Ce probleme medicale previne ecografia de șold la nou-născuți?

Ce probleme medicale previne ecografia de șold la nou-născuți? 2

Ce este ecografia de șold la nou-născuți?

Ecografia (ultrasonografia) este realizată la nou-născuți și la bebeluși ca tehnică de imagistică pentru evaluarea displaziei/ dislocării sau a dezvoltării insuficiente a șoldului.

marketing medical

Ecografia de șold la nou-născuți este recomandată atunci când se suspicionează displazia congenitală de șold, o diformitate ce poate apărea înainte, în timpul sau în primele luni după naștere.

Este o metodă sigură, non-invazivă, nedureroasă și ușor de realizat, ce permite evaluarea defectelor de dezvoltare a articulației șoldului.

Șoldurile bebelușului vor fi investigate în primele 72 de ore de la naștere, ca parte a screeningului neonatal, și încă o dată la 6-8 săptămâni de viață.

Vă recomandăm screeningul timpuriu al copiilor deoarece diagnosticul și tratamentul precoce duc la recuperare completă, fără sechele pe viitor, fără necesitatea unei intervenții chirurgicale.

Articol recomandat: Când devine durerea de cap motiv de îngrijorare?

De ce trebuie facută ecografia de șold la nou-născuți?

Displazia de șold șold la nou-născuți este o problemă relativ frecventă, în care capul femural se mobilizează cu ușurință anterior sau posterior de acetabul, dizlocându-se din articulație (în cazuri severe, ieșind complet în afara acesteia), dar poate fi redusă prin manevre manuale de presiune.

Riscul de displazie congenitală de șold la nou-născuți este crescut în următoarele cazuri:

  • bebeluși cu istoric familial de displazie congenitală de șold
  • sarcini în care lichidul amniotic este în cantitate redusă (oligohidramnios), iar fătul este înghesuit în uter
  • poziția anormală a fătului în uter (poziție pelviană după săptămâna 28 de sarcină)

De asemenea, riscul este mai crescut în cazul fetelor și a primului născut. Importanța acestei investigații este că, prin descoperirea timpurie, tratamentul este facil, conservator, fără necesitatea unei intervenții chirurgicale și poate duce la recuperare completă și dezvoltare normală.

Articol recomandat: Candida – Cele mai eficiente tratamente

Ce probleme previne ecografia de șold la bebeluși?

Ecografia de șold la nou-născuți este realizată atunci când se suspicionează displazia/ luxația congenitală de șold sau displazia de dezvoltare a șoldului.

Ce este displazia de șold la nou-născuți?

Aceasta este o afecțiune ce apare cel mai frecvent înainte sau la scurt timp după naștere, la nivelul articulației șoldului, în care porțiunea proximală a osului femural nu este fixată normal la nivelul acetabulului (în mod normal, fiind o articulație fermă), deoarece cavitatea nu este suficient de adâncă pentru a acoperi în întregime capul femural.

De aceea, capul femural are mobilitate, este liber în articulație și poate fi dislocat cu ușurință la manevre manuale simple sau spontan, alunecând din articulație.

Ligamentele ce înconjoară și stabilizează articulația sunt și ele laxe și cresc gradul de instabilitate și slăbiciune la nivelul șoldului. Interesarea poate fi uni sau bilaterală.

Articol recomandat: Cum se trateaza hernia inghinala?

Această patologie are mai multe grade de severitate:

  • șold dislocat, este varianta cea mai severă, în care capul femural se află în afara cavității acetabulare, cu pierderea completă a contactului articular
  • șold dislocabil (instabilitate sau imaturitate articulară) – capul femural se află în mod normal în interiorul cavității articulare, dar poate fi dislocat cu ușurință în timpul manevrelor manuale de examinare
  • subluxație – forma ușoară a afecțiunii, în care există doar un contact incomplet între capul femural și bazin

Articol recomandat: Ce sunt ulcerele și când să mergem urgent la medicul specialist

Consecințele netratării displaziei de șold

În lipsa tratamentului timpuriu, această problemă poate duce la dureri cronice, osteoartrită a șoldului (articulație dureroasă și rigidă) și a spatelui și tulburări de mers importante, de la șchiopătat până la infirmitate.

Ecografia de șold la nou-nascuti trebuie efectuată dacă:

  • bebelușul are istoric familial de probleme de displazie/ luxație de șold
  • a avut poziție pelviană în timpul sarcinii
  • sarcina a fost gemelară, cu unul dintre feți în poziție transversală
  • prezintă deformări ale piciorului
  • prezintă cute ale pielii asimetrice la nivelul coapselor
  • șoldul produce un sunet de click la mobilizarea pasivă, mai ales către exterior
  • bebelușul prezintă abducție limitată a membrelor inferioare (îndepărtarea picioarelor este dificilă)
  • mersul este șchiopătat, pe vârfuri sau legănat

Până la ce vârstă se face ecografia șold la nou-născuți?

Cu cât se efectuează mai timpuriu, cu atât este mai bine, deoarece tratamentul este mai ușor de realizat, cu rezultate mai bune.

Cu această indicație, ecografia de șold la nou-născuți se poate efectua de la naștere până la 6-8 luni de viață, când intervine osificarea capetelor articulare, ce nu se mai pot vizualiza ecografic.

După 12 luni de viață, dacă există simptome sugestive, este nevoie de efectuarea unei radiografii.

Ecografia de șold la nou-născuți și bebeluși avantaje

  • este o metodă non-invazivă
  • este nedureroasă
  • este ieftină
  • ușor de realizat
  • non-iradiantă, fără niciun fel de efecte adverse
  • detectează cu acuratețe problemele existente la acest nivel
  • este Gold Standard pentru investigarea displaziei congenitale de șold, fiind realizată de primă intenție în cadrul apariției suspiciunii clinice
  • permite stabilirea rapidă și precoce a diagnosticului și a gradului de afectare
  • permite instituirea rapidă a tratamentului
  • poate fi repetată de câte ori este nevoie

Pregătirea bebelușului pentru ecografia de șold

Nu este necesară o pregătire înainte de această investigație, dar menționăm faptul că cele mai relevante rezultate se obțin după 6 săptămâni de viață, când laxitatea este mai redusă și articulația se mai maturizează, deoarece, imediat după naștere, această laxitate naturală poate duce la rezultate fals pozitive (testul pare pozitiv la examinare, dar boala nu există).

Scutecul poate fi menținut pe parcursul procedurii, cu deschiderea laterală pe partea de examinat, pentru a avea acces, sau poate fi îndepărtat.

Bineînțeles, pe tot parcursul ecografiei, părintele poate fi alături de acesta pentru a îl calma și a facilita poziția acestuia.

Cum se desfășoară ecografia de șold la bebeluși?

Examinarea clinică pentru displazia de sold la nou-născuți implică mișcări ușoare din articulația șoldului, pentru a determina dacă există vreo problemă la acest nivel.

Menționăm că, pentru cel mic, nu există niciun disconfort în efectuarea acestor manevre. Dacă medicul consideră că există instabilitate la acest nivel, va recomanda o examinare ultrasonografică între 4-8 săptămâni.

Procedura se realizează în departamentul de radiologie, unde părinții pot fi alături de copil pe tot parcursul. Bebelușul va fi poziționat pe masa de consult, pe spate sau în poziție laterală, într-o cameră întunecată, pentru a permite vizualizarea pe monitor.

Ca în orice examen ecografic, pe zona respectivă este aplicat gelul ce facilitează contactul transductorului cu pielea și transmiterea undelor.

Deasupra acestuia, este plasat transductorul, plimbat pe toată suprafața șoldului, ce transmite unde de ultrasunete în zona de examinat și captează imagini ce vor fi transmise în timp real pe monitor, arătând structurile interne ale șoldului (capul femural și acetabulul ce alcătuiesc articulația).

Ecografia de șold la nou-născuți durează aproximativ 20 de minute și vor fi investigate ambele șolduri, prin comparație.

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share