Dureri abdominale are toata lumea, sunt foarte frecvente și de cele mai multe ori nu prezintă motive de îngrijorare.
În unele cazuri însă ele pot semnala existența unei probleme medicale serioase, motiv pentru care este important să acorzi atenție simptomelor resimțite, pentru a ști când trebuie să consulți un medic.
Citeste si: Durerile menstruale (dismenoreea). Cum le poți ameliora?
Ce sunt durerile abdominale?
Durerile abdominale reprezintă un simptom comun multor afecțiuni. Aproape toate persoanele prezintă măcar o dată în viată un astfel de simptom.
Ele diferă în intensitate și durată, putând fi ușoare, severe, acute sau cronice (atunci când se mențin pentru câteva săptămâni sau luni).
Citeste si: Ce este un ulcer si cand sa mergi de urgenta la medic
Dureri abdominale cauze
O simplă căutare pe internet a sintagmei „dureri abdominale cauze” îți va dezvălui numeroasele afecțiuni care pot fi asociate cu acestea.
Printre cele mai importante cauze ale durerilor abdominale se află următoarele:
- Constipația;
- Indigestia;
- Crampele menstruale;
- Boala de reflux gastroesofagian : apare atunci când conținutul gastric se întoarce în stomac;
- Sindromul de intestin iritabil: manifestat prin balonare, disconfort abdominal și modificări ale tranzitului intestinal;
- Boala inflamatorie pelvină: infecție a trompelor uterine, a uterului și a ovarelor, întâlnită în special la persoanele între 15 și 30 de ani;
- Gastroenterita: este o inflamație a tractului gastro-intestinal;
- Pancreatita acută: inflamarea pancreasului;
- Ulcer peptic : o leziune a mucoasei gastrice sau duodenale ce poate fi cauzată, printre altele, de fumat sau de bacteria Helicobacter pylori;
- Ocluzia intestinală: oprirea de lungă durată a tranzitului intestinal;
- Hernia hiatală : apare atunci când o porțiune gastrică trece din abdomen în cavitatea toracică;
- Intoleranta la lactoză;
- Boala celiacă: afecțiune autoimună manifestată prin intoleranță la gluten;
- Endometrioza: caracterizată de prezența endometrului, care căptușește interiorul uterului, în afara acestuia;
- Chisturile ovariene: apar sub forma unor săculeți cu lichid la nivelul ovarelor.
Atunci când durerea se intensifică treptat și este însoțită de alte simptome, ea poate indica prezența unor afecțiuni mai grave, precum boala Crohn, hepatite, cancer de stomac, cancer renal, cancer de pancreas sau cancer de ficat.
În cazul durerii abdominale acute, aceasta poate fi un simptom pentru infecția urinară sau renală, apendicită, diverticulită, pancreatită, ruptură de splină, litiază renală, cancer de ficat, de rinichi, de pancreas sau de stomac, dar și pentru fecalom.
Întârzierea ciclului menstrual și dureri menstruale pot fi un semn al unei sarcini sau un simptom al unei probleme de sănătate, precum dereglări ale glandei tiroide și sindromul ovarelor polichistice. Printr-un consult medical vei putea afla cu precizie care este cauza lor.
Dureri abdominale tipuri
In funcție de modul de manifestare, durerea abdominală poate fi de trei tipuri, după cum urmează:
- Dureri abdominale localizate
Acest tip de durere poate avea intensitate moderată sau severă. Ea apare într-o zonă limitată a abdomenului și este cauzată de o problemă a unui organ. O cauză frecventă a acestui tip de durere este ulcerul gastric.
- Crampele abdominale
Spre deosebire de durerile localizate, care sunt persistente, crampele apar și dispar. Cele mai frecvente cauzate ale acestora sunt flatulența, balonarea și diareea. La femei acestea pot fi asociate cu menstruația sau afecțiuni ale aparatului reproducător.
- Colici
Colicile reprezintă un tip de durere severă, cu episoade de durere intensă care alternează cu cele de calmare a durerii. Ele sunt cauzate de afecțiuni mai grave, precum apendicită și calculi renali sau biliari.
Dureri abdominale în sarcină
Femeile însărcinate se pot confrunta cu un disconfort abdominal, care îngrijorează atunci când durerea crește în intensitate și în durată.
Dacă durerea resimțită la nivelul abdomenului este însoțită de scurgere vaginală, stare de leșin, stare de greață sau vomă, frisoane, temperatură a corpului ridicată, durere la urinare și sângerare vaginală este important să vorbești cu medicul care îți monitorizează sarcina.
Uneori ea poate fie produsă de flatulență și balonare, constipație, durerea de ligament rotund sau contracțiile Braxton-Hicks.
Alteori o durere severă și persistentă a abdomenului în sarcină poate indica o problemă serioasă de sănătate, precum:
- Sarcina ectopică: apare atunci când ovulul se implantează în afara uterului;
- Travaliul precoce: se manifestă prin crampe abdominale precum cele ale menstruației, dureri de spate, sângerare vaginală, scurgeri vaginale mai abundente sau care își modifică consistența și presiune la nivel pelvian;
- Plancenta abruption: caracterizată de desprinderea placentei de uter. Ea poate pune viața în pericol;
- Avortul spontan: atunci când se pierde sarcina în primele 20 de săptămâni ale acesteia.
Când să mergi la medic în regim de urgență daca ai dureri abdominale?
De cele mai multe ori durerile abdominale trec fără să fie necesară administrarea unui tratament. Este recomandat să mergi la medic atunci când durerea este severă și prezinți alte simptome precum o umflare a abdomenului, vărsături cu sânge, prezența sângelui în scaun, dispnee și febră.
Modalități de diagnostic
După anamneză și examinarea abdomenului, medicul va recomanda anumite investigații medicale, precum ecografie abdominală, imagistică prin rezonanță magnetică, radiografie, colonoscopie sau endoscopie digestivă superioară. Acestea permit depistarea unei afecțiuni care poate fi responsabilă de apariția durerii.
Dureri abdominale tratament
Un medic îți poate recomanda un tratament adecvat în funcție de afecțiunea care a declanșat durerea, astfel că nu trebuie să iei medicamente fără un consult medical prealabil.
Astfel, atunci când durerea este cauzată de o infecție bacteriană, se recomandă antibiotice.
Dacă ea este produsă de o afecțiune inflamatorie, se administrează medicamente pentru reducerea inflamațiilor.
Persoanelor care se confruntă cu o intoleranță alimentară li se va recomanda urmarea unui regim alimentar.
Unele afecțiuni, precum hernie hiatală, calculi biliari sau apendicită necesită o intervenție chirurgicală.
Modalități de prevenție in caz de dureri abdominale
Aceste dureri abdominale pot fi ameliorate prin adoptarea unui stil alimentar echilibrat, cu mâncăruri care sunt ușor de digerat.
Se recomandă, de asemenea, ca porțiile alimentare să fie mici și să consumi cât mai multe lichide. Sunt de evitat mâncărurile condimentate, consumul ridicat de alcool, fumatul și băuturile carbogazoase.
Nu uita să efectuezi cu regularitate exerciții fizice, care te vor ajuta să previi durerile. Evită exercițiile fizice abdominale atunci când ai crampe abdominale, deoarece acestea le pot agrava.
Urmarea unui stil de viată sănătos și acordarea unei atenții deosebite alimentației, cât și evitarea sedentarismului, reprezintă modalități simple prin care poți preveni durerea și disconfortul abdominal.
Dureri abdominale tratament – Autor: Dr. Ioan Lascu, medic primar medicina interna.