Ce este terapia tecar (diatermia)?
TECAR sau “transferul electric capacitiv și rezistiv” este o terapie inovatoare care funcționează prin generarea unei activități în țesuturile țintă ale organismului prin stimularea vasodilatației în teritoriul microcirculației și creșterea temperaturii la nivel local.
În ce constă această terapie?
Diatermia constă în aplicarea unei energii electromagnetice asupra unui țesut, reprezentând o terapie instrumentala ideală pentru reducerea durerii încă de la primele ședințe.
Într-adevăr, aceasta folosește efectul condensatorului pentru a genera un câmp magnetic de înaltă frecvență care permite accelerarea proceselor de reparare a celulelor, acționând asupra potențialului membranei și contribuind astfel la o reducere remarcabilă a timpilor de reabilitare.
Datorită modalităților capacitive și rezistive, acțiunea terapiei TECAR poate fi adresată la diferite adâncimi și pe mai multe țesuturi, precum cel muscular, tendon, ligamentar, vascular și limfatic, favorizând resorbția hematoamelor, reducând inflamația și ameliorând nivelul local circulația.
Citeste si: Terapia prin ultrasunete – ce este, cum functioneaza si cand poate fi folosita ca tratament?
Efectele terapeutice ale terapiei tecar
Terapia TECAR utilizează curenți de înaltă frecvență pentru biostimularea țesutului cu o rezistivitate variabilă. Aceasta acționează în zona tratată prin:
- Creșterea proceselor metabolice celulare
- Stimularea energiei înnăscute din țesuturile biologice
- Activarea proceselor naturale de reparare și antiinflamatoare ale organismului
- Activarea proceselor naturale de vindecare ale organismului
- Îmbunătățirea fluxului sanguin prin creșterea vasodilatației
- Ameliorarea durerii prin eliberarea endorfinei.
Prin specificarea frecvenței și tipului de electrod, această tehnologie vizează țesutul specific rănit, stimulând metabolismul celular al țesutului pentru a genera procese reparatoare.
Citeste si: Osteoporoza – Tratament Naturist
Cui îi este recomandată terapia tecar?
Terapia tecar indicatii
- dureri articulare: artroze, traumatisme
- patologii ale coloanei vertebrale (dureri lombare, cervicale, dorsale)
- afectiuni musculare, ligamentare si tendinoase
- patologia articulatiilor mari
- neuropatii de incarcerare
- artralgii cronice de diverse origini
- medicina sportiva
Pe larg, în ce afecțiuni este indicată?
- leziuni musculo-scheletice (entorse,tendinite, bursită)
- dureri cervicale și lombare legate de iritarea nervilor / hernie de disc
- disfuncție de drenaj limfatic
Terapia Tecar poate fi utilizata alaturi de masaj si kinetoterapie.
Cum acționează aceasta asupra bolilor?
Aplicarea unui câmp electric la nivel de țesut biologic, dotat cu caracteristicile adecvate de putere, frecvență și formă de undă, furnizează energie substratului restabilind astfel echilibrul electrochimic compromis de debutul patologiei.
Aceasta este teoria care justifică utilizarea sa în fizioterapie. Fiecare celulă participă la funcția de regenerare a țesutului prin interacțiuni morfologice și electrochimic.
Acțiunea termică, care oferă o ușurare imediată zonei inflamate, eliberează câmpul pentru acțiune mecanică, ceea ce permite o durată mai lungă de tratament și o aplicare mai profundă și, spre deosebire de indicațiile terapeutice ale metodologiei clasice, poate fi repetată și în ședințele ulterioare.
Ce simte pacientul după prima ședință de terapie?
Tratamentul efectuat prin terapia TECAR nu este unul dureros, ci dimpotrivă, prin generarea unei creșteri localizate a circulației mai mici, tehnologia Tecar face posibilă tratarea leziunilor în timpul fazei acute, ameliorând astfel în mod semnificativ durerea.
Este o experiență extrem de plăcută și ajută semnificativ la scaderea gradului de durere.
De câte ședințe de terapie TECAR este nevoie?
În mod normal, pacientul poate fi tratat de 2 până la 5 ori pe săptămână. Cu toate acestea, dacă este necesar, se pot efectua mai mult de un tratament zilnic.
Specialistul va defini numărul de tratamente cel mai potrivit pentru pacient în funcție de starea și evoluția patologiei.
În cât timp se văd rezultatele?
Beneficiile sunt imediate și de lungă durată. Evident, pentru a optimiza rezultatele și beneficiile terapeutice, diagnosticul corect și un protocol terapeutic adecvat sunt de o importanță fundamentală.
Este indicată și copiilor?
Terapia Tecar este contraindicata copiilor sub 14 ani. Este responsabilitatea medicului să stabilească când și cum poate fi efectuată terapia.
Ce contraindicații are terapia TECAR?
- Pacemaker, grefe, pompe de insulina
- Femei însărcinate
- Cancer, epilepsie
- Cartilaj de creștere
- Reacție alergică la cremă
- Tromboza venoasa profunda, probleme de coagulare, afectiuni cardiace decompensate
- Flebită, febra, infectii, arsuri
- Sensibilitate la variațiile termice
Cei care apelează la terapia TECAR trebuie să urmeze o anumită dietă?
Pacienții care vor beneficia de această terapiei nu vor face schimbări majore în ceea ce privește alimentația acestora de până la tratament, însă este important să consulte medicul curant pentru sfaturi în ceea ce privește dieta și stilul de viață.
Recomandări pentru pacienții care apelează la terapia TECAR
Prin respectarea anumitor cerințe oferite de medicul specialist, pacienții vor putea resimți beneficiile terapiei Tecar pe o durată mai lungă.
Balneologia este ramura a medicinii, care utilizează in scop profilactic, curativ si recuperator proprietățile factorilor fizici naturali (ape, minerale, gaze, namoluri terapeutice, factori climatici) si artificiali (termici, electrici, mecanici) aplicati izolat sau nu.
Specialistii recomandă această terapie deoarece este una neinvaziva si nedureroasa care provoacă pacienților o senzatie placuta și relaxanta, garantand rezultate notabile in cel mai scurt timp.