Ce este menopauza?
Menopauza este o perioadă dificilă, la femei care se caracterizează prin diminuarea capacității fertile a organismului.
Această perioadă începe treptat, apar cicluri neregulate, numărul ovulelor scad, producția de hormoni esterogeni se diminuează. Procesul se întinde între 2-4 ani, poate chiar mai mult.
Trebuie din start să știi că menopauza nu este o boală. Este o reacție normală a organismului tău.
Menopauza înseamnă încetarea funcției ovariene și a secrețiilor asociate adică a hormonilor sexuali feminini, precum și absența ovulației.
Ea apare deoarece organismul nostru se naște cu un număr fix de ovule , ce se consumă mult în timpul pubertății iar apoi lună de lună, se elimină prin ovulație.
La ce varsta apare menopauza?
Fiecare organism fiind unic, vârsta de instalare a menopauzei depinde de la o persoană la alta.
In continuare vom afla care sunt cele mai bune tratamente pentru menopauză. Cum ameliorezi cu metode naturiste simptomele neplăcute din menopauză
Cauzele menopauzei
Cel mai probabil apare din cauze naturale,însă în cazuri excepționale pot apărea în urma unor intervenții chirurgicale ( îndepărtarea uterului).
Primele semne se pot instala pe la vârsta de 40 de ani, însă media de vârstă este diferită de la o țară la alta.
In România se situează undeva în jurul vârstei de 48-49 de ani. Dacă cumva lipsa menstruației apare înainte de 40 de ani menopauza este considerată precoce, iar după vârsta de 55 de ani se numește tardivă.
Ce poate influența apariția menopauzei?
- tratamentele de radio sau chimioterapie
- fumatul poate fi unul din factorii declanșatori
- dieta pe termen lung
Simptome menopauza
Fiecare femeie le va percepe în felul ei,dar simptomele menopauzei cele mai des întâlnite sunt:
- tulburări emoționale și schimbări de comportament
- insomnii
- dureri de cap
- probleme de atenție sau de concentrare
- senzație de căldură și apoi frisoane
- uscăciune vaginală și chiar durere la contactul sexual.
- scăderea apetitului sexual
- părul, unghiile și pielea vor fi mai uscate, lipsite de strălucire, iar unghiile pot deveni fragile.
- pierderi involuntare de urină, la râs, strănut din cauza scăderii elasticității musculaturii pelvine.
- țesutul adipos va fi deseori prezent în zona abdominală.
- dureri ale articulațiilor mai ales dimineața, când te dai jos din pat.
- mobilizare redusă și pierderea apetitului pentru activități favorite uneori.
Cum putem afla mai multe despre menopauza
Când mergi la cabinet ar fi bine să ai notat următoarele lucruri:
- Când ți-a aparut menstruația (aici ne referim la vârstă)?
- Câte sarcini ai avut?
- Cate întreruperi de sarcina ai avut ?
- Ce fel de metode de contracepție folosești?
Pentru a avea un diagnostic corect, pacienta va trebui să urmeze un consult clinic mai amănunțit.
In multe cazuri poate fi afectată glanda tiroida, iar simptomele sunt similare celei ale menopauzei.
Sânii – sunt iarăși un factor important în consultul general. Aspectul mai deschis a areolelor mamare , poate sugera un deficit de hormoni estrogeni, în schimb o pigmentare normală poate sugera o secreție bună a acestor hormoni.
Consultul ginecologic este recomandat la 6 luni, iar fenomenul menopauzei trebuie tratat cu atenție. Astfel vizitele la medic trebuie să se înscrie în graficul vizitelor bianuale, iar analizele vor cuprinde pe lângă palpare și consultul ginecologic propriu zis, examenul citologic Babeș Papanicolau .
Cele mai bune tratamente pentru menopauză
Inainte de a urma orice tratament se fac o serie de teste: glicemie, hemoleucograma, uneori chiar examen de urină.
In cazul în care există încă valori scăzute ale hormonilor estrogeni, se pot administra o serie de medicamente pentru menținerea menstruației încă un timp la dorința pacientei.
Pănă la instalarea definitivă a menopauzei, contracepția trebuie să existe, întrucât există încă risc de sarcina nedorită.
1. Hormonoterapia sau terapia pentru substituție hormonală
Ce este hormonoterapia?
Terapia cunoscută și sub denumirea de hormonoterapie, reprezintă practic administrarea în continuare de hormoni estrogeni și progesteron cu scopul de a menține un echilibru hormonal cât mai aproape de cel natural.
Datele statistice ne arată , că în România femeile care urmează acest tratament au o pondere de 10% comparativ cu SUA unde se înregistrează o medie de 18-20%.
Cum este procedura? La ce să mă aștept?
Poți alege mai mute metode de administrare a acestor hormoni. Cele mai des utilizate sunt sub formă de pastile, care se iau pe care orală sau mai există plasturi care se aplică pe piele.
Beneficiile hormonoterapiei
Stiu că ești sceptică, de aceea îți vom explica amănunțit care sunt aceste beneficii și cum poți ajuta organismul să rămână viguros mai mult timp.
- Esterogenii permit mucoasei să-și conserve structura, vaginul va fi mai bine vascularizat și va preveni senzația de uscăciune vaginală.
- Dacă terapia este începută din timp, problemele legate de osteoporoză vor fi mai mici , deoarece deficitul de calciu va fi încetinit pe perioada administrării acestor hormoni.
- La contact sexual, lubrifierea va fi factorul de care te vei bucura cel mai mult.Astfel rămîne o amintire, senzația de vagin uscat.
- Un echilibru între cei doi hormoni te va ajuta și va duce la calmare bufeurilor și a transpirației excesive.
- Pielea va fi mai luminoasă datorită esterogenilor care conservă colagenul tegumentelor.
Terapia cu hormoni te va ajuta în protejarea inimii și a vaselor de sânge, scăzând foarte mult riscul unor boli de natură cardiovasculară.
Cele mai bune tratamente pentru menopauză sunt si plantele naturiste pentru că hormonii sunt răspunzători pentru starea noastră de spirit, pentru echilibrul emoțional, pentru metabolism si libidou.
2. Grăsimile sănătoase – Consumate cu măsură sunt cele mai bune tratamente pentru menopauză
Grăsimile sănătoase sunt elemente care nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Asigură un echilibru perfect, iar corpul nostru are nevoie de ele pentru a crea celule și a stabiliza hormonii.
De ajutor e polenul, nucile, fasolea, semințele de cânepă și quinoa ca cele mai bune tratamente pentru menopauză.
Uleiul de nucă de cocos – ajută la hidratarea pielii, conține acid lauric care este necesar pentru sporirea producției de hormoni. ULEIUL DE COCOS – Adjuvant in tratamentul bolii Alzheimer și al cancerului.
Vezi ofertele la Ulei de nuca de cocos
3. Iți plac codimentele? Iată un remediu eficient pentru a combate efectele menopauzei
Acum e un moment bun să ne bucurăm de codimente.Ele ne vor ajuta mult în reglarea hormonilor. Scorțisoara, piperul, usturoiul pudră sunt de recomandat a le consuma cât mai des deci sunt considerate cele mai bune tratamente pentru menopauză.
Natura este farmacia noastră, care ne ajută și în acestă etapă de tranziție. Vă prezentăm cele mai bune tratamente pentru menopauză, câteva dintre minunatele plante care fac ca organismul nostru să funcționeze armonios și în această perioadă.
4. Zmeura –
Este un fruct cu gust excelent și care aduce un aport considerabil în reglarea activității ovariene. Ne ajută în cazul bufeurilor și a turburărilor de natură emoțională. Se recomandă crenguțele tinere de zmeur sau cele de rozmarin sau chiar mugurii de viță de vie.
A se consuma ca și supliment alimentar. Acestea sunt extrem de bine tolerate de organism, fără contraindicații dar totuși s-ar impune și părerea unui specialist. Așadar apelați și cereți sfaturi avizate, inainte de a le introduce în alimentație .
5. Coada șoricelului –
Ne ajută atunci când avem cicluri abundente. Putem consuma câte două cești de ceai pe zi. Gustul ceaiului e amar, de aceea ar fi indicat să pui și o lingură de miere.
6. Lavanda –
Are un efect calmant, fiind un sedativ natural puternic , antifungic și antiinflamator. Cele mai bune tratamente pentru menopauză – uleiul de lavandă poate fi folosit cu rezultate bune.
7. Salvia –
Are o acțiune puternică asupra sistemului nervos vegetativ, aducând o stare de calm, mai ales atunci când ne confruntăm cu stări de agitație, nervozitate și iritabilitate.
8. Lemnul dulce (răculeț) –
Este cunoscut de secole în medicină și pentru proprietățile sale deosebite. El se folosește atât în scop medicinal cât și ca îndulcitor.
Are proprietăți antiinflamatoare, iar izoflavonele ajută la menținerea echilibrului dintre cei doi hormoni. Există studii recente care au demonstrat eficacitatea acestuia și în cazul bufeurilor.
Rădăcina de lemn dulce se poate găsi, atât sub formă de extracte lichide, pudră, ceaiuri, tablete masticabile sau pastile.
Nu se recomandă, dacă suferi de afecțiuni cardiovasculare, cancer de sân, fibrom uterin etc.
Inainte de a le achizitiona, vorbiti cu medicul, farmacistul sau fitoterapeutul despre toate aceste plante. Specialiștii vă vor îndruma spre acelea care sunt cele mai potrivite pentru a vă asigura echilibrul și starea de bine în acestă perioadă.
Sunteți bine, dacă sunteți sănătoase, iar acest lucru devine vizibil numai dacă aveți o stare de spirit pozitivă. Frumusețea nu are vârstă, așadar bucură-te de fiecare etapă a vieții tale. Meriți!
Simptome menopauza, dr. Corina Neamțu, medic primar Endocrinologie.
Cele mai bune tratamente pentru menopauză. Autor: Marilena Bratan