Spirulina beneficii pentru sanatate.
Ce este spirulina?
Fiind cea mai cunoscută dintre algele verzi, spirulina și beneficiile ei continuă să ne surprindă, bucurându-se de o popularitate crescută după ce NASA a folosit-o ca supliment alimentar pentru astronauții din misiunile spațiale.
Ea se remarcă prin bogăția de substanțe nutritive, precum sunt următoarele:
– 50-70% proteine din greutatea ei totală;
– Vitamine: A, B1, B2, B3, B6, D, E, K, B5, B7 și B9;
– Minerale: mangan, fier, cupru, zinc, seleniu, fosfor și calciu;
– Acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6;
– Toți cei 8 aminoacizi esențiali pentru organism, respectiv izoleucină, lizină, leucină, fenilalanină, treonină, triptofan, metionină și valină;
– Antioxidanti.
Citeste si: Ce sunt alimentele certificate ecologic și de unde se pot achiziționa?
Cum arata spirulina
Cu o culoare verde-albăstruie determinată de conținutul de ficocianină și clorofilă, aceasta este o algă unicelulară, cu o dimensiune de doar câțiva microni, prezentă atât în apele dulci, cât și în cele sărate.
Spirulina beneficii pentru sanatate
- Întărește sistemul imunitar al organismului
Grație conținutului bogat în substanțe nutritive, întărește sistemul imunitar și îl sprijină în lupta contra agenților patogeni și a virusurilor. Se recomandă utilizarea acestei alge pentru a crea anticorpii necesari organismului nostru în combaterea infecțiilor.
Persoanele care se confruntă cu efectele negative ale poluării și ale stresului excesiv, lipsa de energie sau cu urmările unei alimentații sărace în vitamine și minerale pot beneficia prin folosirea algei, grație calităților ei nutritive.
- Ameliorează simptomele alergiilor
Poate fi inclusă în alimentația persoanelor care se confruntă cu simptomele neplăcute produse de alergiile la polen, praf sau părul de animale. Ea acționează asupra histaminelor din organism și reduce nivelul acestora, ameliorând simptome precum strănutul, curgerea nasului, mâncărimi sau congestie nazală. Un studiu efectuat asupra 27 de persoane arată că sunt suficiente 2 grame pe zi pentru a ameliora simptomele rinitei alergice.
- Reduce nivelul glucozei din sânge
S-a dovedit eficientă în reducerea simptomelor diabetului și în diminuarea nivelului de glucoză din sânge. În urma unui studiu din anul 2017 s-au observat proprietățile algei de a reduce nivelul zahărului din sânge și a crește concentrația de insulină, cât și de îmbunătățire a markerilor enzimatici ai ficatului.
Un alt beneficiu al algei este cel de reducere a nivelului de HbA (hemoglobină glicată), remarcându-se astfel capacitatea ei de a regla glucoza pe termen lung.
- Spirulina beneficii – Normalizează tensiunea arterială
Susține sănătatea sistemului cardiovascular prin efectul ei benefic asupra normalizării tensiunii arteriale. Un studiu realizat în anul 2016 arată cum utilizarea regulată a algei pentru o perioadă de 3 luni poate să reducă presiunea sângelui la persoanele supraponderale. Astfel, ea se poate consuma pentru a proteja împotriva afecțiunilor cardiovasculare și a complicațiilor pe care le poate provoca hipertensiunea.
- Spirulina beneficii – Scade nivelul de colesterol rău și de trigliceride
Un alt mod prin care protejează inima constă în abilitatea ei de a reduce nivelul de colesterol și de trigliceride. Utilizarea ei reduce semnificativ nivelul colesterolului total, făcând posibilă scăderea nivelului de colesterol LDL, în timp ce crește concentrația de colesterol „bun” HDL.
Este suficient un gram de spirulină pe zi pentru a reduce nivelul trigliceridelor din sânge cu 16,3% și al colesterolului cu 10,1. Datorită acestor beneficii este utilă în prevenirea și ameliorarea afecțiunilor cardiovasculare, deopotrivă.
- Spirulina beneficii – Îmbunătățește metabolismul
Stimularea metabolismului aduce cu sine creșterea nivelului de energie al organismului, dar și a consumului de calorii pe care o persoană le arde zilnic. Ajută la îmbunătățirea metabolismului, eficientizând astfel modul în care organismul nostru utilizează hrana pentru a elibera energie.
- Spirulina beneficii – Protejează sănătatea sistemului nervos
Este un puternic protector al sistemului nervos, prin conținutul de triptofan, acesta fiind un aminoacid care stimulează producția de serotonină. Persoanele care se confruntă cu depresie sau anxietate pot prezenta niveluri reduse de serotonină.
Suplimentarea cu spirulină ajută la normalizarea nivelurile de serotonină și la îmbunătățirea funcționarii sistemului nervos. De asemenea, stimulează funcțiile cognitive, precum concentrarea, memorarea și atenția.
- Spirulina beneficii – Protejează ficatul
Un beneficiu important al spirulinei este cel de protejare a sănătății ficatului și de îmbunătățire a regenerării celulelor hepatice. S-au obținut rezultate favorabile în urma utilizării spirulinei chiar și la persoanele cu steatoză hepatică nonalcoolică, prin administrarea unei doze de 6 grame în fiecare zi.
Datorită antioxidanților din compoziția ei, alga ajută la regenerarea celulelor hepatice și la scăderea transaminazelor, reducerea acestor enzime fiind importantă pentru ameliorarea unor afecțiuni precum steatoză hepatică, cât și hepatită cronică și acută.
Spirulina beneficii – Accelerează procesul de scădere în greutate
Atunci când îți dorești sa slăbești sănătos, poți găsi sprijin în spirulină și beneficiile ei asupra unui control echilibrat al greutății corporale. Având un conținut caloric scăzut și un indice glicemic 0, dar o bogăție de antioxidanți, aminoacizi, proteine, vitamine și minerale, ea furnizează organismului necesarul de substanțe nutritive, fiind utilă pe durata unei diete de slăbire.
Spirulina este benefică în dietele de slăbire și prin reducerea infiltrării macrofagelor în grăsimea viscerală și inducerea senzației de sațietate.
- Spirulina beneficii – Detoxifică organismul și îl sprijină în lupta contra candidei
Intoxicarea cu metale grele creează serioase probleme de sănătate, dar spirulina contribuie la eliminarea acestora, motiv pentru care poate fi utilizată ca adjuvant în tratamentul recomandat pentru tratarea acestora.
Antioxidanții și fitonutrienții pe care îi conține favorizează detoxifierea ficatului și a rinichilor. Persoanele care urmează o cură de detoxifiere cu spirulină pot prezenta amețeli, stări de greață, dureri de cap sau vomă.
Aceste simptome sunt semne firești ale organismului pe durata eliminării toxinelor din sânge și nu prezintă un pericol pentru sănătate.
Alături de calitățile ei detoxifiante, ea se poate utiliza pentru a întări organismul în lupta contra bacteriilor, precum este Candida albicans.
Deși această bacterie este prezentă în mod normal în organism, apariția unor dezechilibre favorizează multiplicarea bacteriei și apariția candidozei. Prin proprietățile ei antimicrobiene și antibacteriene, spirulina ameliorează simptomele candidozei.
Spirulina beneficii pentru sanatate. Sursa: alternamed.ro