Durerile menstruale sau dismenoreea reprezintă crampele resimțite de femei în perioada ciclului menstrual. Acestea pot apărea înainte sau pe durata menstruației și au intensitate variată.
Astfel, unele femei vor prezenta un disconfort minor, în timp ce altele pot fi afectate de o durere intensă, care să persiste preț de câteva zile.
Citeste si: Menopauza – Cele mai bune 9 tratamente naturiste
Cum se manifestă durerile menstruale?
Durerile menstruale se manifestă prin crampe la nivelul abdomenului inferior și al spatelui, cu o intensitate moderată sau severă.
Durata crampelor variază între 15 și 30 de secunde, iar frecvența acestora poate fi de una sau de patru contracții la fiecare 10 minute.
Atunci când severitatea durerilor menstruale este ridicată, ele se mențin pentru mai mult de 90 de secunde și pot fi resimțite mult mai des, la mai puțin de 15 secunde.
În aceste situații este necesară administrarea unor pastile pentru dureri menstruale.
Citeste si: Cum se trateaza menstruaţia abundentă (Menoragia)
Cele mai afectate de dismenoree sunt femeile cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, durerea fiind întâlnită la aproximativ jumătate dintre acestea. Uneori ea poate fi însoțită de stări de greață și vărsături, amețeală sau disconfort la nivelul sânilor. Alteori pot să apară dureri de picioare la menstruație.
Care sunt cauzele apariției lor?
Apariția dismenoreei este influențată de secreția prostaglandinelor pe durata ciclului menstrual, acestea fiind substanțe cu rol în contracția mușchilor peretelui uterin.
Deși contracțiile uterului sunt firești, în timpul menstruației ele devin mult mai intense, pentru a ajuta la eliminarea mucoasei endometriale.
Atunci când contracțiile sunt mult mai puternice, ele pun presiune pe vasele de sânge de la nivelul uterului și împiedică astfel transportarea oxigenului către țesutul muscular al uterului.
Din cauza lipsei de oxigen, este favorizată instalarea durerilor menstruale.
Factori de risc pentru apariția durerilor menstruale
Există câțiva factori de risc care favorizează apariția durerilor menstruale, după cum urmează:
- Fumatul;
- Un nivel ridicat de stres emoțional;
- Sângerările menstruale neregulate sau abundente;
- Apariția primei menstruații devreme, până la vârsta de 11 ani;
- Sedentarismul;
- Vârsta mai mică de 30 de ani, durerile fiind mai frecvente la persoanele până la aceasta vârstă. Astfel, odată cu trecerea anilor intensitatea și frecvența dismenoreei sunt reduse.
Tipuri de dismenoree (dureri menstruale)
Există două tipuri de dismenoree, respectiv dismenoreea primară și dismenoreea secundară.
Dismenoreea primară
Este un termen medical care se referă la durerile menstruale recurente, care nu sunt asociate unei afecțiuni genitale. Ea apare cu precădere la persoanele cu vârste între 15 și 25 de ani, cu o zi sau două înainte de menstruație și poate fi resimțită pentru 12-72 de ore.
Uneori dismenoreea primară este însoțită de greață și vomă, dureri lombare și stare de oboseală. Ea va înceta atât în intensitate, cât și în frecvență, odată cu înaintarea în vârstă.
Dismenoreea secundară
Reprezintă durerea produsă de o afecțiune a aparatului reproducător sau de infecții cronice. Ea apare înainte de menstruație și poate să dureze pe toată perioada sângerării menstruale sau chiar și după încheierea acesteia.
Spre deosebire de cea primară, cea secundară apare la o vârstă mai înaintată și se agravează odată cu trecerea anilor.
Uneori ea poate fi însoțită de secreții vaginale cu miros neplăcut, dureri și sângerări pe durata actului sexual, stare de oboseală, o durată mai mare a menstruației și dureri de cap.
Persoanele însărcinate care simt un disconfort abdominal ce se aseamănă cu dureri menstruale în sarcină trebuie să contacteze un medic, mai ales dacă acesta este însoțit de sângerare vaginală, dureri la urinare, senzație de greață sau stare de leșin.
Există unele afecțiuni responsabile de apariția celei secundare, respectiv:
- Fibromul uterin: tumoare benignă care se poate dezvolta pe pereții uterului;
- Stenoza cervicală: caracterizată de îngustarea cervixului, acesta fiind deschiderea dinspre vagin către uter;
- Adenomioza:afecțiune uterină care apare atunci când stratul interior care căptușește uterul, numit endometru, invadează stratul muscular al uterului (miometru);
- Endometrioza: prezența unor fragmente de endometru în afara uterului, în cavitatea abdominală;
- Boala inflamatorie pelvină: aceasta este o infecție a tractului genital superior, întâlnită în special la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.
Când să mergi la medic?
Atunci când durerile menstruale sunt severe și nu cedează la administrarea unor analgezice, este recomandat să mergi la medic, pentru a identifica o cauză a apariției lor.
Medicul va dori să știe câteva informații care îl vor ajuta să afle dacă poate exista o afecțiune asociată cu dismenoree, precum momentul apariției durerilor, existența altor simptome, intensitatea și frecvența acestora.
În urma consultului ginecologic, medicul poate recomanda urmarea unor investigații medicale, precum ecografia transvaginală, RMN, CT sau laparoscopia exploratorie.
Acestea ajută la diagnosticarea cauzelor dismenoreei secundare, în cazul în care te confrunți cu aceasta.
Solutii pentru durerile menstruale
Atunci când dismenoreea îți creează neplăceri este firesc să cauți cele mai bune remedii pentru durerile menstruale. Există ceaiuri pentru dureri menstruale pe care le poți utiliza datorită efectelor lor calmante.
Printre acestea se află ceaiul de ghimbir, care are un efect calmant puternic, dar de ajutor este și ceaiul de mentă, care relaxează mușchii uterini și ameliorează crampele menstruale.
Ceaiul matcha este recunoscut, de asemenea, pentru proprietățile lui calmante, în timp ce chimenul poate ameliora simptomele sindromului premenstrual.
Persoanelor care se confruntă cu sângerări abundente le este recomandat ceaiul de scorțișoară de Ceylon, care ajută la calmarea acestora, cât și la ameliorarea durerii.
Ce pastile sa iau pentru durerile menstruale
Medicamentele antiinflamatoare contribuie la reducerea durerilor, iar în cazul celor severe, medicul poate recomanda administrarea anticoncepționalelor, grație conținutului lor de hormoni.
În cazul în care există o afecțiune responsabilă de apariția dismenoreei, medicul va prescrie un tratament pentru tratarea acesteia, care va duce la combaterea durerilor menstruale.
Astfel, disconfortul pe care dismenoreea îl poate crea este înlăturat prin administrarea unui antiinflamator sau a unui tratament medicamentos atunci când există afecțiuni ale aparatului reproducător sau infecții urinare.