Ulcer varicos – ce este, simptome, tratament

Ulcer varicos – ce este, simptome, tratament

Ce este un ulcer varicos?

Ulcerul varicos, sau ulcerul de insuficiență venoasă, de stază, presupune apariția unei leziuni dureroase, deschise, de obicei la nivelul gambelor, pe partea internă, deasupra gleznelor. Vindecarea durează mult timp, de ordinul săptămânilor, uneori lunilor.

marketing medical
Ulcer varicos – ce este, simptome, tratament 7

Citeste si: Ce este un ulcer și când să mergem urgent la medicul specialist

Simptomele in ulcer varicos

 • picioare umflate (edem)
 • durere la nivelul gambelor
 • senzație de arsură sau mâncărime
 • senzație de oboseală/ greutate la nivelul membrelor inferioare
 • o colorație brună a pielii în jurul ulcerului
 • pielea din jur capătă consistență dură, lucioasă, poate fi caldă sau mai rece decât la membrul opus
 • venele, la nivelul gambelor, sunt umflate, proeminente și evidente la suprafață
 • uneori, lichidul care se scurge de la nivelul ulcerului poate fi urât mirositor

Ulcer varicos complicatii

Ulcer varicos care supurează (infectat)

Cea mai frecventă complicație este infecția ulcerului, adică un ulcer varicos care supurează, și care presupune apariția puroiului la nivelul leziunii, cu înroșirea și umflarea zonei, durerea crește în intensitate și poate apărea febra.

Poate evolua în celulită ( inflamația și infecția dermului înconjurător, de cauză bacteriană, cum ar fi stafilococ sau streptococ)

Printre complicațiile rare, enumerăm:

 • Osteomielita, atunci când infecția este netratată mult timp și evoluează în profunzime, ajungând la os. Infecția este foarte severă și poate duce la septicemie.
 • Malignizarea, adică transformarea într-un cancer bazocelular/ scuamocelular sau melanom (extrem de rare), dar se citează în literatura de specialitate atunci când ulcerele sunt lăsate netratate timp îndelungat, îndeosebi la pacienți peste 60 de ani și care asociază și alți factori de risc.

Ulcer varicos tratament

Tratamentul de început este unul conservator, care presupune:

 • purtarea unor ciorapi elastici, compresivi/ sau compresie pneumatică intermitentă, de primă intenție, cu beneficii dovedite
 • ridicarea picioarelor deasupra planului inimii, pentru scăderea edemului de la nivelul membrului, de mai multe ori pe zi (3-4), câte 30 de minute. Este recomandată elevarea piciorului și în timpul somnului.
 • bandajarea rănii, pentru a o feri de infecție

Medicamentele folosite necesită prescripție, în urma unui consult medical specializat, utilizându-se Pentoxifilin și Aspirină. Scopul lor este de a ajuta circulația sângelui, iar medicul poate prescrie și alte medicamente vasoprotectoare.

De asemenea, pentru a reduce durerea și inflamația, pot fi recomandate antiinflamatoare.

Există studii despre utilizarea altor medicamente, dar nu și-au dovedit încă beneficiile (cum ar fi Zincul).

Tratamentul chirurgical va fi recomandat în cazuri severe, pentru curățarea rănii, grefe de piele, asociate cu chirurgia insuficienței venoase pentru tratarea cauzei.

Cum pansam un ulcer de gamba adanc, cu infectie?

Tratament ulcer varicos infectat

În cazul apariției infecției, se va administra antibiotic pentru ulcer varicos infectat oral/intravenos, în special în cazul celulitei. Nu este recomandată utilizarea profilactică a antibioticelor (în scop de prevenție).

Exercițiul fizic în cazul ulcerului

Circulația venoasă se bazează pe contracțiile musculare, care ajută sângele să circule. Din acest motiv, un exercițiu fizic ușor, regulat, la nivelul gambelor/ gleznelor poate întări musculatura și ajuta circulația.

Câteva flexii ale gambei și ale genunchilor, cu întinderea degetelor și a piciorului în diferite direcții reprezintă un exercițiu care poate fi făcut din șezut.

Sunt recomandate 10 repetări, de mai multe ori în timpul zilei, în special în cazul persoanelor care stau mult pe scaun.

Mersul are un efect benefic în stadii inițiale, pentru a ajuta circulația.

Ulcer varicos tratament naturist

Zincul pare a area utilitate în vindecarea rănilor și un efect împotriva cheagurilor de sânge.

Diosmina și hisperidina, de regulă administrate împreună, sunt două substanțe regăsite în citrice, care ajută la tonifierea venelor varicoase și la circulația limfatică, reducând edemul și durerea.

Iodul ar putea avea un efect asupra vindecării rănilor, precum și rol antiseptic, în utilizare topică.

Gălbenelele, salvia, propolisul, pătlagina au efect cicatrizant, regenerator și antiseptic și pot fi utilizate în compoziția unguentelor topice.

Citeste si: Candida tratament naturist – Cele mai eficiente 4 tratamente naturiste

Tătăneasa este și ea recomandată pentru regenerearea țesuturilor.

Centella asiática este o plantă cu proprietăți benefice în leziuni ale pielii, ulcerații, dar și insuficiențp venoasă, având rol antiinflamator și antiseptic și reducând inflamația locală.

Planta de aloe vera aplicată topic (frunze proaspete) poate fi de ajutor.

Tratamentul naturist nu poate înlocui tratamentul medical, mai ales în cazul ulcerelor în stadiu avansat, sau infectat.

Recomandăm consult medical de specialitate și utilizarea tratamentelor naturiste ca adjuvanți ai terapiei și ale măsurilor conservatoare de tratament.

Spray pentru ulcer varicos

Spray-urile recomandate în ulcerul varicos sunt cele cu efect cicatrizant ( de tip Cicatridina Spray)

Unguent pentru ulcer varicos

Utilizarea cremelor și unguentelor necesită tot recomandarea unui medic. Scopurile utilizării lor pot fi pentru cicatrizare, îngrijirea rănilor și a pielii înconjurătoare (deseori foarte uscată și dură, crăpată), pentru reducerea mâncărimii în cazul apariției eczemei.

De asemenea, se pot utiliza unguente împotriva inflamației, pentru un efect anticoagulant local, precum și antiseptice/ antibiotice. În anumite cazuri, pot fi recomantate unguente pe bază de corticosteroizi.

Unguentele recomandante au tot effect cicatrizant, de tip Cicatridina unguent/ Cicatrol, Jecolan, care nu sunt însă recomandate în cazul leziunilor infectate.

Unguentul de tip Baneocin poate fi utilizat la nivelul pielii în caz de infecții ușoare, însă dacă acestea evoluează, este nevoie de antibiotic oral/ intravenos în caz de severitate, conform unei antibiograme.

Hepathrombinul este un alt unguent care poate fi utilizat în ulcerele venoase, având rol anticoagulant local, de prevenție a formării cheagurilor de sânge.

În cazul ulcerelor în stadiu incipient, pot fi utilizate cremele tip unguent pe bază de plante (gălbenele, aloe, propolis), în scop de a ajuta vindecarea.

Cum prevenim ulcerele varicoase?

Un stil de viață echilibrat, cu exercițiu fizic moderat efectuat constant, evitarea sedentarismului, a obezității, o dietă sănătoasă, precum și renunțarea la fumat sunt factori importanți în prevenirea bolilor venoase.

Cand sa mergi de urgenta la medic

Dacă observi semnele unei infecții, vei avea nevoie de tratament de specialitate. Temperatura crescută la nivelul membrului, roșeață intensă, umflarea și durerea care crește în intensitate ar putea fi primele semne.

Pot apărea frisoanele și febra, iar la nivelul leziunii poți observa sângerări sau scurgeri cu aspect de puroi, în cantitate mai mare decât în mod normal.

Ulcer varicos poze

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share