Transpirația excesivă. Ce rol are, ce boli poate ascunde?

transpiratie excesiva

Transpirație excesivă – cauze

Denumită hiperhidroză. Ea poate apărea de sine stătătoare, ca hiperhidroză primară. În acest caz, transpirația excesivă nu este condiționată de creșterea temperaturii din mediu sau de activitate fizică intensă, ci apare fără factori declanșatori.

Hiperhidroza primară se consideră a fi moștenită. In acest caz, apare în repaus sau la activitate fizică minoră, chiar și la diverse stări emoționale, prin transmiterea nervoasă exagerată de stimulare către glandele sudoripare.

Pe de altă parte, ea se poate asocia unor condiții medicale subiacente, caz în care vorbim despre hiperhidroza secuntară.

Cauzele transpirației abundente și a oboselii

  1. Febră: Transpirația abundentă și oboseala pot fi simptome ale febrei. Aceasta poate fi cauzată de o infecție sau de o altă afecțiune.
  2. Anxietate sau stresl
  3. Menopauza
  4. Boli infecțioase
  5. Hipertiroidismul
  6. Insuficiență cardiacă
  7. Diabetul

Citeste si: Ce sunt bolile autoimune, cum apar și cum le tratăm?

Boli cu transpiratie excesiva

Boli în care întâlnim hiperhidroză sunt:

  • infecțiile acute
  • febră
  • menopauză
  • tuberculoza
  • hipertiroidism
  • malarie, boala Lyme
  • hipoglicemia diabetică
  • acromegalia
  • leucemie
  • limfom
  • feocromocitom (tumoră rară a glandei suprarenale)
  • anumite boli neurologice (boala Parkinson)
  • artrita reumatoidă sau alte boli autoimune
  • guta
  • efecte adverse a unor medicamente, precum antidepresive, pilocarpină, insulină și sulfoniluree, medicamente pentru tratarea bolii Alzheimer
  • abuzul de alcool, cofeină
  • sarcina
  • anxietatea
  • obezitatea

Citeste si: Ulcer Peptic – Când să mergi de urgență la medic?

Tratament transpiratie

Hiperhidroza primară poate fi combătută prin medicamente de tip anticolinergice, care reduc stimulul nervos asupra glandelor sudoripare. Acestea pot fi administrate topic sau oral. Acestea sunt recomandate în cazurile severe.

Antiperspirantele ce conțin aluminiu pot avea o acțiune mai eficientă.

Un tratament care a căpătat recent o mare importanță este injectarea de toxină botulinică (în special în regiunea axilară, dar și palmară sau plantară), cu rezultate extrem de eficiente, dar temporare (între 3-6 luni în cazul membrelor și 6-12 luni la nivel axilar). Este cea mai utilă metodă în hiperhidroza localizată.

Unele persoane pot beneficia după administratea anxioliticelor, pentru reducerea stresului, atunci când acesta reprezintă o alta cauză.

Ionoforeza este un tip de terapie util de la nivelul palmelor și tălpilor, fiind un tratament de lungă durată, ce trebuie efectuat la fiecare 2 zile.

În cazuri refractare la alte tratamente, se pot efectua intervenții chirurgicale de extirpare a glandelor sudoripare (axilare) sau secționarea căilor nervoase responsabile (mai ales în hiperhidroza palmară).

Dr. Claudia Ciobanu – Medic specialist dermato-venerologie

Transpirație excesivă tratament naturist

Hiperhidroza, poate fi tratată cu remedii naturale, care pot ajuta la reducerea cantității de transpirație și la controlul mirosului neplăcut. Unele dintre aceste remedii includ:

  1. Ceaiul de salvie: infuzia de salvie poate fi folosită pentru a o reduce, deoarece conține compuși care reglează activitatea glandelor sudoripare.
  2. Bicarbonatul de sodiu: bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat ca deodorant natural, deoarece poate neutraliza mirosul de transpirație. Se poate aplica sub brațe sau în alte zone unde apare transpirația excesivă.
  3. Uleiul de arbore de ceai: uleiul de arbore de ceai are proprietăți antiseptice și antimicrobiene, care pot ajuta la reducerea mirosului de transpirație. Se poate dilua într-un ulei de bază și aplica sub brațe sau în alte zone afectate.
  4. Apa de trandafiri: apa de trandafiri poate fi utilizată pentru a calma și răcori pielea afectată de transpirație excesivă. Se poate aplica pe piele cu ajutorul unui tampon de bumbac.
  5. Hidratarea adecvată: consumul de apă și alte lichide poate ajuta la reducerea transpirației excesive prin menținerea unei hidratări adecvate a corpului.

Ceaiuri pentru transpirație excesivă

Ceaiuri care pot ajuta la reducerea transpirației excesive:

  1. Ceaiul de salvie: infuzia de salvie poate fi foarte utilă în tratarea transpirației excesive, deoarece are proprietăți antiperspirante și antibacteriene. Pentru a pregăti ceaiul, adăugați o linguriță de frunze de salvie uscate într-o cană cu apă clocotită, lăsați să se infuzeze timp de 10-15 minute, apoi strecurați și beți.
  2. Ceaiul de mentă: menta are proprietăți astringente și poate ajuta la reducerea transpirației. Pentru a pregăti ceaiul, adăugați o linguriță de frunze de mentă uscate într-o cană cu apă clocotită, lăsați să se infuzeze timp de 5-10 minute, apoi strecurați și beți.
  3. Ceaiul de roiniță: roinița are proprietăți antiperspirante și poate ajuta la reducerea transpirației. Pentru a pregăti ceaiul, adăugați o linguriță de flori de roiniță uscate într-o cană cu apă clocotită, lăsați să se infuzeze timp de 10-15 minute, apoi strecurați și beți.
  4. Ceaiul verde: ceaiul verde poate ajuta la reducerea transpirației datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii. Pentru a pregăti ceaiul, adăugați o linguriță de frunze de ceai verde într-o cană cu apă clocotită, lăsați să se infuzeze timp de 2-3 minute, apoi strecurați și beți.

Rețineți că ceaiurile pot ajuta la reducerea transpirației excesive, dar nu sunt suficiente singure pentru a trata hiperhidroza severă. Dacă aceasta afectează calitatea vieții dumneavoastră, este important să consultați medicul pentru evaluare și tratament adecvat.

Transpiratie excesiva la cap

Hiperhidroza craniofacială este o localizare frecventă, deoarece există numeroase glande sudoripare la nivelul feței și scalpului. Aproximativ jumătate din persoanele care au transpirație în această zonă au un istoric familial al acestei condiții.

Aceasta este frecvent determinată de temperatura crescută a mediului sau umiditate, stres, anxietate, emoții excesive precum furia sau frica, activitate fizică moderată sau consumul de alimente condimentate.

Transpiratie noaptea

Episoadele de hiperhidroză în timpul nopții apar în cursul somnului, cu episoade de transpirație până la udarea hainelor sau a așternuturilor.


Poate fi vorba despre o cameră cu temperatură prea mare în timpul nopții sau pături foarte groase, dar acest lucru nu intră în categoria de hiperhidroză.

Hiperhidroza nocturnă poate apărea în:

  • modificări hormonale, în special la femei în perioadele de perimenopauză și menopauză, precum și la pubertate sau în sarcină.
  • infecțiile, mai ales tuberculoza (fiind un semn definitor), endocardita sau osteomielita, precum și abcesele sau infecția HIV.
  • cancer – hiperhidroza poate fi un simptom precoce al limfoamelor, uneori fiind singurul simptom, sau se asociază febrei și scăderii în greutate.
  • hipoglicemie
  • tulburări neurologice
  • feocromocitom, sindrom carcinoid, hipertiroidism
  • reflux gastric acid
  • hiperhidroză nocturnă idiopatică (fără cauză cunoscută)

Transpiratie excesiva si covid

Hiperhidroza a fost menționată ca simptom al infecției acute Covid-19, în special transpirația nocturnă, foarte des menționată în cazurile cu varianta Omicron.
S-au efectuat studii prin care prezența transpirației a fost asociată în mod direct infecției cu virusul SARS-Cov-2.

Se pare că transpirațiile profuze și continue, mai ales neasociate cu febra, reprezintă un simptom relevant pentru declanșarea furtunii de citokine, responsabilă de apariția a numeroase complicații în evoluția bolii, manifestate prin inflamație și insuficiență multiplă de organ.

Transpirația excesiva la persoanele infectate cu Covid ar trebui să fie luată drept semn precoce pentru răspuns imun și inflamator excesiv, necesitând tratament agresiv și monitorizare a complicațiilor.

Transpirația nu poate transmite virusul, fiind efectuate studii clinice și pentru dovedirea acestui lucru, prin studierea picăturilor de transpirație cu tehnica PCR.

Transpiratie excesiva la cap copii

În ceea ce privește copiii, aceștia pot avea hiperhidroză generalizată sau locală, mai frecvent la nivel axilar sau sau craniofacial. Hiperhidroza la copii nu este foarte comună. Dacă nu este vorba despre apariția transpirației în caz de căldură excesivă în mediu sau umiditate, ar trebui să consulți doctorul.

Cauzele transpirației excesive la copii pot fi comune ( îmbrăcarea cu haine groase, mai ales acasă, disproporționat față de temperatura din cameră la care un adult stă îmbrăcat mai subțire. Ar trebui să alegi pentru acesta același tip de îmbrăcăminte ca pentru tine.

Cauzele care pot provoca hiperhidroză la copii sunt:

  • infecțiile, tuberculoza
  • hipertiroidismul, mai ales când se asociază cu anxietate, frecvență cardiacă crescută și scădere în greutate
  • diabet (asocial cu sete excesivă, pierdere în greutate și urinare frecventă, cu miros de acetonă)
  • feocromocitom/ neuroblastoma ce pot crește tensiunea arterială la copii
  • boli cardiaco congeniale sau aritmii
  • anumite medicamente

Este necesar să mergi la medic în cazul în care copilul tău are hiperhidroză.

Transpirație abundentă și oboseală

Transpirația abundentă și oboseala pot fi simptome ale multor afecțiuni, iar cauzele lor pot varia de la afecțiuni minore, cum ar fi oboseala sau stresul, la afecțiuni mai grave, cum ar fi diabetul sau boala tiroidiană. Iată câteva cauze posibile ale transpirației abundente și a oboselii:

  1. Menopauza – Schimbările hormonale asociate cu menopauza pot cauza transpirație abundentă și oboseală.
  2. Anxietatea – Persoanele cu anxietate pot experimenta transpirație abundentă și oboseală ca rezultat al răspunsului corpului la stres.
  3. Boala tiroidiană – Tiroidele hiperactive sau hipoactive pot duce la transpirație abundentă și oboseală.
  4. Diabetul zaharat – Persoanele cu diabet zaharat pot experimenta transpirație abundentă și oboseală ca rezultat al nivelurilor ridicate de zahăr din sânge.
  5. Infecții – Infecțiile, cum ar fi gripa sau pneumonia, pot cauza transpirație abundentă și oboseală.
  6. Anemia – Anemia poate duce la oboseală și transpirație abundentă, deoarece corpul nu produce suficiente celule roșii din sânge pentru a transporta oxigenul în organism.
  7. Probleme de somn – Un somn inadecvat sau tulburările de somn, cum ar fi apneea de somn, pot duce la transpirație abundentă și oboseală.
  8. Boli autoimune – Boli autoimune, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă, pot duce la transpirație abundentă și oboseală ca urmare a inflamației sistemice din organism.

Sfaturi medicale utile

Îți putem oferi o serie de stature care să te ajute în reducerea transpirației sau a efectelor sale, precum:

  • evită temperaturile crescute, umiditatea și îmbrăcămintea foarte călduroasă. Poartă haine lejere, subțiri, din materiale care să ajute la eliminarea umezelii
  • evită alcoolul, cofeina, mâncărurile condimentate și mănâncă porții mai mici de mâncare și mai frecvent, pentru a regla tranzitul intestinal
  • hidratează-te suficient
  • aplică antiperspirant înainte de culcare și dimineața
  • fă dușuri mai des, pentru a reduce bacteriile de la suprafața pielii și hidratează-ți pielea
  • ține mereu prosoape mici în geantă, mașină sau la birou
  • poți folosi pudră translucidă, mată pentru a absorbi excesul la nivelul feței
  • evită efortul fizic înainte de muncă sau de activități în care vrei să eviți transpirația excesivă, deoarece vei transpira încă o perioadă de la încheierea efortului fizic.
Total
0
Shares
Previous Article
prolaps de valva mitrala

Prolapsul de valvă mitrală (sindromul Barlow). Sfaturi medicale

Next Article
ceai de soc beneficii

7 beneficii ale ceaiului de soc pentru sănătate

Related Posts
Total
0
Share