Ce înseamnă sarcina extrauterină
Sarcina extrauterină, sau sarcina ectopică, se produce atunci când ovulul fecundat se implantează în afara cavității uterine, așa cum ar fi normal.
De cele mai multe ori, în sarcinile extrauterile ovulul fecundat se dezvoltă la nivelul trompelor uterine, dar se poate localiza de asemenea și în alte zone ale corpului, precum la nivelul colului uterin sau al ovarelor.
Atunci când nu este descoperit timpuriu acest tip de sarcină poate duce la complicații, reprezentând un pericol pentru viața pacientelor.
Tipuri de sarcini extrauterine
În mod normal ovulul călătorește către trompa uterină, unde poate fi fecundat, iar apoi se implantează în mucoasa uterului și începe să se dezvolte.
În cazul sarcinii extrauterine, ovulul fecundat se implantează în afara endometrului, iar dezvoltarea corespunzătoare a acestuia este imposibilă.
Citeste si: Cauze care duc la un fibrinogen crescut
Există 4 tipuri de sarcini extrauterine, clasificate în funcție de locul implantării ovocitului, după cum urmează:
- Sarcina tubară
Atunci când ovocitul se implantează la nivelul trompelor uterine se produce sarcina tubară. Acest tip de sarcină ectopică este cel mai frecvent, fiind întâlnit la peste 90% dintre cazurile de implantare extrauterină a ovocitului.
- Sarcina ovariană
Sarcina ovariană este o formă rară de sarcina ectopică și se produce atunci când ovocitul se fixează la nivelul ovarului.
- Sarcina abdominală
Implantarea ovulului in cavitatea abdominală duce la apariția sarcinii abdominale. În unele cazuri aceasta poate atinge forme avansate de evoluție.
- Sarcina cervicală
Acest tip de sarcină se dezvoltă în colul uterin și se manifestă prin mici sângerări la început, care pot deveni abundente pe măsură ce embrionul se dezvoltă.
Citeste si: 5 probleme cu care te poti confrunta in sarcina
Cauze și factori de risc
Printre cauzele și factorii de risc care pot duce la apariția sarcinii extrauterine se află următoarele:
- Anomalii ale trompei uterine
O anomalie la nivelul trompei uterine este o cauză frecventă a sarcinii ectopice. Anomalia poate fi de natură morfo-structurală, cum ar fi forma trompei uterine care împiedică ovulul fecundat să își parcurgă traseul către uter.
În unele cazuri poate fi vorba despre o înfundare a trompei uterine, cauzată de diferite infecții, precum infecția cu bacteria Chlamydia sau gonoreea.
- Utilizarea unui sterilet
Cu toate că steriletul este o măsură de contracepție eficientă, utilizarea acestuia crește riscul de dezvoltare a unei sarcini extrauterine, riscul fiind mai mare în cazul folosirii unui sterilet cu progesteron. Șansele de a rămâne însărcinată însă pe durata folosirii unui sterilet sunt rare.
- Bolile cu transmitere sexuală
Bolile cu transmitere sexuală, precum gonoreea sau sifilisul, pot produce deformări ale trompelor uterine, care împiedică pătrunderea ovulului în cavitatea uterină după fertilizare.
- Endometrioza
Endometrioza este o afecțiune care se manifestă prin creșterea endometrului în afara uterului. Din cauza inflamării produse de aceasta afecțiune, ea poate bloca trompele uterine și ovarele, ducând la imposibilitatea implantării ovulului fertilizat în peretele uterului.
- Tratamentele de fertilitate
Există cercetări care arată că femeile care au urmat tratamente de fertilizare în vitro prezintă un risc crescut pentru dezvoltarea sarcinii ectopice.
- Fumatul
Fumatul este un factor de risc pentru sarcina ectopică, astfel încât 1 din 5 astfel de sarcini este întâlnită la persoanele fumătoare.
- Intervențiile chirurgicale
Unele intervenții chirurgicale, precum de corecție a unei trompe uterine închise, creste riscul de implantare a ovocitului în afara uterului.
Sarcina extrauterină simptome
Sarcina extrauterină este dificil de diagnosticat, din cauza lipsei simptomelor în faza incipientă. Unele femei pot prezenta însă simptomele specifice unei sarcini normale, precum întârzierea menstruației, oboseală, stări de greață și dureri resimțite la nivelul sânilor.
De cele mai multe ori apare o sângerare în cantitate scăzută, după o întârziere a menstruației de 3 până la 6 săptămâni, de culoare maronie, care nu înseamnă că în sarcina extrauterină îți vine ciclul. Sângerările vaginale caracteristice unei sarcini anormale sunt în cantitate redusă și pot avea culoarea maro închis.
Simptomele se intensifică pe măsură ce embrionul se dezvoltă în afara uterului și acestea pot include dureri la nivelul abdomenului inferior sau în zona pelvisului și durere lombară.
Atunci când trompa uterină se rupe, pot apărea simptome severe, precum durere puternică care apare brusc la nivelul abdomenului sau al pelvisului, durere de umăr (ca urmare a scăderii tensiunii arteriale), amețeală, slăbiciune sau leșin.
Sarcina extrauterină complicații
O sarcină ectopică poate duce la ruperea trompei uterine, situație în care va produce sângerări abundente interne, ce pun în pericol viața pacientei.
În cazul în care nu este depistată la timp, ea poate duce la infertilitate, din cauza faptului că trompa uterină afectată nu mai poate fi funcțională, însă pentru a apărea infertilitatea completă trebuie să fie afectate ambele trompe de sarcini diferite și să nu mai își mai poată îndeplini funcțiile.
La câte săptămâni se depistează sarcina extrauterină
Este important să știi la câte săptămâni se depistează sarcina extrauterină, deoarece diagnosticarea timpurie reduce riscul de apariție al complicațiilor.
Astfel, medicii recomandă să faci un test de sarcină la o săptămână de la lipsa menstruației, în această perioadă fiind mult mai ușor de detectat nivelul de HCG.
O analiza de sânge este mult mai precisă în depistarea prezentei hormonului HCG, la aproximativ 10 zile de la concepție, astfel încât o sarcină extrauterină iese la test.
Alături de testarea pentru HCG, se recomandă efectuarea unor ecografii transvaginale și abdominale.
Dacă primul tip de ecografie ajută la localizarea sarcinii, cel de-al doilea ajută la identificarea unor hemoragii interne, în cazul în care acestea există.
Sarcina extrauterină tratament
Dată fiind imposibilitatea evoluției normale a sarcinii, medicul va recomanda un tratament pentru îndepărtarea embrionului, care poate fi medicamentos sau chirurgical. Toate detaliile despre intreruperea de sarcină – află totul despre cea mai grea decizie din viața ta
Tratamentul medicamentos se poate administra dacă sarcina este într-un stadiu incipient și va produce simptome asemănătoare cu cele ale unui avort spontan, respectiv sângerări, crampe și eliminarea unor țesuturi.
Atunci când embrionul are o formă avansată de evoluție, se recomandă intervenția chirurgicală, prin care se va îndepărta sarcina și se va repara trompa uterină.
Viața sexuală după sarcina extrauterină poate fi reluată după aproximativ 2-3 săptămâni de la urmarea unui tratament, indiferent dacă este unul medicamentos sau chirurgical.