Ce este histerosalpingografia?
Histerosalpingografia este o investigație imagistică destinată în special doamnelor care au probleme de fertilitate.
Pentru o diagnosticare precisă a infertilității feminine, histerosalpingografia analizează interiorul cavității uterine și permeabilitatea trompelor uterine. Astfel medicul ginecolog poate stabili cauza exactă a infertilității feminine.
Alte articole: BIOMICIN FORTE. Antibiotic natural realizat exclusiv din uleiuri esentiale pure.
Cu toate acestea, histerosalpingografia este utilizată și pentru a stabili succesul procedurii de legare a trompelor uterine în cazul doamnelor care nu mai doresc să dea naștere altor copii, pentru a stabili tulburările ciclului menstrual, sângerările anormale sau în cazul în care femeia a suferit un avort spontan.
Când este indicată histerosalpingografia?
Histerosalpingografia se realizează atunci când femeia este suspectă de infertilitate. În plus, histerosalpingografia este necesară atunci când celelalte examene sunt neconcludente sau nu pot stabili încă un diagnostic exact.
Înainte de histerosalpingografie, medicul specialist realizează o ecografie transvaginlă, examenul citologic Babeș-Papanicolau, un examen bacteriologic al secreției vaginale, precum și un set de analize de sânge. Dacă în baza acestora nu se poate stabili o cauză exact a problemelor medicale ale femeii, atunci este realizată histerosalpingografia.
Când nu este indicată?
Histerosalpingografia nu este indicată atunci când:
- femeia este însărcinată;
- femeia suferă de diverse infecții pelviene active;
- femeia este în timpul menstruației și are sângerări abundente;
- femeia este alergică la iod.
Când se poate realiza histerosalpingografia?
Histerosalpingografia se poate realiza oricând, între a 8-a zi și a 12-a zi a ciclului menstrual, prima zi fiind considerată ziua 1 în care au loc sângerările menstruale. Vezica trebuie să fie complet goală pentru a realiza histerosalpingografia.
Unde se poate realiza o histerosalpingografie?
Această investigație imagistică, histerosalpingografia, se poate realiza în regim ambulator, într-o clinică de specialitate sau într-un centru de radiologie. Internarea nu este necesară nici înainte și nici după acest examen medical.
Ce trebuie să facem înainte de histerosalpingografie?
Înainte de histerosalpingografie trebuie să ne golim vezica urinară și, la recomandarea medicului radiolog, putem lua cu o oră înainte de examinare un medicament împotriva durerii și un alt medicament împotriva spasmelor ce pot apărea în timpul procedurii. Scopul acestor medicamente este de a preveni orice posibilă durere în timpul histerosalpingografiei.
Cum se realizează histerosalpingografia?
Pacienta trebuie să poarte doar un halat de consultație. Aceasta se așează pe masa radiologică, în poziție ginecologică, facilitându-i medicului radiolog posibilitatea examinării.
Medicul radiolog inserează în colul uterin un instrument chirurgical, denumit specul, care lărgește și examinează respectiva zonă, ulterior este fixată canula de histerografie cu ajutorul căreia se realizează injectarea substanței de contrast. Substanța de contrast lucrează progresiv și opacifiază colul uterin, uterul și trompele uterine, reflectând orice posibilă problemă medicală.
Astfel, sunt efectuate câteva imagini radiografice pentru a surprinde cavitatea uterină și permeabilitatea trompele uterine. În anumite cazuri pacienta este rugată să își schimbe poziția pentru ca substanța de contrast să evidențieze cât mai bine zonele respective.
Ce se întâmplă cu substanța de contrast?
Substanța de contract este absorbită de organism și eliminată pe cale renală, prin urină, însă atunci când examenul imagistic este încheiat, iar medicul specialist scoate cateterul, o parte din substanța de contrast este eliminată din organism pe cale vaginală.
Cât durează o histerosalpingografie?
Efectuarea histerosalpingografiei durează, în medie, 20-30 de minute.
Histerosalpingografia doare?
Investigația imagistică în sine nu este dureroasă, însă pacientele pot resimți un disconfort moderat atunci când sunt introduse instrumentele medicale necesare. Inserarea substanței de contrast este de asemenea nedureroasă.
Cu toate acestea, după ce este efectuată histerosalpingografia, pacientele pot avea dureri minore în zona abdomenului, febră sau o stare generală de rău din cauza substanței de contrast. În anumite cazuri, din pricina faptului că produsul de contrast conține iod, pacientele pot da semne de alergie, mâncărimi sau o ușoară iritație pe corp.
Este necesară recuperarea?
Histerosalpingografia nu necesită recuperare, pacientele putând să-și reia activitățile obșnuite imediat ce investigația este efectuată.
Care sunt efectele secundare ale histerosalpingografiei?
În primele 2-3 zile pacientele trebuie să poate un absorbant deoarece sunt posibile ușoare sângerări, care sunt normale având în vede complexitatea acestui examen medical.
Tot în primele 2-3 zile pacientele pot resimți:
- crampe;
- dureri abdominale;
- greață;
- amețeală și slăbiciune în corp;
Care sunt complicațiile histerosalpingografiei?
Complicațiile sunt deosebit de rare, însă pot include:
- alergii la substanța de contrast;
- infecții pelviene;
- scurgeri vaginale care miros urât;
- leșin;
- dureri mari;
- febră mare:
După histerosalpingografie este necesar să luăm vreun tratament?
După examenul imagistic medicul specialist poate să prescrie antibiotice pentru următoarele 5 zile pentru a preveni orice posibilă infecție.
Se poate face sex după histerosalpingografie?
După histerosalpingografie este indicat să nu facem sex pentru următoarele 3-5 zile.
Rezultatele obținute de la medicul radiolog care a efectuat histerosalpingografia sunt prezentate de către pacientă medicului ginecolog pentru a stabilit schema de tratament potrivită pentru afecțiunea reflectată.