Păpădia în mâncare, ceaiuri și remedii naturiste

papadie beneficii

Nu știu cum sunt alții dar eu abia aștept să se umple câmpurile și pajiștile de păpădie. Mie dragă această plantă de când eram copilă. Imi amintesc cu mare drag că abia așteptam să ies de la școală și să mă duc la cules de păpădie. Erau locuri numai de noi știute și tare mândră ajungeam acasă cu coronițe puse pe creștet  de parcă mama natură ne *premia* pe toți copii și ne făcea mai sănătoși. Cititi si: Beneficile păpădiei – planta “care vindecă 100 de maladii”

Bunica îmi păstra cununile în cămară, atârnate de grindă. După ce se uscau, florile de păpădie le punea în săculeți de pânză pentru ceaiuri și alte tincturi ce le făcea.

marketing medical

În scop medicinal, pot fi folosite atât tijele plantelor, cât şi frunzele, florile şi rădăcina, din care se prepară tincturi, pulberi, infuzii şi tot felul de tratamente homeopate recomandate ca adjuvant în diverse probleme de sănătate. Florile pot fi adaugate în salate sau, în combinaţie cu diverse ingrediente, pot fi utilizate pentru producerea vinului de păpădie.

Superstiţii legate de florile păpădiilor

Dacă o păpădie rămâne deschisă toată noaptea, a doua zi va ploua, iar dacă o mirosi și ți se îngălbeneşte nasul, cineva se gândește de tine.

Bătrânii povestesc, cum că în vremuri străvechi florile puse în buchetul miresei ar aduce noroc tânărului cuplu, iar căsătoria va fi presărată cu prosperitate, noroc şi copii sănătoși și frumoși

Aduce ghinion să culegem păpădii dintr-un cimitir pentru că acelea sunt florile mormintelor. Indiferent de superstiţii, tratamentele naturiste cu flori de păpădie sau cu alte părţi ale acestei plante sunt soluţii facile, ieftine și la îndemână pentru menţinerea unei stări bune a sănătăţii.

Si pentru că mulți cititori ne-au intrebat foarte multe lucruri despre aceasta planta -supranumită și floarea copiilor, o să răspundem la cât mai multe, pentru a vă informa de beneficiile acestei minuni a naturii.

Articol recomandat: 20 proprietăți miraculoase ale salviei – floarea Maicii Domnului

Cum se face siropul de păpădie?

De ce ai nevoie?

  • 500 g flori de păpădie
  •  5 l apă plată
  •  5 kg zahăr
  •  3 lămâi stoarse

Siropul este delicios și ne  aduce aminte de mierea de albine .

Gustul siropului are o aroma bogată și ne poate îndulci zilele calde de vară. Este un înlocuitor ideal pentru deserturi și băuturi.  Siropul se prepară din petalele florilor de păpădie culese cu grijă când vremea este frumoasă afară e soare.

Etapele preparării siropului de papadie

  • Se spală foarte bine florile de proaspăt culese și se curăță petalele.
  • Se pun la fiert florile împreună cu apa plată, la foc mic.
  • Se așteaptă ca apa să dea în clocot, iar apoi se mai lasă 10 minute.
  • Când este gata, luăm de pe foc amestecul și îl lăsăm la macerat timp de o zi.
  • A doua zi, conținutul se trece printr-o sită, scurgând bine florile.
  • Sucul scurs se pune în oală, împreună cu zahărul și zeama de lămâie.
  • Se pune pe aragaz, la foc mic, timp de aproximativ două ore sau până când începe să se îngroașe. Dacă este prea gros, riscă să se zaharisească.
  • Când este gata, siropul se toarnă în sticle sterilizate și se depozitează in cămară.

Are un gust minunat!

Florile de păpădie ce afecțiuni tratează

  1. Păpădia este un diuretic natural

Această plantă purifică sângele și curăță sistemul digestiv, elimină constipația. Deasemenea este recomandată persoanelor care transpiră în mod abundent.

2. Ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi

3. Imbunătățește digestia și ajută la eliminarea gazelor din organism

4. Păpădia este bună deoarece ajută la reglarea tensiunii arteriale

5. Are rol hepatoprotector-favorizează secrețiile biliare și ajută  ca ficatul  să funcționeze în mod optim.

6. Pădădia ajută la reducerea stării de stress

Aici responsabile de reducerea stresului și a oboselii sunt tulpinile de păpădie, care dacă se consumă în stare proaspătă ajută la îmbunătățirea sucului gastric din stomac prin curățarea acestuia de reziduri.

7. Păpădia ajută la reducerea colesterolului

8. Păpădia rezolvă și problemele tenului

9. Păpădia ajută mult și în curele de slăbire.

Curele cu păpădie curăţă corpul de toxine şi reduc erupţiile cutanate. Bea zilnic, timp de două săptămâni, câte o cană de ceai, preparat din o lingură de rădăcină uscată şi mărunţită la 250 ml de apă clocotită.

10. Reglează hipertensiunea arterială

Noi am cules pentru Dumneavoastră cele mai importante informații pe care această planta le poate avea pentru tratarea diferitelor afecțiuni.Sigur, ele sunt mult mai multe, dar ar trebui să scriem o carte numai cu beneficiile aceste minunate plante-păpădia.

Ce părți din păpădie putem consuma?

Putem consuma în stare proaspătă 5-6 tije de păpădie, timp de 2-3 zile pentru a ajuta digestia și pentru o purificare temeinică a stomacului. Atenție! Nu consumați mai multe tije deoarece sucul poate provoca intoxicații.Totul trebuie făcut cu măsură, pentru a ne bucura de sănătate.

Frunzele le putem integra în salate.

Florile se pot folosi pentru a prepara o delicioasă dulceață, dar se pot adăudă în ciorbe sau salate. Unele gospodine pun florile la murat sau se pot consuma prăjite. Sunt delicioase!

Reteta miere de păpădie

Se culeg florile de preferat din zone puțin poluate(de pe dealuri) unde nu prea umblă animalele.

Ai nevoie de :

  • 350 gr flori de păpădie proaspăt culese
  • 800 gr zahar
  • 1l apă
  • 1 lămâie

Cum se prepară mierea de păpădie

Se spală cu atenție florile în apă rece. Ideal este să le speli pe fiecare în parte sau cel puțin  să nu le strângi în mână. Poți folosi și o strecurătoare. Ai mare grijă să nu le zdrobești. Pune apa la fiert și adaugă florile când dă în clocot.

Lasă să fiarbă timp de un minut. Oprește focul și lasă această compoziție la macerat o zi. Se strecoară compozitia și se storc bine florile. Se adaugă zahărul și lămâia. Putem rade și coaja de lămâie pentru o aroma deosebită.

Totul se pune la fiert la foc mic. Stai cu ochii pe preparat și nu-l lăsa să clocotească. Lasă până scade suficient și ajunge la consistența siropului. Atunci este gata când nu mai picură de pe lingură, ci curge neîntrerupt.

Se toarnă în borcane sterilizate apoi lași să se răcească. Se ține la frigider sau la loc răcoros. Atenție să nu puneți conservanți.

Pentru ce este bun ceaiul de păpădie?

10 Beneficii ale ceaiului de păpădie

  1. Îmbunătățește circulația sângelui;

2. Reduce glicemia;

3. Tonic pentru organism;

4. Îmbunătățește digestia

5. Este un bun remediu  pentru constipație – Stimulează circulația;

6. Detoxifiază corpul și are efect hepataoprotector

7. Elimină lichidele reținute în exces în corp;

8. Reduce inflamațiile;

9. Previne balonarea;

10. Reduce stresul;

Cum se prepară ceaiul de păpădie

Se pune la fiert apă(250 ml) și se adaugă o linguriță de frunze uscate. Lași acest amestec la infuzat 2 minute. Strecori ceaiul și îl lași să se răcească natural. Il poti consuma călduț. Pentru un gust desăvârșit poți adăuga o felie de lămâie.

Poți face ceai (decoct) și din rădăcină de păpădie.

Ai nevoie de :

  • o lingură de rădăcină de păpădie uscată
  • 500 ml apă fiartă

Cum prepari ceaiul din rădăcină de păpădie?

Apa se pune la fiert in ibric, iar cînd ajunge să clocotească adaugi o lingurită de amestec de rădăcină de păpădie.

Lași la infuzat 5 minute și astepți să se răcească ceaiul în mod natural.Il poți savura cu miere sau îi poți adăuga o felie de lămâie.

Ce spui de o cafea savoroasă de dimineață..din păpădie?

Cum se prepara delicioasa cafeaua de papadie

Din rădăcina uscată şi măcinată a plantei se prepară „cafeaua pentru micul dejun”. Pentru a fi mai gustoasă, pulberea de păpădie şi cafeaua de cicoare (pe care o poți achizițoiona de la magazinele naturiste) se amestecă în părţi egale (câte o linguriţă din fiecare )la o ceaşcă de apă.

Rezultă o combinație reușită de care te poți bucura în fiecare dimineață.

Ce este tinctura de păpădie?

La ce folosește și cum se prepară tinctura de papadie?

Tinctura de păpădie poate face  adevărate minuni pentru un ficat încărcat de toxine. Fitoterapeuți recomandă păpădia ca avand rezultate excepționale în afecțiunile hepatice.

Ficatul fiind cel mai important organ detoxifiant al organismului, el lucrează permanent pentru eliminarea deșeurilor și a substanțelor nocive din corp. Așadar din când în când aceste trebuie ajutat pentru a-și menține funcțiile în parametri optimi.

Cum se prepară tinctura de păpădie

Rădăcinile de păpădie se mărunțesc în blender și se pun într-un borcănel mic din sticlă neapărat.

Peste macerat se toarnă oțetul sau alcoolul și se amestecă bine. Lichidul trebuie să acopere plantele cel puțin două degete(3-5 cm).

Cel mai bun tip de alcool pentru prepararea tincturilor este vodka sau țuica de casă.(pălincă).

Dacă folosiți oțetul, recomandat ar fi cel de mere.

Puneți capacul și închideți borcanul ermetic. Puneți recipientul, la soare, sau într-un alt loc călduros și însorit din casă.

Lăsați rădăcinile de păpădie la macerat timp de 4-8 săptămâni. Agitați recipientul  în fiecare zi pentru a ajuta la dizolvarea substanțelor active din plante în solvent.

După finalizarea perioadei de macerare, se strecoară prin sită. Păstrați tinctura obținută într-o sticlă de culoare închisă.

Se depozitează într-un loc întunecos și răcoros din casă.

Mod de administare tinctura de papadie

Se administrează câte o linguriță, de trei ori pe zi.

Beneficiile tincturii de păpădie

Rădăcinile de păpădie sunt bogate în substanțe proteice, fibre, rezine, vitamine (A, B, C, D, E), minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu, bor, siliciu, zinc, fier)

Cu o acțiune tonică, tinctura stimulează secrețiile biliare și îmbunătățește implicit funcțiile hepato-biliare.

Rădăcina de păpădie are un gust amărui  care ne dă de înțeles că este o plantă benefică pentru ficat și bilă.

Mai avem ca beneficia și faptul că păpădia mărește cantitatea de urină eliminată. Este în primul rând un agent diuretic și laxativ. Prin efectele sale depurative ajută la curățarea organismului de toxine.

Când putem culege rădăcinile de păpădie?

Rădăcinile se scot din pământ în timpul verii, începând cu luna iulie și până la sfârșitul toamnei. Pentru a le îndepărta se folosește sapa. Acestea imediat după recoltare se spală de pământ, se curăță și se toacă mărunt. Se pot folosi pentru macerat sau se pot usca.

La uscat, trebuie să avem un spațiu curat și uscat. După uscare se depozitează în pungi de hârtie.

Rădăcinile uscate se pot folosi ulterior la prepararea de ceaiurilor și a tincturilor.

Produse recomandate

Magazinul Vegis are o gama de peste 68 de produse pe baza de papadie de la ceaiuri la tincturi sau suplimente alimentare. Deasemenea in cadrul magazinului naturist Plantum pe stoc gasiti 26 de produse diferite pe baza de papadie ce pot fi livrate direct la dvs. acasa.

Articol recomandat: Ce este si cum ajută Quercetin în caz de COVID-19

Să fie de leac și sănătate!

Păpădia în mâncare, ceaiuri și remedii naturiste – Autor: Marilena Bratan

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share