Sfatul medicului

Tratamente pentru înțepăturile la inimă

Ce sunt înțepăturile la inimă?

Înțepăturile la inimă sunt unele dintre cele mai frecvente simptome cu care pacienții se prezintă la medic.

Deși pot produce îngrijorare, de cele mai multe ori ele nu sunt periculoase, fiind percepute precum o înțepătură sau o durere ascuțită, resimțită în partea stângă a pieptului, în majoritatea cazurilor chiar în dreptul inimii.

Durerea este de scurtă durată, de câteva secunde și se resimte pe o suprafață mică, manifestându-se fără iradiere.

Care sunt cauzele înțepăturilor la inimă?

Stresul, consumul de alimente bogate în grăsimi și în zaharuri, suprasolicitarea fizică, afecțiunile respiratorii, afecțiunile cardiovasculare, afecțiunile digestive, leziuni sau probleme ale peretelui toracic, afecțiunile pulmonare, atacurile de panică.

Citeste si: Ce este angina pectorală

Stresul

Stresul determină glanda suprarenală să producă cortizol, hormon implicat în numeroase procese în organismul nostru, precum controlul nivelului de zahăr din sânge și cel al tensiunii arteriale.

Stresul cronic duce la creșterea nivelului de cortizol din sânge, care se poate manifesta prin oboseală, creșterea în greutate, scăderea puterii de concentrare, dureri de spate, iritabilitate, tensiune arterială crescută sau durere în piept.

Atunci când este cauzată de stres, durerea în piept se manifestă printr-o înțepătură a inimii, care este de scurtă durată.

Consumul de alimente bogate în grăsimi și în zaharuri

Consumul de alimente bogate în grăsimi și în zaharuri
Alimentația joacă un rol vital în protejarea stării de sănătate. Atunci când consumăm alimente cu un conținut bogat în grăsimi sau zaharuri, cât și în cazul unui consum ridicat de alcool, ne suprasolicităm ficatul și bila.

Această suprasolicitare se poate resimți prin dureri în partea superioară a abdomenului, care pot fi confundate cu ușurință cu dureri ale inimii.

Aceste dureri sunt frecvente, de asemenea, în cazul refluxului gastroesofagian, însă nu prezintă îngrijorare pentru starea de sănătate a inimii.

Atenție însă, alimentația joacă un rol important în ceea ce privește depunerile de grăsime și colesterolul, aspecte care au implicații în resimțirea înțepăturilor în zona inimii.

Suprasolicitarea fizică

Suprasolicitarea fizică
In urma unui efort fizic intens pot apărea junghiuri intercostale, ce pot fi confundate cu înțepături la inimă.

Activitățile fizice ne oferă importante beneficii asupra funcționării organismului.

Există însă și situații când suprasolicitarea duce la un efort foarte mare resimțit de către inimă, acest mușchi contractându-se mai intens pentru a asigura circulația sângelui, apărând astfel disconfortul și înțepăturile.

Afecțiunile respiratorii

Un simptom al afecțiunilor respiratorii, precum sunt răcelile, pot cauza mișcări neregulate ale inimii, prin îngreunarea respirației. Ritmul cardiac crescut produs de aceste afecțiuni poate fi resimțit precum o înțepătură la inimă.

Afecțiunile cardiovasculare

În unele cazuri înțepăturile la inimă sunt cauzate de afecțiuni cardiovasculare, precum este angina pectorală, care diminuează circulația sanguină la nivelul inimii din cauza blocării vaselor de sânge.

Atacul de cord este o altă problemă cardiovasculară manifestată prin durere sau înțepătură a inimii. Acesta se resimte precum o durere intensă, în centrul sau în partea stângă a pieptului, care nu încetează nici la repaus.

Citeste si: Ce este Osteoporoza sau boala oaselor “de sticlă”

Afecțiunile digestive

Există anumite afecțiuni digestive care se pot manifesta prin durere toracică, resimțită uneori prin înțepături la inimă. Arsurile gastrice sunt o frecventă cauză a durerilor din spatele sternului, produse atunci când acidul din stomac pătrunde în esofag.

De asemenea, dificultățile de înghițire ce pot fi cauzate de afecțiuni ale esofagului, cât și problemele colecistului sau ale pancreasului, pot da simptome ce pot fi interpretate precum dureri ale inimii, deoarece ele se manifestă prin dureri ale pieptului.

Leziuni sau probleme ale peretelui toracic

Costocondrita, durerile de coaste sau inflamarea mușchilor pot produce dureri toracice, ce pot fi resimțite la nivelul inimii. În cazul acestora însă, durerea și înțepăturile sunt de o durată mai lungă și nu dispar în câteva secunde sau la repaus, așa cum se întâmplă în mod obișnuit cu înțepăturile de inimă ce au alte cauze.

Afecțiunile pulmonare

Din cauza faptului că multe afecțiuni pulmonare pot produce durere toracică, acestea pot fi o cauză a înțepăturilor cardiace. Astfel, afecțiuni precum embolia pulmonară sau pleurită se pot manifesta, prin altele, prin înțepături la nivelul cavității toracice, aproape de zona inimii.

Atacurile de panică

Tratamente pentru înțepăturile la inimă 1
Atacurile de panică, ce au ca simptome senzația intensă de teamă și palpitații ale inimii

Insoțite de respirație rapidă, amețeală sau transpirație abundentă, pot avea înțepăturile la inimă ca simptom. Depășirea atacului de panică va îndepărta și înțepăturile la inimă.

Citeste si: Ce este histerosalpingografia – metoda precisă de diagnosticare a infertilității feminine

Simptome îngrijorătoare care însoțesc înțepăturile la inimă

Dacă de cele mai multe ori înțepăturile la inimă nu reprezintă un pericol pentru sănătate, există semne care le însoțesc, ce ar trebuie să ne îngrijoreze, precum:

  • Menținerea durerii preț de mai multe minute, care se acutizează atunci când activitatea fizică devine intensă.
  • Iradierea durerii la nivelul spatelui, gâtului, maxilarului, a umerilor sau al unuia dintre brațe.
  • Durere intensă, resimțită precum o apăsare sau o strângere pe o suprafață mai mare a toracelui, de dimensiunea unei palme.
  • Transpirații reci, amețeli, stări de slăbiciune, greață sau vomă, palpitații și sufocare.

Atunci când o simplă înțepătură la inimă este însoțită de unul sau mai multe dintre aceste simptome, este important să te adresezi unui medic. 

Tratament pentru înțepăturile la inimă

Atunci când resimți înțepături la inimă, ca atare sau însoțite de alte simptome, este important să consulți un medic cardiolog. În funcție de cauza care a dus la apariția înțepăturilor, medicul îți poate recomanda medicamente pentru relaxarea arterelor inimii, precum sunt cele pentru normalizarea tensiunii arteriale.

Medicul poate recomanda, de asemenea, aspirina, administrarea acesteia fiind asociată cu o reducere cu 25% a riscului de infarct. Aspirina contribuie la ameliorarea durerilor și a inflamațiilor din organism și împiedică formarea cheagurilor de sânge, scăzând astfel riscul de afecțiuni cardiovasculare.

În cazul în care ai o problemă de coagularea sângelui sau ai suferit un preinfarct sau un infarct, îți pot fi recomandate medicamentele trombolitice, ce favorizează dizolvarea cheagurilor de sânge.

Nu în ultimul rând, dacă înțepăturile la inimă sunt cauzate de stres, anxietate sau depresie, îți pot fi recomandate medicamente antidepresive, care acționează asupra înlăturării simptomelor acestora, alături de terapie comportamentală cognitivă, în cazul în care aceasta este necesară.

Există și câteva suplimente naturiste care te pot ajuta să asiguri funcționarea corectă a inimii și să previi apariția înțepăturilor la inimă, iar în anumite cazuri, chiar să tratezi anumite probleme.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like.

👇

Back to top button