7 beneficii ale ceaiului de salvie și cum se prepară infuzia de salvie

ceai de salvie beneficii

Salvia este o plantă ce face parte din aceeași familie ca și menta. Are numeroase beneficii asupra organismului, dar pe lângă acest aspect este folosită de foarte multe gospodine în bucătărie. Având un gust puternic, se folosește în cantități mici. Ceai de salvie beneficii miraculoase pentru organism.

Citeste si: Ceai de musetel beneficii miraculoase pentru sanatate

marketing medical
7 beneficii ale ceaiului de salvie și cum se prepară infuzia de salvie 8

cum arata salvia
Salvia care în termeni științifici are denumirea de Salvia ofiicinalis, este o plantă erbacee cu frunze mici, ce se găsește cu precădere în zona mediteraneană.

Citeste si: Ceai de Coada Calului Beneficii pentru sanatate

1. Un puternic antioxidant

Salvia este printre singurele plante ce conține peste 160 de polifenoli diferiți, care sunt substanțe chimice din plante ce acționează asupra organismului la fel ca și antioxidanții. 

Antioxidanții au ca scop să oprească efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și curăță organismul de toxine. Ei le impiedică să ajungă la celule și să afecteze țesuturile.

2. Un bun ajutor pentru pacienții cu diabet

Studiile din ultimii ani au demonstrat un efect foarte important al salviei, și anume acela de a ține sub control nivelul zahărului din sânge, practic te ajută să ai glicemia în parametrii normali.

Ajută persoanele care suferă deja de această afecțiune, dar poate fi folosită și ca metodă de prevenire.

3. Ajută la menținerea sănătății cavității bucale

Microbii de la nivelul cavității bucale care duc la formarea de placă dentară, pot fi eliminați cu ajutorul unui ceai de salvie.

Studiile au demonstrat că apa de gură care este pe bază de salvie poate ucide în mod eficient bacteriile de streptococcus mutans. Ele sunt cunoscute pentru provocarea cariilor dentare.

4. Ajută la stimularea memoriei și a activității  cerebrale

Salvia conțiene compuși ce pot acționa ca și antioxidanți, despre care de-a lungul timpul s-a demonstrat că stimulează sistemul de apărare al creierului.

Se pare ca poate să oprească și diminuarea acetilcolinei chimice mesage (ACH), care un rol în memorie. S-a demonstrat că nivelurile de ACH par să scadă în boala Alzheimer.

Un studiu cu 39 de participanți cu boală de Alzheimer ușoară până la moderată au consumat timp de 4 luni în fiecare zi 60 de picături de 2 ml de supliment cu extract de salvie.  

Pacienții care au folosit extractul de salvie au reușit să obțină rezultate mai bune la testele care au măsurat memoria, rezolvarea de probleme, raționamentul, dar și alte abilități cognitive.

 De asemnea, se ia în cosiderare posibilitatea unui efect placebo.

5. Remediu pentru mucozita orală

Gargara cu ceai de salvie poate ameliora simptomele mucozitei orale. Mucozita orală este o afecțiune cu care se confruntă frecvent pacienți care fac chimioterapie sau radioterapie atât în zona capului, cât și în zona gâtului.

Zonele cele mai afectate de mucozită sunt în interiorul obrajilor și buzelor, palatul moale, planșeul bucal și limba.

6. Aliat pentru o piele frumoasă și un păr sănătos

 Într-o formulă mai concentrată, ceaiul de salvie se poate aplica pe piele și păr. Problemele cu tenul gras pot fi ameliorate cu ceaiul de salvie, care se aplică o dată la 3-4 zile, pe tenul curățat bine în prealabil. Infuzia se lasă să acționeze până când se usucă complet pe ten, iar apo se clătește din abudență cu apă călduță.

Pentru păr, salvia este folosită pentru a ajuta circulația de la nivelul scalpului, care oferă mai multă nutriție foliculilor de păr și încurajează creșterea părului. Se recomandă a se aplica săptămânal ceaiul de salvie.

Se pregătește o infuzie în 2 litri de apă, care se lasă la răcit până ajunge la temperatura corpului. Aceasta se aplică dupa spălarea normală cu șampon.

7. Ajută la reglarea nivelul de estrogen

Datorită propietăților sale, salvia a fost folosită timp îndelungat de către femei pentru a diminiua simptomele menopauzei, a dereglărilor hormonale, dar și a dezechilibrelor de lactație din perioada alăptării.

O ceasca de ceai de salvie ajută la menținerea sub control a bufeurilor și a transpirației excesive, simptome care sunt specifice menopauzei. De asemenea, poate regla fluxul menstrual foarte abundent. Atenție, nu se recomandă femeilor însărcinate.

Ceai de salvie beneficii video

Cum prepari un ceai de salvie

Ceai de salvie. Autor: Iuliana Popescu

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share