Sindromul Covid Lung. Ce am aflat și câte mai rămân științei de elucidat?

Sindromul Covid Lung. Ce am aflat și câte mai rămân științei de elucidat?

Ce înseamnă COVID lung (long covid)?

Sindromul Covid lung ( Long COVID) presupune persistența unor simptome debilitante ale infecției cu Sars-Cov-2 după ce virusul a fost eliminat din organism, chiar timp de multe luni.

Cel mai frecvent au fost recunoscute dificultăți în respirație, oboseală extremă și dureri în piept, afectând în mod important calitatea vieții.

marketing medical

Unele studii spun că între 14-30% din pacienții care au trecut prin infecția Covid rămân cu cel puțin un simptom de Covid lung timp de 3 luni de la boală.

Citeste si: Care este diferenta dintre gripa si COVID, raceala?

Ce cauzează Covid lung?

Long COVID este un sindrom heterogen, prin urmare, există mai mulți factori care duc la apariția lui, iar literatura de specialitate descrie chiar existența mai multor forme de Covid lung.

Există cel puțin 2 forme, una specifică pacienților care au avut forme severe, amenințătoare de viață, de Covid, internați în ATI ( în acest caz, Covid lung se manifestă cu afecțiuni importante de organe multiple) iar altă formă a fost descrisă la pacienții cu simptome ușoare/moderate de Covid.

Citeste si: Purpura Trombotică Trombocitopenică si vaccinul COVID-19

Care sunt simptomele sindromului Covid lung (Long COVID)?

Sindromul Covid Lung. Ce am aflat și câte mai rămân științei de elucidat? 1
Aceste simptome nu apar doar la cei care au avut nevoie de internare sau au avut forme severe. Chiar și oameni cu forme ușoare au raportat persistența unuia sau mai multe simptome dintre:

  • oboseală, fatigabilitate
  • dificultăți în respirație
  • tuse persistentă
  • febră
  • senzație de amețeală la ridicarea din șezut
  • lipsa gustului și a mirosului (practic, nu au mai recuperat simțurile după infecție)
  • dureri în piept/ senzație de constricție toracică
  • palpitații
  • dureri articulare sau musculare
  • insomnii
  • anxietate/depresie
  • senzație de ceață cerebrală “brain fog”, dificultăți de concentrare
  • înrăutățirea simptomelor după activități fizice/ mentale

Cele mai frecvente au fost stările de oboseală, lipsa mirosului, dificultăți de respirație și dificultăți de concentrare.

Citeste si: Quercetina – Top 12 beneficii. Cum ajută împotriva COVID

Ce organe pot fi afectate de sindromul Covid lung?

Deși infecția Covid are plămânii drept țintă principală, poate afecta inima, rinichii și sistemul nervos ducând la complicații cardiace, boli renale cronice, sindrom Guillain-Barre și chiar accident vascular cerebral.

Au mai fost raportate cazuri de boală inflamatorie multisistemică, în special la copii, cu inflamații ce au afectat mai multe țesuturi și organe.


De asemenea, un aspect important a fost capacitatea virusului de a crea o predispoziție pentru tromboze (cheaguri de sânge), ce cauzează infarct miocardic sau cerebral, precum și infarcte pulmonare, hepatice sau renale.

Cum știu dacă am Covid lung?

Momentan nu există un test standardizat, ci mai curând se exclud alte cauze care ar putea duce la respectivele simptome ( de exemplu, persoanele vor fi testate pentru diabet zaharat, funcție tiroidiană sau deficit de fier).

Se pot face o serie de teste precum hemoleucograma, EKG, măsurarea tensiunii arteriale, radiografie pulmonară.

Care sunt factorii de risc pentru Covid Lung?

Studiile au arătat cei mai importanți factor de risa implicați în apariția acestui sindrom:

  • O încărcătură virală foarte ridicată ( număr mare de copii ARN de Sars-Cov-2 în sânge)
  • Coexistența diabetului zaharat de tip 2
  • Apariția autoanticorpilor ( îndreptați împotriva țesuturilor proprii ale organismului)
  • Reactivarea unei infecții latente cu virusul Ebstein-Barr

Acest sindrom este, aparent, mai frecvent între vârstele de 35-69 de ani, la femei, persoanele cu comorbidități, persoanele care lucrează în servicii de sănătate sau care locuiesc în zone sărace, fără acces la tratament de specialitate.

Cât durează sindromul de Covid lung?

Oamenii de știință încă studiază intens această formă de boală, care, de altfel, are o mare varietate interindividuală.

Până acum, studiile au descris persistența acestuia timp de mai mult de 5 luni, iar alte rapoarte vorbesc despre o durată de mai mult de 12 luni.

Există o multitudine de factori care influențează durata acestei condiții medicale, de aceea e greu de precizat, în acest moment, cât va dura sindromul Covid lung.

Cercetările sunt în plină desfășurare. Majoritatea persoanelor se simt mai bine cu timpul, mai ales dacă primesc suport, au grijă la stilul de viață sănătos și apelează la tratament simptomatic.

Bolile pulmonare preexistente, diabetul zaharat de tip 2 și alte comorbidități pot afecta recuperarla din Covid lung.

Vaccinul protejează împotriva sindromului Covid lung (Long Covid) ?

Studiile au descoperit faptul că persoanele vaccinate cu cel puțin 2 doze au risc mult mai mic de a dezvolta sindromul Covid lung decât cei nevaccinați.

În primul rând, vaccinurile reduc rata de infectare cu virus, iar în al 2-lea rând, reduc severitatea simptomelor în caz de infectare.

Cu toate acestea, vaccinurile nu reduc în totalitate riscul de a face acest sindrom.

E important de menționat că vaccinurile NU POT CAUZA sindrom de Covid lung. Acesta apare doar în urma infecției cu virus.

Este normal să ai dureri în piept după Covid?

Într-adevăr, durerile toracice au fost descrise ca simptom al infecției Covid, unii oameni experimentând acest simptom și ca parte a sindromului de Covid Lung, sau a apărut la câteva săptămâni de la infecția acută.

Totuși, o durere în piept are mari șanse să nu fie legată de infecția virală, chiar dacă ai trecut prin boală de curând.

Orice nouă durere în piept, necunoscută, e necesar să fie evaluată medical, pentru a exclude alte cauze importante ( angină pectorală, infarct miocardic, complicații pulmonare), în special dacă:

  • este o durere apărută brusc, severă, care nu dispare
  • dacă e însoțită de simptome precum transpirații, anxietate, agitație, vărsături, greață, dificultăți în respirații
  • este însoțită de pierderea conștienței

Copiii pot face sindromul Covid lung?

Sindromul Covid Lung. Ce am aflat și câte mai rămân științei de elucidat? 2
Aparent, copiii au risc mai mic de a dezvolta acest sindrom (cum riscul este mai mic de a contracta infecția), dar este posibil și la cei mici.

Studiile arată că aproximativ jumătate dintre copii au avut simptome la 15 săptămâni după boală, dar care nu le-au afectat capacitatea de a merge la școală și nu au implicat spitalizare.

Citeste si: Covid la copii – Ghidul copilului pentru Coronavirus

Există tratament pentru Sindromul Covid lung?

Din păcate, pentru moment nu există un tratament specific pentru sindromul Covid lung, mai ales cât timp simptomele sunt extrem de diferite între pacienți.

În cazul în care simptomele experimentate sunt severe, este necesar un consult de specialitate, pentru a primi tratament simptomatic și a fi luat în evidență și monitorizat constant de către medic.

Cercetările asupra sindromul covid lung sunt în plină desfășurare, mai ales în contextul în care apar variante noi ale virusului, vaccinarea are loc în continuare și multe lucruri mai sunt de descoperit la infecția Covid în sine, precum și la tratamentul său.

Rămâne de văzut, în viitor, ce ne vor arăta studiile în legătură cu durata sindromului Covid lung, cu complicațiile pe termen lung, dacă unii pacienți se vor recupera vreodată, ce impact va avea asupra copiilor sau asupra altor comorbidități, precum și cu apariția unui tratament specific.

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share