În Japonia a debutat de curând o formă de hepatita misterioasa la copii de sub 10 ani, de cauză necunoscută, deși frecvența maximă este până la vârsta de 5 ani. Cazurile au început să se îmnulțească la nivel global, recent fiind detectate și câteva în România.
Până acum, a existat un singur deces, dar, de asemenea, mai multe cazuri ce au necesitat transplant hepatic.
Articol recomandat: Ulcer sau Boala Ulceroasa – Cand mergem de urgenta la medic
Ce este hepatita?
Hepatita reprezintă o inflamație la nivelul ficatului, de obicei cauzată de infecții virale (precum virusurile hepatitice, Citomegalovirusul, virusul Herpes Simplex, virusul Ebstein Barr).
Alți factori implicați (rari în zilele noastre), infecții cu toxoplasma sau leptospira, sunt anumite tipuri de ciuperci sau toxice de diferite feluri, precum și medicamente (paracetamolul sau unele antibiotice). La adulți, hepatitele pot apărea și în urma consumului de alcool.
Un alt virus ce rar este implicat în determinarea hepatitei este adenovirusul, luat în calcul în cauzalitatea acestei forme misterioase, apărute recent.
Hepatitele pot fi acute sau cronice, în funcție de persistența în organism.
Articol recomandat: Ce este insuficienţa hipofizară (hipopituitarismul)?
Hepatita simptome
În mod normal, hepatitele acute la copii sunt de multe ori chiar asimptomatice, dar există și cazuri care dezvoltă simptome precum:
- disconfort abdominal
- greață
- vărsături
- febră
- diaree
- dureri de cap
- dureri musculare
- alterarea stării generale
- icter (culoarea galbenă a tegumentelor și mucoaselor, precum și a sclerei- zona albă a ochiului)
- urina închisă la culoare și scaun decolorat
- pierderea apetitului alimentar
- uneori, creșterea în volum a ficatului
Hepatita misterioasa simptome
- apariția icterului la majoritatea copiilor afectați, cu urină închisă la culoare și scaune decolorate
- simptome gastro-intestinale, precum durerea abdominală, vărsăturile și diareea
- scăderea apetitului alimentar
- oboseală severă
- dureri articulare
- prurit la nivelul pielii
- majoritatea copiilor nu au prezentat febră
În Marea Britanie, din 114 cazuri diagnosticate, 10 copii au ajuns la forme foarte grave, ce necesită transplant hepatic.
Care este diferenta dintre hepatita misterioasa si hepatita obisnuita?
Epidemia debutată recent a cunoscut o creștere rapidă a numărului de cazuri, chiar și în țări în care, în mod normal, cazurile de hepatită sunt extrem de rare în general.
Totodată, boala s-a manifestat printr-o formă foarte severă, cu debut rapid, nespecifică pentru copii, iar factorii implicați în general în determinarea hepatitelor la copii au fost excluse, neexistând dovezi ale infecției cu virusurile obișnuite.
Cum stii ca ai hepatita misterioasă?
Pe scurt, diagnosticul impune o suspiciune clinică (bazată pe simptome), asociată cu modificarea valorilor enzimelor hepatice și excluderea agenților cauzatori obișnuiți.
Principala metodă de diagnostic este efectuarea analizelor de sânge. În primul rând, se vor exclude toate cauzele cunoscute pentru cazuri de hepatită acută la copii ( virusurile hepatitice A-E, Ebstein-Barr virus, Citomegalovirus etc).
Scopul analizelor de sânge este de a detecta modificarea valorilor ce reflectă afectarea funcției ficatului (modificarea transaminazelor, acestea putând crește de câteva ori valoarea normală). Se observă și timpii de coagulare, ce reflectă afectare hepatică.
Se va efectua și o hemoleucogramă și testarea markerilor de inflamație.
De asemenea, se va realiza testare PCR din sânge, ce poate decela un agent cauzator al infecției.
Medicul poate recomanda o ecografie abdominală, ce poate observa modificări la nivelul ficatului, precum și examene imagistice de tip CT sau RMN.
Foarte rar se poate indica biopsia hepatică.
Hepatita misterioasa cauze
Cercetările sunt în plină desfășurare în ceea ce privește cauzele ce au dus la declanșarea acestei epidemii. Cele mai recente date au sugerat infecția cu Adenovirus, o familie de virusuri cunoscută pentru diferite forme de boală, printre care răceli comune, febră, pneumonie, diaree, ochi de culoare roz, dar și, în mod excepțional, cazuri de hepatită.
Se pare că, în Statele Unite, cele 9 cazuri diagnosticate până acum cu hepatită misterioasă au fost testate pozitiv pentru Adenovirusul tip 41, cunoscut pentru provocarea unor simptome gastro-intestinale la copii.
O explicație pe care au oferit-o experții a fost că infecțiile cu Adenovirus au dispărut în timpul pandemiei Covid în urma perioadelor de izolare, motiv pentru care copiii nu au mai fost expuși în copilăria mică, iar infecția la vârste mai mari s-ar putea manifesta printr-un răspuns mult mai accentuat.
Alți experți investighează și ipoteza ca infecția cu Covid-19 să fi fost un factor declanșator pentru inflamația hepatică asociată adenovirusului.
Este important să menționăm că este complet exclusă legătura hepatitei cu vaccinul împotriva virusului Covid-19, întrucât niciunul dintre copiii diagnosticați nu a fost vaccinat.
Cum se transmite hepatita misterioasă?
Este interesant faptul că nu există o legătură între copiii ce au fost infectați cu această formă de hepatită (de tip contact direct sau apariția în aceeași zonă geografică ce ar fi putut explica o contaminare a alimentelor, cazurile apărând simultan într-o arie geografică extrem de extinsă mondial).
Adenovirusul este un virus care se transmite, de regulă, pe calea aerului, întrucât principala țintă a acestuia este reprezentată de căile respiratorii.
Cu toate acestea, există mai multe virusuri care au ca manifestare principală infecția de căi respiratorii superioare sau cantonarea în alte organe, dar asociază și afectare hepatică (precum virusul varicelei sau Ebstein-Barr).
Prin urmare, o metodă de prevenție a infecției o reprezintă, și în acest caz, purtarea măștii de protecție. Nu se cunosc încă date suficiente despre rezistența sa pe suprafețe sau transmiterea prin intermediul mâinilor murdare.
Recomandări medicale in caz de hepatita misterioasa
Recomandările de la OMS sugerează intensificarea măsurilor de igienă în cazul copiilor, cu spălarea frecventă și regulată pe mâini, aceasta fiind, de regulă, principala metodă de transmitere a virusurilor hepatitice.
De asemenea, purtarea măștii de protecție este esențială, întrucât adenovirusurile (posibil implicate) se transmit pe cale respiratorie.
De asemenea, copiii care prezintă simptome gastro-intestinale, în special cu dureri abdominale, vărsături, diaree și icter, trebuie ținuți acasă, izolați de contactul cu alți copii, până la dispariția completă a simptomelor, de preferat chiar și 2 zile după încetarea acestora.
Se recomandă ca, la apariția primelor simptome de hepatita misterioasa, să apelăm de urgență la medic și să ducem copilul pentru efectuarea unor investigații amănunțite.
La ce remedii putem apela în caz de hepatita misterioasa?
În primul rând, este foarte important să tratăm această situație cu mult calm.
Primul și cel mai important pas este discutarea cu medicul pediatru și efectuarea imediată a unor analize de sânge pentru identificarea unei posibile cauze și monitorizarea stării de sănătate a copilului. Supravegherea medicală este foarte importantă, copilul putând primi, totodată, și tratament simptomatic in caz de hepatita misterioasa.
În ceea ce privește măsurile pe care le putem adopta în cazul hepatitelor, se pot administra suplimente alimentare de vitamine și suplimente pentru regenerarea ficatului, care pot ajuta la protecția celulelor și la accelerarea vindecării.
Nu există o anumită dietă specifică in caz de hepatita misterioasa, dar este de preferat să se evite dulciurile, grăsimile și produsele ce conțin cacao, prăjelile, ouăle, băuturile carbogazoase, alcoolul.
Se recomandă o dietă echilibrată, ușoară, bazată pe fructe și legume proaspete, supe, mâncare gătită prin fierbere sau la cuptor, cu conținut redus în grăsimi.
Sfatul medicului Dr. Cătălin Apostolescu explică diferenţa dintre hepatita misterioasă şi boala Wilson