Aceasta este cunoscuta si ca molă hidatiformă sau molă. În cadrul acesteia, țesutul care se formează în uter este, de fapt, o masă sau o formă tumorală în loc de placentă și poartă denumirea de molă hidatiformă. Celulele care ar trebui să se transforme în placentă au o creștere anormală.
Citeste si: Totul despre Sarcina Extrauterină (ectopică)
Testul de sarcină pozitiv este, de regulă, un motiv de bucurie și de sărbătorire a viitorului nou-născut. Din păcate, există și sarcini care se opresc în evoluție sau sunt pierdute, iar sarcina molară duce la acest sfârșit tragic.
Citeste si: 5 probleme cu care te poti confrunta in sarcina
Există două tipuri de sarcini molare – complete sau parțiale.
Mola hidatiformă completă înseamnă că țesutul placentar este anormal în întregime și are aspectul unor chisturi pline cu fluid. Fătul nu se formează deloc, nu există urmă de țesut fetal (nu conține nici informație genetică).
Sarcina molară parțială presupune formare de țesut placentar normal asociat cu țesut anormal. În acest tip, se formează și fătul, dar dezvoltarea lui este însă incompatibilă cu supraviețuirea, iar sarcina se soldează cu avort spontan în stadiile timpurii ale sarcinii.
Sarcina molară presupune, însă, și complicații serioase, printre care se numără o formă rară de cancer, care necesită tratament în stadii timpurii.
Sarcina molara cauze
Din păcate, nu se cunoaște exact cauza apariției sarcinii molare, dar presupune o fertilizare anormală a ovulului.
O sarcină molară completă presupune că ovulul este fertilizat de unul sau 2 spermatozoizi, iar tot materialul genetic provine de la tată – cromozomii mamei sunt pierduți/ inactivați, iar cei ce provin de la tată sunt dedublați (în mod normal, există 23 de perechi de cromozomi, în fiecare pereche participând un cromozom de la mamă și unul de la tată)
În sarcina molară incompletă, cromozomii materni există, dar participă și 2 seturi de cromozomi de la tată (rezultând 69 de cromozomi în loc de 46) și apare când un ovul este fertilizat simultan de 2 spermatozoizi.
Sarcina molara simptome
În ciuda a ce ne-am aștepta cu toții într-o astfel de complicație, sarcina molară poate evolua normal la început. Există câteva simptome specifice care pot ridica niște semne de întrebare, precum:
- sângerări vaginale în primul trimestru de sarcină, ce pot fi de la roșu deschis la maro închis
- eliminarea pe cale vaginală a unor chisturi asemănătoare boabelor de struguri
- durere sau presiune la nivel pelvin
- grețuri și vărsături mai frecvente sau mai severe decât sunt normale în sarcină.
De asemenea, medicul poate detecta anumite semne care se asociază molei hidatiforme, printre care:
- o creștere uterină prea rapidă pentru vârsta sarcinii
- tensiune arterială crescută
- preeclampsie ( hipertensiune arterială și prezența proteinelor în urină, după săptămâna 20 de sarcină)
- anemie
- chisturi ovariene
- hipertiroidism – cu semne precum scădere ponderală, tahicardie, transpirații, anxietate, oboseală, astenie musculară, intoleranță la căldură, piele uscată etc.
Factori de risc in sarcina molara
Apare mai frecvent la femei tinere (cu vârstă mai mică de 20 de ani), sau la femei de peste 35-40 de ani. De asemenea, o sarcină molară în antecedente crește riscul de a dezvolta din nou un astfel de tip de complicație.
Riscul este crescut și la persoanele care au mai avut sarcini pierdute în istoric sau au avut dificultăți în concepție / probleme de infertilitate.
Sarcina molara tratament
Tratamentul constă obligatoriu în efectuarea procedurii de chiuretaj, care se efectuează în cazul pierderilor de sarcină de orice natură și presupune eliminarea fătului și a resturilor placentare/ a formațiunilor din cavitatea uterină. În special dacă vrei să mai încerci o nouă concepție ulterior, este cea mai bună variantă.
În urma acestei proceduri, îți va fi monitorizat nivelul de Beta HCG pentru câteva luni, pentru a evalua revenirea acestuia la nivelul normal. Acest lucru se realizează pentru a se asigura că nu mai există țesut molar restant. Altfel, va fi nevoie de tratament suplimentar.
Dacă nu mai iei în considerare o nouă sarcină, se poate efectua și histerectomia (rezecția completă a uterului).
Această metodă este efectuată mai ales dacă există risc crescut de neoplazie trofoblastică gestațională (o formă rară de cancer ce evoluează din mola hidatiformă și poate necesita și tratament chimioterapic).
Tratament la domiciliu
E foarte important de reținut că nu există niciun fel de tratament ce poate fi efectuat la domiciliu, fiind o boală severă, cu complicații grave, ce necesită un tratament adecvat, efectuat de medicul specialist, cu monitorizare ulterioară adecvată.
Cu atât mai mult, metodele de întrerupere a sarcinii provocate acasă sunt extrem de periculoase și pot duce la complicații severe, inclusiv deces.
Viata dupa tratament
În urma procedurilor de eliminare a sarcinii, va trebui să te prezinți regulat la medic pentru monitorizarea nivelurilor de beta HCG (aproximativ la 2 săptămâni sau lunar) prin teste din sânge și urină.
În cazul molei parțiale, revine la normal în aproximativ 4 săptămâni, iar în cazul molei complete – aproximativ 8 săptămâni.
Este posibil să experimentezi sângerări timp de 2 săptămâni după procedură, ce pot fi destul de importante. Va trebui să anunți medicul dacă aceste sângerări nu se ameliorează sau devin chiar mai intense.
Îți va fi recomandat să eviți contactul sexual pentru 2 săptămâni post procedural.
Cand pot ramane insarcinata din nou?
Așa cum am menționat, o sarcină molară în antecedente crește riscul repetării acesteia (deși șansele sunt, totuși, reduse). De aceea, dacă ai suferit o astfel de complicație, ar fi bine să aștepți cel puțin 6 luni (se recomandă 12 luni) până la o nouă concepție și să dicuți cu medicul tău.
Preventie
Nu există metode specifice prin care să previi apariția lor. O concepție realizată la vârsta la care femeia este pregătită, din punct de vedere biologic, precum și evitarea sarcinilor după 35 de ani, scade șansele dezvoltării molei hidatiforme.
Totodată, discută cu medicul despre momentul în care poți concepe din nou după ce ai avut un astfel de episod.
Va trebui să ai mare grijă cu monitorizarea sarcinii prin ecografii timpurii, pentru a te asigura de dezvoltarea corectă. De asemenea, se pot efectua teste genetice prenatale, care ajută la diagnosticarea unor asemenea complicații.
Investigatii si diagnostic
Diagnosticul se va pune ușor, prin intermediul ecografiei de sarcină. În acest fel se observă absența embrionului sau a fătului, precum și a lichidului amniotic, ce sunt înlocuite de o placentă chistică și sunt prezente și chisturi ovariene.
În cazul sarcinii molare parțiale, fătul este mult mai mic pentru vârsta gestațională, iar placenta arată anormal, cu puțin lichid amniotic.
De asemenea, testele de sânge efectuate de rutină în sarcină pot avea valori anormale: în cazul sarcinii molare, hormonul Beta HCG, care crește în mod normal în sarcină, va avea valori mult mai mari decât cele obișnuite.
Sfatul medicului in sarcina molara
Dacă îți vei mai dori o altă sarcină după acest episod, trebuie să știi că șansele de a dezvolta din nou molă hidatiformă există, dar sunt, totuși, extrem de mici.
Din acest motiv, nu există niciun fel de interdicție pentru o nouă concepție, vei putea încerca fără îngrijorare, însă următoarea sarcină va trebui monitorizată extrem de atent: prin ecografii și controale regulate la medicul obstetrician, care să evalueze viabilitatea fătului și dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a acestuia, precum și monitorizarea Beta HCG-ului.
Un alt aspect important este grja față de tine în urma acestui moment greu, pierderea unei sarcini având un impact emoțional major asupra unei femei, la care se adaugă și gândul unor riscuri și complicații serioase, inclusiv de apariție a bolii trofoblastice gestaționale.
Din acest motiv, îți recomandăm apelarea la un psiholog pentru depășirea mai ușoară a unei astfel de încercări.