Copiii si infectia cu Coronavirus

covid la copii

Prin analizarea multitudinii de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, procentul copiilor afectati de acest virus este semnificativ mai mic decat cel al altor categorii de varsta. Totodata, riscul de a dezvolta complicatii de covid la copii grave sau simptome severe exista, insa sunt si acestea cu mult mai reduse.

Citeste si: Care este diferenta dintre gripa si COVID, raceala?

Simptome Covid la copii

marketing medical

COVID-19 se manifesta la copii asemanator unei gripe comune, neexistand o diferenta neta intre simptomele pe care le putem intalni in cadrul unei gripe si cele intalnite in cazul infectiei cu COVID.

La fel cum si simptomele asociate gripei, cat si COVID-19 pot fi moderate, spre grave, nu putem diferentia intre acestea nici pe baza criteriului de severitate. 

Studiile de care dispunem pana in acest moment ne arata ca majoritatea copiilor cu COVID-19 au prezentat febra, tuse, simtome digestive cum sunt diareea si varsaturile, dureri de cap, dureri in gat, insa diagnosticul de certitudine se va putea pune doar cu ajutorul testului RT-PCR.

Citeste si: Purpura Trombotică Trombocitopenică si vaccinul COVID-19

Tratament COVID la copii

Schema de tratament in randul copiilor difera extrem de mult intre diferitele grade de severitatea. Cazurile asimptomatice vor avea nevoie doar de monitorizarea in cazul aparitiei simptomelor si de izolarea care este obligatorie, atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Însă, daca intalnim un caz moderat de infectie cu COVID-19 la copii, acestea sunt recomandarile din schema de tratament:

  • Pentru febră se administrează paracetamol 10-15mg/kg/doză; repetați la fiecare 4-6 ore
  • Pentru tuse, dați agenți de calmare a gâtului și cald gargara cu soluție salină la copiii mai mari și adolescenții
  • Lichide: asigurați consumul de lichide orale -menținerea hidratarii și unei diete hrănitoare
  • Nu sunt necesare alte medicamente specifice COVID-19
  • Antibioticele nu sunt indicate
  • Promovați un comportament adecvat COVID (mască, igiena mâinilor, distanțare fizică)
  • Părintele/îngrijitorii să contacteze medicul în caz de deteriorarea simptomelor

Cazurile mai severe vor necesita spitalizarea copiilor, iar tratamentul va fi mult mai complex in functie de simptomatologie.

Este posibil si necesarul de oxigen in cazul in care saturatia in oxigen in sangele periferic la copilului scade sub valoarea de 94%, cat si de tratament antiviral si chiar si antibiotic in cazul in care se suspecteaza o suprainfectie bacteriana.

Citeste si: Test rapid covid farmacie. Cele mai bune preturi

Complicatii COVID la copii

Medicii au observat că unii copii pot prezenta o afecțiune numită sindrom inflamator multisistemic la copii după o infecție cu coronavirus.

Sună-ți imediat medicul sau pediatrul dacă copilul tău are o febră de 38 grade Celsius sau mai mult, care durează mai mult de 24 de ore și cel puțin unul dintre aceste simptome:

  • Slăbiciune sau oboseală neobișnuită
  • erupție roșie la nivelul pielii
  • Dureri abdominale (de burtă)
  • Vărsături și diaree
  • Buze inflamate si uscate
  • ochi roșii
  • Mâinile sau picioarele umflate

De la ce varsta se efectueaza teste COVID-19 in randul copiilor?

Nu exista contraindicatie in ceea ce priveste varsta pentru testarea in scopul diagnosticarii coronavirusului.

Exista mai multe tipuri de teste care pot fi efectuate in prezent pentru detectarea virusului, diferite intre ele ata prin modul de recoltare, cat si prin specificitatea acestora.

Cel mai sigur mod de confirmare a infectiei, standardul diagnostic al COVID-19 ramane testarea de tip RT-PCR. Aceasta consta in recoltarea atat de secretii nazale, cat si faringiene cu ajutorul unui tampon de vata.

Acestea sunt prelucrate in laborator prin multiplicarea ARN-ului viral specific noului coronavirus. Prin multiplicarea acestuia este posibila detectarea unei cantitati mult mai reduse de material viral.

Toate etapele trebuie realizate de personal specializat, pregatit, intr-un laborator care indeplineste norme inalte de siguranta.

Cealalta varianta este testarea cu ajutorul testelor rapide, care nu sunt la fel de eficiente ca RT-PCR deoarece acestea detecteaza prezenta proteinelor specifice coronavirsului fara amplificarea in prealabil a materialului genetic viral.

De aceea, este nevoie de o anumita cantitate de antigene virale pentru ca acestea sa poate fi detectate de aceste teste antigen. 

Vaccinarea covid la copii

Copiii si infectia cu Coronavirus 1
Incepand din data de 26 ianuarie 2022, CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19) a anuntat lansarea vaccinarii in randul copiilor intre 5 si 11 ani cu vaccinul Comirnaty (Comirnaty-Pfizer/ BioNTech)

Doza vaccinului impotriva covid la copii este una mai redusa decat varianta pentru categorii mai mari de copii sau adulti, fiind de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.

Daca vaccinarea are loc la copii care implinesc varsta de 12 ani, se continua schema de vaccinare cu doza pediatrica.

Citeste si: Sindromul Covid Lung. Ce am aflat și câte mai rămân științei de elucidat?

Covid la copii efecte pe termen lung

Oricine a avut COVID-19 poate dezvolta o afecțiune post-COVID-19. Cercetările sugerează că majoritatea copiiilor cu COVID-19 atât forma usoara, cât și severa au prezentat simptome pe termen lung.

Cele mai frecvente simptome de covid la copii includ:

  • Oboseală sau fatigabilitate
  • Durere de cap
  • Probleme cu somnul
  • Probleme de concentrare
  • Dureri musculare și articulare
  • Tuse persistentă

Aceste simptome ar putea afecta capacitatea copilului de a merge la școală sau de a-și face activitățile obișnuite.

Dacă copilul dumneavoastră se confruntă cu simptome pe termen lung, luați în considerare să discutați cu profesorii copilului dumneavoastră despre nevoile sale.

Covid la copii. Autor: Ramona Badita, medic specialist pediatru

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share