunile se acoperă de cruste, iar ea apare după 14-21 de zile de la contactul infectant.

Apare o singură dată în viață, însă virusul rămâne latent în corp.

O nouă expunere la virus sau o perioadă de imunosupresie duce la reactivarea acestuia sub forma Zonei Zoster la adult ( doar dacă pacientul a avut varicelă în trecut)

Cum arata varicela?

Semnul evident care ne duce cu gândul la varicelă este dat de apariția erupției cutanate tipice, cu leziuni care NU apar în același timp, ci în zile diferite, în zone diferite ale corpului, în valuri eruptive.

Vor apărea pe tot corpul, inclusiv pe scalp și mucoase, iar bubițele se vor afla, prin urmare, în diferite stadii evolutive.

Inițial- pete roșiatice unele vor prezenta lichid, altele se acoperă de cruste, altele deja se vor usca, iar crustele vor cădea).

cum arata varicela
bolile copilariei poze Leziunile sunt însoțite de prurit intens. Erupția se însoțește de febră, stare de oboseală, apatie, dureri de cap, scăderea apetitului, dureri abdominale și inflamarea ganglionilor. Sursa foto: cdc.gov

Cat dureaza varicela?

Fiind una dintre bolile copilariei, valurile eruptive se întind aproximativ pe o durată de 7-10 zile și se vindecă spontan.

Cum se transmite varicela?

Varicela se transmite prin contact direct cu o persoană infectată, prin aer, secreții conjunctivale sau inhalarea lichidului din veziculele care apar la nivelul pielii.

Cat stam in casa daca avem varicela?

De la apariția primelor simptome, când putem deduce despre ce boală este vorba ( deși este contagios cu 1-2 zile înainte de apariția lor), până la 4-5 zile de la dispariția leziunilor, sau atunci când toate bubițele se acoperă de cruste, iar copilul nu mai este contagios.

Recomandari medicale in caz de varicela

După cum am menționat, pruritul este un simptom intens, dominant în tabsoul clinic, însă ruptura veziculelor de lichid duce la suprainfecție și la apariția cicatricilor inestetice.

De aceea este important să oprim copilul din a se scărpina, reducând disconfortul prin utilizarea pudrelor mentolate sau, dacă este necesar, purtarea unor mânuși care să împiedice afectarea bubițelor.

Varicela tratament

Pentru a preveni bolile copilariei este importantă igiena mâinilor, fiind recomandate dușuri cu apă călduță după căderea primelor cruste, precum și odihna suficientă, hidratare corespunzătoare și o alimentație bogată în fructe și legume.

NU este indicat tratamentul cu antibiotice, dar se pot administra antitermice ( evitând aspirina, deoarece poate produce complicații).

De exemplu, paracetamol, precum și unguente și pudre aplicate la nivelul pielii pentru reducerea pruritului, sau administrare de antihistaminice, la recomandarea medicului.

Prevenția se realizează prin administrarea vaccinului după vârsta de 9 luni.

DOAR pentru persoanele aflate la risc de complicații, cazuri izolate, se pot recomanda antivirale (acyclovir), menite să reducă severitatea simptomelor.

Cand varicela devine o urgenta medicala

Dacă apar infecții la nivelul pielii sau dezvoltă simptome ale pneumoniei, este necesară o vizită la medic.

De asemenea, o complicație poate fi apariția encefalitei, ce necesită internare în spital. Apelează la medic dacă febra durează mai mult de 4 zile.

Bolile copilariei – Oreion la copii

Ce este oreionul?

Tot una dintre bolile copilariei este o boală infecțioasă de natură virală, ce poartă numele de parotidita epidemică, și este recunoscută prin semnele tipice de mărire a glandelor salivare, cu scăderea poftei de mâncare și dificultăți la înghițire, cu febră, dureri de cap și dureri musculare.

Cauze

Este produsă de virusul urlian, un virus care are drept țintă glandele salivare, dar, în cazuri rare, poate atinge testiculele, ovarele, pancreasul.

Simptome oreion

Produce, în mod specific, mărirea de volum a glandelor parotide (situate între ureche și mandibulă, de aceea, afectează frecvent zona urechii), însoțită de durere.

De obicei apare pe o singură parte, dar se poate manifesta bilateral. Este însoțită de stare generală alterată, febră, dureri de cap, dificultăți la masticație și înghițire.

Cum se poate contacta oreionul?

Pe cale aeriană, prin contact cu persoana infectată și secrețiile acesteia ( prin tuse, strănut sau contact cu obiecte contaminate de aceasta), igienă deficitară.

Cum recunosti oreionul?

Bolile copilariei pot avea simptomele specifice sunt definitorii pentru oreion și pun diagnosticul, cele mai importante fiind durerile la masticație, la înghițit, dureri de ureche, de cap și apariția febrei, împreună cu umflătura obrajilor și zonei submandibulare de partea afectată.

Bolile copilariei explicate pas cu pas 2
bolile copilariei poze Cum arata oreionul. Simptomele oreionului apar la 2-3 săptămâni după contactul infectant. În aproximativ 1 din 3 cazuri, infecția este asimptomatică.

Oreion la copii

Dupa cum stim oreionul este una dintre bolile copilariei asadar la copii, cel mai frecvent apar simptomele tipice, deja menționate, care se remit spontan după 8-9 zile, însoțite de dureri musculare, scăderea apetitului, fatigabilitate, stare generală de rău.

Oreion la adulti

Manifestările principale (inflamație a glandelor parotide și durere, cu dificulăți la înghițire, simptome generale) sunt comune și la adulți, însă aceștia sunt mai predispuși să dezvolte simptome de orhiepididimită (inflamația testiculelor), ooforită (inflamația ovarelor) – însoțită de greață, vărsături și dureri abdominale, meningită virală (rar), surditate ( foarte rar, dar de obicei este reversibilă), sau pancreatită de scurtă durată, de o formă ușoară.

Recomandari medicale in cazul oreionului

Izolarea copilului este foartă importantă, timp de aproximativ 8-10 zile sau până se remite inflamația deoarece boala este contagioasă.

Este importantă odihna și repausul pe perioada stării de febră, precum și o dietă bazată pe alimente moi sau lichide, ușor de înghițit și hidratare corespunzătoare.

Oreion tratament

Tratamentul este simptomatic, cu antitermice și antialgice (paracetamol, evităm aspirina la copii) și se mai pot utiliza comprese reci la nivelul zonei umflate.

Se recomandă prevenția prin administrarea vaccinului ROR la copiii peste un an.

Cand oreionul devine o urgenta medicala

Dacă apar semnele meningitei ( durere la nivelul cefei, dureri intense de cap, cu vărsături în jet, fotofobie) este necesar să apelezi de urgență la doctor.

De asemenea, inflamația testiculelor și a ovarelor trebuie investigată, căci în cazuri rare duce la infertilitate.

Dr. Angelica Vișan despre bolile copilariei – oreionul

Bolile copilariei – Rubeola la copii

Ce este rubeola?

Numită totodată și pojărel sau pojar german sau pojar de 3 zile, este una dintre bolile copilariei contagioasă produsă de infecția cu virusul rubeolic, manifestată tot prin apariția unei erupții cutanate.

Se transmite prin contact direct, prin aer, în special prin tuse, strănut sau secreții infectate, precum și de la gravidă la făt, prin sânge.

Rubeola cauze

Cauza este infecția cu virusul rubeolic, prin contact cu o persoană infectată. Rubeola congenitală apare prin infecția mamei în timpul sarcinii, care se transmite la făt, cu grave consecințe dacă infecția are loc în primul trimestru.

Cum arata rubeola?

Una dintre bolile copilariei manifestată prin erupție a pielii, cu bubițe mai mici decât în varicelă, care, tipic, apar dinspre extremitatea cefalică, de la față, spre picioare și membre superioare.

Caracteristic, se însoțește de inflamații importante ale ganglionilor.

Bolile copilariei explicate pas cu pas 3
rubeola poze Simptomul definitoriu este reprezentat de erupția rozată pe piele, care debutează la nivelul feței și a capului și evoluează către trunchi și membre, având o durată de aproximativ 3 zile.

Rubeola simptome

Facand parte din bolile copilariei se însoțește de o tumefiere importantă a ganglionilor ( la baza craniului, laterocervicale, în spatele urechilor), care se pot inflama chiar cu o săptămână înainte de debutul erupției și poate continua până la 5-6 săptămâni după ce bubițele s-au remis.

De asemenea, apare febra, dureri de cap, stare generală alterată, înroșirea ochilor, ochii roșii, dureri articulare.

Rubeola la copii

În multe cazuri, rubeola poate fi asimptomatică la copii, sau prezintă semnele tipice timp de aproximativ o săptămână.

Rubeola la adulti

Semnele și simptomele la adulți sunt similare cu cele de la copii, cu febră moderată, dureri de cap, ochi roșii, ganglioni inflamați, simptome de răceală (tuse, nas infundat, care curge), stare generală alterată.

Rubeola in sarcina

Rubeola contactată în timpul sarcinii este extrem de periculoasă, atât pentru mamă, cât și pentru făt, de aceea prevenția este extrem de importantă.

Infecția este și mai periculoasă dacă este dobândită în primul trimestru de sarcină (12 săptămâni).

Mamele infectate au risc de pierdere a sarcinii sau de travaliu prematur, însă copiii sunt predispuși unor complicații severe, pe toată durata vieții.

Rubeola congenitală (care apare la făt), se manifestă prin surditate, cataractă, deficit intelectual, probleme cardiace congenitale, afecțiuni ale ficatului și splinei, greutate scăzută la naștere și erupție a pielii de la naștere.

Mai rar s-au raportat cazuri de glaucom, probleme cerebrale severe, afectare a tiroidei și a altor hormoni, precum și afectarea plămânilor.

Recomandari medicale privind rubeola

Principala recomandare este prevenția, în special a mamelor care plănuiesc o sarcină. Este necesar să se asigure că sunt vaccinate împotriva rubeolei ÎNAINTE de concepție.

Dacă vaccinul se efectuează la femeia adultă, se recomandă evitarea concepției pentru 4 săptămâni de la vaccin. Femeile gravide NU pot face vaccinul.

La copii, vaccinul ROR se face de la vârsta de un an. Dacă infecția se produce în timpul sarcinii, se recomandă apelarea de urgență la medic.

Rubeola tratament

Nu există tratament specific pentru rubeolă, ci doar simptomatic, cu antitermice și antialgice (paracetamol, ibuprofen, NU aspirină la copii), comprese reci la nivelul ganglionilor inflamați, odihnă și hidratare corespunzătoare.

Care este diferenta dintre rubeola si rujeola?

Cele 2 patologii sunt produse de virusuri diferite, iar simptomatologia este mai blândă în rubeolă, poate fi chiar asimptomatică și fără complicații pe termen lung, exceptând femeile însărcinate, cu complicații grave asupra fătului (malformații severe).

Rujeola, însă, duce frecvent la complicații serioase la copii și adulți, având o manifestare de durată mai lungă. Totodată, rujeola se transmite mult mai ușor și rapid.

Cand rubeola devine o urgenta medicala?

Complicația de temut este apariția meningitei, cu semnele tipice (durere la nivelul cefei, dureri intense de cap, cu vărsături în jet, fotofobie), precum și inflamația testiculelor sau a ovarelor după pubertate, fiind necesară prezentarea la medic.

Se recomandă apelarea la medicul de familie pentru un diagnostic corect chiar de la început, dacă se suspicionează infecția cu rubeolă.

Dr. Angelica Vișan: Despre bolile copilariei – rubeola

Rujeola la copii sau pojar la copii

Ce este rujeola?

Rujeola sau pojarul face parte din bolile copilariei, de cauză virală, ce apare mai frecvent la copiii mai mici de 5 ani sau peste 20 de ani, manifestată prin apariția unei erupții cutanate. Este o boală extrem de virulentă și contagioasă.

Rujeola cauze

Este produsă de virusul rujeolic, prin contact cu persoana infectată. Se transmite prin aer, salivă și secreții ale persoanei infectate, precum și prin contact cu obiecte contaminate, rezistând câteva ore pe suprafețe. Persoana infectată este contagioasă 4 zile înainte și după apariția simptomelor.

Cum recunosti rujeola?

Erupția cutanată se manifestă prin pete mai mari, care se întrepătrund, asociate cu pete alb-gri la nivelul mucoasei bucale, specifice acestei boli.

Bolile copilariei explicate pas cu pas 4
bolile copilariei poze Rujeola poze

Rujeola simptome

Simptomele de pojar apar după o perioadă de incubație de 10-14 zile, persoana fiind contagioasă înainte de apariția simptomelor și după dispariția lor.

Simptomele la pojar se instalează brusc, cu apariția unor pete mari, plane, la nivelul pielii, care se întrepătrund, asociate cu pete albe cu centrul gri-albăstrui pe bucoasa bucală ( în gură, pe obraji), numite pete Koplik, specifice rujeolei.

De asemenea, se însoțește de febră, durere în gât, secreții nazale apoase și tuse seacă, precum și conjunctivită.

Rujeola la copii

În cazul copiilor mici, pojarul, poate duce la complicații fatale. Până la apariția vaccinului, a fost principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani. În prima lună de viață, copiii au imunitate pasivă, de la mamă.

Rujeola la adulti

Pojarul se manifestă cu simptome similare cu cele ale copiilor, cu aceleași riscuri la complicații.

Rujeola in sarcina

Infecția în timpul sarcinii poate duce la avort spontan, naștere prematură, greutate scăzută la naștere sau chiar deces, atât al mamei, cât și al fătului. De aceea, este foarte importantă prevenția prin vaccin înaintea sarcinii (cu minim o lună înainte de concepție).

Recomandari medicale

Este absolut necesară imunizarea copiilor cu vaccinul ROR după un an, precum și imunizarea femeilor nevaccinate cu cel puțin o lună înainte de concepție.

Igiena corectă, evitarea contactului cu persoanele infectate sunt metode eficiente de prevenție, dar vaccinarea rămâne cea mai sigură.

Rujeola tratament

Nu există un tratament specific pentru rujeolă, însă persoanele nevaccinate ( în special sugarii), pot fi vaccinați în maxim 72 de ore de la contactul cu virusul ( ducând la o formă mult mai ușoară a bolii și la reducerea riscului de complicații).

Femeile însărcinate și copiii cu teritoriu imun slăbit pot beneficia de globulină imunitară, în macim 6 zile de la contact.

Singurul tratament este simptomatic, cu antitermice (NU aspirină la copii), antitusive, analgezice, tratament simptomatic al erupției cutanate.

Antibioticele sunt recomandate doar în caz de infecții supraadăugate, de natură bateriană, la recomandarea medicului. Este necesară hidratarea corectă și odihna.

Cand rujeola devine o urgenta medicala?

În anumite cazuri ( imunitate scăzută, comorbidități, infecție foarte severă), pot apărea complicații ce necesită vizita de urgență la medic.

Principalele semne de alarmă sunt apariția infecțiilor bacteriene ale urechii, ce pot duce până la surditate, instalarea bronșitei și laringitei (pustule care se pot întinde de la mucoasa bucală către faringe, trahee, esofag, chiar până la bronhii), pneumonie, encefalită post-infecțioasă sau panencefalită sclerozantă subacută (extrem de severă, poate apărea chiar la câțiva ani distanță) – formele de encefalită sunt extrem de grave și pot fi fatale.

Orice alterare a stării generale sau agravare a simptomatologiei necesită apelarea la medic.

Dr. Angelica Vișan despre bolile copilariei – rujeola

Bolile copilariei Roseola infantum

Ce este roseola infantum?

Roseola infantum reprezintă o infecție mai puțin severă si una dintre bolile copilariei, afectând în general copiii sub 2 ani, dar poate atinge și adulții, fiind extrem de comună (aproape toți copiii fac roseola până intră la grădiniță)

Cum recunosti roseola infantum?

Ne gândim la roseola la copiii mici, sub 2 ani, la care apare febra mare ( 39-40 grade C) ce durează câteva zile (3-4), asociată cu un rash cutanat (o erupție specifică) generalizat, sub formă de mici pete roz, care nu se simt la suprafața pielii și durează doar 1-2 zile.

Roseola infantum poze
bolile copilariei poze Roseola infantum poze

Roseola infantum simptome

Pot apărea: febră ridicată (39-40 grade C), simptome de răceală, precum dureri în gât, secreții nazale, tuse, care însoțesc febra și, de asemenea, se pot inflama ganglionii laterocervicali/ amigdalele.

Febra durează 3-5 zile. Erupția cutanată, care nu apare întotdeauna, presupune mici pete rozalii, care, de obicei, Nu se simt la atingere, iar unele pot fi înconjurate de halou alb.

Rash-ul nu dă mâncărimi sau disconfort, nu prezintă lichid și durează doar câteva ore, până la 2 zile. Ca simptome, mai putem întâlni scăderea apetitului, diaree ușoară, iritabilitate, agitație sau somnolență, conjunctivită, dureri de ureche, convulsii febrile.

Roseola infantum la copii

La copii, se manifestă prin simptomele tipice, prezentate mai sus, deși o mare parte dintre ei pot fi asimptomatici, sau pot avea simptome atât de ușoare, încât să fie trecute cu vederea.

Roseola infantum la adulti

Apare rar la adulți, doar în cazul în care aceștia nu au avut infecția în copilărie, iar manifestarea clinică este mai blândă, însă sunt contagioși.

Roseola infantum in sarcina

Studiile arată că există puține cazuri de infecții cu roseola în timpul sarcinii, iar riscul pentru făt este mic. Dacă infecția apare în primul trimestru, există posibilitatea de avort spontan, iar dacă apare mai târziu în sarcină, poate duce la defecte ale fătului, însă riscurile sunt extrem de mici, mai ales că majoritatea femeilor au făcut, cel mai probabil, boala în copilărie.

Este nevoie, totuși, să informezi medicul despre simptomele tale, în cazul în care ai contractat boala în timpul sarcinii.

Bolile copilariei – Diferenta intre roseola infantum si rujeola

Diferența esențială între cele două patologii este însăși erupția, roșie sau brun-roșiatică în cazul rujeloei, care pornește întotdeauna de la nivelul feței și pielii capului și gâtului către trunchi și membre, acoperind întreg corpul cu leziuni cutanate care se întrepătrund și apar și petele specifice pe mucoasa bucală.

Erupția în roseola infantum are culoare rozalie, începe de la nivelul abdomenului și se răspândește ușor către extremități (deși este posibil să nu ajungă la mâini și picioare).

Este nepruriginoasă, nu dă niciun fel de disconfort, copiii se simt, de obicei, mai bine după apariția erupției în roseola, în schimb starea generală în rujeolă este alterată pe perioada erupției.

Cat stam in casa?

Copilul este contagios până la APARIȚIA erupției, deci în perioada de incubație (durează cam 10-15 zile), spre sfârșitul căreia apare febra, singurul simptom de alarmă. După ce apar leziunile cutanate, boala nu se mai transmite.

Roseola infantum cauze

Reprezintă o boală infecțioasă provocată de virusul herpetic ( Virusul heprpetic uman 6) și se transmite pe calea aerului doar înainte de apariția erupției.

Recomandari medicale

Singura recomandare este de izolare la domiciliu până la dispoariția erupției/ a simptomatologiei, cu repaus și odihnă, precum și alimentație bogată în fructe, legume și hidratare corectă.

Roseola infantum tratament

Nu există un tratament specific, poate fi administrat paracetamol/ ibuprofen pentru reducerea febrei și a simptomelor generale (NU aspirină), asociate cu hidratare intensă.

Persoanele cu sistem imunar afectat pot primi recomandare de la medic cu antivirale de tip gancyclovir.

Cand roseola infantum devine o urgenta medicala?

Vizita la medic este necesară dacă febra devine foarte mare, pestr 40 grade C, când pot apărea și convulsii febrile, dacă febra durează mai mult de 7 zile sau erupția nu se remite după 3 zile.

Dacă simptomatologia se agravează sau nu se îmbunătățește deloc după câteva zile, precum și în cazul în care copilul devine apatic, neobișnuit de somnolent, nu mai consumă lichide și nu mănâncă. Mare grijă la copiii care suferă de alte boli ce scad imunitatea.

Bolile copilariei Scarlatina

Ce este scarlatina?

Reprezintă o infecție bacteriană, manifestată tipic prin amigdalită acută, febră și o erupție rugoasă de culoare roșu-intens ( ce a dat denumirea bolii de la latinescul „scarlatum” = stacojiu).

Apare cel mai frecvent la copiii aflați în colectivități, de 5-10 ani, și se transmite foarte ușor.

Cum recunosti scarlatina?

Parte din bolile copilariei, scarlatina apare în mod tipic în urma unei infecții faringiene streptococice (deci, bacteriene), astfel că va fi întotdeauna acompaniată de dureri în gât și febră înaltă, manifestându-se printr-un rash cutanat tipic, de culoare roșu-aprins, care se extinde pe toată suprafața corpului.

Scarlatina simptome

Primele simptome recunoscute vor fi cele legate de infecția faringiană, cu dureri intense în gât și dificultăți la înghițire, amigdalele sunt roșii, umflate, cu depozite purulente pe suprafață, cu febră și, uneori, inflamația ganglionilor cervicali și submandibulari. Se mai poate însoți de dureri de cap, dureri abdominale, grețuri și vărsături.


Simptomele tipice presupun apariția unei erupții cutanate care are aspectul unei arsuri solare și este abrazivă la atingere, de culoare roșu-aprins, care devine palidă la apăsarea cu degetul.

Tipic, debutează pe față și gât și se extinde către trunchi si membre. Aspectul general este de “rac fiert”, se însoțește de prurit.

Apar, de asemenea, niște linii roșii, hemoragice, la pliurile inghinale, axilare, coate, genunchi și gât, de un roșu și mai intens decât rash-ul înconjurător. Fața este și ea roșie (are aspect pălmuit), fără bubițe, cu paloare în jurul gurii și nasului.

După 7 zile, pielea începe să se descuameze (o descuamare furfuracee, fainoasă, pe extremitatea superioară și torace și în lambouri= fâșii pe membre), ce durează 2-3 săptămâni.

Bolile copilariei explicate pas cu pas 5
bolile copilariei poze Limba are o evoluție caracteristică – inițial este saburală, încărcată, apoi devine roșie, cu umflarea papilelor, căpătând aspect de limbă zmeurie (în mod tipic), apoi se reepitelizează și capătă un aspect lăcuit similar limbii de pisică, ulterior se normalizează.

Scarlatina la copii

La copii apare cel mai frecvent, în special în colectivități, la copiii de 5-10 ani, unde se manifestă în mod tipic, începând prin afectare faringiană, cu durere în gât, depozite purulente, inflamația amigdalelor și a ganglionilor din zona gâtului, cu febră, frison, ulterior debutând aspectul tipic al erupției, descris mai sus.

Scarlatina la adulti

La adulți, se manifestă în mod similar ca la copii, fiind însă foarte rară. Tratamentul este identic.

Scarlatina si sarcina

Riscul de contact al bolii în sarcină este mic, însă boala nu poate fi prevenită, decât prin evitarea contactului cu persoane bolnave și o igienă intensă. Infecția poate provoca diferite manifestări în funcție de trimestrul în care se află gravida în momentul infectării.

Simptomele sunt similare scarlatinei la copii, dar este importantă anunțarea medicului la primele semne, pentru a stabili un tratament corect, întrucât febra este periculoasă în sarcină, iar antibioticele prescrise trebuie să fie sigure pentru făt.

În primul trimestru riscurile sunt cele mai mari, în special pentru că fătul este cel mai vulnerabil, iar medicamentele pot afecta dezvoltarea, acestea trebuind alese cu grijă. În trimestrul al 2-lea, riscurile sunt cele mai mici, iar în trimestrul 3, orice infecție trebuie rapid depistată și tratată, pentru a reduce riscul de a o transmite fătului la naștere.

Cat stam in casa daca avem scarlatina?

Boala se transmite brin contact direct, pe cale aerogenă, prin picături respiratorii sau salivă, tuse, strănut, vorbit, foarte rar pe calea alimentelor contaminate sau a obiectelor folosite de persoana bolnavă.

Incubația bolii este de 2-5 zile (de la contact la dezvoltarea simptomelor), iar probabilitatea de a transmite boala durează cât timp streptococul este prezent în nas, faringe, tegumente.

Contagiozitatea începe cam cu 6 zile înainte de debutul bolii și dispare la 1-2 zile de la începerea tratamentului cu antibiotic.

Bolnavii netratați cu antibiotic pot da mai departe infecția pentru încâ 2-3 săptămâni, iar leziunile purulente cutanate reprezintă sursă de infecție timp de luni de zile, până la vindecarea completă.

Scarlatina cauze

Scarlatina este o boală infecțioasă de cauză bacteriană, dezvoltată în urma infecției faringiene cu streptococ beta hemolitic de grup A, unde eliberează toxina eritrogenă ce se difuzează în organism pe calea sângelui, determinând simptome generale și rash cutanat caracteristic.

Recomandari in caz de scarlatina

Recomandarea primordială este de a realiza o vizită la medic pentru diagnostic corect și complet, evaluarea stării bolii și prescrierea unui tratament corect, cu antibiotice.

Este necesară izolarea copilului până la completa dispariție a simptomelor, cu odihnă, hidratare și alimentație corectă.

Scarlatina tratament

Tratamentul se face cu antibiotice (fiind infecție bacteriană), în mod tipic fiind utilizată penicilina, sau înlocuită cu alt antibiotic (eritromicina, claritromicina sau azitromicina) în caz de alergie la penicilină.

Antibioticul și doza recomantată va fi stabilită de către medic. Infecția este autolimitată, poate trece singură după 1-2 săptămâni și în lipsa tratamentului, însă antibioticul limitează transmiterea bolii.

Pacientul nu mai este contagios după începerea antibioticului, la 24 h și previne complicațiile, care pot fi severe ( complicații toxice, cu afectarea inimii- miocardita, rinichiului cu apariția de glomerulonefrită, ficatului- hepatită, articulații – poliartrita)

Extinderea infecției în vecinătate (sinusuri, ureche, plămâni, până la sepsis), sau complicații tardive (reumatism articular acut, glomerulonefrită acută sau eritem nodos).

Cand scarlatina devine o urgenta medicala?

Este recomandată vizita la medic imediat ce copilul are febră mare (peste 40 grade C) asociată cu amigdalită acută, cu inflamația dureroasă a ganglionilor și amigdalelor, mai ales când se însoțesc de erupția cutanată specifică.

Necesită un diagnostic corect și instituirea tratamentului pentru prevenția complicațiilor. Urgențele medicale apar când boala se răspândește la plămâni, rinichi, urechea medie, sânge (provocând sepsis), sau ajunge să dezvolte reumatism articular acut, cu afectarea articulațiilor, inimii, pielii și sistemului nervos.

Dr. Angelica Vișan, bolile copilariei – scarlatina

Bolile copilariei. Autor Dr. Roxana Lixandru

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share