Medicina pe intelesul tuturor

Ce este Boala Gură Mâna Picior – afecțiunea din rândul copiilor

Boala gura mana picior este o boală de natură virală, foarte contagioasă, ce apare cu preponderență la copiii sub 5 ani și este cauzată de către virusuri din genul Enterovirus, cel mai des Coxsackie A16. Boala durează în general 7-10 zile.

Citeste si: Bolile copilariei explicate pas cu pas

Cum arata boala gura mana picior?

Această patologie se caracterizează prin apariția unor pete și vezicule pe mucoasa cavității bucale, împreună cu o erupție similară pe palme și plante, ceea ce dă și numele bolii. Leziunile nu sunt pruriginoase, însă veziculele la nivelul mucoasei bucale sunt dureroase, mai ales atunci când ulcerează.

Articolul continua mai jos

Citeste si: Copiii si infectia cu Coronavirus

Poze boala gura mana picior

Citeste si: Ce este boala misterioasă a ficatului care afectează copiii din toată lumea?

Boala gura mana picior simptome

 • febra, 39-40 de grade, este primul simptom care apare, înaintea erupției cu aproximativ 1-2 zile. De asemenea, starea copilului se alterează, devenind iritabil și având anumite simptome similare unei răceli comune.
 • dureri în gât, provocate de apariția leziunilor pe toată suprafața mucoasei bucale, linguale și chiar faringiene. Acestea se însoțesc de scăderea apetitului alimentar, uneori chiar refuzul lichidelor
 • erupția apare în mai multe etape: inițial, sub forma unor pete roșii în cavitatea bucală, pe toată suprafața, dar și în jurul gurii, Acestea se transformă apoi în vezicule de culoare gri, înconjurate de halou roșiatic, eritematos și sunt extrem de dureroase, împiedicând alimentația și consumul lichidelor. După câteva zile, aceste vezicule se sparg, ulcerează, formând răni, de asemenea extrem de dureroase.
 • erupția de la nivelul palmelor și plantelor are o evoluție similară: pete și vezicule care se extind și între degete. În cazuri foarte rare, leziunile apar și pe trunchi sau pe membrele inferioare. Este de reținut faptul că, spre deosebire de alte boli eruptive ale copilăriei, leziunile din boala mână-gură-picior nu provoacă mâncărime.
 • erupțiile sunt autolimitate și vor dispărea de la sine, fără a lăsa cicatrici

Citeste si: Ce este gastroenterita, răceala la stomac, afecțiune întâlnită frecvent la copii

Boala gura mana picior la gravide si adulți

Boala mână-gură-picior poate apărea și la adulți, dar în cazuri mai rare și, de obicei, formele sunt foarte ușoare.

Aspectul bolii este similar cu cel întâlnit la copii. Infecția apare extrem de rar la copii mai mari de 10 ani și se asociază, în aceste cazuri, cu imunitate scăzută, cum ar fi perioada sarcinii.

Ce riscuri prezintă boala gura mana picior în timpul sarcinii?

Spre deosebire de alte boli eruptive, aceasta implică riscuri mult mai mici pentru făt atunci când este dobândită pe parcursul sarcinii și apar atunci când virusul poate traversa bariera reprezentată de placentă (deci, prin traumatisme sau patologii ale mamei/ placentei).

Se consideră că infecția în cursul sarcinii crește ușor riscul de avort spontan sau de naștere a unui făt mort. De asemenea, au fost raportate cazuri de anomalii congenitale, în special defecte cardiace congenitale, însă nu există studii care să demonstreze concret această legătură.

Infecția pe parcursul sarcinii crește însă riscul de complicații materne (meningită/ encefalită/ paralizie) și poate da insuficiență respiratorie.

Boala gura mana picior la bebeluși

În cazul sugarilor, boala se manifestă la fel ca la copiii peste 2 ani, însă se recomandă supraveghere medicală atunci când copilul are sub 6 luni, deoarece hrănirea și hidratarea acestuia pe cale naturală poate fi intens afectată (poate refuza complet laptele), prin urmare, riscul de deshidratare este crescut.

Boala gura mana picior complicații

Cel mai frecventă complicație a bolii este deshidratarea, deoarece copiii pierd apetitul pentru alimente și lichide, uneori refuză complet chiar și apa rece, din cauza durerii provocate de către leziuni.

Deshidratarea poate fi prevenită prin convingerea copilului să bea frecvent câteva guri de apă, însă cazurile severe pot necesita administrare de fluide intravenos.

Altfel de complicații sunt rare în această infecție, simptomele bolii fiind în general ușoare și moderate. Există, totuși, anumite cazuri ce pot evolua mai sever și pot da complicații precum:

 • meningită virală, inflamația membranelor care înconjoară creierul
 • encefalită, inflamația creierului
 • căderea unghiilor de la mâini și picioare, în câteva săptămâni de la boală. Nu se cunoaște exact mecanismul și nici legătura certă cu boala. Nu necesită tratament.

Boala gura mana picior diagnostic

Boala se diagnostichează extrem de ușor, clinic, prin examinarea leziunilor de la nivelul palmelor, plantelor și gurii de către medicul pediatru, fiind corelate cu vârsta copilului și cu alte simptome.

Pot fi efectuate teste din gât sau din materiile fecale pentru evidențierea virusului, dar acestea sunt realizate extrem de rar și nu sunt necesare.

Cum se transmite boala gura mana picior și cat de contagioasa este?

Boala se transmite extrem de ușor de la o persoană la alta. Contactul de natură infecțioasă poate avea loc prin intermediul salivei, a materiilor fecale (transmitere fecal-orală prin igienă necorespunzătoare a mâinilor, alimente nespălate etc), fluide de la nivelul veziculelor, dar și prin intermediul picăturilor de salivă din aer eliberate prin tuse sau strănut.

Virusul poate fi contactat inclusiv de la nivelul suprafețelor și a contactului cu mâini murdare.

Cât timp e contagioasa boala gura mana picior?

Prima săptămână de boală este caracterizată de rata cea mai mare de contagiozitate, prin urmare este absolut necesară izolarea copilului la domiciliu în această perioadă.

Există însă și cazuri (foarte rare) în care boala se poate transmite chiar timp de câteva săptămâni.

Izolarea trebuie realizată cel puțin până la dispariția completă a simptomelor și minim 7 zile.

De asemenea, este necesară educația copilului cu privire la limitarea contactului în zilele imediat următoare și evitarea împărțirii alimentelor și apei cu alți copii și, de asemenea, spălarea riguroasă și frecventă a mâinilor.

Cum prevenim boala gura mana picior?

Prevenția infecției se poate realiza prin:

 • educarea copiilor cu privire la spălarea corectă, riguroasă și frecventă a mâinilor, în special după folosirea toaletei, după schimbarea scutecului și înaintea pregătirii mâncării/ înainte de masă. Șervețelele sau gelurile dezinfectante sunt utile atunci când nu sunt disponibile apa și săpunul.
 • curățenia și dezinfecția frecventă a suprafețelor utilizate adesea de către copii, dar și a jucăriilor, unde virusul poate persista pentru mai multe zile
 • educarea copiilor cu privire la evitarea introducerii jucăriilor și a altor obiecte murdare în gură, dar și a consumului de alimente și lichide după alte persoane
 • izolarea persoanelor contagioase pe parcursul simptomelor active.

Boala gura mana picior tratament 

Nu există un tratament specific pentru această patologie, deoarece ea va dispărea de la sine în 7-10 zile, fără să lase cicatrici.

Pot fi administrate bomboane de supt sau spray-uri cu efect anestezic pentru ameliorarea durerii provocate de lezunile de la nivelul mucoasei cavității bucale. De asemenea, ibuprofenul și paracetamolul pot ameliora simptomele generale.

Nu administrați aspirină copiilor mici. Pentru ameliorarea erupției tegumentare, există în farmacii creme calmante.

Boala gura mana picior tratament naturist

Atunci când copilul este mai măricel și poate face gargară în siguranță, fără să înghită, o gargară cu apă călduță cu sare îi poate ameliora disconfortul leziunilor din gură. Aceasta poate fi realizată de câteva ori pe zi sau la nevoie, pentru reducerea durerii.

Înghețata, sorbetul, gelato sau cuburile/ bucățile de gheață sunt foarte eficiente pentru a reduce durerea provocată de leziunile din gură. Băuturile reci, cu gheață, au și ele efect favorabil.

Intrebări frecvente despre boala gura mana picior

In cat timp se vindeca boala gura mana picior?

Boala gura mana picior este autolimitată și va trece de la sine în aproximativ 7-10 zile.

Când mergem de urgenta la medic?

Mergi imediat la medic atunci când:

 • copilul nu poate bea lichide, ceea ce predispune la deshidratare severă
 • copilul este foarte somnolent, nu este responsiv și alert
 • febra nu scade după 3 zile
 • simptomele nu se ameliorează după 10 zile
 • simptomele sunt foarte severe
 • copilul prezintă un sistem imun deficitar (boli autoimune/ se află sub tratament imunosupresor etc)
 • boala survine la un sugar mai mic de 6 luni.

Cum pot avea cel mai bine grija de copilul bolnav?

Izolarea copilului este foarte importantă pe parcursul bolii. Trebuie să ai grijă în primul rând de evitarea deshidratării, acesta refuzând frecvent lichidele și alimentele, mai ales că anumite produse irită și mai tare leziunile din gură.

Pentru a îi veni în ajutor, îi poți oferi:

 • gheață pe băț sau bucăți mici de gheață care ameliorează durerea de la nivelul mucoasei
 • înghețată sau gelato
 • băuturi reci, mai ales apă cu gheață sau lapte (adesea laptele și iaurtul sunt tolerate)
 • alimente moi, care nu necesită masticație și pot fi ușor înghițite
 • evitarea alimentelor sau băuturilor acide, cum ar fi citricele sau sucurile de fructe, dar și sucurile carbogazoase
 • evitarea mâncărurilor sărate sau condimentate
 • clătirea gurii cu apă după masă.

Odată ce a avut boala, poate fi reinfectat?

Nu, în urma bolii este dobândită imunitate pe viață, prin urmare, persoana nu se mai poate reinfecta.

Poate afecta adulții?

Boala gura mana picior infectează rar adulții sănătoși, însă ea poate apărea în anumite cazuri, mai ales pe fond de imunosupresie (boli autoimune, tratament imunosupresor, diabet zaharat etc) sau în sarcină.

Articole asemanatoare

Back to top button