Hepatita este o afecțiune a ficatului, caracterizată prin prezența unor celule inflamate la nivelul acestui organ, în principal din cauza infectării cu virusuri. Ne putem contamina foarte ușor prin: apa, alimente nespalate, zone aglomerate și insuficient dezinfectate corespunzător.
Citeste si: Helicobacter Pylori – o bacterie responsabilă pentru numeroase afecțiuni digestive

Hepatita – scurt istoric
Ca să înțelegem această boală, o analizăm treptat pentru a intelege mai indeaproape simptomatologia si evoluția acesteia. Cuvantul *hepatită* provine din grecescul *hepato* care inseamnă ficat. De fapt este o afectiune a unui organ esențial.
In cazul unei hepatite acute, boala durează undeva la 6 luni, insa dacă in acest timp ficatul nu se regenereaza, aceasta poate deveni cronică.Din pacate, boala se depistează destul de greu, deoarece acesta nu are simptomatologie, insa ne ajuta mult analizele anuale de sânge.
Simptome hepatita
Din păcate simptomele hepatitei diferă de la caz la caz.Există cazuri asimptomatice, unele in care tratamentul obismuit poate fi eficient, dar există cazuri când forma la acer a ajuns boala e atât de grava, incât este necesar un transplant de ficat. La tineri, in mare parte boala este asimptomatică, simptomele pot apărea mult mai târziu chiar după 7 sau 10 zile.
Simptomele hepatitei acute
Dureri musculare, febră , greață, dureri de cap puternice-sunt doar cateva semne care ne dau serios de furcă și care pot prevesti o posibilă boală.
Fizic se pot observa o usoară *ingălbenire* a pielii, iar în cazul analizelor mărirea ficatului cu 5-10%.
Hepatita cronică
Mulți pacienți fiind asimptomatici, analizele de sânge sunt cele care confirmă de fapt stadiul bolii. Durerile abdominale și retentia excesiva de apă sunt semne clare ale unui ficat bolnav.
Hepatita A sau boala mâinilor murdare
Hepatita A este o boala contagioasa cauzată de infectia ficatului cu virusul hepatitic A. Virusul hepatitic A este unul dintre cele 5 tipuri de virusuri cunoscute în prezent, responsabile de hepatitele virale, celelalte fiind B, C, D și E, fiecare tip avand caracteristicile sale in ceea ce priveste transmiterea, severitatea, abordarea medicală. Spre deosebile de celelelte tipuri de hepatită cunoscute, hepatita A nu determină o boală cronică. Cu alte cuvinte, ficatul se poate regenera in totalitate, iar odata ce persoana a trecutprin boală , aceasta dezvoltă imunitate, astfel încât nu mai face boala a doua oară.
Simptomele hepatitei A
Cele mai frecvente sunt: greața, vărsaturi, diaree (mai ales la copii), febra moderată și pierderea poftei de mâncare, erupții cutanate, oboseală, cu colorarea inchisă a urinei, durere in partea dreapta a abdomenului, sub coaste. Daca vărsăturile se manifestă cu virulență, poate aparea deshidratare, manifestată prin: astenie fizică, confuzie, incapacitate de concentrare, dureri de cap, iritabilitate. Simptomele dureaza destul de mult, și pot ajunge și pînă 9 luni. O persoana nu poate contracta hepatita A doar prin simplul fapt ca sta langa o persoana infectata, la serviciu sau la scoala.
Vaccin hepatită
Vestea bună este că există vaccin care se poate administra în condiții de siguranță. Acesta nu conține virusuri vii și singurele reacții adverse raportate, au fost înroșirea locului unde s-a administrat injecția. Vaccinul se administrează în două reprize, însă odată făcut, vă asigură o protecție pe un termen foarte lung.
Citeste si: Cel mai bun tratament pentru viermi intestinali
Tipuri de hepatita
Hepatita B
Virusul hepatitei B (VHB) este deosebit de contagios. Se transmite foarte ușor de la o persoană la alta, prin contactul direct cu sânge sau alte lichide corporale (secretii vaginale, lichid seminal). Cele mai cunoscute metode de transmitere sunt prin contact sexual cu o persoana infectată, transfuzii de sange, ace și seringi contaminate, instrumente medicale insuficient sterilizate sau prin folosirea produselor de igienă personală ale bolnavului.
Desi exista cazuri de hepatita B acută, majoritatea persoanelor dezvoltă o boală cronică. Statisticile arată ca aprox 5% dintre persoanele cu hepatita B evoluează către boli de ficat grave, ciroza, cancer hepatic și chiar deces. Acest virus este mai infecțios decât HIV, însă există disponibil un vaccin extrem de eficient.
Hepatita C
Virusul hepatic C (VHC) este transmis prin sânge, chiar și în cantități microscopice. Modalitatile de transmitere sunt aceleași ca și în cazul hepatitei B. Peste 50% dintre persoanele infectate cu acest virus dezvolta hepatita cronicî, iar între 5-25% vor avea ciroza hepatică. Nu exista vaccin împotriva virusului hepatic C.
Hepatita D
Acesta boală poate aparea numai în prezenta virusului VHB. Virusul hepatic D se poate înmulți doar dacă există deja în organismul infectat virusul hepatitei B. Fiind considerată o superinfecție, hepatita D este mai rezistentă la medicamentele antivirale și la răspunsul imun al organismului. Pacientți care au atât VHB, cât si VHD dezvolta ciroză hepatică într-un ritm mai rapid și sunt mai dificil de tratat. Vaccinul pentru hepatita B protejează și împotriva virusului hepatic D.
Hepatita E
Aceasta este o afectiune acuta a ficatului, care apare ca urmare a ingerării de alimente și apă contaminate. Rareori se poate croniciza. Se transmite prin apă combinată cu materii fecale (apă murdară sau netratată) .Această boală apare ca urmare a unei igiene precare.
Regimul alimentar în cazul hepatitei
Indiferent de tipul de virus contractat, bolnavii trebuie să respecte un regim alimentar care să protejeze funcția hepatică și desemenea să ajute organismul să se recupereze.
Reguli pentru gătirea alimentelor în cazul hepatitei
Alimentele trebuie să fie ușor digerabile și cel mai important să conțină foarte mici cantități de sare. Sunt indicate ceaiurile de mentă sau mușetel.
Lista *roșie* de mâncăruri nepermise
Carnea grasă sau afumată de orice fel, alimentele prăjite, conservele. Băuturile alcoolice sunt cu desăvărșire interzise. Omleta sau *ochiurile* prăjite sunt deasemenea alimente care nu pot fi consumate. Aici intră și o serie de brânzeturi cum ar fi brânza de burduf, cașcavalul, brânza cu conținut mare de grăsimi.
Lista *verde* de alimente recomandate în cazul hepatitei
Oul fiert, pâine albă sau neagră prăjită, biscuiți, iaurt degresat, lapte cu conținut slab de grăsimi, legume fierte, pește de apă dulce gătit la abur.
Carnea poate fi gătită la cuptor sau fiartă. Legumele sunt permise a se consuma fierte, sarea este interzisă, codimentele utilizate cu precauție, iar glucidele nu trebuie să depășească 150-180 g/zi.