Sfatul medicului

Helicobacter Pylori – o bacterie responsabilă pentru numeroase afecțiuni digestive

Helicobacter pylori este o tipologie de bacterie care pătrunde în organismul uman și produce infecții la nivelul tubului digestiv. Bacteria nu este periculoasă și poate supravietui ani la rând în stomac.De multe ori nu știm de unde am luat acest helicobacter pylori care din păcate în anumite cazuri amplifică declanșarea gastritei sau în cazuri mai grave chiar a cancerului de stomac.

Articol recomandat: Ce este histerosalpingografia – metoda precisă de diagnosticare a infertilității feminine


Infecția cu Helicobacter pylori este foarte des întâlnită și afectează aproape 58% din populația adultă și în cele mai multe cazuri bacteria este dobândită în timpul copilăriei.
Faptul că nu există simptomatologie, nu ne dăm seama dacă o avem sau nu. Doar în urma unor analize se poate descoperi iar medicul vă va recomanda o serie de antibiotice ca și tratament.

Simptomele infecției cu helicobacter pylori


Deși mulți dintre noi suntem rezistenți la efectele acestei bacterii, efectele nocive vor apărea atunci când sistemul imunitar este slăbit.

Semnele sau simptome infecției cu Helicobacter pylori, pot include:

 • O durere sau o senzație de arsură în abdomen
 • Dureri abdominale mai grave atunci când stomacul este gol
 • Greață sau senzație de vomă
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Râgâit frecvent
 • Balonare
 • Pierdere în greutate neintenționată

Când e cazul să consultăm un medic cazul infecției cu Helicobacter pylori ?

Faceți o programare cât mai repede cu putință la medicul dumneavoastră dacă observați orice semne persistente și simptome care vă îngrijorează, adică:

 • Durere abdominală severă sau persistentă
 • Dificultate la înghițire
 • Scaune cu de consistență sângeroasă sau neagră
 • Vomă sângeroasă sau neagră care arată asemeni zațului de cafea

Cauze infectării cu Helycobacter

Modul exact în care Helicobacter pylori infectează pe cineva este încă necunoscut. Bacteria poate fi transmisă de la o persoană la alta prin contact direct cu saliva, sau materiile fecale, dar poate fi, de asemenea, răspândit prin alimente sau apă contaminată.


Ce complicații putem face dacă suntem infectați cu Helycobacter?


Bacteria poate deteriora mucoasa protectoare a stomacului și a intestinului subțire. Aproximativ 10% din persoanele cu H. pylori vor dezvolta ulcer.
Deasemenea vă poate irita stomacul, provocând inflamații (gastrită).

Helicobacter pylori tratament naturist

Iaurtul, castraveții murați, mai ales cei la soare sau doar cu sare, sunt tare buni pentru a combate această bacterie, deoarece conțin o serie de microorganisme bune care susțin buna funcționare a sistemului digestiv precum și refacerea florei intestinale.

Probiotice – adică acele suplimente care ne ajută să păstrăm flora intestinală sănătoasă, mai ales în cazul în care ne sunt administrate antibiotice.

Ceaiul verde – ideal pentru ameliorarea simptomelor gastritei. El trebuie băut în timpul mesei, încet, pentru a acționa cel mai bine împotriva acidității continutului stomacal. După o mancare bogată în grăsimi, pot aparea arsuri la stomac din cauza acidității, care se întoarce în esofag. Ceaiul verde face parte din categoria alimentelor cu efect bazic, iar câteva cești băute la masă pot diminua gradul de aciditate a stomacului.

Propolisul conține peste 300 de microelemente naturale, printre care aminoacizi, polifenoli și steroizi, iar studiile științifice au arătat ca extractul de propolis are capacitatea de a suprima multiplicarea bacteriei Helicobacter Pylori.

Usturoi – Pentru că are proprietăți antibiotice naturale, este un dușman de temut al helycobacterului. Se consumă minim două bucăți (căței ) de ustoroi timp de 2-3 luni. Rezultatele vor fi peste așteptări.

Dietă anti Helicobacter pylori

Cei care au ceastă bacterie în intestin, trebuie să includă în dieta lor zilnică următoarele alimente:

 • kefir, iaurt (alimente bogate în probiotice), ayran sau branză proaspătă
 • pește pentru că este bogat în Omega-3
 • semințe de in, chia sau mix de semințe
 • miere ceai verde, ceai negru ,zmeură, mure, căpșuni.

Mierea de Manuka – Mai puțin cunoscută, mierea de manuka este un antibiotic extrem de puternic, cu proprietăți unice în lume. Cura se ține timp de o lună .Se administrează o linguriță de miere înainte de masă în fiecare zi.

Ulei de arbore de ceai – Cu proprietăți revigorante, îl puteți achiziționa de la magazinele naturiste. Prezintă efecte similare unui antibiotic natural, deci face parte din recomandările fitoterapeuților când vine vorba de combaterea bacteriei helicobacter pylori.

Alimente interzise in cazul infectiei cu helicobacter pylori

De evitat sunt aceste alimente: băuturile carbogazoase cafeaua și energizantele, alimentele picante, piperate sau iuți. O altă recomandare pe care trebuie să o avem în vedere, este evitarea stresului, deoarece acesta afectează imunitatea.

Prevenirea infectării cu Helicobacter pylori

Acestea sunt doar câteva recomandări simple prin care putem preveni infectarea cu bacteria Hericobacter:

 • consumul de apă filtrată (apa contaminată este una din cauzele majore ale infecțiilor cu Helicobacter pylori)
 • practicarea unei igiene riguroase care să devină obișnuință (spălarea mâinilor înainte de masă, după utilizarea toaletei)
 • gătirea optimă a alimentelor la temperature ridicate. Astfel bacteriile nu vor supraviețui.

Natura este farmacia care ne ajută în foarte multe cazuri, de aceea acordăm o importanță deosebită tratamentelor și remediilor naturiste.

Infecția cu helicobacter pylori tratament naturist – Autor: Marilena Bratan

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like.

👇

Back to top button