Prolapsul de valvă mitrală se mai numește și sindromul Barlow, prolaps mitral sau boală mitrală mixomatoasă. Este o condiție ce afectează valva mitrală a inimii (situată între atriul și ventriculul stâng).
Valva mitrală este alcătuită din 3 foițe, denumite cuspe, care în mod normal se închid uniform și se deschid pentru a permite curgerea sângelui.
În cadrul acestui sindrom, cuspele sunt moi, flasce și în timpul contracției cardiace, acestea se ridică înspre atriu sub forma de parașută, asociind insuficiență mitrală (permite sângelul să regurgiteze înapoi dinspre ventricul spre atriu). Acest lucru poartă denumirea de prolaps.
Sindromul Barlow nu este în general periculos, majoritatea persoanelor sunt asimptomatice și descoperă existența ei la consulturi de rutină. Uneori, poate fi necesar tratament medicamentos.
Citeste si: Tratament pentru înțepăturile la inimă
Prolaps de valva mitrala simptome
Simptomele ce pot apărea în prolaps de valvă mitrală sunt:
- palpitații, ce se datorează aritmiilor cardiace (ritm cardiac neregulat) sau creșterii frecvenței cardiate
- dificultăți în respirație, ce apar mai frecvent în timpul efortului fizic sau în poziția culcat
- durere în piept/ disconfort
- oboseală, fatigabilitate la eforturi reduse
- amețeli, rareori leșin sau sincopă
- anxietate
Citeste si: Ce este angină pectorală și când să mergi le medic urgent
Prolaps de valva mitrala tratament naturist
Tratamentul naturist in caz de prolaps de valva mitrala nu vindecă boala, nu poate fi considerat un remediu, însă poate ajuta în reducerea simptomatologiei (dacă aceasta există) sau în prevenirea apariției ei.
Un remediu naturist extrem de util este suplimentul de Magneziu, întrucât se consideră că deficitul de magneziu accelerează apariția simptomelor.
Totodată, magneziul este foarte util funcționării normale a musculaturii și a sistemului nervos, ceea ce poate ajuta la stabilizarea ritmului cardiac, reducând palpitațiile și anxietatea, dar are un efect benefic și în ceea ce privește oboseala prevenind un posibil prolaps de valva mitrala.
Citeste si: Prolaps Rectal Tratament si cand sa mergi urgent la medic
Complexul de vitamine de tip B poate ajuta și el la reducerea simptomelor. Poți consuma carne roșie și produse de origine animală precum laptele de vacă sau ouăle, dar și cerealele sunt bogate în vitamina B.
Poți apela la remedii care ajută la reducerea anxietății, cum ar fi ceaiurile și uleiurile esențiale de lavandă și valeriană, mușețel, flori de tei, salvie.
Uleiul de pește este recomandat pentru prevenirea inflamației și a apariției cheagurilor de sânge.
În ceea ce privește oboseala, poți lua suplimente de L-carnitină, dovedită că înlătură stările de slăbiciune și oboseală și poate ajuta la funcționarea mușchiului cardiac.
De asemenea, este necesar să ai o dietă echilibrată și să faci exerciții fizice în ritm ușor și moderat, fiind cea mai eficientă cale pentru o inimă sănătoasă și pentru prevenirea apariției simptomelor.
Alege o dietă mediteraneană și evită fumatul, alcoolul, excesul de cafea, sare, zahăr și grăsimi. Menține o greutate corporală optimă.
Prolaps de valva mitrala si sarcina
Prolapsul de valvă mitrală poate pune probleme doar în condițiile în care acesta este într-o formă foarte severă, cu regurgitare importantă. Altfel, gravidele cunoscute cu sindromul Barlow nu vor avea nicio problemă în cursul sarcinii și nu au risc de complicații.
În literatura de specialitate, sunt citate drept complicații posibile evenimente ischemice cerebrale, aritmii sau endocardită infecțioasă, însă nu se efectuează de rutină o profilaxie a acestora, fiind un subiect controversat.
Dacă prolapsul de valva mitrala nu este de etiologie mixomatoasă, acesta nu pune, în general, probleme nici asupra sarcinii în sine sau a nașterii. Degenerescența mixomatoasă este mai des asociată apariției bolii valvulare la femeile tinere.
Nu s-a descoperit o legătură certă între existența prolapsului mitral și complicații ale sarcinii precum avort spontan, preeclampsie, nou-născut cu greutate redusă la naștere, insuficiență placentară sau hemoragii postpartum.
Este important ca sarcina să fie monitorizată constant iar medicul să aibă cunoștință de existența prolapsului mitral. În cazul în care apar complicații, de regulă tratamentul chirurgical este cel mai des luat în considerare.
Prolaps de valva mitrala cauze
De regulă, cauzele sunt necunoscute. Adesea se poate asocia cu boli de țesut conjunctiv (în prolapsul de valvă mitrală, cuspele au țesut conjunctiv în exces, întinzându-se mai mult decât în mod normal) și se poate întâlni un istoric familial (trasmitere genetică).
Cel mai fervent, cauza este degenerescența mixomatoasă a valvelor.
Prolaps de valva mitrala cand devine urgenta medicala?
În general, prolapsul de valvă mitrală nu afectează calitatea vieții și nu are un risc semnificativ, putând rămâne asimptomatică o mare parte a vieții.
Cu toate acestea, simptomele sunt comune cu alte boli valvulare, prin urmare este necesar ca aceasta să fie monitorizată și recomandăm un consult medical pentru a o diagnostica în mod corect.
E necessar să mergi la medic dacă apare o durere în piept nouă, severă și persistentă sau se agravează o durere preexistentă. Acestea pot fi semnele unui infarct miocardic.
Sună medicul dacă ai suferit o sincopă/ pierderea stării de conștiență, ai dificultăți în respirație, tuse cu expectorație cu aspect de sânge sau dacă simptomele cunoscute anterior se agravează.
Problema devine serioasă atunci când debutează aritmiile cardiace, regurgitarea mitrală devine severă, cavitățile inimii se lărgesc sau scade fracția de ejecție a inimii (apare insuficiența cardiacă). Acestea pot duce la necesitatea intervenției chirurgicale.
Prolaps de valva mitrala cu regurgitare grad 2 – ce este
Un prolaps de valva mitrala în sine nu poate fi clasificat pe grade de severitate, însă ceea ce se cuantifică este severitatea regurgitării mitrale asociată acestei patologii.
Disfuncția ce caracterizează insuficiența (regurgitarea) mitrală este clasificată în 4 tipuri/ grade, fiecare fiind asociat cu diferite condiții ce au dus la instalarea ei.
Insuficiența mitrală grad 1 presupune o mișcare normală a valvelor, insuficiența apare prin alte mecanisme. Se asociază cu boli precum perforații de valvă în endocardită, boli valvulare congenitale, boală cardiacă ischemică sau cardiomiopatii.
Insuficiența mitrală grad 2 asociază o mișcare exagerată a valvelor, de aceea este asociată prolapsului de valvă mitrală (în special prin degenerescență mixomatoasă). Alte condiții asociate pot fi ruptura sau elongația de mușchi papilar, ruptura sau elongația de cordaje tendinoase.
Tipul 3A înseamnă o mișcare restricționată a valvelor prin retracție (în calcificări, afectare în urma radioterapiei, fuziunea valvelor, fibroză etc)
Tipul 3B presupune tot mișcare restricționată, dar printr-o deplasare apicală a valvelor, în dilatații ventriculare (cardiomiopatie, boală cardiacă ischemică), fibroză ventriculară sau anevrisme.
Recuperarea dupa operatie de prolaps de valva mitrala
Operația efectuată pentru prolapsul de valvă presupune înlocuirea valvei cu o proteză biologică sau mecanică.
În urma operației, frecvent există o stare de slăbiciune și oboseală în primele săptămâni, efortul fizic nefiind suportat. Pot exista dureri în piept, uneori chiar cu caracter anginos, ce afectează umerii, brațele sau spatele. Durerile pot proveni și de la incizie.
După 4-6 săptămâni, va crește capacitatea de efort fizic, activitățile zilnice putând fi reluate treptat. Nu va fi permisă ridicarea obiectelor grele sau a unor activități ce presupun utilizarea mușchilor pieptului și brațelor.
În continuare, poate persista senzația de oboseală, fatigabilitatea apărând în continuare la eforturi și necesitând repaus.
Este recomandat să nu folosești mușchii pieptului și ai brațelor nici la exerciții fizice, nici pentru a te sprijini sau ridica de pe scaun, pentru cel puțin 6 săptămâni postchirurgical.
Medicul îți va recomanda o dietă sănătoasă, echilibrată și începerea activității fizice ușoare (de exemplu, mers pe jos, pe distanțe care vor fi crescute treptat) după aproximativ 2 luni, ce va ajuta la recuperare și la menținerea unei greutăți sănătoase. Va fi interzis fumatul.
Nu trebuie să uităm nici de posibilele efecte psihice, fiind raportate cazuri de anxietate și depresie sau stări emoționale intense, precum și stres în urma operației, pentru care recomandăm terapie psihologică și tehnici de relaxare și respirație. Somnul este foarte important, odihna și repausul fiind recomandate în mod special în recuperare.
Îți pot fi prescrise medicamente precum aspirină, anticoagulante sau va trebui să reiei schema medicației pe care o aveai înainte de operație.
Este recomandat să nu iei medicamente fără a întreba medicul (nici antiinflamatoare nesteroidiene – de tipul ibuprofen, naproxen sau aspirină.
Întreabă medicul despre posibilitatea reluării condusului de autovehicul sau pentru momentul în care poți relua activitatea sexuală.
Prolaps de valva mitrala sfaturi medicale
Un prolaps de valvă mitrală nu este o condiție în mod normal amenințătoare de viață. Majoritatea pacienților nu au nevoie de tratament, ci doar de monitorizare.
Prolapsul sever poate cauza regurgitare mitrală importantă sau poate duce la complicații precum infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Este bine să știi cum să le identifici.
Nu e nevoie să lei preventiv antibiotice în cazul intervențiilor stomatologice, indiferent de prezența sau nu a simptomatologiei.
Sindromul Barlow (prolaps de valva mitrala) poate fi descoperit întâmplător, la o auscultație cardiacă ( poartă denumirea de sindromul click-suflu) sau la ecocardiografie. Teste suplimentare pot fi radiografia toracică, EKG-ul sau testul de efort.
Medicamentele in caz de prolaps de valva mitrala ce pot fi prescrise sunt aspirina și anticoagulantele, antiaritmice, betablocante, diuretice sau antibiotice (doar în urma operației).