Ceai de Galbenele – 7 beneficii pentru sanatate

Ceai de Galbenele - 7 beneficii pentru sanatate

Ceai de galbenele beneficii pentru organism, inima, ten.

În timp ce ceaiul este preparat prin înmuierea florilor în apă clocotită, extractul este derivat atât din flori, cât și din frunze. 

marketing medical
Ceai de Galbenele - 7 beneficii pentru sanatate 8

În ciuda gustului său ușor amar, ceaiul de gălbenele este un remediu tradițional folosit în medicina populară datorită proprietăților sale terapeutice atribuite. De asemenea, puteți găsi extractul în uleiuri, unguente și tincturi.

cum arata galbenelele
Calendula, o plantă cu flori cunoscută și sub numele de gălbenele de ghiveci, poate fi servită ca ceai sau folosită ca ingredient în diferite formulări pe bază de plante.

Citeste si: Beneficiile ceaiului negru

Ceai de galbenele beneficii

1. Contine un numar mare de antioxidnti

Antioxidanții sunt compuși benefici care neutralizează efectele nocive ale stresului oxidativ în corpul tău, care duce la formarea de radicali liberi, toxici pentru organism.

Extractul de galbenele posedă câțiva antioxidanți puternici, inclusiv triterpene, flavonoide, polifenoli și carotenoizi. În plus, extractul de galbenele se mândrește cu compuși antiinflamatori, cum ar fi factorul de necroză tumorală alfa (TNFα).

În timp ce inflamația este un răspuns normal al organismului, inflamația cronică este legată de mai multe afecțiuni, inclusiv obezitatea, sindromul metabolic și diabetul de tip 2. Continand subtante antiinflamatore, ceaiul de galbenele ajuta la inflamatia care apare in toate aceste boli si la ameliorarea simptomelor.

2. Ceai de galbenele ce poate promova vindecarea rănilor de la nivelul pielii

Extractul de gălbenele găsit în uleiuri, unguente și tincturi poate fi folosit local pentru a trata rănile și ulcerele. De asemenea, puteți aplica ceaiul pe piele printr-o compresă de pânză sau o sticlă de pulverizare.

Un studiu efectuat a demonstrat că extractul de gălbenele a crescut cantitatea de colagen din răni pe măsură ce acestea se vindecau. Această proteină este necesară pentru a repara pielea distrusa si pentru a forma tesut nou.

Citeste si: Beneficiile ceaiului de urzică pentru sănătate

3. Ceai de galbenele ce poate combate anumite celule canceroase

Conținutul de antioxidanti din ceaiul de galbenele poate oferi efecte antitumorale.

Studiile sugerează că antioxidanții flavonoizi și triterpeni din calendula pot lupta împotriva celulelor canceroase de leucemie, melanomul, colon și pancreas.

Cercetările indică faptul că extractul activează proteinele care ucid celulele canceroase, blocând simultan alte proteine care altfel ar interfera cu moartea celulelor.

4. Ceai de galbenele cu proprietăți antifungice și antimicrobiene

Extractul de Calendula este cunoscut pentru proprietățile sale antifungice și antimicrobiene.

În special, într-un studiu, uleiul din florile de gălbenele s-a dovedit eficient împotriva a 23 de tulpini de drojdie Candida – o ciupercă comună care poate provoca infecții orale, vaginale și ale pielii.

Un alt studiu a indicat că extractul de gălbenele inhibă creșterea leishmaniilor, parazitul responsabil de leishmanioză – o boală care poate produce răni ale pielii sau poate afecta organele interne, cum ar fi splina, ficatul și măduva osoasă.

5. Ceai de galbenele care susține sănătatea orală

Calendula poate ajuta la tratarea afecțiunilor orale, cum ar fi gingivita. Gingivita, care se caracterizează prin inflamația cronică a gingiilor, este una dintre cele mai frecvente boli orale.

Într-un studiu de 6 luni pe 240 de persoane cu gingivita, cei cărora li s-a administrat o apă de gură cu gălbenele au experimentat o reducere cu 46% a nivelului lor de inflamație, comparativ cu 35% în grupul de control.

Studiile au atribuit aceste efecte proprietăților puternice antiinflamatorii și antimicrobiene ale calendulei.

În plus, se spune că gargara cu ceaiul de galbenele ameliorează durerile de gât si are proprietati antimicrobiene.

6. Ceai de galbenele ce poate îmbunătăți sănătatea pielii

Extractul de Calendula este utilizat pe scară largă în produse cosmetice, inclusiv creme și unguente.

Studiile umane arată că extractul de gălbenele poate îmbunătăți hidratarea pielii și poate stimula fermitatea și elasticitatea acesteia, ceea ce poate întârzia semnele de îmbătrânire.

Aceste efecte se datorează probabil conținutului său de antioxidanți, care poate reduce daunele pielii cauzate de stresul oxidativ.

Expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) este principala cauză a stresului oxidativ la nivelul pielii. Interesant, un alt studiu a determinat că uleiul de gălbenele are un factor de protecție solară (SPF) de 8,36.

Ca atare, cremele de protecție solară formulate cu ulei de gălbenele pot proteja împotriva arsurilor solare.

De asemenea, prin consumul regulat de ceai din extract de galbenele se poate observa o imbunatatire semnifictiva la nivelul pielii atat fetei, cat si corpului, prin cresterea elasticitatii acesteia si a ritmului de regenerare a celulelor.

7.  Alte beneficii ce le gasim la un ceai de galbenele

Poate regla ciclul menstrual. Se spune că ceaiul de extract de galbenele induce menstruația și ameliorează crampele menstruale.

Poate funcționa ca tonic pentru față. Calendula se crede că reduce acneea și erupțiile datorită proprietăților sale antimicrobiene. 

Poate stimula sănătatea inimii. Potențialul antiinflamator și antioxidant al extractului de galbenele poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Poate ameliora oboseala musculară. Un studiu efectuat sugerează că extractul de gălbenele reduce durerea musculară indusă de efort.

Ceai de galbenele beneficii pentru sanatate. Autor: Dr. Maria Cobza, medic primar medicina generala.

Cum se prepara ceaiul de galbenele

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share