Păpădia este o plantă medicinală care are numeroase beneficii pentru organism. În același timp, tot ea este cea care deschide sezonul recoltării plantelor medicinale din flora sponană. Ce boli tratezi cu ceai de papadie?
Frunzele de păpădie din care se prepară infuzia sunt bogate în fibre, proteine și glucide. De asemnea și în vitamine și minerale, vitamina A, E, K, C, vitamine din complexul B.

Beneficiile sale sunt cunoscute datorită efectelor terapeutice. Încă din cele ma vechi timpuri, ceaiul de păpădie a fost folosit cu scopuri medicinale.
Citeste si: Beneficiile ceaiului de tei: aromat și sănătos
Ceai de papadie 5 beneficii importante pentru sanatate
Ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge
Datorită substanței ”insulină” pe care o regăsim în păpădie, o fibră solubilă, cercetătorii au descoperit că o ceasca de ceai de papadie poate avea propietăți antidiabetice.
Insulina este cea care conține un complex de carbohidrați, ce susțin creșterea bacteriilor benefice la nivelul tractului gastrointestinal, dar în același timp ajută la eliminarea bacteriilor negative.
În urma acestei acțiuni, sensibilitatea la insulină crește, iar acest lucru ajută la evitarea unei creșteri bruște a nivelului de glucoză.
Ajută la o potențială reducere a colesterolului și a trigliceridelor
Studiile efectuate pe un model animal, au demonstrat că ceaiul de păpădie ar putea reduce nivelul de colesterol și trigliceride datorită unor compuși ce se regăsesc în această plantă.
Citeste si: Beneficiile ceaiului de pătrunjel pentru sănătate
Benefic pentru stomac
Un ceai de papadie preparat din radăcina păpădiei poate avea efecte pozitive la nivelul stomacului și a digestiei. Majoritatea celor care au consumat un astfel de ceai, au menționat că apetitul este ușor mărit, calmează stomacul și combate cosntipația. Deși pot fi și excepții de la această situație.
Digestia, simptomele de balonare excesivă, crampele abdominale, diareea și hemoroizii pot fi ameliorate de ceaiul de păpădie.
Remediu pentru ficat
Consumand ceai de păpădie, la nivelul ficatului, stimulează producerea bilei, ce ajută enzimele corpului să descompună grăsimile în acizi grași, dar și să ajute la filtrarea și detoxifierea sângelui.
Ficatul are și abilitatea de a metaboliza aminoacizii, grăsimile și colesterolul.
Vitaminele și nutrienții care se regăsesc în păpădie ajută ficatul în aceste funcții și asigură ca acesta este într-o bună stare de funcționare. Fiind un considerat un aliat pentru digestie, ficatul va avea o muncă mai ușoară de fiecare dată când mâncăm.
Remediu pentru infecțiile urinare
În perioada în care suntem răciți, o ceasca de ceai de păpădie poate fi aliatul nostru, dar mai ales atunci când suferim de infecții urinare. Beneficiile acestui ceai pentru tractul urinar sunt următoarele:
- Conține numeroși nutrienți și antioxidanți
- Promovează detoxifierea ficatului, dar și a rinichilor, astfel ajută împotriva infecției
- Diuretic puternic, promovează urinarea și ajută la curățarea tractului
- Are efect anti-bacterian și dezinfectat, prevenind dezvoltarea bacteriilor care cauzează infecția
Propietăți ale ceaiului de păpădie din rădăcină:
Așa cum am menționat și în introducere, păpădia este foarte bogată în diverși nutrienți. Datorită lor planta are numeroase efecte. O cană de ceai conține:
- 25 de calorii
- 42 mg de sodiu
- 220 mg de potasiu
- 5 g de carbohidranți
- 7% fibre
- Vitaminele K, A, B6, C
- Calciu, fier și magneziu
Cum se prepară ceaiul de păpădie?
Infuzia se prepară cu 250 de ml de apă fierbinte, peste care se adaugă 10 grame de frunze uscate de păpădie și se lasă la infuzat pentru aproxmativ 10 minute. După aceea ceaiul se strecoară și se consumă ca atare cu puțină miere.
Cum slabesti cu ceai de papadie?
Ceai de papadie contraindicații
În perioada de alăptare, ceaiul de păpădie are un efect negatv, reduce producșia de lapte.
Sucul care se găsește în tulpini poate provoca sensibile alergii. Mai ales dacă ai avut anumite reacții și la alte plante.
Persoanele care au probleme cu retenția de apă le este recomandat să consulte un medic pentru a verifica nevilul de potasiu.
Sursa foto: freepick