Sfatul Medicului

Când devine durerea de cap motiv de îngrijorare?

De ce apar durerile de cap?

Unul dintre cele mai comune simptome pe care le resimțim de multe ori de-a lungul vieții este durerea de cap. De cele mai multe ori, ea este benignă, fără o importanță deosebită, putând fi cauzată inclusiv de stresul obișnuit. Totodată, există și motive care ne pot alarma, atunci când este nevoie să apelăm la medic. Vom dezbate în continuare tipurile principale de dureri de cap și ce putem face pentru a le preveni.

Articol recomandat: Durerile Abdominale – Când sa mergi la medic în regim de urgență

Articolul continua mai jos

Tipuri de dureri de cap

 • Durerea de cap de tip tensional – este variante cea mai comună, se manifestă pe ambele părți ale craniului, cât și în zona frontală sau occipitală, putând fi resimțită în tot capul.
 • Durerea de tip cluster – durerea de regulă este foarte severă, manifestându-se la nivelul unui ochi, ce devine roșu și lăcrimează în mod excesiv. Pe aceeași parte, nasul poate deveni congestionat. Durează mai multe zile.
 • Durerea de cap zilnică persistentă – este o durere ce apare aproximativ zilnic, fără a se opri timp de 24 de ore. Este o formă rară, dar poate afecta sever calitatea vieții. Nu are o cauză cunoscută.
 • Durerea de cap cauzată de exercițiul fizic intens – poate fi o durere pulsatilă, pe ambele părți ale craniului.
 • Durerea de tip post traumatic, ce apare la 2-3 zile de la o leziune craniană, se însoțește de amețeli, vertij, dificultăți de concentrare și tulburări de memorie.
 • Durerea hormonală, ce apare la femei, corelată cu perioadele menstruale, sarcina și menopauza, dar și cu medicația contraceptivă sau de substituție de hormoni.
 • Durerea de cap de tip sinusal – asociată cu sinuzită- durerea apare în jurul ochilor, obrajilor, în zona sprâncenelor sau a frunții, la baza nasului sau chiar la nivelul maxilarului. Se însoțește de senzația de presiune în aceleași zone, de reducerea mirosului, congestie nazală și obstrucție nazală, uneori febră, dureri de ureche, tuse.
 • Hemicrania continua reprezintă o durere cronică și persistentă ce apare pe o singură parte a capului, incluzând fața. Există perioade în care durerea se poate exacerba, devenind foarte severă, pe lângă durerile zilnice continue, de intensitate moderată. Diagnosticul se pune după minim 3 luni de durere continuă pe aceeași parte, fără pauze. Tratamentul cu indometacin poate fi de ajutor în această situație.
 • Durerea tip Thunderclap (fulgerătoare), o durere de intensitate enormă, ce are debut și sfârșit brusc, fiind cauzată de un AVC hemoragic sau ischemic, ruptura sau blocajul unui vas, traumatism cranian, spasmul vascular sau inflamația vaselor. Este o durere ce indică o problemă severă.
 • Migrena este o durere de regulă de intensitate mare, ce apare de mai multe ori în cursul vieții la persoanele predispuse. În mod tipic, apare doar pe jumătate de craniu, este pulsatilă, durează aproximativ 2-3 zile și este agravată de activitățile zilnice.
Când devine durerea de cap motiv de îngrijorare? 1
In anumite cazuri, persoanele ce suferă de migrene pot avea o fază premonitorie, cu câteva zile înainte de apariția migrenei, experimentând simptome de oboseală, tensiune musculară, schimbări de dispoziție.

Se însoțește frecvent de simptome precum grețuri, vărsături, fotofobie (persoana nu suportă lumina), fonofobie (nu suportă zgomotele).

Unele persoane au ceea ce se numește migrenă cu aură, adică niște simptome tipice, prodromale, ce apar cu câteva minute înainte de debutul durerii. Ele sunt constante la aceeași persoană, de regulă apar sub aceeași formă.

Cel mai des vorbim despre aura vizuală, prin apariția unor puncte luminoase, linii zig-zag sau chiar pierderea temporară a vederii înainte să apară durere.

Articol recomandat: Durerile menstruale (dismenoreea). Cum le poți ameliora?

Articol recomandat: Ulcer Perforat, când acesta devine o urgență medicală?

Dureri de cap in sarcina

Când devine durerea de cap motiv de îngrijorare? 2
Adesea, durerile de cap ce apar în cursul sarcinii se datorează modificărilor hormonale. Totuși, durerile de cap severe, apărute în special mai târziu în sarcină, pot fi un semn al preeclampsiei (hipertensiunii de sarcină) și este necesar să te adresezi imediat medicului.

Alte cauze pot fi renunțarea la cofeină (indiferent că vorbim despre cafea, ceai sau băuturi acidulate), somnul insuficient, deshidratarea, hipoglicemia, stresul, postura deficitară mai ales în ultimul trimestru de sarcină, cât și anxietatea sau depresia. Migrena se poate înrăutăți în primele luni de sarcină.

Dureri de cap la copii

Acestea sunt destul de comune la copii și, de cele mai multe ori, sunt benigne. Și în cazul copiilor, durerea de tip tensional este cea mai frecventă, dar și migrenele pot fi prezente. În alte cazuri, durerea de cap poate fi dată de traumatisme sau infecții.

Tipul de durere este orientat de către simptomele de însoțire, similare cu cele ale adulților pentru fiecare formă în parte. Poate exista și o predispoziție genetică (mai ales în cazul migrenelor), iar factorii emoționali, precum stresul și anxietatea, trebuie să fie luați în considerare.

Cafeina în cantitate mare poate provoca durere la copii, dar și alimentele ce conțin nitrați.
Extrem de rar poate fi vorba despre tumori, abcese sau sângerări cerebrale în cazul copiilor.

Intrebari frecvente

De ce am dureri de cap si stari de greata?

Există o multitudine de cauze pentru durerea de cap însoțită de greață. Cel mai frecventă cauză pentru care apare această combinație este migrena.

În cadrul acestei afecțiuni, simptomele sunt multiple, greața fiind foarte des întâlnită, alături de sensibilitate crescută la lumină și zgomot și durerea de cap unilaterală.

Pe lângă migrenă, alte cauze sunt reprezentate de deshidratare, dar și de hipoglicemie. Ce-a de-a 2-a condiție (hipoglicemia) poate apărea la persoanele cu diabet zaharat, dar și ca efect secundar al medicamentelor, în urma consumului crescut de alcool, în urma unor deficiențe hormonale, a insuficienței renale sau hepatice severe.

Alte cauze posibile pot fi stresul și anxietatea, menopauza, alergiile, hipertensiunea, durerile în gât, cetoacidoza, meningita și encefalita, labirintita, hiponatremia, hemoragia subarahnoidiană, anevrismele cerebrale, intoxicațiile și otrăvurile, virusul Covid și o multitudine de alte infecții, bacteriene sau virale (febra galbenă, polio, antraxul, West Nile, sindromul șocului toxic etc).

De ce am dureri de cap in zona fruntii?

Cel mai frecventă cauză ce dă durere de cap la nivelul frunții este durerea de tip tensional, comună.

Este o durere surdă, constantă, cu caracter de presiune, ce se poate întinde în spatele ochilor și poate da și sensibilitate la nivelul scalpului, gâtului și umerilor.

Stresul, anxietatea, oboseala și depresia sunt cauze frecvente ale acestui tip de durere.

Durerea dată de afecțiuni ale ochilor se poate manifesta la nivelul frunții, cum ar fi la persoanele care nu își corectează defectele de vedere purtând ochelari sau care au astigmatism.

Durerile de tip cluster, extrem de severe, apar și ele la nivelul frunții, în mod tipic pe o singură parte și se însoțește de simptome oculare și nazale pe aceeași parte.

Durerea sinusală dată de infecții sau rinita alergică are frecvent localizare la nivelul frunții, se agravează la modificări de poziție ale capului și asociază obstrucție nazală, congestie și febră.

De ce am dureri de cap si ochi?

Durerile de cap asociate cu durerile oculare pot fi date de utilizarea îndelungată a device-urilor cu ecran, în special la persoanele ce lucrează pe calculator.

Distanța incorectă față de ecran, postura defectuoasă, lipsa unor pauze duc la apariția acestui tip de durere. Asociază adesea și tulburări de vedere.

Migrenele și durerile de tip cluster se manifestă și la nivelul ochiului. În durerea de tip cluster, ochiul este roșu și lăcrimează excesiv.

De ce am dureri de cap dimineata?

Dacă durerile apar imediat la trezire, ele pot fi semnul unei migrene sau chiar a mahmurelii (însoțită de alte simptome specifice, cum ar fi amețeala, uscăciunea gurii și setea intensă, oboseala, dificultățile de concentrare sau palpitațiile).

Apneea în somn este o cauză importantă de dureri de cap dimineața. Această afecțiune reprezintă perioade de oprire a respirației în cursul somnului, asociate cu sforăitul și apare la persoanele mai în vârstă, de regulă supraponderale, care au o obstrucție de-a lungul tractului respirator. Apneea în somn provoacă lipsa de odihnă, cu somnolență diurnă și dureri de cap.

Articulația temporo-mandibulară poate da durere raportată la mușchii adiacenți și apare de regulă din cauza masticației excesive (de gumă de mestecat, de exemplu), sau a bruxismului.

Tumorile, deși un diagnostic rar, este puțin probabil să fie cauza unei dureri de cap. Orientarea diagnosticului către o tumoră se face în contextul unor simptome specifice, îndelungate și a eliminării altor cauze posibile, mai frecvente, de dureri de cap.

Simptomele posibile pot fi depresia, dificultatea de concentrare, tulburări de comportament și personalitate, tulburări de vorbire, crize convulsive, tulburări vizuale, paralizii sau slăbiciuni ale membrelor.

De ce am dureri de cap la tâmple?

Durerea la nivelul tâmplelor poate apărea și ea în migrenă și în durerea tip cluster. O altă cauză însă este arterita temporală (o inflamație la nivelul arterei temporale, pe una sau ambele părți ale capului).

Poartă denumirea de arterită cu celule gigante și este mai frecventă la bărbații în vârstă. Durerea este foarte severă, la nivelul tâmplelor sau în partea posterioară a craniului, pe o singură parte de obicei.

Pielea regională este extrem de sensibilă la atingere, apare durere la nivelul mandibulei în tipul masticației, dar și dureri musculare sau chiar dureri la nivelul brațului, cu rigiditate și durere în umeri și gât. Febra și oboseala, dar și tulburările vizuale, sunt frecvente cand ai dureri de cap.

Ce doctor poate trata durerile de cap?

Atunci când consideri că durerea a devenit o problemă, cel mai bine este să te prezinți la medicul neurolog.

El poate diagnostica exact tipul de dureri de cap, cauzele și tratamentul adecvat sau îți poate indica efectuarea unor investigații suplimentare, cum ar fi imagistică RMN sau CT.

Cand sa mergi de urgență la medic?

Atunci când durerea este foarte severă, debilitantă și nu trece la metodele obișnuite de tratament, îți poate indica timpul să mergi la medic.

De asemenea, durerile constante, ce apar mai mult de 3-4 ori pe lună, pot reprezenta o problemă, ca și schimbarea caracterului sau tipului durerii cu care erai obișnuit.

Durerea apărută foarte brusc, asocierea de confuzie, tulburări de vedere, de echilibru sau de vorbit, amorțeli sau slăbiciune a membrelor, crize convulsive sau pierderea conștienței precum și rigiditatea gâtului sau apariția unui rash tegumentar și a vărsăturilor în jet sunt semne de alarmă pentru mersul de urgență la doctor.

Totodată, nu neglija impactul psihologic al acestora și apelează la medic dacă durerea îți afectează calitatea vieții și îți produce simptome de anxietate, depresie și stres.

Cum puteți preveni durerea de cap?

Cel mai bună metodă de a preveni durerea de cap este Prin a identifica tipul de durere și cauzele ce o produc, pentru a le evita, de exemplu:

evitarea consumului crescut de cafea
evitarea activității intense
reducerea consumului de alcool
ameliorarea alergiilor, ce pot fi o cauză importantă de durere de cap, mai ales alergiile la polen, praf, particule de poluare, în sezoanele corespunzătoare
evitarea deshidratării prin consumul adecvat de apă pe zi
consumul unor mese regulate, cu valoare nutrițională crescută și evitarea săritului peste mese
reducerea stresului
reducerea expunerii la ecran sau utilizarea ecranelor și lentilelor de protecție.

Dureri de cap covid

Un simptom frecvent întâlnit în infecția Covid, aceste dureri de cap au un caracter pulsatil sau de presiune la nivelul întregului cap (în jurul frunții, în părțile laterale, în jurul ochilor), de intensitate moderată sau severă.

Aceste dureri de cap cedează greu sau răspund slab la antialgicele obișnuite. Remediul acestora presupune odihnă, antiinflamatoare nesteroidiene sau paracetamol, masaj la nivelul tâmplelor și aplicarea unor comprese reci pe frunte.

Dureri de cap si ameteli permanente

Când devine durerea de cap motiv de îngrijorare? 3
Amețeala asociată cu durerea de cap poate fi dată de:

 • alergii, în special rinita alergică, ce asociază presiune la nivelul sinusurilor și durere de cap
 • sinuzita, mai cu seamă sinuzita acută, în care există o infecție
 • otita medie, mai comună la copii. Aceasta se asociază și cu febră, durere la nivelul urechii, uneori tinnitus
 • migrena
 • durerea asociată hipertensiunii arteriale
 • hipertensiunea intracraniană
 • durerea de tip tensional (durerea comună)

Atunci când această combinație durează o perioadă îndelungată, este cazul să fie luate în considerare afecțiuni cronice, adesea severe, cum ar fi tumorile, infecțiile severe, leziunile craniene.

Dureri de cap tratament

Tratamentul pentru dureri de cap depinde de diverși factori, inclusiv de frecvența apariției durerii, de tipul ei sau de cauză.

Unele tipuri de dureri de cap nu necesită deloc tratamentul medicamentos, în timp ce altele pot beneficia de medicamente, de consiliere psihologică și de management al stresului sau de biofeedback.

Există și tratamente alternative ce pot ajuta la ameliorarea durerii de cap, printre care:

 • terapia cu căldură
 • acupunctura
 • masajul
 • cafeina
 • terapia cu oxigen
 • modificări ale dietei
 • suplimente de magneziu și riboflavină
 • exercițiu fizic aerobic, yoga
 • hipnoză
 • tehnici de relaxare, mindfulness, meditație

Tratamentul pentru dureri de cap se poate baza și pe odihnă suficientă, hidratare și mâncare sănătoasă.
Durerea în migrenă poate fi ameliorată de statul într-o cameră întunecată, fără zgomote, de consumul de apă și o pungă cu gheață înfășurată în prosop, plasată pe frunte.

Durerea de tip tensional, cel mai frecvent tip, este prevenită printr-un somn odihnitor, exercițiu fizic regulat, managementul stresului și anxietății (factor important declanșator), corectarea posturii și examinarea periodică a vederii.

Medicamente pentru dureri de cap

Când devine durerea de cap motiv de îngrijorare? 4
Durerile acute beneficiază de tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene de tip ibuprofen, sau cu banalul paracetamol.

Anumite cazuri pot fi ameliorate și de sprayuri nazale. Cofeina este recunoscută pentru efectele sale ajutătoare în durerile de cap, putând fi consumată ca atare sau sub formă de tablete (există tablete combinate cu cofeină și antiinflamatoare, sau diverse combinații de substanțe active în concentrații variate)

Migrena poate fi combătută cu medicamente de tip sumatriptan. Pot fi recomandate și antiemetice (metoclopramid) pentru grețuri și vărsături. Prevenția ei poate presupune administrarea de amitriptilină, propranolol sau topiramat.

Durerile severe, recurente, pot avea nevoie de tratament preventiv, ce limitează apariția și severitatea simptomelor. Pot fi prescrise antidepresive, antiepileptice, antipsihotice sau blocante de canale de Calciu, acestea fiind prescrise în funcție de cauze și de tipul durerii.

Pentru durerile sinusale, se recomandă decongestionante nazale, corticosteroizi spray, sprayuri cu apă salină, uneori antibiotice.

Dacă durerile apar pe fondul unor alergii, tratamentul antihistaminic le va ameliora.

Durerile provocate de terapia hormonală pot fi ameliorate de consumul de antiinflamatoare sau triptani în timpul menstruației sau evitarea pauzei fără pastile din cursul tratamentului (tratament continuu cu pastile hormonale). Acest lucru se va face doar după discuția cu medicul.

Alte sfaturi medicale utile

În cazul persoanelor cu migrenă, se recomandă ca, la apariția aurei, să iei imediat un antiinflamator nesteroidian și, dacă este posibil, să te culci pentru 1-2 ore. Poate preveni complet apariția durerii.

Migrena poate fi prevenită prin evitarea triggerilor, precum: stresul, anxietatea, somnul insuficient, modificările hormonale, săritul meselor sau deshidratarea, zgomotul puternic sau lumina intensă.

Dacă durerea a apărut din cauza mahmurelii, consumul crescut de apă și dulciuri poate reduce simptomele. Mahmureala poate fi prevenită prin consumul crescut de apă între băuturile alcoolice și evitarea alcoolului pe stomacul gol.

Migrena, durerea de tip cluster, durerea thunderclap sunt câteva exemple de dureri foarte severe ce pot beneficia de tratament medicamentos adecvat, prescris de către neurolog.

Nu neglija niciodată importanța unei dureri de cap și mergi la medic atunci când ceva pare suspect, sau îți afectează activitățile de zi cu zi. Uneori, durerea de cap poate ascunde tulburări subiacente.

Cand necesita durerile de cap o vizita la medicul neurolog?

Articole asemanatoare

Back to top button