Beneficiile magneziului pentru o sănătate de fier. Având un rol esential în procesele metabolice, magneziu este un element indispensabil pentru creșterea și dezvoltarea noastră armonioasă.
Are rol în formarea oaselor, a proteinelor și a acizilor grași, în reacțiile catalitice, mai ales în transformarea alimentelor în energie, precum și în transportul influxurilor de către nervi la mușchi.
Organismul unui adult conține aprox 24-30 g de magneziu din care 50-70% se află în oase, restul fiind localizat intracelular. Magneziu este distribuit neuniform în organism. Organele cele mai bogate în magneziu sunt inima, ficatul, tiroida, rinichii. Magneziu joacă un rol important fiind implicat în sute de reacții celulare.
De obicei nu acordăm importanță a acestui mineral și carența noastră se va sesiza târziu, când acest mineral ajunge la niveluri foarte scăzute.
Din păcate corpul nostru nu poate produce acest element și e de preferat să evităm aceste lipsuri prin introducerea lui în aportul alimentar.
Beneficiile magneziului pentru sănătatea inimii – Dr. Monica Măgheruşan VIDEO
Magneziu – ca element chimic
Denumirea vine din greacă *magnesia*, fiind numele unei regiuni din Tessalia. El a fost identificat pentru prina dată ca element chimic în anul 1755.
Magneziu este un metal alcalino-pământos și nu se întâlnește decât combinat cu alte elemente chimice. Se găsește în zăcăminte de magnezit, dolomit și alte minerale.
In stare naturală magneziul se găsește în cereale (germeni de grâu, făina), nuci, alune, ciocolată, pudră de cacao.
Care este necesarul de magneziu pentru organism
Se consideră că pentru un adult sunt necesare între 350-500 mg de magneziu zilnic. Deoarece magneziu este greu de absorbit, din cantitatea ingerată 30% este reținut la nivelul intestinului subțire.
Necesar de magneziu pentru femei/bărbați
Pentru femei e nevoie de aproximativ 310-320 mg/zi iar bărbații au nevoie de 400-420 de mg în funcție de vârstă.
Beneficiile magneziului – 20 de sfaturi pentru o sanatate de fier
- Reglează nivelul de colesterol
Deficitul de magneziu este de multe ori asociat cu creșterea alarmantă a colesterolului și a trigliceridelor. Magneziul este răspunzator de activitatea unei enzime implicată în metabolismul lipidic .
2. Ajută ca inima să fie sanătoasă și să funcționeze în parametrii optimi
3. Ajută la circulația sângelui
Magneziul este foarte important pentru sănătatea inimii. Deficitul de magneziu poate avea ca și cauze tulburări de ritm cardiac. Magneziul luat de cale orală reduce apariția “palpitațiilor” și previne riscul de apariție a aritmiilor .
Articol recomandat: Cele mai bune rețete naturiste împotriva anemiei
5. Ajută la întărirea oaselor
In ultimii ani s-a constatat că foarte multe persoane au deficit de magneziu, calciu și de vitamina D. Toate acestea sunt elemente indispensabile pentru absorbția calciului din alimentație și întărirea oaselor.
Pentru un aport optim de calciu și pentru asigurarea sănătății articulațiilor și a intregului sistem locomotor, cele două componente, respectiv calciu și magneziu trebuie luate împreună.
6. Participă la digestie
Magneziul acționează asupra mușchilor din cadrul aparatului digestiv și astfel are o acțiune directa asupra digestiei. El are un rol important în tranzitul intestinal.
7. Ajută mușchii să se relaxeze
Acest mineral poate fi aplicat și direct pe piele , atât în cazul persoanelor adulte cât și în cazul copiilor. Magneziul ajută la relaxare musculară, atunci când din cauza lipsei de calciu se produc contracțiile musculare.
8. Impiedică formarea depunerilor de calciu
Lipsa de magneziu contribuie la asimilarea calciului în oase, ducând la calcifieri, adică depuneri de calciu pe oase sau pe țesuturi moi.
9. Transformă zahărul în energie, care mai apoi e consumată
10. Susține sistemul imunitar
In acest caz, magneziul este esențial deoarece este legat de metabolizarea enzimelor, iar vitamina D necesită magneziu.
11. Beneficiile magneziului – Normalizează nivelul glicemiei
Magneziul are rol important în ceea ce privește sensibilitatea la insulina, reglarea glicemiei și protecție față de diabetul zaharat tip 2.
12. De un real ajutor în stările de stress si oboseală
Magneziul este responsabil pentru numeroasele funcții la nivel celular, în special ceea ce ține de centrii nervoși si mușchi. Conform unor cercetări recente, deficitul de magneziu apare într-o proporție covârșitoare (aproape 50%) în toate cazurile de oboseală cronică. Această stare se asociază cu slăbiciune, anxietate, tulburări ale somnului și alte manifestări tipice hipomagneziemiei.
13. Beneficiile magneziului – Cu acțiune antidepresivă
Conform unui studiu desfasurat în SUA, oamenii de știintă au concluzionat ca suplimentele care conțin magneziu, ajută la tratarea depresiei ușoare sau moderate.
14. Beneficiile magneziului – Menține un tonus muscular bun
In timpul activității fizice, mușchii sunt solicitați la maxim.Deasemenea și inima. Pentru a menține un ritm de viața optim, suplimentul de magneziu este un “must-have” al dimineților începute în forță.
15. Beneficiile magneziului – Face casa bună cu vitaminele din grupa B.
Preîntâmpină formarea pietrelor la rinichi. Complexul de vitamine și magneziu ajută organismul să se adapteze la stările de stress, efort fizic.
Vitamina B1 este cunoscută și supranumită vitamina bunei dispoziții. Are efect tonic și contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos.
Vitamina B6 este responsabilă de metabolismul normal al proteinelor și a glicogenilor.
Vitamina B12 contribuie la producerea globulelor roșii și are rol important în cadrul metabolismului energetic.
16. Beneficiile magneziului – Este vital pentru buna funcționare a enzimelor
Magneziul are un rol major în procesele de metabolizare, în siteza proteinelor,în transmiterea impulsurilor nervoase, în contracția musculară și în diviziunea celulară.
17. Beneficiile magneziului – Consumul de magneziu poate reduce simptomele premenstruale
Sindromul premenstrual se referă la o serie de simtome fizice și psihice care pot apărea înainte de menstruație. Ușoare stări de depresie, anxietate, iritabilitate, sunt lucruri normale, care le putem ameliora cu ajutorul magneziului.
18. Beneficiile magneziului – Reglează coagularea sângelui
Cheagurile de sânge se pot aduna și forma ca un fel de dop, care poate îngreuna circulația. Calciul fiind responsabil de formarea cheagurilor , magneziul este responsabil pentru “distrugerea” lor.
Menținerea unui nivel optim de calciu și magneziu împiedică formarea patologică a acestor cheaguri.
19. Beneficiile magneziului – Necesar pentru detoxifierea celulelor
Toate celulele din corpul nostru au nevoie de magneziu. El acționează ca un protector celular, facilitând detoxifierea. In cazul în care ritmul vieții dumneavoastră este unul activ, e nevoie de un supliment de magneziu din cauza metabolismului acccelerat. Aplicarea uleiului de magneziu, influiențează în mod pozitiv, performanța sportivilor.
20. Beneficiile magneziului – Tratează tulburările de somn
Deficienta de magneziu cunoscută și sub numele de hipomagneziemie este de cele mai multe ori ignorată.
Cauzele sunt multiple de la alimenția saracă în substanțe care conțin acest mineral la pierderea de substanțe minerale din organismul uman.
Afecțiunile asociate cu pierderea magneziului includ diabetul, diareea sau boala celiacă. Și persoanele care consumă mult alchool, sunt expuse unui risc major.
Lipsa de magneziu Simptome
- crampe musculare
- dureri de cap
- insomnii
- amorțeală
- furnicături la nivelul membrelor superioare
- oboseală permanentă
- stare generala proastă
- tensiune arterială crescută
- astm
Articol recomandat: 20 de beneficii uimitoare ale laptelui de capră
Alimente bogate în magneziu
Cea mai la îndemînă metoda prin care îți poți asigura acest necesar, este prin intermediul unui regim alimentar variat care să conțină:
- legume (spanac,ceapă, salată)
- nuci, alune, seminte
- fructe uscate(stafide, curmale)
- ciocolata neagră
- lapte
- sfeclă
Soluții pentru sanătătea ta – De unde poti cumpara magneziu
In magazine magneziul se comercializează sub formă de tablete, pulbere, tablete efervescente. Piața abundă de produse cu acest mineral prețios folosit chiar și în industria cosmetică în produse de îngrijire.
Capsulele – sunt suplimente a căror administrare este recomandată zilnic.
Uleiul de magneziu – Se folosește mai mult de către sportivi.Se aplică direct pe piele și are un efect relaxant, mai ales după un efort susținut.
Fulgii de magneziu – se pot adăuga în apa de baie pentru un efect de relaxare.
Vezi aici peste 600 de produse pe baza de magneziu.
Dacă ai avut o zi grea sau vrei doar să te relaxezi, magneziul te va ajuta ori de câte ori ai nevoie. Poti găsi o mulțime de suplimente , uleiuri și produse de îngrijire care să te facă să uiți de efortul de peste zi și să te bucuri de o baie relaxantă în confortul propriei tale case.
Beneficiile magneziului pentru sănătate. Autor: Marilena Bratan