Deși am fi tentați să credem că problemele dentare la bebeluși și copii mici nu sunt atât de importante, fiindcă oricum dinții vor cădea, iar bebelușii nu mănâncă dulciuri pentru a-și strica dinții, am fi surprinși să aflăm, de fapt, cum cariile dentare reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni la cei mici. Mai este numita și caria de biberon.
Citeste si: Ce este Boala Gură Mâna Picior – afecțiunea din rândul copiilor
Problema cariilor este că duc la dureri dentare și chiar pierderea timpurie a dinților de lapte, un lucru foarte important, deoarece duce la migrarea dinților rămași, care vor ocupa locul dinților ce urmează să erupă și provoacă strâmbarea lor.
Citeste si: Febra la copii – cauze, simptome, diagnostic și tratament
Cum apare caria de biberon?
Caria de biberon apare atunci când sugarul prezintă o infecție bucală cu bacterii producătoare de acid, de regulă luată prin contact cu saliva îngrijitorilor (fie pe lingurițe cu care adesea părinții gustă mâncarea înainte, căni și pahare și alte obiecte atinse).
O altă cauză o reprezintă expunerea la mai multe lichide și alimente decât la apă pe parcursul zilei, ele fiind modificate de către bacteriile deja existente în cavitatea bucală.
Acizii rezultați deteriorează suprafața dinților și duc la apariția cariilor. Acest lucru se întâmplă în special la copiii care primesc lapte, formulă, sucuri, băuturi îndulcite, în special înainte de somn.
Cum prevenim apariția cariei dentare la copii?
Nu se recomandă administrarea laptelui din biberon oricând pe parcursul zilei sau la culcare, ci doar la orele regulate de masă. Dinții copilului sunt expuși la zaharurile conținute de lapte pe parcursul nopții, dar, mai mult, au și risc de infecții ale urechii și de înec.
Se pare că alimentarea naturală la sân nu favorizează apariția cariilor la bebelusi, însă mamele care alăptează trebuie să se îngrijească la fel de intens de igiena bucală a sugarului încă din primul an de viață.
- copiii până în 12 luni pot fi îngrijiți cu ajutorul unui material moale, curat, umezit, cu care se șterg gingiile. După apariția primului dinte, poate fi folosită o periuță de dinți specială, cu perii foarte moi, folosind pastă de dinți special destinată.
- între 12-36 de luni, dinții vor fi spălați cu regularitate, de 2 ori pe zi (dimineața și seara, înainte de culcare) timp de 2 minute, cu pastă de dinți ce conține fluor. Nu uitați de periajul limbii și gingiilor! Copiii până în 5 ani trebuie supravegheați atunci când se spală pe dinți pentru un periaj corect.
- cănile pentru copii și sticlele trebuie curățate frecvent sau înlocuite, iar in ele ar trebui administrată doar apa, fără a fi oferite pentru perioade lungi de timp pe parcursul zilei
- apa fluorinată are un beneficiu pentru prevenția cariilor, te poți interesa dacă ai o astfel de sursă de apă potabilă. Altfel, pot fi administrate suplimente de fluoride.
- copilul trebuie învățat cât mai devreme să bea din căni normale (între 12-15 luni de viață), deoarece acest lucru previne acumularea lichidelor în jurul dinților
- evită să îi dai copilului dulciuri, în special cele care se lipesc de dinți, cum ar fi jeleurile, ursuleții gumați, caramelele, bomboanele. Snackurile, de tipul biscuiților sau cipsurilor, conțin zahăr și sunt la fel de periculoase atunci când sunt consumate în mod regulat. Ele trebuie oferite doar la mese. Sucurile, de asemenea, se oferă doar în timpul meselor, deși este de preferat să nu fie oferite deloc. Pentru copiii mai mici de 1 an, sucurile de fructe trebuie diluate cu apă.
- vizitele la stomatolog sunt cele mai importante pentru prevenția cariilor dentare, chiar dinainte de împlinirea primului an de viață, de când apar primii dinți. Medicul îți va oferi cele mai bune sfaturi pentru prevenția problemelor dentare la copii și poate observa imediat orice problemă ce poate fi tratată rapid. Curățatul și periajul profesional al dinților are o importanță deosebită în menținerea sănătății orale.
Vizitele la medicul stomatolog se realizează de 2 ori pe an, sau măcar o dată în 12 luni. Dinții trebuie să aibă parte de o examinare de la bun început, pentru a observa orice afecțiune.
Dincolo de ceea ce poate face medicul stomatolog, părintele trebuie să fie foarte atent în fiecare zi în ceea ce privește igiena orală și educația timpurie a copilului pentru a preveni caria de biberon.