Ce este dermatita atopică?
Dermatita atopică este o afecțiune dermatologică inflamatorie, care se manifestă printr-o senzație intensă de mâncărime și printr-o înroșire a pielii, local sau pe suprafețe mai vaste.
Incidența bolii este crescută în rândul copiilor, astfel încât 60% dintre pacienți prezintă simptome încă din primul an de viată.
Aproximativ 85% dintre cazurile cu dermatită atopică sunt declanșate până la vârsta de 5 ani, astfel încât dermatita este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale pielii în rândul celor mici, fiind întâlnită la 20% dintre copii.
Citeste si: Dermatita – Când mergem la medic?
Cauze și factori de risc
Declanșarea dermatitei atopice este influențată de interacțiunea dintre factorii genetici și cei de mediu. Astfel, persoanele cu această afecțiune prezintă o modificare a genei responsabile de codificarea filagrinei – o proteină care participă la conversia keratinocitelor de la nivelul stratului cornos al pielii.
Prin afectarea filagrinei sunt produse defecte ale barierei tegumentare, din cauza cărora pielea este mult mai sensibilă în fața factorilor iritanți.
Printre factorii de risc care contribuie la declanșarea simptomelor dermatitei atopice se numără:
- Factorii alimentari
Există studii care arată faptul că unele alimente pot produce erupții cutanate caracteristice dermatitei atopice. Printre aceste alimente se află laptele de vacă, ouăle, arahidele, soia, fructele de mare, peștele, alunele și produsele pe bază de polen.
Tocmai de aceea este necesară adoptarea unui regim alimentar pentru dermatita atopică, care se excludă alimentele cu potențial alergen.
- Agenții infecțioși
Unele infecții tegumentare, precum cea cu Stafilococcus aures, pot duce la agravarea simptomelor produse de dermatita atopică.
- Umiditatea și temperaturile extreme
Simptomele bolii se pot intensifica pe durata iernii, din cauza aerului uscat, dar și în perioada sezonului cald, atunci când temperaturile sunt ridicate, sau în zilele cu umiditate crescută.
- Factorii iritanți
Dată fiind incapacitatea pielii de protecție în fata factorilor iritanți, expunerea la săpunuri, parfumuri, detergenți, produse de curățenie și produse de îngrijire personală poate exacerba înroșirea pielii și senzația intensă de mâncărime.
- Stresul
Apariția eczemelor este influențată de un nivel crescut de stres, din cauza faptului că atunci când este parcursă o perioadă stresantă, sistemul imunitar este afectat, prin creșterea producției de adrenalină și cortizon.
Scăderea imunității la persoanele cu dermatită se manifestă prin apariția înroșirii și a pruritului.
- Alergenii de contact
Dermatita atopică simptome
Simptomele dermatitei atopice variază în funcție de vârsta de debut a bolii și pot include tegumente uscate, înroșirea pielii și prurit accentuat sau chiar vezicule pline cu lichid care se pot sparge.
- Dermatita atopică la bebelusi
Manifestările clinice ale bolii la sugari includ pete roșii cu vezicule ce conțin lichid, care se usucă și produc mâncărime, dar și iritația pielii.
Acestea apar la nivelul scalpului, al frunții și al obrajilor, dar și în spatele urechilor sau pe membre. În unele cazuri pot apărea iritații în zona cotului și a genunchilor, iar în cazuri rare acestea pot fi întâlnite pe trunchi.
- Copii
Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani prezintă papule uscate, piele îngroșată, cu tendințe de descuamare și leziuni hiperpigmentare.
Mâncărimea este prezentă și la această grupă de vârstă, iar cele mai afectate zone sunt fața, gâtul, coatele, genunchii și gleznele. Eczema poate să apară, de asemenea, în jurul gurii și pe bărbie.
- Adulți
Dermatita atopică este frecvent localizată la nivelul mâinilor, pleoapelor și în zona ochilor, dar și în interiorul coatelor, al genunchilor și al încheieturilor.
Dermatita se manifestă prin zone uscate și hiperpigmentare și prurit intens care se resimte cu precădere pe durata nopții.
Complicații
Complicațiile dermatitei atopice sunt de cele mai multe ori de natură infecțioasă și constau în infecții bacteriene, virale și fungice.
Din cauza scărpinării repetate, pielea este afectată și poate prezenta răni deschise și crăpături, devenind astfel mult mai sensibilă la acțiunea ciupercilor, a bacteriilor și a virusurilor.
O altă complicație a bolii este subdezvoltarea staturo-ponderală, care este o cauză a regimului alimentar restrictiv.
De asemenea, 50% dintre copiii cu dermatită atopică dezvoltă astm bronșic sau rinită alergică până la împlinirea vârstei de 13 ani.
Dermatita atopică diagnostic
În unele cazuri poate fi necesară efectuarea unor teste serologice pentru IgE total, valorile acestuia fiind ridicate la persoanele cu afecțiuni atopice, precum astm și dermatită atopică.
Alte teste care se pot efectua includ cultura cu antibiogramă de la nivelul leziunilor pentru depistarea tulpinilor de Staphylococcus aureus și cultura fungilor cu antifungigramă, pentru a identifica ciuperca Malassezia sympodialis.
Dermatita atopică tratament
Tratarea dermatitei topice este dificilă și se poate întinde pe durata mai multor ani sau chiar luni. De regulă tratamentul constă în hidratarea corespunzătoare a pielii prin băi și dușuri calde, pentru ca apoi să se aplice o cremă pentru dermatita atopică.
Medicul poate recomanda corticosteroizi topici pentru a reduce pruritul și roșeața pielii, dar și antihistaminice, eficiente atât în diminuarea mâncărimii, cât și în ameliorarea alergiilor.
Este importantă evitarea factorilor iritanți sau alergeni, care exacerbează manifestările bolii. Așadar, atunci când știi care sunt factorii ce au produs boala în cazul tău, trebuie să îi eviți, pentru a preveni declanșarea sau înrăutățirea simptomatologiei.
Din categoria de tratamente naturiste recomandate pentru ameliorarea bolii se poate utiliza uleiul de cocos, care are excelente proprietăți hidratante și calmante, dar și gelul de Aloe Vera.
Citeste si: Aloe Vera Beneficii – Planta miraculoasa
Acesta din urmă calmează mâncărimea și echilibrează pH-ul natural al pielii.
Băile cu fulgi de ovăz sunt recomandate pentru a ameliora iritația și mâncărimea eczemelor, ajutând totodată la menținerea pielii hidratate.
Adaugă o ceașcă de fulgi de ovăz sub formă de pulbere în apa de baie și stai în cadă pentru 15-20 de minute. Se recomandă sa faci baie cu fulgi de ovăz zilnic pentru o lună pentru a vedea o ameliorare a bolii.
Vitamine pentru dermatita atopică
Vitamine și minerale care ar putea fi benefice în cazul dermatitei atopice:
- Vitamina D: S-a demonstrat că vitamina D are un efect antiinflamator și poate ajuta la reducerea simptomelor dermatitei atopice. De asemenea, o deficiență de vitamina D poate agrava simptomele.
- Acidul linoleic: Acesta este un acid gras esențial care poate ajuta la menținerea sănătății pielii și poate ajuta la reducerea inflamației. Se găsește în alimente precum semințe de in, nuci și uleiuri vegetale.
- Zincul: Zincul este important pentru sănătatea pielii și poate ajuta la accelerarea vindecării leziunilor cutanate. De asemenea, poate avea efecte antiinflamatorii.
Întrebări frecvente
Cât durează dermatita atopică la bebeluși?
Durata dermatitei atopice la bebeluși poate fi influențată de mai mulți factori, cum ar fi:
Severitatea afecțiunii: Bebelușii cu forme mai severe de dermatită atopică pot avea simptome care persistă mai mult timp decât cei cu forme mai ușoare.
Tratamentul: Un tratament adecvat poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la reducerea timpului de recuperare.
Factorii care declanșează sau agravează simptomele, cum ar fi alimentele, mediul sau anumite produse cosmetice, pot influența durata dermatitei atopice.
Cum arată dermatita atopică la bebeluși?
Dermatita atopică la bebeluși poate apărea pe orice zonă a corpului, dar este mai frecvent întâlnită pe obraji, frunte, scalp, bărbie și zona de pliuri a pielii, cum ar fi în spatele genunchilor și în zona scutecului.
Simptomele dermatitei atopice la bebeluși pot varia în funcție de severitatea afecțiunii, dar pot include:
- Piele uscată, roșie și iritată
- Mâncărime intensă a pielii
- Crăpături sau fisuri în piele
- Exfolierea pielii
- Blistere mici, care pot elibera lichid și crustează
- Umflarea pielii
- Zona de piele afectată poate deveni aspră sau dură la atingere
Poze dermatita atopică la bebeluși
Consumul de banane poate agrava simptomele dermatitei atopice?
Există unele rapoarte care sugerează că consumul de banane poate agrava simptomele dermatitei atopice la anumite persoane sensibile la acestea.
Deși nu există suficiente dovezi științifice pentru a susține această teorie, unele persoane cu dermatită atopica pot avea o reacție alergică la anumite alimente, inclusiv la banane.
Ce analize se fac pentru dermatita atopică?
În general, diagnosticul de dermatită atopică se bazează pe examinarea fizică a pielii și pe istoricul medical al pacientului. Analizele de sânge sau alte teste de laborator nu sunt necesare pentru a pune un diagnosticul.
Bicarbonatul de sodiu poate trata dermatita atopică?
Nu se recomandă utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru tratarea dermatitei atopice. Deși bicarbonatul de sodiu poate avea proprietăți antiinflamatorii și antifungice, utilizarea sa pe pielea sensibilă și afectată de dermatită atopică poate agrava simptomele.
Doctor Petruța Moș ne răspunde la cele mai frecvente întrebări despre dermatita atopică