Ce este o infectie urinara?
Infecția urinară presupune afectarea tractului urinar de către bacterii, cel mai frecvent fiind vorba despre infecții urinare joase, ce afectează uretra și vezica urinară.
În cazuri mai severe și mai rare, pot fi implicate și căile urinare superioare, și anume ureterele și rinichii.
Citeste si: Câte tipuri de ulcer există?
Infectie urinara cauze
Infecția urinară are, în majoritatea cazurilor, o cauză bacteriană, atunci când microorganismele pătrund și se multiplică la nivelul tractului urinar, în condiții de apărare imunitară slăbită a organismului. Cea mai comună bacterie este E.coli.
Infecția urinara cea mai comună este a uretrei, porțiunea tractului urinar prin care se elimină urina din vezica urinară și poartă denumirea de uretrită.
Cel mai des, uretrita apare prin colonizarea uretrei cu bacterii din tractul digestiv. Totuși, uretrita poate apărea și în bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea, herpesul, chlamydia sau mycoplasma.
Infecția vezicii urinare se numește cistită, iar cauza principală este activitatea sexuală, fiind mult mai frecventă la femei din cauza anatomiei (uretra mai scurtă, cu deschiderea mai apropiată de anus)
Anumite tipuri de metode contraceptive cresc riscul infecțiilor urinare (diafragma, spermicidele).
Menopauza și diabetul zaharat predispun la această condiție.
Cateterele urinare cresc foarte mult șansele de contractare a unei bacterii.
Citeste si: Boli Autoimune – Cum apar si cum le tratam
Infectie urinara simptome
- senzație de usturime severă la urinat
- micțiune imperioasă (nevoia urgentă de a merge la toaletă, uneori poate include și un grad de incontinență urinară)
- micțiuni foarte frecvente, cu volum extrem de redus (câteva picături), uneori rămâne senzația de vezică plină chiar după micțiune
- dureri abdominale joase (în spatele osului pubian, în zona pelvină) sau dureri lombare
- miros neplăcut al urinei, uneori poate căpăta aspect roșiatic, închis la culoare sau tulbure
- febră, frisoane (mai curând un semn al infecțiilor urinare înalte)
- senzație de oboseală, stare generală alterată
Atunci când infecția atinge rinichii, simptomele pot fi agravate, incluzând febră înaltă și frisoane, dureri în flancuri și în zona lombară (durerea se intensifică la percuția zonei respective), pot apărea grețuri, vărsături.
Infectie urinara complicații
Infecțiile urinare netratate corespunzător pot duce la infecții recurente (2 sau mai multe episoade în 6 luni sau mai mult de 4 episoade într-un an).
Se pot complica prin afecțiuni acute sau permanente ale rinichilor (pielonefrită), iar la bărbați pot apărea stricturi (zone de constricție) a uretrei, mai frecvent în cauzele gonococice.
Într-un organism foarte sensibil și cu imunitate scăzută, infecția poate avansa de la rinichi la o infecție generalizată (sepsis).
Tratament infectie urinara
Tratamentul depinde de durata și cauza infecției (necesitănd testare prin antibiogramă), dar și de tipul ei (acută/ cronică/ recurentă).
Se va prescrie obligatoriu tratament antibiotic, ce se poate administra în doză unică/ 3-5 zile sau mai mult. Cazurile severe vor necesita mai multe zile de tratament.
Ce pastile se iau pentru infectie urinara?
Se prescriu antibiotice de tipul fosfomicinei, nitrofurantoin, combinație de trimethoprim/sulfametoxazol, cefalexin, ceftriaxone.
Infecțiile frecvente/ recurente pot necesita antibiotice în doză mică, pe durată mai lungă (până la 6 luni). De asemenea, infecțiile cronice pot beneficia de tratament biologic cu urovaxom, pe durata a 3 luni.
Tratamentul poate fi ajutat de suplimente alimentare naturiste, de tip Urinal, Uraktiv etc.
Infectie urinara la barbati
Insă poate apărea dificultatea la urinat, mai ales dacă se asociază și probleme ale prostatei. Hiperplazia benignă de prostată (prostata mărită) crește ea însăși riscul de infecție urinară la bărbat.
Infectie urinara la femei
Șansele de a face infecție urinară ca femeie sunt mult mai mari decât ca bărbat, întrucât uretra este mai scurtă.
Multe femei fac multiple episoade în cursul vieții, se consideră că una din 2 femei a avut cel puțin o dată o infecție urinară (la bărbat, raportul este de 1:10)
Simptomele și tratamentul sunt cele menționate anterior.
Infectie urinara la copii
Este extrem de des întâlnită, iar simptomele pot fi foarte diferite de cele comune, întâlnite la adult. Bebelușul poate avea febră, vărsături și o stare generală proastă.
Copiii pot avea urinări foarte dese, în special noaptea, sau chiar probleme de incontinență urinară.
De asemenea, aceștia pot avea senzație de durere și usturime la urinat, dureri abdominale (inferior de ombilic), modificarea aspectului urinei, febră.
În ceea ce privește copiii, cauza o poate reprezenta o igienă defectuasă, însă infecțiiile recurente necesită investigații, deoarece pot apărea pe fondul unor malformații anatomice ale rinichilor/ căilor urinare ce asociază obstrucții în calea tractului urinar, fie un reflux al urinei din vezică în uretere, sau chiar până în rinichi (reflux vezico-ureteral).
Infectie urinara in sarcina
Simptomele sunt similare cu cele ce apar în afara sarcinii, însă riscul de infecție urinară este, într-adevăr, mai crescut în această perioadă (1 din 10 femei au infecții pe parcursul sarcinii, multe dintre ele asimptomatice).
Riscul crește atât din cauza uterului mărit, ce apasă pe vezica urinară, cât și a modificărilor hormonale și a concentrației urinei ( ce conține mai multe proteine, glucoză și hormoni).
Infecția urinară pe parcursul sarcinii poate duce la creșterea tensiunii arteriale, iar din punct de vedere al afectării fătului, poate crește riscul de naștere prematură și de copil cu greutate scăzută la naștere.
De asmenea, crește riscul de cronicizare a infecției, de infecție severă, precum și de apariție a anemiei și sindromului de detresă respiratorie acută.
Este important un diagnostic și un tratament corect, la recomandarea medicului. În sarcină, pot fi administrate antibiotice precum amoxicilina, penicilina și eritromicina.
Recomandari medicale
Pentru prevenția infecțiilor urinare, se recomandă:
- Consumul crescut de fluide (în special apă)
- igiena corectă
- urinatul înaintea actului sexual, dar obligatoriu după, precum și spălarea zonei intime după actul sexual
- nu amâna mersul la toaletă la nevoie, iar ștergerea zonei intime se face din față în spate
- utilizarea lenjeriei intime din bumbac
- evitarea produsele de igienă intimă cu parfum, săpunuri și deodorante
- tratarea corectă a infecțiilor cu transmitere sexuală
- evitarea constipației
- evitarea alcoolului, cofeinei, sucurilor de citrice sau mâncărurilor condimentate
Cand sa mergi la medic de urgenta
Este recomandat să mergi la medic la primele apariții ale simptomelor, întrucât tratamentul se bazează pe antibiotice, care necesită prescripție medicală.
Mergi de urgență la medic atunci când ai febră înaltă (peste 39 grade C), stare generală alterată și simptome severe.
Infectie urinara tratament naturist
Câteva alimente ce pot fi consumate și ajută în terapia infecțiilor urinare sunt:
- ananasul, prin proprietățile sale antiinflamatoare și antibacteriene. Poate fi recomandat ca atare, sau sub formă de suc de ananas
- coacăzele indiene sub formă de pudră, fiind un tratament naturist recunoscut
- afinele sunt extrem de des utilizate ca adjuvant în terapie, recomandate ca fructe proaspete sau suc. Rolul lor antioxidant este foarte util, precum și componența lor de proantocianine ce previn aderarea bacteriilor de peretele tractului urinar, așadar favorizează eliminarea microorganismelor.
- uva ursi, o plantă cu proprietăți antiseptice, utilizată din vechime în tratamentul naturist al infecțiilor urinare. Totuși, se recomandă prudență și este contraindicată la persoanele ce au afecțiuni ale rinichilor, ficatului, femeilor însărcinate sau care alăptează și copiilor, având multiple efecte adverse, de la colorarea urinei în verde/maro, stări de greață, indigestie, acufene (zgomote în urechi), până la convulsii, leziuni retiniene sau deces, în utilizare în doze mari, perioade lungi de timp
Se recomandă consumul unor alimente probiotice (iaurt simplu, kefir, murături), ce au rolul de a reechilibra flora bacteriană, și evitarea cofeinei, alcoolului, băuturilor carbogazoase sau foarte dulci.
De asemenea, de ajutor sunt:
- băile de șezut calde. În apă poți adăuga câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai și ulei de santal, ce au efect antiinflamator
- comprese calde aplicate local sau la nivelul abdomenului, sau chiar folosirea unei sticle cu apă caldă
Infectie urinara tratament cu bicarbonat
Bicarbonatul de sodiu ajută la reglarea ph-ului zonei intime și a urinei, având proprietăți alcaline, prin urmare, reduce aciditatea urinei și ajută la ameliorarea simptomelor de arsură.
O modalitate poate fi amestecul a 5 g de bicarbonate de sodiu (o linguriță) cu 200 ml apă. Acesta se poate bea de două ori pe zi, având efecte benefice asupra simptomatologiei.
Atentie! Se recomandă a nu se administra doze mai mari, putând avea efecte negative importante (vărsături, dureri abdominale, sângerări digestive, până la convulsii și comă).
Prin urmare, este necesar să discutați cu medicul despre utilizarea bicarbonatului în acest scop.
De asemenea, este important de menționat că acesta nu este un tratament ce poate fi utilizat singur, deoarece o infecție necesită antibiotice care să omoare bacteria și un tratament corect prescris de medicul specialist.
O infecție netratată poate duce la complicații severe. Scopul utilizării bicarbonatului este doar pentru ameliorarea simptomelor.
Ceai pentru infectie urinara
Ceaiurile la care poți apela pentru ameliorarea simptomelor și ca adjuvant în tratamentul infecțiilor urinare sunt:
- ceaiul de cozi de cireșe
- merișoare
- afine
- coada calului
- coada șoricelului
- frunze de mentă
- flori de soc
- salvie
- ienupăr
- urzică
Ceaiurile în infecțiile urinare sunt extrem de utile prin creșterea diurezei (a eliminării urinei), ce ajută eliminarea bacteriilor din tractul urinar.
De asemenea, au proprietăți antiinflamatoare, antispastice și antiseptice.
De asemenea, ceaiurile pot ajuta atât la prevenirea formării calculilor, cât și la dizolvarea și eliminarea acestora din căile urinare, precum și a substanțelor depuse ce duc la acumularea lor.
Se recomandă 3-5 căni pe zi, între mese, putând fi continuate pe parcurs de câteva săptămâni.
Nu înlocuiesc întru totul consumul de apă, deci este recomandat în continuare să se consume cantități ridicate de apă proaspătă, cât și o dietă echilibrată și exercițiu fizic.
Ovule pentru infectia urinara
Uneori, infecțiile urinare pot necesita tratament cu capsule (ovule) vaginale, deoarece infecția urinară se poate asocia cu infecția vaginală.
Cel mai des, se administrează atunci când infecția este de natură fungică (de exemplu, candida) sau cu paraziți (trichomonas vaginalis).
Infecțiile vaginale pot, de asemenea, să reactiveze infecțiile urinare recurente (chiar bacteriene), de aceea tratamentul infecțiilor vaginale cu ovule poate fi recomandat în același timp cu antibiotice.
De asemenea, se pot administra ovule vaginale pe bază de lactobacillus, care sunt eficiente în reducerea recurențelor infecțiilor de tract urinar în asociere cu terapia antimicrobiană, fiind dovedite prin studii. Rolul lor este de a reechilibra flora bacteriană normală a tractului urinar, fiind, practic, probiotice.
Recomandari cele mai bune ovule pentru infectie urinara: