Plante medicinale

20 proprietăți miraculoase ale salviei – floarea Maicii Domnului

Salvia beneficii. Regatul vegetal este atât de bogat în plante medicinale, încât mama natură ne dă ca leac câte o plantă sau chiar mai multe pentru orice boală.  Putem găsi nenumărate specii de plante care formează o gamă bogată care populează pământul.

Și multe dintre aceste plante au demonstrat proprietăți interesante în multe domenii, dintre care unele sunt importante pentru noi și chiar benefice pentru sănătatea noastră. Beneficiile pot include ajutor în lupta împotriva bolilor, îmbunătățirea și menținerea sănătații sau chiar a aspectului nostru exterior. Arătăm bine – ne simțim bine!

Salvia este un exemplu în acest sens, fiind cunoscută și folosită încă din Grecia antică. Există multe proprietăți ale salviei, și de aceea, pe tot parcursul acestui articol ne vom concentra pe revizuirea unora dintre cele mai populare.

Articol recomandat – Venostim Farmaclass – remediul minune care combate apariția varicelor

Ce este salvia?

Numele său, este derivat din termenii salus și salva (sănătate și, respectiv a salva), subliniind întotdeauna efectele sale pozitive asupra organismului. Cunoscută sub numele de salvie de grădina, salvie comune, și Salvia officinalis, face parte din familia mentei Lamiaceae și este originară din Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneană. În medicina populară, salvia a fost folosită pentru vindecarea diferitelor tipuri de boli, ar fi convulsii, ulcere, inflamație, reumatism, gută, amețeli, diaree, tremur, și hiperglicemie.

Noi numim salvie o plantă bine-cunoscută de tip aromatic, erbacee, cu flori mici colorate (mov dechis) care face parte din familia lamiaceae (cum ar fi oregano sau busuioc) și care este disponibilă pe scară largă și extinsă de către țările mediteraneene din cele mai vechi timpuri.

Este un tip de plantă cu mare versatilitate . De exemplu, este folosită într-un mod decorativ ca tufă în  grădinărit,  ca un condiment la diferite tocănițe și fierturi și fiindcă are un iz plăcut se folosește la  parfumuri și cosmetice datorită aromei sale deosebite

Salvia, este disponibilă în stare proaspătă, uscată, sau sub formă de ulei, iar astăzi este folosită pentru numeroase probleme de sănătate variind de la durere în gât la pierderea memoriei și tratament eficient în combaterea depresiei.

Cu atât de multe efecte tămăduitoare dovedite, a venit momentul să descifrăm rând pe rând care sunt principalele beneficii pe care le aduce în viața de zi cu zi această planta miraculoasă-salvia.

Articol recomandat: Uleiul de cătină: 20 de motive pentru a consuma “aurul lichid”

Cum arata salvia?

Salvia beneficii

 1. Salvia proprietati – Posedă activități antioxidante

Stresul oxidativ este un factor important în instigarea și avansarea unor numeroase boli cum ar fi cancerul, boli cardiovasculare, diabet zaharat, și tulburări neurologice.

Stresul oxidativ este atunci când producția de specii reactive de oxigen  depășește capacitatea de apărare antioxidantă. Antioxidanții naturali apără celulele împotriva producției excesive și astfel, pot lucra împotriva deteriorării țesuturilor facilitate de stres. Datele dintr-o serie de studii sugerează că salvia are puternice proprietăți antioxidante. Completarea apei potabile la șobolanii de laborator incluși în studiu științific, cu extract de salvie îmbunătățește rezistența lor împotriva stresului oxidativ.

Cele mai eficiente componente antioxidante ale salviei sunt carnosol-ul, acidul carnosic, acid rosmarinic.

Influența radicalilor liberi a carnosolului este echivalentă cu cea a α-tocoferol. Efectul de superoxid al derivaților acidului rosmarinic este de 15 până la 20 de ori mai mare decât o vitamina E sintetică. Pe lângă acidul rosmarinic, alte flavonoide de salvie, în special rutin și quercetină, au proprietăți antioxidante puternice.

Printr-un alt studiu s-a observat că un consum moderat de ceai de salvie îmbunătățește profilul lipidic.

2.Salvia porprietăți astringente

Faptul că o proporție semnificativă de taninuri se găsește în salvie, aceasta contribuie la calmarea problemelor gastro-intestinale , fiind capabilă, printre altele, să ajute la calmarea motilității intestinale și să reducă emisia de excremente (de exemplu, în caz de diaree) având în vedere efectele sale astringente.

 1. Salvia beneficii – Salvia – Codiment și ajutor la menținerea sănătății creierului

Utilizarea acesteia ca și  codiment are avantajul de a putea aduce  ca aport în organism o cantitate interesantă de antioxidanți care împiedică deteriorarea prin oxidarea țesuturilor , contribuind la vindecare, la sănătatea cutanată (de asemenea, în utilizarea sa cosmetică) și chiar ajutând la menținerea sănătății și funcționării creierului.

 1. Salvia beneficii – Reduce glicemia

O altă proprietate a salviei este efectul hipoglicemic, generând o scădere a nivelului de glucoză din sânge. Acest lucru face utilizarea sa utilă pentru diabetici atunci când vine vorba de scăderea nivelului lor glicemic. Desigur, atâta timp cât este folosit doar ca un ajutor (niciodată ca un substitut pentru orice medicament).

 1. Revigorează și stimulează pofta de mâncare

Salvie este utilă pentru tratarea slăbiciunii musculare, lipsei de energie și asteniei de primăvară. De asemenea, stimulează pofta de mâncare. Cu toate acestea, persoanele care suferă de tulburări psihice, ar fi tulburarea bipolară ar trebui să evite utilizarea sa în acest sens, deoarece poate favoriza debutul simptomelor.

 1. Salvia beneficii – Ameliorează disconfortul gastro-intestinal

S-a demonstat în numeroase studii că ceaiul făcut din salvie arată o anumită utilitate atunci când vine vorba de reducerea disconfortului și a afecțiunilor minore ale tractului digestiv, reducerea durerii și reducerea motilității gastro-intestinale.

 1. Salvia beneficii – Efect relaxant

Infuzia cu salvie  permite relaxarea musculară. S-a observant că ajută în caz de insomnii, adesea utilizată împreună cu mușetelul , și pare să fie de un real folos la reducerea nivelului de anxietate.

 1. Salvia beneficii – Are proprietăți antiinflamatoare

Durerea și inflamația sunt cele două simptome majore ca urmare a deteriorării țesuturilor. Studiile au arătat că salvia are efecte antiinflamatorii dovedite. Această plantă ajută la gestionarea durerii neuropate în neuropatia periferică indusă de chimioterapie.

Terpenele și flavonoidele sunt compușii care, după toate probabilitățile, sunt responsabili pentru efectele antiinflamatorii ale plantei medicinale. Într-un studiu, efectele antioxidante și antiinflamatorii ale flavonoidelor, quercetinului și rutinului, au prevenit neuropatia periferică dureroasă la șoareci. Flavonoidele extrase din salvie scad inflamația și deasemenea, sa demonstrat că utilizarea acidului rosmarinic previne inflamația epidermică.

În plus, terpenele/terpenoidele – carnosol și acid ursolic, care este un polifenol puternic – au împreună un potențial antiinflamator deosebit. S-a constatat că acidul ursolic este elementul cheie al salviei, implicat în activitatea antiinflamatorie. Influența antiinflamatorie a acidului ursolic a fost observată ca fiind de două ori mai puternică decât cea a indometacinei, un medicament antiinflamator nesteroidian.

 1. Salvia beneficii – Poate avea grijă de sănătatea orală

Efectele antimicrobiene ale salviei au fost susținute de numeroase dovezi și studii. S-a observat că efectele antimicrobiene ale salviei pot contracara microbii care stimulează placa dentară. Un studiu a evaluat activitățile antibacteriene ale salviei prin extractul de apă de gură folosit împotriva streptococilor care cauzează placa dentară la copiii de vârstă școlară. Rezultatele au dovedit încă o data eficiența acestei plante miraculoase

Salvia proprietati – VIDEO

10. Salvia beneficii – Tratează cu success infecțiile bucale.

S-a observat că salvie poate vindeca infecții ale gâtului, abcese dentare, ulcere bucale, și gingii infectate.

 1. Salvia beneficii – Îmbunătățește cogniția și performanța memoriei

Există tot mai multe dovezi că salvie îmbunătățește funcțiile cognitive și performanța memoriei.

Studiile clinice confirmă rezultatele studiilor pe animale și au arătat că salvia îmbunătățește performanța cognitivă atât la oamenii sănătoși și la pacienții care suferă de deficit cognitiv sau demență. În plus, s-a raportat că aroma de ulei esențial de salvie îmbunătățește buna funcționare a memoriei la adulții sănătoși

12. Salvia beneficii – O mână de ajutor la boala Alzaimer

În plus, un studiu randomizat controlat a arătat că o terapie de 4 luni cu extract hidroalcoolic din extract de salvie îmbunătățește performanța cognitivă la pacienții care suferă de o formă ușoară până la moderată de boala Alzheimer.

 1. Salvia beneficii – Poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și colesterol

Studii recente au arătat că diferite extracte de părți aeriene de salvie poate reduce glicemia la pacienții diabetici. Un studiu a fost efectuat pentru a examina acțiunea hipoglicemică a salviei asupra zahărului din sânge.

Studiul clinic a fost efectuat pe 80 de pacienți diabetici de tip 2, cărora li s-au atribuit aleatoriu 2 grupuri egale de tratament și control. Grupul de tratament a primit salvie, iar grupul de control a primit comprimate placebo de trei ori pe zi timp de 3 luni.

După doar 2 ore valorile zahărului și colesterolului din sânge au fost reduse considerabil la pacienții tratați cu salvie în comparație cu grupul de control.

 1. Salvia beneficii – Poate ameliora simptomele menopauzei

Una dintre cele mai răspândite probleme ginecologice în timpul menopauzei sunt bufeurile, un sindrom acut la menopauză. Cum terapia hormonală are efecte secundare, medicamente pe bază de plante sunt de mare ajutor  în tratamentul și controlul acestor simptome neplăcute la menopauză.

15. Salvia beneficii – Adio transpirație excesivă

Salvie a fost folosită cu succes în mod tradițional în tratamentul transpirației.

 1. Salvia beneficii – Poate proteja de unele tipuri de cancer

Activitatea antitumorală probabilă a salviei a fost cercetată pe numeroase linii celulare și modele de tip cancer animal. S-a afirmat că consumul de ceai de salvie a inhibat  încă din fazele de început ale carcinogenezei colonului.

Extracte din această plantă sunt inhibitor pe liniile celulară la cancerul de sân, cancerul colorectal, carcinom laringian, carcinom pulmonar, carcinom cu celule scuamoase cavitatea bucală, și melanom.

Cu toate acestea, studiile umane sunt necesare pentru a stabili dacă salvia este eficace în combaterea cancerului la om.

Pentru o lungă perioadă de timp, salvia a fost folosită pentru atenuarea durerii, apărarea organismului împotriva daunelor radicalilor liberi, stres oxidativ, inflamație, angiogeneza, infecție bacteriană și virus, etc.

 1. Salvia beneficii – Are efect asemeni unui antibiotic

Una dintre proprietățile principale ale salviei vine din faptul că întărește sistemul imunitar, ajutând la eliminarea bacteriilor și servind ca antiseptic în caz de leziuni și infecții (motiv pentru care este folosit ca o componentă în anumite spălări de gură sau creme).

18. Salvia beneficii – Salvia *medicament naturist* universal

Un vechi proverb spunea că *cine are salvie în grădină, ține bătrânețea departe*. Considerată planta magică, încă din evul mediu

reglează cu success activitatea tiroidei, calmează durerile de cap și de stomac.

19. Salvia beneficii – Ne păstrăm frumusețea cu ajutorul salviei

Uleiul de salvie este binefăcător pentru păr, combate căderea acestuia, reduce procesul de albire iar ceaiul întărește radăcina firului de păr, îl face mai suplu și mai sănătos.

 1. Salvia beneficii – Un echilibru hormonal perfect

In avem tot cu ajutorul salviei, grație proprietăților sale similare estrogenului, poate echilibra hormonii în timpul menstruației. Ameliorează cu brio simptomele menopauzei și reduce menstruația excesivă. Este indicată folosirea salviei sub formă de ceai sau tinctură.

Mic ghid de utilizare a salviei

Salvia poate fi consumată în stare proaspătă, uscată, sau sub formă de ceai. O poți folosi la supe, tocăniță și alte feluri de mâncare. Pentru a adăuga acel plus de savoare, salvia se pune la finalul gătitului.

Ceaiul se prepară în mod obișnuit – o linguriță de plantă uscată la 250 de ml de apă.Timp de infuzare 10-12 minute. Se consumă de 2-3 ori pe zi.

Contraindicațiile salviei

Acum, trebuie să avem în vedere faptul că unele dintre proprietățile sale nu sunt atât de pozitive, utilizarea sa nefiind indicată la:

 • persoanele cu probleme renale,
 • alergii,
 • epilepsie sau în timpul sarcinii sau alăptării (are proprietăți abortive)
 • uleiul nu ar trebui să fie ingerat, deoarece poate fi toxic datorită unor componente cum ar fi cetonele, terpene, sau camfor. Acesta poate provoca deasemenea, convulsii și în doze mari poate fi neurotoxică.

De Rusalii gospodarii încă mai împodobesc cu ramuri de salvie, nuc și tei porțile să fie de sănătate și de sporul plantelor.

De unde cumparam produse pe baza de salvie

La Vegis gasiti o gama de 119 tratamente naturiste cu salvie. Vezi produsele

Salvia beneficii, salvia proprietati. Autor: Marilena Bratan

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like.

👇

Back to top button